• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια μικρή παρεξήγηση δημιουργήθηκε κατά την άφιξη των επισήμων στην εξέδρα της παρέλασης χθες το πρωί. Αν και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες (από εκπρόσωπο της ΧΧ Μεραρχίας) για το που θα καθίσουν οι βασικοί επίσημοι, δεν ήταν ξεκάθαρο ποια καρέκλα προορίζονταν για τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Πασχαλίδη. Επακολούθησε διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των 3 βουλευτών. Ενδιάμεσος και μεσολαβητής ήταν αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Στο τέλος η παρεξήγηση λύθηκε αλλά αυτό έγινε με απευθείας διάλογο της κ. Ελευθεριάδου , του κ. Πασχαλίδη και του κ. Λαζαρίδη. Οι δύο πρώτοι αρχικά φάνηκε να αποφεύγουν τον κ. Λαζαρίδη. Στο τέλος οι τρεις βουλευτές αντάλλαξαν κάποιες ελάχιστες διαδικαστικού περιεχομένου λέξεις.

 


 

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών της Α.Δ. Καβάλας εργάστηκε χθες το πρωί στο κέντρο της πόλης για την εφαρμογή μέτρων πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της παρέλασης. Σε ετοιμότητα (μεταξύ άλλων) ήταν και μια διμοιρία ΜΑΤ. Αυτά τα μέτρα καθιερώθηκαν από την έναρξη των μνημονίων αφού και στις παρελάσεις ο κόσμος δήλωνε την αντίθεση του στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

 

Κι ενώ ο καιρός περνούσε, καθιερώνονταν στις παρελάσεις αυτή η υπερβολή. Η οποία μόνο κάποιες φορές ήταν χρήσιμη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων (όπως έγινε και χθες) τα μέτρα αποδεικνύονταν εντελώς υπερβολικά. Φαίνεται να μας έμεινε το κουσούρι των αστυνομοκρατούμενων παρελάσεων. Μια εικόνα που απωθεί και φυσικά δεν ταιριάζει σε μια γιορτή (εθνική γιορτή) όπως είναι η παρέλαση.

 

Η εργασία τόσων αστυνομικών χθες (συνεπικουρούμενων από επίσης πολλούς άνδρες και γυναίκες του Λιμεναρχείου Καβάλας) σημαίνει ότι από σήμερα θα αρχίσουν να χορηγούνται άδειες και ρεπό. Άρα όσοι δούλεψαν χθες, θα λείψουν από την καθημερινότητα της πόλης. Η καθημερινότητα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα των αρμοδίων αλλά συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.

 

Ας συμπληρώσουμε κάτι ακόμη. Χθες νωρίς το πρωί η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου (εκμεταλλευόμενη την ενίσχυση της με μόνιμο προσωπικό) δούλεψε στο κέντρο της πόλης και έπλυνε πολλούς δρόμους. Ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η υπηρεσία επανέρχεται δριμύτερη ή τουλάχιστον προσπαθεί για κάτι τέτοιο. Εντός των ημερών ετοιμάζει εξόρμηση καθαριότητας στη συνοικία του Βύρωνα.

 

Οι χθεσινές εκδηλώσεις και παρελάσεις ήταν οι πρώτες εθνικής γιορτής για όσους είναι στα πράγματα σε συνέχεια των πρόσφατων και διαδοχικών εκλογών. Άπαντες χάρηκαν κι απόλαυσαν τη διαδικασία. Που είναι πάντα μια διαδικασία αναγνώρισης. Οι πρώην (με 5 σερί χρόνια παρελάσεων και εκδηλώσεων) προτίμησαν οι περισσότεροι να μείνουν σπίτι. Δυσκολεύονται ακόμη και σήμερα ορισμένοι να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Θα ξεχωρίσουμε τον περιφερειακό σύμβουλο Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, ο οποίος απτόητος και χαμογελαστός έκανε την παρουσία του στις εκδηλώσεις της πόλης. Απέδειξε ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι δεν έχει σχέση σε ποια αιρετή θέση βρίσκεσαι. Σημασία έχει να τιμάς την γιορτή, όποια κι αν είναι αυτή.

