μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Αλέξης και ο Άγγελος Τσατσούλης φωτογραφήθηκαν με τον καταγόμενο από την Καβάλα Κώστα Φραγκογιάννη, Υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία. Η φωτογραφία, πρόσφατη, τραβήχτηκε στη Σαγκάη. Άπαντες ακολουθούν το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Κίνα του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Με κινήσεις «αστραπή» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας –μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες- βρίσκεται στην Καβάλα, ταξιδεύει στην Αθήνα κι επιστρέφει (νωρίς χθες το πρωί) στην Καβάλα. Ο λόγος αυτού του ταξιδιού αφορούσε την πρόσκληση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε νυχτερινή συνάντηση μετά ποτού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Ελευθεριάδου ανάρτησε πολλές σχετικές φωτογραφίες. Μία από αυτές είναι η φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

 


 

Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε διακοπή ρεύματος μέσα κι έξω από την Καβάλα. Κανείς δεν γνωρίζει αν επρόκειτο για βλάβες ή για βλάβη. Ούτε μπορεί να μάθει. Κι ενώ το ρεύμα επανήλθε μετά από λογικό (;) διάστημα (45 λεπτών – 1 ώρας) στις περισσότερες περιοχές, στην Νέα Ηρακλείτσα το πρόβλημα συνεχίστηκε επί 5ωρο! Βρισκόμαστε στο 2019 αλλά τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μην πάθουν βλάβη…. Μια κατάσταση κατάντιας. Στην οποία όποιος έχει υπομονή συνηθίζει. Όποιος δεν έχει υπομονή, πρέπει να βρει. Να διαθέτει μπόλικη.

 

Αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά γίνονται, οι ξαφνικές και πολύωρες διακοπές ρεύματος, σίγουρα δεν προκύπτει αλλού το παράλληλο έλλειμμα ενημέρωσης. Τι ζητά αυτός που δεν έχει ρεύμα; Θέλει να μάθει γρήγορα τι συνέβη και κυρίως πότε περίπου θα αποκατασταθεί η ζημιά.

 

Στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία είναι μια περιπέτεια. Παλιά τηλεφωνούσαμε στη ΔΕΗ Καβάλας. Το τηλέφωνο συνήθως ήταν απασχολημένο. Βρίσκαμε κάποτε την άκρη όπως και την πληροφορία που ζητούσαμε. Αυτό άλλαξε. Πλέον υπάρχει ένα τηλεφωνικό κέντρο. Βρίσκεται στην Αθήνα και το καλείς μέσω 5ψήφιου αριθμού.

 

Αρχικά εξηγείς από πού τηλεφωνείς. Τους περιγράφεις την πόλη, την περιοχή ακόμη και το χωριό. Μετά σου ανακοινώνουν ότι έχεις δίκιο. Σύμφωνα και με άλλες τους πληροφορίες, όντως η περιοχή απ’ όπου καλείς δεν έχει ρεύμα! Η σύντομη αυτή επικοινωνία τελειώνει με τη γνωστή φράση: «Δεν έχουμε εκτιμώμενο χρόνο αποκατάστασης της ζημιάς».

 

Είσαι που είσαι στα σκοτάδια, είσαι και σε πλήρη άγνοια για το τι έγινε. Είσαι μόνος. Εσύ και το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Αν αυτό είναι οργάνωση και μάλιστα σύγχρονη, τότε να πάψουμε να διαμαρτυρόμαστε. Επειδή όμως δεν είναι οργάνωση, αμέσως βγάζουμε το ασφαλές συμπέρασμα. Και αυτό είναι Ελλάδα!

 

Πολλοί άνθρωποι την επόμενη μέρα της διακοπής (της οποιαδήποτε διακοπής ρεύματος) είχαν την ευκαιρία να «πεταχτούν» ως την Ιχθυόσκαλα. Πήγαν και στη ΔΕΗ και στο ΔΕΔΔΗΕ. Ζήτησαν να μάθουν τι έγινε κι έμειναν χωρίς ρεύμα. Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι το προσωπικό στην Καβάλα δεν μπορεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Άρα πάλι πρέπει να τηλεφωνήσουμε στο 11500!

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ περιφρονεί και ταλαιπωρεί τους πελάτες του. Δεν φθάνει που τους κόβει το ρεύμα (άλλοτε η βλάβη είναι υπόγεια και άλλοτε όχι), δεν ενδιαφέρεται να τους ενημερώσει. Είναι εντελώς απρόσωπος κι απόμακρος. Ο συγκεκριμένος ΔΕΔΔΗΕ είναι ο … σύγχρονος και προς πώληση.

 

Αυτός που έφτιαξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και φυσικά δεν σκοπεύει να αλλάξει η σημερινή. Οπότε είναι να μην σου κοπεί το ρεύμα… Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πάψε να προσπαθείς να μάθεις. Αδιαφόρησε και συνέχισε να ζεις. Όσο τούτο είναι εφικτό και εύκολο… Κάποια στιγμή (άγνωστο πότε) το ρεύμα θα επανέλθει. Έως τότε, ο Θεός βοηθός! Τόσο ωραία.

