• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο δικαστήριο ήταν χθες ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου και ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Μπόνος. Ο δεύτερος κατέθεσε μάρτυρας κατηγορίας (υπήρχε από την πλευρά του και μήνυση) σε δίκη με κατηγορούμενο τον Χρήστο Πριονίδη. Ο κ. Πριονίδης δεν ήταν στο δικαστήριο όπου εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Καταδικάστηκε για διέγερση σε διάπραξη εγκλήματος. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με αναστολή. Θα υπάρξει έφεση. Η υπόθεση αφορά όσα είπε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου την εποχή της συμφωνίας των Πρεσπών. Είχε καταφερθεί κατά των κυβερνητικών παραγόντων και των «Συριζαίων».

 


 

Μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μόνο μηνών σημειώθηκαν στην Καβάλα (και την ευρύτερη περιοχή) τρία εγκλήματα. Χάθηκαν άδικα τρεις ανθρώπινες ζωές.  Και στα τρία γεγονότα ο λόγος ήταν ασήμαντος. Ουσιαστικά δεν υπήρχε. Κι αν κάτι «χώριζε» τους εμπλεκόμενους, ήταν θέματα καθημερινότητας. Συνηθισμένα και στη βάση τους πολύ απλά.

 

Κι όμως τρεις καραμπίνες στόχευσαν άνθρωπο και καμιά τους δεν αστόχησε. Οι δύο προηγούμενοι δράστες το έχουν προ πολλού μετανιώσει. Ο πιο πρόσφατος επίσης. Χρειάζεται ψυχραιμία, μυαλό και λογική για να αποφύγει κάποιος την «κακιά την ώρα». Πρέπει να έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Στο οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον του. Πρέπει επίσης να σε βοηθά η ίδια η ζωή.

 

Είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου αλλά αυτό προσπαθούμε όπου ισχύει, να ισχύει με την καλή την έννοια. Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Ίσα ίσα που μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Πρέπει παρά ταύτα να αντέξουμε και να λάβουμε τούτην την οριστική απόφαση πολλές φορές στη διάρκεια του βίου μας.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος την Κυριακή κι ο Μακάριος Λαζαρίδης χθες διέψευσαν με τα ίδια πάνω κάτω λόγια και επιχειρήματα τις φερόμενες φήμες περί μεγάλης αύξησης των προσφύγων- μεταναστών στο Ν. Καβάλας. Μίλησαν ξεκάθαρα, προς κάθε κατεύθυνση. Ελπίζουμε να έλαβαν το μήνυμα όσοι συχνά τα βράδια βλέπουν διάφορα και περίεργα όνειρα.

 

Μαθαίνουμε με την ευκαιρία ότι το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα συνεχίζει να θέλει να το νοικιάσει από το δημόσιο η γνωστή σχολή πιλότων. Το ενδιαφέρον της οποίας, μαζί με τις αρχικές της ενέργειες, «εξουδετερώνει» τις διαδόσεις και τις υπερβολές. Ταυτόχρονα περιμένουμε από την Κυβέρνηση αποτέλεσμα επί του σχεδίου που εφαρμόζει (ή θα εφαρμόσει) στο δύσκολο θέμα των προσφύγων- μεταναστών.

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης έδωσε χθες συνέντευξη τύπου απολογιστικού χαρακτήρα. Δεχόμαστε ως θετικές του ενέργειες το ότι δημοσιοποιεί στοιχεία του πόθεν έσχες και των εκλογικών του δαπανών. Μια πρόκληση ίσως και για όλους τους άλλους. Το σημαντικό της συνέντευξη τύπου δεν είναι αυτή του η ιδέα- πρωτοβουλία- πράξη.

 

4 μήνες βουλευτής (πραγματικά νέος βουλευτής) παρακολουθούμε που προσπαθεί να αξιοποιήσει τις γνωριμίες του ώστε να λύσει τοπικά προβλήματα. Ορισμένα από τα οποία έχουν μεγάλο παρελθόν και ιστορία. Χθες μας δήλωσε ότι θα λύσει το ιδιοκτησιακό του παλιού Νοσοκομείου. Θα πετύχει την από αέρα προστασία αγροτικών εκτάσεων. Περιέγραψε κι άλλους στόχους. Τους οποίους προσπαθεί.

 

Θα ήταν υπερβολικό να του ζητήσουμε αποτέλεσμα μέσα σε 4 μόνο μήνες. Ευχόμαστε όλα αυτά που τον απασχολούν να έχουν την θετική έκβαση που χθες μας περιέγραψε. Και φυσικά όταν ως προβλήματα πάψουν να υπάρχουν, κάποια άλλα να μπουν στην ατζέντα του.