 

Η Σταυρούλα Τσολακίδου έλαβε την 8η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι για νέες γυναίκες έως 20 ετών. Δεν είδαμε και δεν διαβάσαμε καμιά συγχαρητήρια ανακοίνωση από φορείς ή παράγοντες. Μάλλον την ξέχασαν την Σταυρούλα αφού υποτίμησαν την προσπάθεια και την επιτυχία της. Η Καβαλιώτισσα σκακίστρια έλαβε την 8η θέση στον κόσμο υπό αντίξοες συνθήκες, της αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Δυστυχώς κάποιοι την θυμούνται μόνο όταν έχει μεγαλύτερες επιτυχίες.

 

Την περασμένη Παρασκευή έγινε στο Αμφιθέατρο η καθιερωμένη εκδήλωση- ομιλία για την εθνική γιορτή και επέτειο. Προς τους λίγους υπαλλήλους μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξης Πολίτης. Οι συνάδελφοι του της αντιπολίτευσης του συμπεριφέρθηκαν καταλλήλως…. Απουσίαζαν. Μετά διαμαρτύρονται επειδή ο Κ. Αντωνιάδης δεν προσκαλεί στις συσκέψεις την περιφερειακή σύμβουλο της Θάσου. Σωστή η διαμαρτυρία τους αλλά με τις υποχρεώσεις (των συμβούλων της αντιπολίτευσης) τι θα γίνει;

 

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση ενίσχυσης του φεστιβάλ των Φιλίππων. Το Υπουργείο ενισχύει το φεστιβάλ του 2019 με το καθιερωμένο ποσό των 30.000 ευρώ. Αποδέκτης της χρηματοδότησης είναι η Δημωφέλεια.

 

 

 


 

74.000 η υπεξαίρεση Γλάνου;

Τον Μάρτιο θα γίνει στην Κομοτηνή η δίκη με κατηγορούμενο τον Χρήστο Γλάνο, που ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας υπεξαίρεσε σημαντικό χρηματικό ποσό. Το οποίο μάλιστα φέρεται να έπαιξε στο στοίχημα. Η υπόθεση έχει αναβληθεί στο δικαστήριο δύο φορές. Τις προάλλες σημειώθηκε μια μάλλον ευνοϊκή για τον κατηγορούμενο εξέλιξη. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου συμπλήρωσαν τον οικονομικό απολογισμό της επίμαχης περιόδου (έτος 2014) αναφέροντας συγκεκριμένα έλλειμμα 74.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι στο κατηγορητήριο ο Χρήστος Γλάνος εμφανίζεται να υπεξαίρεσε ποσό άνω των 200.000 ευρώ!

Στο Δήμο από την πρώτη στιγμή ήταν επιφυλακτικοί για το ακριβές ποσό που έλειψε από το ταμείο της σχολικής επιτροπής. Ως που πρόσφατα οριστικοποίησαν το συμπέρασμα, το οποίο πλέον το αναφέρουν πολύ συγκεκριμένα στα σχετικά τους έγγραφα. Το ότι τα χρήματα της υπεξαίρεσης μειώθηκαν δεν αλλάζει τίποτα για την ουσία της πράξης. Η διαφορά που προκύπτει θα φανεί στο δικαστήριο και ως προς την επιβολή της τελικής ποινής. Θυμίζουμε ότι ο κ. Γλάνος ισχυρίζεται ότι επέστρεψε στο ταμείο ένα μέρος των χρημάτων που εκείνη την περίοδο πήρε.

 

Περισυλλογή επιθετικού αδέσποτου σκύλου

Την Παρασκευή το μεσημέρι δημοτικοί υπάλληλοι περισυνέλεξαν επιθετικό αδέσποτο σκυλί που κυκλοφορούσε μέσα κι έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Δύο ημέρες νωρίτερα το σκυλί είχε επιτεθεί σε δύο μικρά παιδιά. Την Παρασκευή το πρωί έγινε τρίτο ίδιο περιστατικό, πάλι με μικρό παιδί. Οι γονείς του το μετέφεραν στο Νοσοκομείο όπου και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Το παιδί έλαβε οδηγίες από τους γιατρούς κι έφυγε γρήγορα από το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο Δήμος Καβάλας πληροφορήθηκε το περιστατικό και λόγω των προηγούμενων, έδρασε αμέσως. Βρήκε και περισυνέλλεξε το σκυλί. Κατά γενική ομολογία το αδέσποτο σκυλί (τριγυρνούσε καιρό στην περιοχή) ήταν ήσυχο. Τελευταία υπήρξε μια διαφορετική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να γίνουν τα τρία περιστατικά. Και για το σκυλί θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία που έχει σχέση με τη φύλαξη του στο δημοτικό κυνοκομείο.

