μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από το ολοκληρωμένο (!) έργο των οπτικών ινών επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου (πλησίον του Δημαρχείου). Τα σημάδια από τα χαντάκια ορατά στο οδόστρωμα, κοντά σε αυτά και μια λακκούβα. Η οποία μέρα με την ημερά (ειδικά αν βρέχει) μεγαλώνει και βαθαίνει. Παγίδα για πεζούς και οδηγούς δικύκλων. Το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Κι άλλες τέτοιες παγίδες υπάρχουν εκεί όπου το έργο τέλειωσε… Τέλειωσε τσαπατσούλικα και πρόχειρα.

Σκεπτόμαστε λοιπόν ότι αυτές οι εργασίες δεν έγιναν μόνο στην Καβάλα. Έγιναν σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη. Κι εκεί άραγε έγιναν έτσι; Για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σίγουρη η συγκεκριμένη προχειρότητα. Στην Ευρώπη όχι. Στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων (κάτω από τους οποίους υπάρχουν οπτικές ίνες) δεν συναντάς αυτά τα χάλια. Εικόνες σαν αυτή της οδού Εθνάρχου Μακαρίου βλέπεις στην Καβάλα και στην Ελλάδα γενικότερα… Ο λόγος είναι απλός. Η ατιμωρησία. Όσο αυτή συνεχίζεται, τόσο τα πάσης φύσεως έργα δημιουργούν και δεν λύνουν προβλήματα.

 

 

Κριτική από τα … αριστερά στον κ. Θόδωρο Μουριάδη. Η κριτική έγινε από την βουλευτή Τάνια Ελευθεριάδου, με δηλώσεις που έκανε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο:

«Δεν ενημερώθηκα ότι ο δήμαρχος θα βρίσκεται στην Αθήνα. Προφανώς εμπιστεύεται τον κ. Χρυσοχοϊδη και τις υποσχέσεις που του δίνει.

Θα του έλεγα να μην εμπιστεύεται τόσο πολύ τη ΝΔ σ’ αυτό το ζήτημα, γιατί αποδεικνύεται ότι δεν έχει σχέδιο. Κι αυτά που ανακοινώνει σαν σχέδιο, δηλαδή το κλείσιμο των συνόρων, τις υποθαλάσσιες κάμερες και την επαναπροώθηση των προσφύγων, δε νομίζω ότι ταιριάζουν με τις απόψεις του κ. Μουριάδη».

«Ο δήμαρχος Καβάλας θα πρέπει να υιοθετήσει μια δική του άποψη για το προσφυγικό και να μη συμβαδίζει και συνεργάζεται με ανθρώπους που έχουν ακραίες απόψεις», τόνισε η βουλευτής Καβάλας.

 


 

Από την 1η Οκτώβρη έπαψε να λειτουργεί το γραφείο στην Καβάλα του πρώην Υπουργού κ. Γιώργου Καλαντζή. Η απόφαση του λογική λόγω των πρόσφατων εκλογών και των αποτελεσμάτων τους. Ο κ. Καλαντζής παραμένει ενεργός αλλά χωρίς γραφείο. Τα μελλοντικά του σχέδια άγνωστα. Μάλλον υπό σκέψη και διαμόρφωση.

 

Το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η ανακαίνιση, θα ξαναλειτουργήσει το κυλικείο εντός του πρακτορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Με νέα διεύθυνση. Όπως λέγεται το κυλικείο θα προσφέρει τα προϊόντα του σε λογικές και ανταγωνιστικές τιμές. Κάτι που δεν ίσχυε με τον προηγούμενο μισθωτή.

 

Γεγονός η πρώτη έκθεση τουρισμού της Φθινοπωρινής περιόδου. Έγινε στο Παρίσι από 1 έως 4 Οκτώβρη. Η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετείχε προβάλλοντας και τους 5 νομούς. Ήταν «φιλοξενούμενη» μαζί με πολλές άλλες Περιφέρειες της χώρας στο περίπτερο του ΕΟΤ.

