• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

`

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βουνοχωρίου κ. Βασίλης Ελευθεριάδης είναι ένας ακόμη πρόεδρος που δεν ήταν υποψήφιος με τον κ. Μουριάδη αλλά σπεύδει να τον ευχαριστήσει για αυτά που η διοίκηση του ήδη έκανε. Σε ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες αναρτήσεις- δηλώσεις από τους προέδρους Κρηνίδων- Αμυγδαλεώνα.

Ο κ. Ελευθεριάδης παραθέτει φωτογραφικό υλικό (μέρος του οποίου αναδημοσιεύουμε) και σημειώνει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριαδη, τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών Μάκη Χαραλαμπίδη για την γρήγορη και αποτελεσματική παρέμβαση που γίνεται στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του σχολείου του Βουνοχωρίου. Ένα μεγάλο σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα βρήκε την λύση του».

Από έναν άλλο συμπολίτη, ο οποίος συνδέεται με το Βουνοχώρι, τον κ. Χρήστο Κελέση μαθαίνουμε ότι ο Δήμαρχος ήταν στο χωριό και ανήμερα του Αγίου Δημητρίου: «Μας τίμησε σήμερα με την παρουσία του ο δήμαρχος Καβάλας στον εορτασμό της εκκλησίας μας στην πανηγυρική θεία λειτουργία. Μας ανέφερε ότι θα είναι αρωγός στα προβλήματα όχι μόνο του χωριού μας αλλά και όλης της κοινότητας. Εμείς τον ευχαριστούμε και ελπίζουμε να είναι πάντα δίπλα μας, όπως ήταν δίπλα μας αυτές τις ημέρες εργαζόμενοι από την τεχνική υπηρεσία και αποπεράτωσαν διάφορα χρόνια προβλήματα πού υπήρχαν στην είσοδο του σχολείου ( που λειτουργεί και σαν αίθουσα δεξιώσεων) όπως και στους τοίχους της αυλής του σχολείου».

 

Με χθεσινή του ανάρτηση ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης επανήλθε στο θέμα της Αλάνας και των έργων καθαρισμού από την ιδιοκτήτρια ΕΤΑΔ: Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αλάνα της Ν. Ηρακλείτσας ήταν επίκεντρο πολλών συζητήσεων , δηλώνουμε ότι: Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις μας προς το ΤΑΙΠΕΔ επιτέλους καθαρίστηκε και παύει να είναι εστία μόλυνσης .Είμαστε ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε οποιονδήποτε σκεφτεί να «αξιοποιήσει» το συγκεκριμένο χώρο για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων. Συνεργαζόμαστε ήδη με την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ για την τουριστική αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου.

 


 

Σε μια εποχή όπου οι πολίτες κάθονται σπίτι τους ή στην καφετέρια – εμφανώς απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα προηγούμενων κινητοποιήσεων τους- συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα περισσότεροι από 50 άνθρωποι. Συζήτησαν για την κεραία που εταιρίες τηλεφωνίας επιθυμούν να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν σε ταράτσα πολυκατοικίας της οδού Αιμιλιανού (συνοικία Δεξαμενής).

 

Αν και σημασία έχει το τι αποφάσισαν, θα προσεγγίσουμε το θέμα από την άλλη του πλευρά. Από την πλευρά της συμμετοχής και της «αφύπνισης». Ρόλο φυσικά έπαιξε ότι προηγήθηκε. Η συντονιστική επιτροπή πρόβαλε ποικιλοτρόπως τη χθεσινή συνάντηση. Πόρτα πόρτα κινήθηκε στη συνοικία, κόλλησε ενημερωτικές ανακοινώσεις- προσκλήσεις στις εισόδους όλων των πολυκατοικιών.

 

Έκανε ηλεκτρονική προβολή του γεγονότος και φυσικά πολλά τηλεφωνήματα. Αυτή η προσπάθεια έχει μια πρώτη επιτυχία. Οι συγκεντρωθέντες δεν ήταν ως συνήθως λίγοι. Άρα αδύναμοι. Ήταν αρκετοί. Αν στο επόμενο ραντεβού είναι ακόμη περισσότεροι τόσο το καλύτερο για την προσπάθεια που συνεχίζουν.