 

Πολύ δύσκολη η οικονομική κατάσταση στη ΔΕΥΑΚ

Τα οικονομικά της ΔΕΥΑ Καβάλας έρχονται πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την επίμονη πρόταση παράταξης της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή στην επιχείρηση της ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Χρόνης προτιμά να μιλά αόριστα για τις οικονομικές δυσκολίες που τονίζει ότι προς το παρόν εμποδίζουν την εφαρμογή της ρύθμισης. Η ΔΕΥΑΚ δεν έχει καμία ρευστότητα στο ταμείο της κι ο πρόεδρος της λέει χαρακτηριστικά «… κάθε μήνα αρχίζουμε από το μηδέν». Πληροφορούμαστε ότι η συγκεκριμένη περιγραφή είναι ήπια και αποδίδει στο ελάχιστο το πρόβλημα. Περιγράφονται διάφορα παραδείγματα και προβλήματα που αφορούν την έλλειψη ρευστότητας, τα χρέη στην αγορά κτλ. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να τα πληροφορηθούμε σύντομα και αναλυτικά. Πάντως τον Νοέμβρη το Νοσοκομείο Καβάλας σκοπεύει να πληρώσει τη ΔΕΥΑΚ το ποσό που της οφείλει, το οποίο φέρεται να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα συμπολίτης μας περιγράφει το πρόβλημα που αντιμετώπισε, για το οποίο πλήρωσε στη ΔΕΥΑΚ ποσό 1.000 περίπου ευρώ: « Νοίκιασα διαμέρισμα αλλά ο ενοικιαστής φεύγοντας άφησε χρέη. Νερό χρωστούσε 1.000 ευρώ αφού δεν είχε πληρώσει καθόλου τα προηγούμενα 5 περίπου χρόνια. Επειδή το ρολόι είναι στο όνομα μου, κλήθηκα να πληρώσω εγώ το ποσό. Ρώτησα δικηγόρο και με συμβούλευσε να πληρώσω αφού τελικά εγώ ήμουν ο οφειλέτης. Γιατί η ΔΕΥΑΚ δεν κάνει όπως η ΔΕΗ, η οποία αλλάζει τη χρέωση κάθε φορά που ένα σπίτι νοικιάζεται; Κι εν πάση περιπτώσει, 5 χρόνια που ο ενοικιαστής του διαμερίσματος μου δεν πλήρωνε νερό δεν έπρεπε η ΔΕΥΑΚ να τον πιέσει για να εισπράξει τα χρήματα;».

 

Δεν συνεδριάζει η διοίκηση του ΟΛΚ

Δεν φαίνεται να συνεδριάζει ως το τέλος του μήνα το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΚ κι αυτό οφείλεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο καθυστερεί να ορίσει έναν ακόμη πολίτη (κάτοικο Καβάλας) στο διοικητικό συμβούλιο. Αντίθετα οι φορείς (Επιμελητήριο – Λιμεναργάτες) όρισαν τους δικούς τους εκπροσώπους στο ίδιο δ.σ. Το υφιστάμενο συμβούλιο έχει πολλούς εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ κι αυτοί πρέπει να μειωθούν. Ουσιαστικά με αυτή τη διαδικασία το δ.σ. συμπληρώνεται κι αλλάζει μερικώς. Πέρασε ένας μήνας αναμονής, το διάστημα θα συνεχιστεί κι άλλες ημέρες. Το ΤΑΙΠΕΔ αργεί κι ο ΟΛΚ «μπλέκεται» σε καθυστερήσεις, οι οποίες δημιουργούν εκκρεμότητες. Που πιο μπροστά δεν υπήρχαν. Τόσο ο πρόεδρος όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος πρέπει να αποκτήσουν άμεσα τη δυνατότητα πραγματικής διοίκησης. Όσο αργεί το ΤΑΙΠΕΔ τόσο το χειρότερο για τον Οργανισμό. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η συνεδρίαση προγραμματίζεται για να γίνει αρχές Νοέμβρη.

Υπάρχει φυσικά και το θέμα ποιος πολίτης θα οριστεί στο δ.σ. του Οργανισμού. Αυτό μάλλον είναι ευχάριστο πρόβλημα αφού όπως ακούμε ενδιαφερόμενοι υπάρχουν πολλοί.

 

Διαβάστε επίσης