 

8 χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου. Ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης δεν ξέχασε τον καλό του φίλο. Έπραξε το σωστό με ανάρτηση του στο διαδίκτυο. Ο Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος «έφυγε» νωρίς από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο.

 

Όπως ο Χρήστος Μέτιος συνέπραξε με τμήμα της αντιπολίτευσης έτσι κι η αντιπολίτευση (όσοι δεν συνεργάστηκαν μαζί του) έχει τη δική της σύμπραξη. Τοψίδης και Κατσιμίγας παρακάμπτουν τις «βαθιές» πολιτικές τους διαφορές, συμφωνούν στην πίεση που θέλουν να ασκήσουν στη διοίκηση. Η προεκλογική περίοδος μοιάζει να συνεχίζεται, με νέα όμως δεδομένα. Η ένταση της αντιπαράθεσης παραμένει ίδια. Και καλά ξεμπερδέματα…

 

Όσο για την ανάμιξη του Περιφερειάρχη στο θέμα των προσφύγων, λέγεται ότι μετά την αρχική συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν υπήρξε συνέχεια. Ο κ. Υπουργός είπε ότι θα τηλεφωνήσει στους Περιφερειάρχες. Τηλεφώνησε στον κ. Μέτιο;

 

Συνεδρίασε κανονικά το απόγευμα της Πέμπτης το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ. Κριτική για τη συνεδρίαση και το νόμιμο αυτής υπήρξε από τις κυρίες Κορίνα Χιώτη Πρασσά- Ελένη Σοφιανίδου. Κάποια στιγμή ξεχώρισε η κριτική της πρώην προέδρου προς τον κ. Γκόνη! Κι όμως, οι δυο τους είχαν άριστη συνεργασία ως τις 31 Αυγούστου. Έτσι τουλάχιστον φαίνονταν προς τα έξω. Στη συνεδρίαση συμμετείχε κανονικά και ο πρόεδρος της Στέγης κ. Καμπουρίδης. Πάρθηκαν απαραίτητες αποφάσεις αφού οι εκδηλώσεις αρχίζουν εντός των ημερών.

 

Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη μεγάλη διαφορά. Η Τροχαία Αλεξανδρούπολης έκανε εξόρμηση κατά των παράνομων σταθμεύσεων στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Σε αντίθεση με την Τροχαία Καβάλας (έκανε το ίδιο τον προηγούμενο μήνα στο κέντρο της δικής μας πόλης), η της Αλεξανδρούπολης διέθετε και γερανό. «Σήκωσε» αυτή όσα αυτοκίνητα ή δίκυκλα το είχαν παρακάνει. Γερανό η Τροχαία Καβάλας δεν διαθέτει.

 

Λόγω της συμμετοχής του κ. Φίλιππου Σαχινίδη στην εκδήλωση του πρώην ΤΕΙ το Σάββατο, είδαμε στο ακροατήριο εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ Καβάλας. Τον κ. Ιορδάνη Χοροζίδη, τον κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη και τον κ. Δημήτρη Παπουτσή. Ο τελευταίος την Πέμπτη έκανε το δικό του ρεκόρ. Προσερχόμενος στη δεξίωση του δικηγορικού συλλόγου (roof garden του ξενοδοχείου Γαλαξίας) ανέβηκε με τα πόδια 7 ορόφους. Απέδειξε λοιπόν ότι είναι σε άριστη φυσική κατάσταση.

 

Εδώ και καιρό η Κατερίνα Πετράκη κάνει τη δική της αντιπολίτευση στον διοικητή του Νοσοκομείου. Σε κάθε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (είναι μέλος αυτού) δηλώνει μόνο την παρουσία της. Ταυτόχρονα προσθέτει στα πρακτικά κείμενο της με το οποίο διαμαρτύρεται για σε βάρος της δηλώσεις που έγιναν το Καλοκαίρι. «Αυτό θα συνεχίζεται μέχρι να τις ανακαλέσει» καταλήγει η δήλωση της κ. Πετράκη. Τόσο καιρό ο κ. Καρασαββόγλου δεν ανακαλεί.

