• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρχικά επιλέξαμε τη φωτογραφία (και) του Αλέξη Πολίτη λόγω του σχολιασμού του για την πρόσφατη γιορτή του τσίπουρου στη Νέα Πέραμο: «Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη, στον αντιδήμαρχο Χρήστο Πριονίδη και την πρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης Μυρσίνη Χρυσαφούδη για τη στήριξη της εν λόγω εορτής. Μπράβο και στον βουλευτή μας Γιάννης Πασχαλίδης για την αέναη στήριξη της εν λόγω δράσης. Σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχοντας παράλληλα ως επιθυμία την στήριξη των τοπικών παραγωγών, την προβολή τους και την καθιέρωση, του αρωματικού και μοναδικά ιδιότυπου και αναγνωρίσιμου τσίπουρου του Παγγαίου, ως τοπικού προϊόντος δίνοντας του έτσι την απαραίτητη εξωστρέφεια. Στόχος όλων των εκδηλώσεων, αποτελεί η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, η τριβή με πολιτιστικά προϊόντα προώθησης Παιδείας, Αθλητισμού και Τεχνών, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο του Παγγαίου αλλά και της ΠΑΜΘ και η διατήρηση – διάδοση της παράδοσης στους νέους. ΥΓ: Η ΠΕ Καβάλας διέθεσε μέσω του αντιπεριφερειάρχη Κώστας Αντωνιαδης το ποσό των 1500 ευρώ για τη σημερινή εκδήλωση. Πάμε γερά!».

Στη συνέχεια προέκυψε και είδηση. Ορίστηκαν επακριβώς οι αρμοδιότητες του, όπως αναφέρει η χθεσινή απόφαση που υπογράφει ο Χρήστος Μέτιος: «Μεταβιβάζουμε τις κάτωθι αρμοδιότητες των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΠΑΜΘ. 1. Η συνεργασία με φορείς εσωτερικού  – εξωτερικού, για την σύνταξη και υποβολή προτάσεων υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα (διασυνοριακά, διαπεριφερειακά, διακρατικά και άλλα). 2. Η εποπτεία και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της περιφέρειας, για την σύνταξη και υποβολή προτάσεων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα(διασυνοριακά, διαπεριφερειακά, διακρατικά και άλλα). Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης, η συμμετοχή και εκπροσώπηση της Περιφέρειας στην Επιτροπή Παρακολούθησης των ανωτέρω προγραμμάτων,  που υλοποιεί η Περιφέρεια».

 

Ο διευθυντής του Δήμου Καβάλας κ. Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στο ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας. Στην εκδήλωση της Κυριακής είχε να πει και για το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται: « Η πολιτική ιστορία και η διαδρομή του ΠΑΣΟΚ λέει ότι η Φ. Γεννηματά έρχεται από το παλιό και ένοχο παρελθόν που είναι ταυτισμένο και υπεύθυνο με τις μεγαλύτερες ήττες της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί γενετικού τύπου μεταλλάξεις. Όχι μόνο ακύρωσε την ιστορική του ταυτότητα αλλά κατάργησε και την έννοια της ταυτότητας. Μιλάμε πλέον για δεξιά ταυτότητα». Στη φωτογραφία o κ. Χατζηκωνσταντίνου με τον κ. Θαναση Θεοχαρόπουλο, φωτογραφία από την πρόσφατη εκδήλωση.

 


 

Οι προχθεσινές εκλογές των μηχανικών στην Καβάλα έγιναν σε ένα πολύ ήρεμο κλίμα. Κλίμα διαλόγου και όχι «πολέμου». Έτσι ήταν κι αυτές του 2016 αλλά ο πρόσφατος «πολιτικός πολιτισμός» ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.  Ουσιαστικά επιβλήθηκε από τις γενικότερες συνθήκες αλλά και τις στενές και καλές διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα σε υποψηφίους διαφορετικών παρατάξεων.

 

Από αυτήν την πλευρά οι μηχανικοί ήταν όλοι τους κύριοι. Απέφυγαν προσωπικές αναφορές, ακρότητες και καταγγελίες. Υπήρξαν φυσικά διαφωνίες αλλά αυτές δεν μετατράπηκαν σε ελληνικούς καυγάδες. Δυστυχώς η προαναφερθείσα διαδικασία δεν έπεισε τους απόντες. Όσους πάλι απείχαν της ψηφοφορίας. Κι ήταν πάρα πολλοί.

 

Το «αλατοπίπεδο» των εκλογών το έβαλε με τις ενέργειες του ο κ. Απόστολος Παυλίδης. Λίγο καιρό πριν μπούμε στην τελική ευθεία προκάλεσε την αλλαγή του επικεφαλής στη ΔΚΜ. Με σωστό τρόπο διαδέχθηκε τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο κι άρχισε να δημιουργεί την παράταξη από την αρχή. Ο Απόστολος Παυλίδης φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της διοικούσας. Κατά γενική ομολογία τη θέση την αξίζει. Για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα πρώτα για λόγους χαρακτήρα.

 

Σε μια εποχή συνεχούς περιαυτολογίας και αυτοπροβολής, ο Απόστολος Παυλίδης είναι το ακριβώς αντίθετο. Κι ενώ αυτός έβαλε τις βάσεις της νίκης της ΔΚΜ, ακόμη και χθες -που ρωτήθηκε σχετικά- απέφυγε να μιλήσει για τον εαυτό του. Μίλησε για την ομάδα της παράταξης του, η οποία είπε πρέπει να συνεργαστεί με όσο το δυνατό πιο πολλές άλλες ομάδες! Τα λόγια του κ. Παυλίδη είναι περίεργα για την εποχή που διανύουμε. Γιατί σαν αυτόν δεν υπάρχουν πολλοί ακόμη.

