• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγους μήνες η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας ταξίδεψε στην Αθήνα όπου συνάντησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Κατά τον πρόεδρο Γιώργο Γραμμένο το ταξίδι ήταν επιτυχημένο. Αυτό, μας είπε προχθές, κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Ή μάλλον εκ των αποτελεσμάτων. Ένα από τα οποία η συντήρηση και επιδιόρθωση βλαβών στις τουαλέτες κοινού, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου (φωτογραφία). Επόμενος στόχος να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στο Δικαστικό Μέγαρο μηχάνημα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών. 

 

Εξωτερικά στην παιδική χαρά του Αγίου Λουκά (φωτογραφία) υπάρχουν ακόμη και σήμερα δύο(!) απαγορευτικές πινακίδες για τη χρήση των παιχνιδιών της κτλ. Είναι οι γνωστές πινακίδες περί μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών. Αυτές που τις συναντούμε συχνά. Όμως η συγκεκριμένη παιδική χαρά- ως δημοτικό έργο- ανακαινίστηκε και πιστοποιήθηκε. Άρα οι πινακίδες πρέπει να απομακρυνθούν. Είναι που είναι λίγες οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές της πόλης, ας τις προσέξουμε περισσότερο.

 


Τον προσεχή Ιούλιο (του 2020 για όσους μπερδεύονται) θα συμπληρωθούν 10 χρόνια που το παλιό Νοσοκομείο είναι άδειο και αναξιοποίητο. Σύμφωνα με πληροφορίες (γενικώς και αορίστως επί του παρόντος), επίκειται συμφωνία για το ακίνητο. Συμφωνία του Δήμου Καβάλας με το δημόσιο. Θα υπογραφεί – λέγεται- μια προγραμματική σύμβαση που φυσικά κι αυτή άργησε. Άργησε 10 χρόνια.

 

Η σύμβαση θα δίνει το δικαίωμα στον Δήμο Καβάλας να το αξιοποιήσει τουριστικά. Ακούμε ότι θα αναζητηθεί επενδυτής προκειμένου να το μετατρέψει με μεγάλο ξενοδοχείο. Αυτή η ιδέα παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Καβάλα τον Γενάρη του 2010 σε εκδήλωση της Δημωφέλεια. Κι έμεινε στα χαρτιά…

 

Ήδη διάφοροι «εμφυτευμένοι» σπεύδουν να ασκήσουν κριτική προς κάθε κατεύθυνση για την 10ετη απραξία ή μάλλον αποτυχία. Αν και αυτοί πάντα θα ασκούν κριτική, όποια εξέλιξη κι αν σημειωθεί στα τοπικά πράγματα, οφείλουμε να «παρακολουθήσουμε» το σκεπτικό τους. Εύκολα θα αποδείξουμε ότι η αποτυχία ήταν και των Δημάρχων. Βασικά ήταν μια μεγάλη αποτυχία των βουλευτών μας, κάποιοι από τους οποίους αυτήν την 10ετία βρέθηκαν να είναι και μέλη των κυβερνήσεων.

 

Όλοι προσπάθησαν. Μα όλοι απέτυχαν. «Σκόνταψαν» στην διαφορετική άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, τους οποίους ποτέ δεν έπεισαν. Η προγραμματική σύμβαση ως πιθανή λύση υφίσταται χρόνια αλλά κανείς δεν βρέθηκε να την κάνει πράξη. Στο μυαλό μας έρχεται επίσης η αυτοκριτική Σιμιτσή, ο οποίος παραδέχθηκε (κατόπιν εορτής) ότι έπρεπε να γίνει κατάληψη. Κι αφού οι Καβαλιώτες δεν την τόλμησαν όταν έπρεπε, το ακίνητο «κατελήφθη» από την γραφειοκρατία και την αδράνεια.

 

Θυμόμαστε και την επίσκεψη του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στην αυλή του Νοσοκομείου. Άνοιξη του 2014. Τον είχε υποδεχθεί και η Δήμητρα Τσανάκα. Ως υποψήφια Δήμαρχος (με τη στήριξη της ΝΔ). Ούτε εκείνη η συγκυρία αποδείχθηκε θετική. Τι μεσολάβησε και μεσολαβεί για να βρεθεί λύση, σύντομα θα το ξέρουμε. Κάποιοι ας ετοιμάσουν τα… στομάχια τους. Διότι αυτός που όπως φαίνεται έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ε δεν τους είναι και ιδιαίτερα αρεστός.

 

Όσο για τους «εμφυτευμένους», ορθά επιλέγουν άλλο γήπεδο για να αγωνιστούν… Το συγκεκριμένο τα έφαγε τα ψωμιά του. Η Καβάλα περίμενε 10 χρόνια μια κάποια λύση. Θα μπορούσε, θα έπρεπε, να περιμένει λιγότερο. Όμως αυτά τα 10 χρόνια είναι κι ένα τόσο μεγάλο διάστημα που ακόμη και οι αρμόδιοι παύουν επιτέλους να αρνούνται. Κάποτε κι αυτοί «λυγίζουν».

 

Θα μάθουμε όταν πρέπει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Βασικά μας ενδιαφέρουν οι όροι της. Όπως επίσης πρέπει να προβλεφθούν και να υπάρξουν και εναλλακτικά σενάρια. Διότι αν έρθει επενδυτής, όλα θα πάνε καλά. Αν όμως δεν έρθει; Η σύμβαση θα πρέπει να προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη. Είναι στο χέρι του Δήμου Καβάλας ακόμη κι αν δεν μετατραπεί το ακίνητο σε ξενοδοχείο, να διατηρήσει αυτός τον πρώτο λόγο. Εφόσον φυσικά έχει ώριμα τα επόμενα σενάρια.

