• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια ωραία τουριστική φωτογραφία στη χθεσινή βροχερή και συννεφιασμένη Καβάλα.  Το γκρουπ των 15 Αμερικανών τουριστών (μετά ξεναγού- διερμηνέα) βάδιζε το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης για να επισκεφθεί το Μουσείο Καπνού. Το οποίο τους περίμενε. Είχε προηγηθεί συνεννόηση και ραντεβού με τους εκπροσώπους του. 

Πώς αλήθεια βρέθηκαν αρχές Οκτώβρη στην Καβάλα οι Αμερικανοί τουρίστες; Προτιμούν, είπαν, να επισκέπτονται λιγότερο γνωστά μέρη της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο επιθυμούν να «γνωρίσουν» την ελληνική πραγματικότητα, προορισμούς που δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένοι στη χώρα τους. Με έδρα την Θεσσαλονίκη κινήθηκαν από το πρωί χθες σε Δράμα- Καβάλα και Ξάνθη. Φαίνονταν ικανοποιημένοι κι ήταν όλοι χαμογελαστοί.

Στην «αδιάκριτη» ερώτηση, πόσοι από τους 15 ψήφισαν Ντόναλντ Τραμπ, σήκωσαν το χέρι τους 4-5. Εξ αυτών οι μισοί φαίνονταν μετανιωμένοι! Η Καβάλα, τους είπαμε, θέλει να ενταχθεί στους γνωστούς προορισμούς της Ελλάδας. «Μη στεναχωριέστε. Θα γίνει κι αυτό. Θα φροντίσουμε και εμείς» μας απάντησαν.

 

Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, βροχή, συνταξιούχοι από την Καβάλα ταξίδεψαν χθες στην Κομοτηνή. Έλαβαν μέρος σε μια ακόμη διαμαρτυρία, μαζί με συνταξιούχους από την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Στην πλατεία της Κομοτηνής οι Καβαλιώτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Η βροχή δεν τους επηρέασε. Ήταν εκεί συνταξιούχοι του ΙΚΑ Καβάλας, του ΟΑΕΕ Καβάλας, της ΒΦΛ (φωτογραφία) και άλλοι. Τώρα τα σωματεία της πόλης και του Νομού θα συνεννοηθούν για την επόμενη τους δράση. Πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί «εντός έδρας».

 


 

Ο Δήμος Καβάλας (ο κάθε Δήμος Καβάλας) ξόδεψε ένα σωρό χρήματα προκειμένου να προσαρμοστεί στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Εκμεταλλεύτηκε ευρωπαϊκά προγράμματα, διαφήμισε τις επιτυχίες του, προσκάλεσε τους πολίτες να επωφεληθούν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα φτωχό. Τόσο φτωχό που αμφιβάλλουμε αν τα κονδύλια που ξοδεύτηκαν έπιασαν τόπο. Δυστυχώς κάποια από αυτά τα ποσά, ποσά που μάλλον «χάθηκαν», είναι χρήματα των πολιτών.

 

Αν κάποιος διαβάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Μιχαηλίδη αμέσως θα καταλήξει στο προαναφερθέν συμπέρασμα. Αν δεν υπήρχαν οι δηλώσεις αυτές κανείς δεν θα είχε αντιληφθεί ούτε την αποτυχία, ούτε το μέγεθος της.

 

Εξ αιτίας της αλλαγής της διοίκησης ο νέος δημοτικός σύμβουλος εγκαταστάθηκε στο Δημαρχείο. Άρχισε να ενημερώνεται. Η ενημέρωση του ήταν αναλυτική. Με όρους αγοράς. Όταν ο κ. Μιχαηλίδης ολοκλήρωσε την ενημέρωση έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται. Μίλησε προς τα έξω για τα συμπεράσματα που έβγαλε. Δεν «φιλτράρισε» απολύτως τίποτα. Περιέγραψε την κατάσταση όπως ακριβώς είναι.

 

Η δεύτερη φάση της ενασχόλησης του με τα ψηφιακά συστήματα είναι η πιο δύσκολη. Πρέπει να διορθώσει, να οργανώσει και να παρουσιάσει το διαφορετικό. Το χρήσιμο για τους δημότες. Γνωρίζουμε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία αν και δεν τρέφουμε αυταπάτες.