 

Στο γραφείο του Δημάρχου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας. Ο Θόδωρος Μουριάδης απουσίαζε. Βρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εκεί συνάντησε διευθυντές δημοτικών σχολείων. Μίλησε μαζί τους για τη συμμετοχή των μαθητών στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας απάντησε χθες το μεσημέρι σε ανακοίνωση που τη Δευτέρα το απόγευμα εξέδωσε η παράταξη της κ. Τσανάκα. Επειδή η αρχική ανακοίνωση (για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου) ήταν μια περιττή ενέργεια, μια επανάληψη αυτονόητων, το ίδιο περιττή κρίνεται ότι ήταν και η απάντηση του Δήμου. Σε λόγια να βρισκόμαστε…

 

Σειρά εθιμοτυπικών επισκέψεων σε τοπικούς φορείς έκανε τη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Μποτσουάνα Γεννάδιος. Βρέθηκε στο γραφείο του Κώστα Αντωνιάδη, του Κωστή Σιμιτσή και του Θόδωρου Μουριάδη. Παντού τον συνόδευε ο Στέλιος Σχοινάκης.

 

Αυξάνονται τα κολονάκια στο κέντρο της πόλης, έσχατη λύση για να περιοριστούν οι παράνομες σταθμεύσεις. Τα πιο πρόσφατα μπήκαν στη γωνία των οδών Ομονοίας και Ι. Δραγούμη (ακριβώς μπροστά από το κατάστημα Ανανιάδη). Ένα τόσο κεντρικό σημείο, στο οποίο καλώς ή κακώς υπήρχαν συχνά παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Όλοι με αλάρμ…

 

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε το βράδυ της Δευτέρας η συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Καβάλας. Τόσο καλό που αφού συγκροτήθηκαν, συνέχισαν τη βραδιά στην ταβέρνα του Γιάννη Σαρρή (Εμπορικό Κέντρο). Εκεί επιβεβαιώθηκε η ελληνική συνήθεια σύμφωνα με την οποία το φαγητό το βράδυ είναι το νοστιμότερο όλων.

 

Όπως διαβάζουμε στο νέο διοικητικό συμβούλιο, οι Γιάννης Παναγιωτίδης και Παναγιώτης Αρσονιάδης έμειναν σε θέσεις απλού μέλους. Καλά έκαναν κι άφησαν περισσότερο χώρο σε όλους τους άλλους. Και οι δύο φαίνεται να έχουν κάπου αλλού το μυαλό τους. Για τον Παναγιωτίδη υποψιαζόμαστε, ο Αρσονιάδης άραγε που στοχεύει;

 

Πολλές ευχές για περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης ΚΑΠ (υπό τον Βαγγέλη Παππά), κ. Θέμη Καλπακίδη. Εδώ και αρκετές μέρες νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου ακολουθεί ειδική αγωγή για να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

 

Ένα από τα σχέδια που συζητά για τις γιορτές ο Δήμος Καβάλας είναι κι αυτό του παγοδρόμιου. Το οποίο μπορεί και να επανέλθει. Όλα θα εξαρτηθούν από το οικονομικό. Το ίδιο παγοδρόμιο προσπάθησε να το επαναφέρει και η προηγούμενη διοίκηση αλλά υπήρξαν ζητήματα (αποδείχθηκαν αξεπέραστα) μάλλον για το ποιος θα πληρώνει την κατανάλωση του ρεύματος. Τώρα, με αφορμή την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου, γίνεται μια νέα προσπάθεια και συζήτηση.

 

Δεν έγιναν επίσημα γνωστά τα οριστικά αποτελέσματα σταυρών προτίμησης στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ. Με τις πρώτες πληροφορίες στη ΔΚΜ πρώτος είναι ο Απόστολος Παυλίδης και στην ΟΡ.ΜΗ. ο Σωτήρης Λαζαρίδης. Όλα αυτά τα νούμερα για όλους τους υποψήφιους θα τα κάνει γνωστά η εφορευτική επιτροπή με ανακοίνωση της.

 

Δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία της ιστοσελίδας neodimokratis.gr. Χθες το απόγευμα ωστόσο αναφέρονταν στην επιλογή των νέων διοικητών των Νοσοκομείων με την ακόλουθη ανάρτηση: «Φύλλο και φτερό κάνει τα βιογραφικά των υποψήφιων Διοικητών Νοσοκομείων η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμες οι τελικές λίστες με τις προτάσεις ονομάτων που θα παραδοθούν στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Έτσι στα μέσα του Νοέμβρη ο Βασίλης Κικίλιας θα αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την Διοίκηση των Νοσοκομείων της χώρας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με την Αττική να βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα. Στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα, αφού οι διορισμένοι από το ΣΥΡΙΖΑ απερχόμενοι διοικητές έχουν κατεβάσει τα μολύβια».

 

 

Την προσεχή Παρασκευή 2 καθηγητές και μία μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Λιμένα Θάσου θα μεταβούν στην Αθήνα για την βράβευση τους από το ελληνικό «Make A Wish». Από τις 9 έως τις 14 Δεκεμβρίου 10 μαθητές με 2 καθηγητές του ίδιου σχολείου θα μεταβούν στη Γερμανία και στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ανταλλαγής που έχει συναφθεί με σχολείο της Γερμανίας μέσω της Ελληνογερμανικής συνέλευσης. Όλα τα έξοδα καλυμμένα από το Γερμανικό σχολείο. Επίσης τον Μάρτιο το ΓΕΛ Λιμένα λάβει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ χορωδιών στο Ζωγράφειο.

 

Ετοιμάζονται να επανέρθουν σε δράση τα μέλη της ομάδας των Παραμυθάδων: Την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, στις 24 δηλαδή, θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος δράσεων της ομάδας μας για τους μικρούς μας φίλους και θα φιλοξενηθεί στο Παραμυθόσπιτο. Για φέτος, η θεματολογία μας θα είναι από την ελληνική μυθολογία και θα γνωρίσουμε μέσα σε έξι μηνιαίες δράσεις τους 12 θεούς του Ολύμπου.

Διαβάστε επίσης