 

Καταλαβαίνουμε την ευκαιρία ότι δυστυχώς αυτά τα πράγματα δεν μας ενώνουν. Ή μάλλον δεν μας ενώνουν όλους. Πάντα υπάρχουν όσοι εύχονται την στασιμότητα. Την αδράνεια. Ελπίζοντας κουτοπόνηρα, ότι έτσι θα ανοίξει ο δικός τους δρόμος. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις το κοινό καλό επικρατεί. Κι αν όχι σε όλους, στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

 

Συνεχίζουμε να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, την οριστική συμφωνία και τα απαραίτητα (δια την εξασφάλιση δημοσιότητας) δελτία τύπου. Ευχόμαστε να μην αργήσουν πολύ. Τότε θα είναι η ώρα να επανέλθουμε. Ως τότε ας ασχοληθούμε την λοιπή επικαιρότητα.

 

Για την προσεχή Δευτέρα ετοιμάζεται η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Λογικά θα αλλάξει η ώρα της κι η συνεδρίαση θα αρχίσει πιο νωρίς. Στις 7 το απόγευμα. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η επόμενη συνεδρίαση θα είναι μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνεδρίαση. Και χωρίς θέματα διαδικασίας.

 

Σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης κάλεσε τον παρόντα υπουργό σε άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο κ. Λαζαρίδης ως μη καπνιστής ανήκει σε αυτούς που ζητούν να γίνεται και στην Ελλάδα ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν λοιπόν τον δείτε στην Καβάλα κι έχετε αναμμένο τσιγάρο, καλό είναι πριν του μιλήσετε να το σβήσετε!

 

Εν τω μεταξύ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου τον καλεί σε debate. Απάντηση από τον κ. Λαζαρίδη δεν υπάρχει κι ως εκ τούτου εικάζουμε ότι η πρόταση δεν γίνεται δεκτή. Η σχετική δήλωση της κ. Ελευθεριάδου αναφέρει: «…Κι επιτέλους, να έρθει σε μια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική αντιπαράθεση μαζί μου, για να μιλήσουμε γι’ αυτά τα ανοιχτά θέματα. Όμως, όπως το απέφευγε προεκλογικά, το αποφεύγει και τώρα».

 

Κατά την πρόσφατη σύσκεψη στη Θάσο, εκεί όπου ο Κ. Αντωνιάδης ενημέρωσε το Δήμο Θάσου για τα έργα της Περιφέρειας ΑΜΘ, υπήρξε και πλακέτα. Την απένειμε στο τέλος της ενημέρωσης ο νέος Δήμαρχος του νησιού στον νέο Αντιπεριφερειάρχη. Πράξη καλής φιλοξενίας, φανταζόμαστε.

 

Οι εκλογές στο ΤΕΕ ΑΜ τέλειωσαν. Πέρασαν κι αυτές στην ιστορία. Σειρά τώρα έχουν οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο, γίνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Στο facebook αποσύρθηκαν οι υποψήφιοι μηχανικοί. Εμφανίζονται όλο και συχνότερα οι υποψήφιοι έμποροι. Τελικά το 2019 ήταν όντως χρονιά εκλογών. Πολλών εκλογών. Οι τελευταίες για την Καβάλα μάλλον θα είναι του Φαρμακευτικού Συλλόγου (τέλος του μήνα). Αυτές χωρίς facebook.

 

Στο εξωτερικό βρίσκεται ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Στην περιβόητη Ελληνογερμανική Συνέλευση. Κάποτε ήταν … έγκλημα αυτή η συνέλευση. Τα χρόνια πέρασαν, τα δεδομένα άλλαξαν. Γράφει από τη Γερμανία ο Δήμαρχος: «Ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο ERDING του Μονάχου όπου συμμετέχει ως ισότιμο μέλος ο Δήμος Παγγαίου. Ενισχύουμε την εξωστρέφεια. Αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη με προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή μας».

 

Ο Βασίλης Τραϊφόρος σχολιάζει τις εξελίξεις στο προσφυγικό και με σύντομο κείμενο του επικεντρώνεται στο τι κάνουν και δεν κάνουν οι 3 βουλευτές της ΝΔ. Ένας εκ των οποίων- ας μη ξεχνάμε- είναι Υπουργός. Γράφει ο κ. Τραϊφόρος : « Αυτοί οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ γιατί δεν βοηθούν την κυβέρνηση τους, που προσπαθεί αναλογικά να προωθήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα; Δεν άκουσα καμία δήλωσή τους που να συνάδει με αυτή την λογική. Και αναφέρομαι στον κ. Παναγιωτόπουλο. Στον λαλίστατο επί άλλων θεμάτων κ. Λαζαρίδη, στον κ.Πασχαλιδη. Φυσικά δεν ομιλούν διότι τμήμα των ψηφοφόρων τους ,εθισμένοι προεκλογικά από τις αποτρεπτικές λογικές του κόμματος τους, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν τέτοιες προτάσεις. Ενώ για το «Μακεδονικό» φωτιά να πάρουν το τόπια… Εκεί βλέπεις είχε ψηφουλακια. Ήταν εύκολος ο λαϊκισμός ενώ στα δύσκολα, στα υπεύθυνα, ούτε το κόμμα υποστηρίζουνε, και κοινώς “κάνουμε την παπια”».

 

Διαβάζουμε σε ιστοσελίδα των Αθηνών ότι η κυβέρνηση έχει κι άλλο σχέδιο να ανακοινώσει για το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα: «Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμα το σχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία έδωσαν το παρών όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης προσδιορίζονται είτε για το προσεχές Σάββατο, είτε για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

 

Διαβάστε επίσης