• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα της Τρίτης το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη γέμισε κόσμο. Κλήθηκαν σε συνάντηση οι ιδιώτες που μισθώνουν κυλικεία στα σχολεία της πόλης και του νομού. Ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πάντα αυστηρή ισχύουσα νομοθεσία ώστε να λάβουν τα μέτρα τους εν όψει των ελέγχων που αρχίζει το τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης. Η σύσκεψη του κ. Αντωνιάδη με τη Διεύθυνση Υγείας και την Αστυνομία για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών (Καφεζυθοπώλες, εστιάτορες, Ομοσπονδία, Εμπορικός σύλλογος , ίσως και Επιμελητήριο).

 

 

Χθες το μεσημέρι σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Νέας Περάμου ( η ευθεία προς το χωριό Ελευθερές) επιβατικό αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του. Σταμάτησε στο πεζοδρόμιο, πολύ κοντά σε κατάστημα. Όσοι μένουν στην περιοχή ανησυχούν αφού στο ίδιο σημείο υπάρχει και στάση λεωφορείου. Την ώρα του περιστατικού ευτυχώς δεν βρίσκονταν σε αυτήν κανείς. Το τροχαίο είχε μόνο υλικές ζημιές.

Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου ζητούν να ληφθούν μέτρα ώστε στη συγκεκριμένη οδό να μην αναπτύσσονται αυξημένες ταχύτητες. Κάτι παρόμοιο ζήτησαν το προηγούμενο Καλοκαίρι οι κάτοικοι του Παληού (για το δικό τους κεντρικό δρόμο) ενώ ίδιες είναι οι ανησυχίες και στο δρόμο από το Παληό προς τη Νέα Ηρακλείτσα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να βρεθεί τρόπος οι οδηγοί να μην τρέχουν, παντού και πάντα να ακολουθούν όσα τους δείχνουν οι σχετικές οδικές πινακίδες.  Αφού τούτο δεν μπορεί να «εμφυτευτεί» ως βασικός κανόνας στο κεφάλι κάθε οδηγού, αναζητούνται άλλες λύσεις. Άντε όμως να τις βρεις…  Κυρίως άντε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 


 

Στο Δήμο Παγγαίου ο ένας μετά τον άλλον οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων ασκούν το δικαίωμα του νόμου κι ορίζουν τους αναπληρωτές τους. Στο Δήμο Καβάλας ο πρόεδρος της Νέας Καρβάλης Νίκος Καρακείσογλου όρισε πρόσφατα αντικαταστάτρια του κ. Ελένη Καλφόγλου Ζοπόγλου. Η αρχή όλων έγινε στο τοπικό συμβούλιο Καβάλας όπου αναπληρωτής της κ. Κόγια είναι ο Λάζαρος Ψωμάς.

 

Στις 9 Νοέμβρη θα γίνει εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την κατάρρευση της γέφυρας; Αυτό ισχυρίστηκε ο Βαγγέλης Παππάς, που πάλι έθεσε το θέμα επόμενων ενεργειών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να το λέει ο κ. Παππάς κάτι περισσότερο θα ξέρει.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης συνεχίζει να δίνει μεγάλη σημασία στο έργο ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου, το οποίο πασχίζει να ωριμάσει. Νέα θα έχουμε αρχές του 2020 ώστε το έργο να ξεκινήσει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στη διάρκεια του Καλοκαιριού. Φυσικά όσο θα γίνονται οι εργασίες ο χώρος θα είναι κλειστός.

 

Ο κ. Αντωνιάδης συνεχίζει να δέχεται συγχαρητήρια για την απόφαση του να αλλάξει η σειρά παρέλασης (πρώτα τα σχολεία, μετά οι μαθητές). Ένας ωστόσο πολίτης έκανε μια άλλη, σωστή παρατήρηση: « Η σειρά είναι αδιάφορη στους περισσότερους. Φροντίστε να ξεκινά η παρέλαση στην ώρα της, χωρίς καθυστερήσεις στη δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνων». Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η παρέλαση τη Δευτέρα θα αρχίσει στις 11.30 το πρωί. Βάλε 12 και βλέπουμε…

 

Στη συνεδρίαση του τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν όρισε εκπρόσωπο της Περιφέρειας στη γενική συνέλευση του ΒΙΟΠΑ. Άρα προκύπτει κι άλλη καθυστέρηση στην προετοιμασία της. Παρά τους έντονους και διαρκείς καυγάδες, το συμβούλιο έλαβε σχεδόν ομόφωνη απόφαση για τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στην ΑΜΘ. Αν και όταν θέλουν, τα βρίσκουν μεταξύ τους.

 

Γεμάτη από πολίτες ήταν χθες το πρωί η αίθουσα του Μονομελούς Καβάλας. Η συνεδρίαση είχε ένα σωρό υποθέσεις. Μία μόνο ρευματοκλοπή. Πολλές υποθέσεις επαγγελματιών που δεν είχαν αλλά εξέδωσαν έγκαιρα πιστοποιητικό υγείας. Κι έτσι αθωώθηκαν.

 

Ξεχώρισε (στο χθεσινό Μονομελές Καβάλας) η επανεμφάνιση του πρώην βουλευτή κ. Γιώργου Παπαφιλίππου. Παρέστη για λογαριασμό πελάτη του κι όπως φαίνεται το προσεχές διάστημα θα τον βλέπουμε συχνά στα δικαστήρια. Όπως παλιά.

 

Ο Γιάννης Σαρρής είπε το ναι. Δέχθηκε την πρόταση του Βασίλη Λεμονίδη κι έτσι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου που θα γίνουν το προσεχές διάστημα. Ο Γιάννης έχει όρεξη, καλές ιδέες κι έτσι αν εκλεγεί είναι έτοιμος να βοηθήσει την αγορά. Στην οποία άλλωστε δραστηριοποιείται με επιτυχία.