 

Ας θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν. Η κεραία έλαβε τις άδειες κι επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί χωρίς κανείς να γνωρίζει το παραμικρό. Η ευαισθησία και η παρατηρητικότητα περιοίκων έπαιξε ρόλο. Στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου γίνονταν εργασίες μαζεύτηκε κόσμος ενώ προέκυψε ότι η νόμιμη (κατά την ελληνική νομοθεσία) κεραία δεν είχε λάβει μία τουλάχιστον άδεια. Οι πολίτες κέρδισαν χρόνο αλλά αντιλαμβάνονται ότι αυτός τελειώνει.

 

Άντε λοιπόν να ξεκινήσουν από την αρχή. Αντίπαλος τους το «βαρύ» κλίμα της εποχής. Η απογοήτευση των πολιτών. Αντίπαλος τους όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αντίπαλος τους η ελληνική νομοθεσία που τάσσεται σαφώς υπέρ της τεχνολογίας και της επικοινωνίας.

 

Κι ενώ ήταν σε δύσκολη θέση, η χθεσινή προσέλευση πολλών πολιτών (στην ενημερωτική συνάντηση) φάνηκε να αλλάζει το κλίμα. Την γενικότερη ατμόσφαιρα. Τώρα οι έχοντες την πρωτοβουλία ελπίζουν. Ελπίζουν περισσότερο. Έμαθαν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, διαθέτουν νομικά επιχειρήματα κι είναι σε γενικές γραμμές έτοιμοι να αναμετρηθούν με τα «θηρία». Αν προσέλθουν μαζικά στο πλευρό τους οι απλοί άνθρωποι της γειτονιάς, έχουν τότε πολλές πιθανότητες. Καλή τους επιτυχία.

 

Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν –στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν- αρκετές στην Καβάλα. Σε πολλές άλλες συνοικίες, πολυκατοικίες, ταράτσες κτλ. Όπου ο κόσμος ήταν αρκετός, ο στόχος επετεύχθη. Αν όχι πλήρως, σε μεγάλο βαθμό. Καθοριστικός παράγοντας ήταν και είναι ο ίδιος. Η μαζικότητα της οποιαδήποτε διαμαρτυρίας.

 

Όσοι την Κυριακή το μεσημέρι ήταν στο Βερούλειο δημοτικό γήπεδο για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρική αναμέτρηση, βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το γήπεδο δεν είχε καθαριστεί από το προηγούμενο ματς. Που είχε γίνει προ μιας περίπου εβδομάδας. Τα καλάθια απορριμμάτων ήταν γεμάτα.. Στις κερκίδες τα σκουπίδια ήταν πάρα πολλά.

 

Άρα ο αθλητικός χώρος συνεχίζει να μην λειτουργεί σωστά αφού δεν διαθέτει δημοτικό υπάλληλο. Κάτι που υποσχέθηκε η νέα διοίκηση του Δήμου. Προς το παρόν δεν υλοποιεί την υπόσχεση της. Κι έτσι δέχεται απόλυτα δικαιολογημένη κριτική. Δυστυχώς ακούμε ότι δεν υπάρχει προοπτική στο γήπεδο να βρεθεί μόνιμος δημοτικός υπάλληλος ώστε αυτό να λειτουργεί και για το κοινό. Όπως τόσοι άλλοι δημοτικοί αθλητικοί χώροι.

 

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας έκανε δεκτό το αίτημα συμπολιτών. Τοποθέτησε το απαραίτητο κάγκελο στα σκαλάκια της οδού Πλαταιών. Όσοι ανεβοκατεβαίνουν τα χρησιμοποιούν. Εξ αυτού του λόγου ευχαριστούν και την υπηρεσία και το Δήμο Καβάλας. Η οδός Πλαταιών είναι μια μικρή οδός πάνω από την Ομόνοια (αρκετά κοντά στον Άγιο Παύλο).

