• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θα αργήσει όπως φαίνεται η επιδιόρθωση της βλάβης στη μηχανή του υδροπτέρυγου. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα. Το πλοίο συνεχίζει να είναι στη χερσαία ζώνη του νέου λιμανιού, εκεί άρχισαν και συνεχίζονται οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες. Νεότερα θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ξεκίνησε χθες η εκδρομή των μελών του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Νομού Καβάλας στο Βουκουρέστι.

Η παρέα είναι μεγάλη κι έχει αρχηγό τον πρόεδρο Τάσο Μεταξά. Καλά να περάσουν.

 


 

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν όπως την φανταζόμασταν. Με αρκετές στιγμές έντασης, μεγάλη σε χρονική διάρκεια. Χθες, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση, εκδόθηκε από την παράταξη Τοψίδη το επίσης αναμενόμενο δελτίο τύπου. Μας γράφουν –σε γενικές γραμμές- ότι πέτυχαν «περήφανη» νίκη επί του Μέτιου. Ταυτόχρονα μας υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς….

 

Δεν ξέρουμε πόσο ενδιαφέρουσα ήταν για τους πολίτες της ΑΜΘ η ίδια διαδικασία. Επειδή επρόκειτο για μια θεωρητική κουβέντα, στη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξαν νέα δεδομένα σε γνωστά ζητήματα, κατά πάσα πιθανότητα ο κόσμος αδιαφόρησε. Έχει άλλα, σοβαρότερα να ασχοληθεί.

 

Κατόπιν τούτου το τελικό συμπέρασμα είναι ίδιο κι είναι το γνωστό. Είναι δύσκολο να ασκείς διοίκηση (στην αυτοδιοίκηση) αλλά ακόμη πιο δύσκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση. Το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι να κάνεις υπομονή έως ότου έρθει πραγματικά η ώρα σου.

 

Η παράταξη του κ. Τοψίδη συμπεριφέρεται σπασμωδικά, επηρεασμένη από γεγονότα του πρόσφατου και πιο μακρινού παρελθόντος. Αυτά την επηρεάζουν αρνητικά, διαμορφώνουν μια τακτική και μια στάση που δεν είναι σωστή. Δύσκολα θα το καταλάβουν αφού συνεχίζουν να δρουν φανατισμένα κατά του Μέτιου. Προσπαθούν να εκδικηθούν πολιτικά αλλά ειδικά τώρα αυτό είναι αδύνατο.

 

Αφού λοιπόν δεν βρίσκουν κάτι επίκαιρο και ενδιαφέρον για την κοινωνία να ασχοληθούν (ίσως γιατί αυτό το διάστημα δεν υπάρχει) αναζητούν «σωσίβια» γενικότερου ενδιαφέροντος. Συζητούν για το ενδεχόμενο του χρυσού αλλά η επένδυση δεν είναι καθόλου σίγουρη. Ψάχνουν να τον πιέσουν για την κεραία στο Υψάριο χωρίς να γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του κράτους και της αρμόδιας υπηρεσίας.

 

Το βασικό τους πρόβλημα είναι άλλο. Αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσο «σκληρή» αντιπολίτευση κι αν κάνουν, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Ο Μέτιος νίκησε (οριακά) κι αυτοί έχασαν. Ο Μέτιος είχε την πρωτοβουλία της συνεργασίας όπου καλώς ή κακώς βρήκε «συμπαίκτες». Ας τον αφήσουν να διοικήσει λοιπόν. Μόνο αν διοικήσει- αν αποφασίσει συγκεκριμένα- θα προκύψουν πραγματικές αφορμές για αντιπολίτευση.

 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ή αμέσως μετά από αυτήν, αναζητήθηκε «επιβράβευση» μέσω του facebook. Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος «ανέβασε» μια φωτογραφία της συνεδρίασης (δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της Πρωινή) κι από κάτω πρόσθεσε την απαραίτητη λεζάντα: « Όταν στο Περιφερειακό Συμβούλιο εισέρχονται θέματα ουσίας (ή ορθότερα επιβάλλονται από όλους εμάς τους 22 της αντιπολίτευσης) τότε η συνεδρίαση αργεί … Και αξίζει τον κόπο».

 

Η τέχνη της αντιπολίτευσης χρειάζεται πολύ δουλειά. Μελέτη και ψάξιμο. Συνήθως οι της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν χρόνο. Κι αν έχουν ελεύθερο χρόνο, προτιμούν να τον ξοδέψουν αλλού. Οι όροι του παιχνιδιού δεν είναι δίκαιοι. Όσοι διοικούν τα έχουν όλα, όσοι αντιπολιτεύονται ελάχιστα.

 

Κι όμως, κάθε φορά που γίνονται εκλογές πάντα υπάρχουν αλλαγές. Συχνά οι διοικούντες χάνουν κι οι αντιπολιτευόμενοι κερδίζουν. Γιατί η φθορά της εξουσίας και της διοίκησης είναι πάντα μεγαλύτερη από το υποτιθέμενο έργο. Η φθορά αυτή έρχεται από μόνη της κι έρχεται πάντα. Ας αφήσουν λοιπόν τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους κι ας πάψουν να υπερβάλλουν. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οι επόμενες εκλογές αργούν.

 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα κακής αντιπολίτευσης δεν είναι το μοναδικό. Σε όλη την Ελλάδα θα βρούμε πολλά τέτοια. Πάρα πολλά. Όσα κάνει – από κεκτημένη ταχύτητα- η παράταξη Τοψίδη είναι μια ανθρώπινη αντίδραση ενός «πληγωμένου» από την ήττα συνδυασμού. Τι να κάνουμε βρε παιδιά, στις εκλογές (τις κάθε εκλογές) δεν μπορούν να τις κερδίζουν όλοι!

 

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα, στα οποία φοιτούν παιδιά προσφύγων. Κατά τη γνώμη μας ήταν λάθος η τόσο αναλυτική ενημέρωση μιας και πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μιας ειδικής κατηγορίας ανθρώπων. Προσφύγων.

 

Διαβάστε επίσης