• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φρατζεσκάκη (αρμόδια ως αντιδήμαρχος για τη λειτουργία του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου), απάντησε χθες και στην ανάρτηση της κ. Τσουρή και στη συνέντευξη του κ. Λ. Παππά. Δήλωσε (στο ράδιο Πρωινή) ότι ενοχλήθηκε και από την ανάρτηση και από τις δηλώσεις. Η ανάρτηση, είπε, προκάλεσε θέμα για μικροπολιτικούς σκοπούς.

«Για την κοινωνική μας πολιτική δεν δέχομαι αιχμές» τόνισε. Η κ. Φρατζεσκάκη είπε ότι όλο το Καλοκαίρι η νέα διοίκηση του Δήμου δεν έδειξε ενδιαφέρον για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο. Ενδιαφέρθηκε για αυτό πρόσφατα, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την κ. Φρατζεσκάκη το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο πρέπει να υπάρχει για να μοιράζει κάθε δύο μήνες τρόφιμα, στηρίζοντας όσους δεν ωφελούνται από τα αντίστοιχα μέτρα της κυβέρνησης.

 


 

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Χρυσούπολη το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου. Η κυριότερη απόφαση που πήρε αφορά την αύξηση 40% των δημοτικών τελών του 2020. Από τη λήξη της συνεδρίασης ξεκίνησε το «ντέρμπι». Ο ένας επιρρίπτει την ευθύνη στον άλλον. Ο πρώην στον νυν κι ο νυν στον πρώην. Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του Καλοκαιριού και το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου έλαβε απόφαση αύξησης των δημοτικών τελών. Δύο στα δύο.

 

Ούτε ο κ. Μιχαηλίδης ως υποψήφιος δήμαρχος Νέστου, ούτε ο κ. Αναστασιάδης ως υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο αύξησης (μεγάλης μάλιστα) των δημοτικών τελών. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι θα πράξουν με τα τέλη των δήμων τους οι Δήμαρχοι (νέοι σημειώνουμε) Θάσου και Καβάλας.

 

Στο Δήμο Καβάλας άλλη είναι η ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάνω που τελειώσαμε (ελπίζουμε) με τα διαδικαστικά, άρχισαν τα περί προσφύγων και μεταναστών. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα των σημαντικών ζητημάτων όπως Τεχνικό Πρόγραμμα- Προϋπολογισμός- Δημοτικά Τέλη.

 

Όλα αυτά (οι αυξήσεις των δημοτικών τελών) συμβαίνουν σε δύο Δήμους του Νομού Καβάλας την ώρα που το κράτος συγκεντρώνει τα χρήματα που έχει ανάγκη (με την εφαρμογή όλων των μνημονιακών νόμων, όλων των κυβερνήσεων) και ταυτόχρονα συνεχίζει να «ανακουφίζει» με παροχές και επιδόματα. Ενώ το δημόσιο δείχνει να αλλάζει πορεία, οι Δήμοι τα δικά τους…

 

Κι αν η αύξηση του Δήμου Παγγαίου μπορεί να συζητηθεί, στο Δήμο Νέστου έγινε αυτό που λέει ο κόσμος. «Το έσπασαν το κοντέρ». Η αύξηση ποσοστού 40% ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Μικρή σημασία έχει για τους πολίτες το ποιος φταίει. Σημασία έχει το τι θα κληθούν να πληρώσουν. Στο τέλος αυτής της αντιπαράθεσης Μιχαηλίδη- Τσομπανόπουλου, όσοι έχουν την υπομονή να την παρακολουθήσουν, το συμπέρασμα θα είναι ίδιο. Φταίνε άπαντες.