 

Το μοντέλο είναι διαφορετικό όπως και ο κάθε προεκλογικός αγώνας είναι διαφορετικός. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στις πρόσφατες εθνικές- δημοτικές- περιφερειακές εκλογές. Δεν είναι ίδιες με τις εκλογές του ΤΕΕ αλλά το είδος της προεκλογικής προσπάθειας το αποφασίζουν πάντα οι ίδιοι. Οι υποψήφιοι. Στην περίπτωση των εκλογών του ΤΕΕ ΑΜ οι υποψήφιοι αποφάσισαν ηρεμία και πολιτισμένα πράγματα.

 

Χθες το απόγευμα ο αντίπαλος του κ. Παυλίδη, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Λαζαρίδης επικεφαλής της παράταξης ΟΡ.ΜΗ. , έγραψε στο facebook το δικό του εκλογικό συμπέρασμα. Την αλήθεια δεν τη φοβήθηκε κι ούτε την έκρυψε. Η πρώτη λέξη της ανάρτησης του ήταν η αλήθεια του αποτελέσματος. Χάσαμε, έγραψε και δεν έγραψε λάθος.

 

Στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους της ήττας, με αντικειμενικότητα που σπανίζει αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικράτησαν κτλ. Λοιπόν σπάνια συναντούμε στις εκλογές νικητές όπως ο Παυλίδης κι ηττημένους όπως ο Λαζαρίδης. Σπάνια συναντούμε στα κοινά τέτοιους ανθρώπους. Σε αυτούς τους δύο επικεφαλής και στις ομάδες τους δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια. Ξέρουν να αγωνίζονται. Όπως ξέρουν καλά ότι όσο καλός κι αν είναι ο αγώνας, τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι θα είναι και πετυχημένος. Για αυτόν τον λόγο οι εκλογές συχνά επαναλαμβάνονται, ως νέα ευκαιρία προκειμένου να διορθώσει κάποιος τα λάθη του ή να κάνει μια νέα προσπάθεια για να πείσει όσους δεν έπεισε.

 

Ένα από τα θέματα της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας ήταν το ταξίδι Μουριάδη στην Αθήνα για τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εσωτερικών. Η αντιπολίτευση δεν ρώτησε το παραμικρό, ενέκρινε χωρίς καθόλου λόγια.

 

Κι αν αυτό για τον κ. Κουνάκο ήταν αναμενόμενο (ίδια στάση κράτησε η παράταξη του στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου), οι Καλανταρίδης- Δρακονάκη μίλησαν με τη σιωπή τους! Κράτησαν αποστάσεις από τα αντίθετα που είδαμε κι ακούσαμε προ λίγων μόνο ημερών. Γιατί άλλο κριτική κι άλλο κουτσομπολιό και λαϊκισμός.

 

Πολλά και διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης προετοιμάζονται για την Χειμερινή περίοδο. Κλείνουν για ξεκούραση και ανακαίνιση. Ξεσηκώνουν τα τραπεζοκαθίσματα του πεζοδρομίου ώστε να τα επαναφέρουν με την απαραίτητη προστασία από το κρύο. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στις καφετέριες, καταλαβαίνει ότι έρχεται Χειμώνας.

 

Η πρώην πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια επέμενε και χθες ότι υπάρχει υποψήφιος επενδυτής για να κατασκευάσει ξενοδοχείο στην περιοχή της Άσπρης Άμμου. «Η επένδυση πρέπει να γίνει και θα γίνει» είπε η κ. Ιωσηφίδου. Μακάρι να γίνει, θα τη συμπληρώσουμε.

 

Αρκετοί άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν χθες το απόγευμα στην περιοχή της Νέας Ηρακλείτσας όπου το ρεύμα «κόβονταν» κι επανέρχονταν συνεχώς. Μικρές διαδοχικές διακοπές που έβαζαν σε κίνδυνο όλες τις ηλεκτρικές συσκευές των σπιτιών. Η διακοπή ρεύματος αφορούσε το Παληό, τις Ελευθερές, τον Πρίνο στη Θάσο και τη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Μάλλον είχε σχέση με την κακοκαιρία.

 

Συναντήσεις και με τοπικά συμβούλια δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Καβάλας ξεκίνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Το Σάββατο δέχθηκε στο γραφείο του το τοπικό του Αμυγδαλεώνα: «Συναντήθηκα με το τοπικό Συμβούλιο του Αμυγδαλεώνα όπου, μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε, ήταν και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ της κατασκευής του δικτύου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑ ΚΑΒΑΛΑΣ συνολικού ποσού 2.368.273 ευρώ».

 

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης έκανε δηλώσεις χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο Καβάλας όπου για τη φημολογούμενη αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου είπε: ««Επίσης ξεμπλοκάρει άλλο ένα έργο, αυτό της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου, μετά τις επαφές του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, με τη σημερινή Κυβέρνηση. Μόνο που η λύση που βρέθηκε τώρα είναι αυτή που είχε συμφωνήσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης. Άρα, το θέμα ήταν πολιτικό. Ήταν απόφαση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσει κανένα μεγάλο έργο με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν περισσότερο δημοτική Αρχή της Νέας Δημοκρατίας παρά των Καβαλιωτών».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις των εκπροσώπων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και για την ασυνέπεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην αρχική συμφωνία με την Εγνατία για την πεσμένη γέφυρα.

Διαβάστε επίσης