 

Σύμφωνα με κάποια ανεπίσημα στοιχεία από τον Απόλλωνα, έως και το Σάββατο η ταινία «Τζόκερ» έκανε δεκαπλάσια εισιτήρια από αυτήν με την ιστορία του κ. Βαρουφάκη. Το έργο του κ. Γαβρά, όχι μόνο στην Καβάλα, οι έλληνες δεν το βλέπουν. Θα λέγαμε μάλιστα ότι το αποφεύγουν!

 

Καλώς την κι ας άργησε… Το απόγευμα του Σαββάτου δοκιμάστηκε η υπομονή αρκετών συμπολιτών. Σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος εντός της πόλης. Οφείλονταν σε βλάβη. Σπίτια και μαγαζιά έμειναν στο σκοτάδι για χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών.

 

Με πολύ πρόσφατο έγγραφο της η Αρχαιολογία Καβάλας δεν εγκρίνει την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στην Αλυκή της Θάσου. Πρόκειται για μια πάγια θέση της υπηρεσίας. Το αίτημα η Αρχαιολογία και η κ. Δαδάκη το απαντούν αρνητικά επειδή «… το ακίνητο βρίσκεται σε οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής και δημιουργείται έμμεση βλάβη από τη δόμηση στο συγκεκριμένο τμήμα της πλαγιάς. Επιπλέον κρίνεται ότι η δόμηση στο συγκεκριμένο τμήμα της πλαγιάς θα διαταράξει την ισορροπία μεταξύ πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, η οποία επί του παρόντος δεν έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τη δόμηση».

 

Πρόθεση των εκπροσώπων του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα είναι να πραγματοποιήσουν αγιασμό λόγω της πρόσφατης έναρξης των μαθημάτων της νέας περιόδου. Θα γίνει συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Στέφανο για να βρεθεί κατάλληλη μέρα και ώρα. Ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί ως συνήθως, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του πρώην ΤΕΙ.

 

Με αρχηγό την πρόεδρο Μαρίνα Φιλιππίδου αναχωρεί αύριο για το Τόκιο αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων. Στις αποσκευές τους θα έχουν τουριστικό υλικό που τους έδωσε η Δημωφέλεια (απαραίτητη και η τουριστική προβολή της Καβάλας) , βιβλία με την ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας αλλά και τοπικά προϊόντα. Κατά προτίμηση κουραμπιέδες.

 

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλος. Αφού ενημερώθηκε έκανε δηλώσεις. Λόγια υπερβολής και κινδυνολογίας μπόλικα. Στη συνέχεια ο κ. Βελόπουλος έφυγε με το πολυτελές και πανάκριβο τζιπ του προς άγνωστη κατεύθυνση.

 

Στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου της Καβάλας ο κ. Παύλος Χαβιαρόπουλος πρότεινε οι πρόσφυγες που προορίζονται για το «Ασημακοπούλου» να «μοιραστούν» στους 3 άλλους δήμους του Νομού. «Ακόμη και στη Θάσο» είπε χαρακτηριστικά!

 

Συνεχίζεται η αναμονή για την υλοποίηση του προγράμματος των δωρεάν σχολικών γευμάτων. Όσοι ντόπιοι ενδιαφέρθηκαν (για τα σχολεία του Δήμου Καβάλας) κατάλαβαν ότι το διαδικαστικό ζήτημα που ανέκυψε δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πότε θα ξεπεραστεί. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες, μπορεί και λίγες μόνο μέρες!

 

Ο αντιδήμαρχος Καβάλας Απόστολος Μουμτζάκης ήταν την Παρασκευή στην Ξάνθη για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προσφέροντας του δώρο βιβλίο, άκουσε τον κ. Παυλόπουλο να αναφέρεται στην εκδήλωση όπου αναγορεύτηκε δημότης Καβάλας. Δεν ξέχασε με λίγα λόγια τις σχέσεις του με την πόλη μας. Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε την Καβάλα το Καλοκαίρι του 2016.

 

Διαβάστε επίσης