 

Γράψαμε χθες την είδηση καθαρισμού της Αλάνας από την ΕΤΑΔ. Χαρήκαμε αν και δεν θα έπρεπε. Κανονικά οφείλουμε να συγκρατήσουμε τη χαρά μας για την ώρα που η Αλάνα θα αξιοποιηθεί τουριστικά. Στο μεταξύ συνάντηση στην ΕΤΑΔ είχε τις προηγούμενες ημέρες (ταξιδεύοντας στην Αθήνα) και ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης.

 

Όλοι οι άλλοι τα καταφέρνουν με την ΕΤΑΔ. Εκτός από το Δήμο Καβάλας. Η νέα προσπάθεια του κ. Μουριάδη αν και περιγράφεται καλής προοπτικής δεν μας δημιουργεί αυταπάτες. Πιθανότερο είναι ως το επόμενο Καλοκαίρι να μην γίνει τίποτα για την Καλαμίτσα και τόσα άλλα ακίνητα της ΕΤΑΔ στην πόλη.

 

Ποιος αλήθεια μπορεί να πει όχι στο αίτημα για δυνατότητα ρύθμισης έως και 100 δόσεων και στα χρέη προς τη ΔΕΥΑΚ; Κανείς. Ακόμη κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ, πρέπει να βρεθεί τρόπος να υλοποιηθεί. Έστω κι ένας πολίτης να το εκμεταλλευτεί θα είναι κέρδος. Κοινωνικό κατ’ αρχήν.

 

«Σημαιοφόρος» σε αυτήν την προσπάθεια ο κ. Παπαδόπουλος. Η σπουδή του φανερή. Όχι μόνος. Μετά πολλών ακόμη παλαιών συνεργατών του. Κάθε μέρα μα κάθε μέρα θέτουν δημοσίως το συγκεκριμένο θέμα. Έχουν φαίνεται τους λόγους τους.

 

Στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας στο Δημαρχείο τρεις ακόμη νέοι δημοτικοί υπάλληλοι οριστικοποίησαν την έναρξη της απασχόλησης τους. Το προσεχές διάστημα θα γίνουν κι άλλες ορκωμοσίες αφού υπάρχουν κι άλλοι έτοιμοι να πιάσουν δουλειά στην Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας.

 

Νεότερα από το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα: 1) Αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα που έγιναν στα Βρασνά, 2) Το «τρέξιμο» των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών να προλάβουν τους πρόσφυγες- μετανάστες που «κατεβαίνουν» στα χωριά από το περιαστικό δάσος Καβάλας και τα άλλα βουνά της περιοχής.

 

Και τα δύο γεγονότα δείχνουν (σε όσους δεν το κατάλαβαν ήδη) πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και στην περιοχή και στην χώρα μας. Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις συνέπειες της κατάστασης που βιώνει. Χρειάζεται πραγματική βοήθεια (όχι λόγια) τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τη γείτονα Τουρκία.

 


 

Θετικά κι αρνητικά σχόλια για τη (νέα) διοίκηση του Δήμου

 

Με πρόσφατη συνέντευξη του στον Μιχάλη Κουμρίδη και στην ιστοσελίδα kavalapoint.gr ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κρηνίδων σχολιάζει θετικά τις πρώτες μέρες Μουριάδη (και Θόδωρου Παπαδόπουλου ειδικότερα) στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Θυμίζουμε ότι ο κ. Όμηρος Κυριακίδης ήταν υποψήφιος με τη Δήμητρα Τσανάκα. Στην ιστοσελίδα δήλωσε: « Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίηση μου για όσα πραγματοποιούνται, όχι μόνο στις Κρηνίδες αλλά σε όλα τα χωριά της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Αυτά που έγιναν σ’ ένα μήνα, δεν έγιναν στα πέντε προηγούμενα χρόνια που ήμουν πρόεδρος. Νιώθω την ανάγκη να το πω αυτό γιατί είναι αλήθεια και δεν αφορά μόνο αυτούς που διοικούν αλλά όλες τις υπηρεσίες και τα άτομα που επιλέχθηκαν να εργαστούν στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων. Εύχομαι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και το λέω γιατί και η προηγούμενη διοίκηση είχε υποσχεθεί πολλά, πιστεύω ότι ήθελε να κάνει πολλά αλλά για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, δεν μπόρεσε. Είμαστε εδώ για να λέμε παράπονα αλλά είμαστε εδώ για να λέμε και τα θετικά».

Χθες το μεσημέρι συμπολίτισσα, κάτοικος Βύρωνα, μας έγραψε: «Ελπίζω να φανεί η διαφορά (στην Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας) με τόσο προσωπικό. Πάντως στο Βύρωνα που μένω δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Στρώματα πεταμένα πάνω από μήνα, δέντρα απεριποίητα, ένα μικρό πάρκο πίσω από το Βερούλειο μέσα στη βρωμιά από τα σκουπίδια. Στο σημείο που βγαίνει το λεωφορείο του Βύρωνα στον κεντρικό δρόμο που ανηφορίζει για Αγία Παρασκευή έχει πάρα πολύ καιρό μπάζα. (πιθανόν από τότε που έφτιαχναν το γήπεδο) Μαντέψτε… είναι ακόμα εκεί.

*Η Πρωινή δέχθηκε χθες παράπονα και από κατοίκους της Δράκοντος για χόρτα- κλαδιά αλλά και ξεχασμένο στο σημείο εξοπλισμό του εργολάβου του έργου των οπτικών ινών.

Διαβάστε επίσης