 

Η όρεξη και η ορμή ενός νέου αιρετού σύντομα θα «σκοντάψει» στα γνωστά εμπόδια. Το πρώτο και βασικό η έλλειψη προσωπικού. Ακόμη κι όταν προσωπικό υπάρχει, ακόμη και τότε «εμφανίζεται» η προαναφερθείσα δικαιολογία. Κι άντε μετά να αποδείξει κάποιος (ο ενδιαφερόμενος) ότι δεν είναι ελέφαντας…

 

Τον ενημερώνουμε ότι τα συστήματα που έλεγξε και βρήκε να μην λειτουργούν, κάποτε παρουσιάστηκαν ως μεγάλη επιτυχία. Περηφανεύονταν για αυτά αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ουδέποτε προβλήθηκαν για να τα μάθει και να τα χρησιμοποιεί ο πολίτης. Κι όσοι κάποτε τα εμπιστεύτηκαν, δεν είχαν ανταπόκριση. Ουσιαστικά ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης είναι σα να αρχίζει από την αρχή και υπό δυσμενείς συνθήκες. Σα να παίζει μια μικρή επαρχιακή ομάδα στην έδρα της Μπαρτσελόνα και να πρέπει (η μικρή επαρχιακή ομάδα) να νικήσει!

 

Συχνά διαβάζουμε πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση στα Τρίκαλα. Διαβάζουμε και ζηλεύουμε τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες του συγκεκριμένου δήμου. Αλήθεια στα Τρίκαλα δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού; Πως αλήθεια τα Τρίκαλα τα καταφέρνουν και δεν τα καταφέρνει κανείς άλλος Δήμος της χώρας; Μπορεί ο Μιχαηλίδης να κάνει την Καβάλα Τρίκαλα της Βόρειας Ελλάδας;

 

Αρχίζει και διαμορφώνεται το κλίμα στο οποίο αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η περιοχή «χάνει» ένα τραπεζικό κατάστημα. Υποδέχεται νέους πρόσφυγες. Δύο στα δύο… Καταλαβαίνουμε ότι αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, στο «Ασημακοπούλου» θα έρχονταν περισσότεροι των 350 προσφύγων! Όσα έγιναν μάλλον απέτρεψαν τα χειρότερα. Είναι αυτό αρκετό; Μάλλον όχι.

 

Πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα συζητηθούν και αυτά. Όπως θα συζητηθεί η αλλαγή που προωθεί για το ΚΕΘΕΑ η Κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της επικίνδυνης αυλής του δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής. Με λίγα λόγια μια ακόμη «μαραθώνια» συνεδρίαση έρχεται. Η οποία, δεν είναι δύσκολο να το προβλέψουμε, θα έχει περισσότερη «αντιπολίτευση» από την προηγούμενη.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας έχει νέους και «ανώνυμους» αντιπάλους, αρκετούς και επίμονους. Φανατισμένους.  Έχει όμως και νέους επώνυμους υποστηρικτές. Αυτοί θα πρέπει να τον βοηθούν πραγματικά κι όχι να τον εκθέτουν. Ας είναι λοιπόν πιο προσεκτικοί. Πολύ προσεκτικοί. Τα λάθη τους άλλος θα τα «χρεωθεί». Αυτός που θέλουν να στηρίξουν!

 

Η ομάδα φίλων της τέχνης «Art Attack» συμμετείχε την Κυριακή στην εκδήλωση της ορεινής κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα. Απασχόλησε δημιουργικά τα παιδιά που προσήλθαν στην εκδήλωση. Ήταν εκεί μαζί με τους γονείς τους. Την Παρασκευή συμμετείχε εμμέσως και στην εκδήλωση του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας. Πρώτη της προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η επόμενη Αλφαβητοπαρέλαση, η οποία ετοιμάζεται προσεκτικά.

 

Συνεργάτες του Νίκου Παναγιωτόπουλου άφηναν να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι οι νέοι πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου» θα είναι το πολύ 350. Η προσέγγιση αυτή διατυπώνεται με σαφή αλλά και προσεκτικό τρόπο. Οι επαφές του Υπουργού με τον συνάδελφο του της Προστασίας του Πολίτη συνεχίζουν να είναι πολύ συχνές.