 

Κανονικά όλοι οι αιρετοί πρέπει να έχουν συχνά αυτή την άτυπη διαδικασία λογοδοσίας. Ανά 4 ή 5 ή και 6 μήνες. Με συγκεκριμένα ατζέντα. Την οποία , αν και όποτε ξεχνούν, θα μπορούν να τους την θυμίσουν οι δημοσιογράφοι. Πολύ περισσότερο οι πολίτες. Η επικοινωνία με τον κόσμο χρειάζεται βάθος και διάρκεια. Σα να διαρκεί 4 χρόνια η προεκλογική περίοδος.

 

Από τη συνέντευξη τύπου του κ. Μακάριου Λαζαρίδη μάθαμε επίσης ότι σήμερα θα είναι στο ΕΚΑΒ Καβάλας ο πρόεδρος του ενώ αύριο ο βουλευτής της ΝΔ έχει προγραμματισμένο ραντεβού με το ΤΑΙΠΕΔ για την Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας. Φανταζόμαστε ότι στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα υπενθυμίσει και την εκκρεμότητα με τη σωστή οριστική συγκρότηση του δ.σ. του ΟΛΚ.

 

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών νέα εκλογή του Γιάννη Μούτλια. Αυτήν την φορά στην διοίκηση της ΠΕΔ της ΑΜΘ. Η επιτυχία δεν είναι μικρή αν σκεφθεί κανείς ότι στην ίδια ψηφοφορία απέτυχαν να εκλεγούν τόσο ο Μπάμπης Δράκος όσο και ο αντιδήμαρχος κ. Θ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος έπαιζε «εκτός έδρας» αλλά το αποτέλεσμα του κ. Δράκου –εδώ που τα λέμε- δεν ήταν αναμενόμενο.

 

Ο κ. Μούτλιας την χάρηκε κι αυτήν την εκλογή. Φαίνεται από την ανάρτηση που έκανε: «Στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που διεξήχθη στην Κομοτηνή, εκλέχτηκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με 46 ψήφους, ερχόμενος δεύτερος στην σταυροδοσία στην κατηγορία των δημοτικών συμβούλων. Ευχαριστώ όλους όσους με ψήφισαν και ιδίως τους συναδέλφους που με παρακίνησαν να θέσω υποψηφιότητα και στήριξαν αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους! Συνεχίζουμε».

 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο Καβάλας» ξεκίνησε το Χειμερινό του πρόγραμμα. Διαβάζουμε ότι ανάμεσα σε όσους θα έχουν εκπομπή περιλαμβάνονται οι πρώην βουλευτές Εμμανουηλίδης- Μορφίδης αλλά και ο Γιάννης Εριφυλλίδης!

 

Συμπολίτης ταξίδεψε χθες το πρωί από την Καβάλα προς τον Πρίνο της Θάσου με το πλοίο «Παναγία». Αφού διαμαρτυρήθηκε για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου μας είπε: «Πρέπει να παραδεχθώ ότι το συγκεκριμένο φέρι μποτ είναι το πιο γρήγορο. Κάναμε το ταξίδι σε μία ώρα και 18 λεπτά».

 

Χθες το πρωί στην οδό Βενιζέλου (κοντά στη διασταύρωση με την οδό Αβέρωφ) στάθμευσε «διπλή σειρά», ενοχλώντας όλη την υπόλοιπη κυκλοφορία, ένα μικρό επιβατικό αυτοκίνητο. Ο οδηγός του οποίου άναψε τα αλάρμ και κάπου πετάχτηκε για δουλειά. Αμέσως υπήρξε πρόβλημα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

Εντός λίγων λεπτών βρέθηκε στο σημείο δικυκλιστής της Τροχαίας. Το γεγονός μάλλον οφείλεται σε σύμπτωση. Παρόλα αυτά βεβαιώθηκε παράβαση στον οδηγό. Το προβλεπόμενο πρόστιμο (σύμφωνα με τον ΚΟΚ) είναι μόνο 20 ευρώ. Αν αντίθετα παρκάρει κάποιος παράνομα αλλά χωρίς να ενοχλεί την κυκλοφορία, το πρόστιμο είναι 40 ευρώ. Διότι κι ο ΚΟΚ κάπου κάνει λάθος…

 

Πλησιάζει ο Χειμώνας κι οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος μέσα κι έξω από την Καβάλα αυξάνονται επικίνδυνα. Νέες διακοπές σημειώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα. Το ότι ήταν σχετικά σύντομες, δεν μας λέει κάτι. Ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας οφείλει να ετοιμαστεί κι αυτός για τα δύσκολα που πιθανόν πλησιάζουν.

 

Διαβάστε επίσης