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όλα τα μικρόφωνα θα πρέπει να λειτουργούν άριστα. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε διορθωτική παρέμβαση από ιδιώτη τεχνικό. Αυτή ήταν επιβεβλημένη αφού συχνά αρκετά δεν βοηθούσαν ώστε να ακουστεί σωστά στην αίθουσα η άποψη των δημοτικών συμβούλων.

 

Αισιόδοξη η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Καβάλας κ. Βάσω Παπουτσή Μήττα σχολιάζει την έως τώρα πορεία της Κυβέρνησης με την ακόλουθη ανάρτηση: «Περάσανε 114 μέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της Πατρίδας και όπως όλα δείχνουν τηρεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Κατά συνέπεια (άλλωστε το σιγοψιθυρίζουν και οι πλέον άσπονδοι πολιτικοί του αντίπαλοι) ήρθε και για να παραμείνει στο τιμόνι της εξουσίας για τουλάχιστον 2 τετραετίες».

 

Αναρτήθηκαν χθες στη Διαύγεια του Δήμου Καβάλας οι εγκεκριμένοι οικονομικοί απολογισμοί προηγούμενων ετών της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αποφάσεις αφορούν τα οικονομικά έτη από το 2015 έως και το 2018. Ήταν εκκρεμότητες που έπρεπε να τακτοποιηθούν.

 

Από πλευράς της νέας διοίκησης της Δημωφέλεια γίνεται γνωστό ότι δεν θα αλλάξει η δικηγόρος που εκπροσωπεί την επιχείρηση στη δικαστική υπόθεση των διοδίων στην Παράκαμψη. «Θα κάνουμε ότι μας ζητήσει και μας συμβουλεύσει» λένε στη δημοτική επιχείρηση.

 

Ένα από τα παραλειπόμενα της προχθεσινής παρέλασης (και λοιπών εκδηλώσεων) έγινε μπροστά στη ΛΑΦ Καβάλας, την ώρα άφιξης των επισήμων. Περαστικός άρχισε να φωνάζει κατά των πολιτικών. Στο τέλος είπε με ακόμη πιο δυνατή φωνή ότι: «…σας μιλά ο Ιησούς Χριστός». Μάλλον κανείς δεν έδωσε σημασία αφού εκτός των άλλων η… «παρέμβαση» του ήταν ιδιαίτερα σύντομη.

 

Δύο συνεντεύξεις τύπου δόθηκαν χθες (εκλογές ΤΕΕ, εθελοντική αιμοδοσία), ακόμη τρεις προγραμματίζονται για σήμερα. Από τη ΔΚΜ, τον Αντιπεριφερειάρχη και το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας (θα παραστεί και η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου). Σήμερα θα έδινε συνέντευξη τύπου και το ΔΗΠΕΘΕ αλλά την μετέφερε για αύριο. Και η αυριανή συνέντευξη τύπου του ΔΗΠΕΘΕ θα δοθεί στο «Αντιγόνη Βαλάκου» και όχι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το Επιμελητήριο του Έβρου έγινε πρόσφατα ένας ακόμη φορέας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που δήλωσε με ομόφωνο ψήφισμα την αντίθεση του στην εξόρυξη χρυσού. Το θέμα ανακίνησαν τις προηγούμενες μέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια μας με αφορμή άρθρο του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου. Το οποίο πλέον είναι νόμος του κράτους.

 

Με ανάρτηση του στο facebook ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ο ίδιος το τέλος της Κυριακάτικης περιπέτειας με την υγεία του. Έγραψε το βράδυ της Κυριακής κι αφού είχε βγει από το Νοσοκομείο: «Πέρασε και αυτό! Έληξε η ολιγόωρη παραμονή μου στο Νοσοκομείο Καβάλας. Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους και όλες εσάς που με πλημμυρίσατε μηνύματα αγάπης και περαστικών!Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου για την υποδειγματική αντιμετώπιση του ατυχούς περιστατικού που μου συνέβη».

 

Διαβάστε επίσης