 

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας (αυτοί του 2019) επανήλθαν. Επανεμφανίστηκαν σε τοπικές εκδηλώσεις. Αυτό έγινε με αφορμή την γιορτή του μήλου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στον Αμυγδαλεώνα. Δύο τουλάχιστον υποψήφιοι δήμαρχοι «επανέκαμψαν». Σύντομα θα αρχίζουν να εμφανίζονται στις εκδηλώσεις κι οι υπόλοιποι.

 

«Δυσκολίες» ανακύπτουν στην εκλογή νέας διοίκησης της ΔΙΑΜΑΘ. Αυτές οφείλονται στο ότι δεν «βγαίνουν» τα κουκιά ώστε πρόεδρος να παραμείνει ο Δήμαρχος της Δράμας. Η νέα προσπάθεια θα γίνει με αφορμή τη γενική συνέλευση της 16ης Οκτώβρη. Περιζήτητη η διοίκηση του φορέα. Ποιος να το περίμενε ότι τα σκουπίδια θα είχαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον…

 

Τόσο ο Γιάννης Πασχαλίδης όσο και ο Μακάριος Λαζαρίδης έκαναν προχθές αναρτήσεις συγχαίροντας και οι δύο τους διοργανωτές της Κυριακάτικης εκδήλωσης στον Πλαταμώνα. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν! Ο κ. Πασχαλίδης που ρωτήθηκε από κατοίκους των Κρηνίδων, απάντησε (και αυτός) ότι είναι δύσκολο να μην κλείσει το κατάστημα της τράπεζας.

 

Ο Δήμος Καβάλας (εννοούμε τη νέα διοίκηση Μουριάδη) έχει υποσχεθεί υπάλληλο στο ανακαινισμένο Βερούλειο. Ο υπάλληλος δεν προέκυψε ακόμη. Το γήπεδο λειτουργεί με ευθύνη των συλλόγων. Ο αντιδήμαρχος κ. Μουμτζάκης ισχυρίζεται ότι από τους νέους δημοτικούς υπαλλήλους θα προκύψει ο υπάλληλος του Βερούλειου. Συνεχίζουμε να περιμένουμε…

 

Αντιγράφουμε μια μικρή είδηση (ίσως σημαντική για την περιοχή) από την ιστοσελίδα tornosnews.gr: «Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Παγγαίου χορήγησε άδεια στην εταιρεία ΓΕΩΑΠΟΔΟΣΗ Α.Ε.Μ.Γ.Ε. για ισόγεια επιπλωμένη τουριστική κατοικία στη Νέα Ηρακλείτσα».

 

Η είδηση με την αλίευση «καρχαρία- αλεπού» προβάλλει την αλιευτική δραστηριότητα της Καβάλας σε όλη την Ελλάδα. Χθες ήταν η σειρά της ιστοσελίδας zougla.gr:  Με μια έκπληξη ήρθαν αντιμέτωποι οι ψαράδες ενός αλιευτικού στην Καβάλα, όταν σηκώνοντας το αγκίστρι αντίκρισαν έναν μεγάλο καρχαρία-αλεπού, μόλις πέντε μίλια από την ακτή. Το κήτος ξεπερνούσε τα 2 μέτρα και έφτανε τα 200 κιλά, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αλιεύεται το συγκεκριμένο είδος στα νερά του βορείου Αιγαίου.  Οι καρχαρίες-αλεπούδες είναι γνωστοί και ως αλεποκαρχαρίες, αλεπόσκυλοι και καρχαρίες θεριστές. Είναι μεγάλοι καρχαρίες που βρίσκονται σε εύκρατα και τροπικά νερά ωκεανών σε όλον τον κόσμο.

Εμφανίζονται περισταστιακά στα ρηχά, παράκτια ύδατα, καθώς είναι κυρίως πελαγικά είδη. Προτιμούν τον ανοικτό ωκεανό, χωρίς να πάνε βαθύτερα από 500 μέτρα (1.600 πόδια). Οι κοινοί αλωπίες τείνουν να είναι πιο συχνοί σε παράκτια ύδατα πάνω από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. (Σε όλες τις αναρτήσεις εκτός από το κείμενο υπάρχει και το σχετικό βίντεο).

 

Διαβάστε επίσης