 

Και οι πρώην και οι επόμενοι. Φταίνε που περιέγραφαν τον ίδιο Δήμο ως γοργά αναπτυσσόμενο. Φταίνε που υπόσχονταν άπαντες «λαγούς με πετραχήλια». Φταίνε για τον προεκλογικό παράδεισο που δημιούργησαν, ο οποίος ξαφνικά άλλαξε. Έγινε αύξηση δημοτικών τελών 40%. Μετά, πώς οι πολίτες να μην αγανακτούν; Πώς να μην «τσουβαλιάζουν» τους πάντες και τα πάντα;

 

Σε αυτόν τον τομέα της ασυνέπειας και της κοροϊδίας του εκλογικού σώματος λέγαμε ότι τα κόμματα έχουν πρώτο και βασικό λόγο. Είχαμε και έχουμε παραδείγματα να στηρίξουμε την διαπίστωση μας. Ως που «έσκασε» το 40% της Χρυσούπολης. Τρομάξαμε ακόμη κι εμείς, εδώ στην Καβάλα… Μη τυχόν και μας πάρουν τα… σκάγια.

 

Ασχολούμενοι με μια κουραστική κι ανούσια θεματολογία, ξεχάσαμε τα βασικά. Τις στάνταρ υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προσπάθησε να μας συνεφέρει προχθές η υπάλληλος του Δημοτικού Ωδείου. Το οποίο από οικονομικής πλευράς έχει τα μαύρα του τα χάλια. Να αυξήσουμε τα δίδακτρα, πρότεινε με θάρρος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Κι αυτά δεν απάντησαν.

 

Χτυπούν καμπάνες δίπλα στα αφτιά μας αλλά εμείς σκοπεύουμε στο μεταναστευτικό. Χρέη έχουν κι οι σχολικές επιτροπές αλλά εμείς συζητάμε για τους Αφγανούς, τους ανήλικους και τους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Μήπως φταίνε αυτοί για τα δικά μας προβλήματα; Στο τέλος δεν αποκλείεται να τους «φορτώσουμε» και τέτοιες ευθύνες. Ορισμένοι, γράφαμε και χθες προχθές, είναι ικανοί για όλα.

 

Σήμερα λοιπόν –στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- θα συνεχίσουμε να ζούμε στον κόσμο μας… Όπου τα σημαντικά γεγονότα της Καβάλας είναι όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από το «Ασημακοπούλου». Αυτή η πόλη δεν έχει άλλα προβλήματα ή μπορεί να είχε αλλά στο μεταξύ τα έλυσε.

 

Δικαίωμα της αντιπολίτευσης είναι να κάνει δύσκολη τη ζωή της διοίκησης. Κατανοητό. Ελπίζουμε αυτό να γίνει χωρίς ακροδεξιές κραυγές και φοβικές υστερίες. Υπάρχει και μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια. Αν σήμερα βρεθούν στη συνεδρίαση οι γνωστοί ακροδεξιοί; Κι αν είναι επίσης παρόντες όσοι εκφράζουν την άποψη της λογικής; Ποιος θα μπει ανάμεσα τους να εμποδίσει τα επεισόδια και τις αντιπαραθέσεις; Ο Ξανθόπουλος;

 

Λυπούμαστε που κάποιοι ακολουθούν τον δρόμο του φθηνού λαϊκισμού. Το πράγμα δείχνει να χειροτερεύει. Συνεδρίαση τη συνεδρίαση. Συζήτηση τη συζήτηση. Αν πρόκειται για ακραίους, να τους αποδοκιμάσουμε. Αν όμως πρόκειται για λαϊκιστές; Τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Ευχόμαστε η σημερινή συνεδρίαση να είναι χαμηλών τόνων, σοβαρή και υπεύθυνη. Απόφαση στο τέλος δεν θα πάρουν. Σε αυτό το θέμα τις αποφάσεις φαίνεται να τις λαμβάνει μόνο η Κυβέρνηση.

 

Εν τω μεταξύ τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα περί αεροδρομίου στον Αμυγδαλεώνα δεν υφίστανται. Όσοι διέδιδαν αυτές τις επικίνδυνες φήμες, λούφαξαν. Αναζητούν άλλες φήμες ώστε να τις αναπαραγάγουν. Ελπίζουμε να μην βρουν. Όσο για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων, αυτόν κανείς δεν τον ξέρει. Τα νούμερα που παρουσιάζονται είναι όλα εκτιμήσεις. Τάχα ασφαλείς πληροφορίες. Η πρώην Δήμαρχος ίσως έχει δίκιο μόνο σε αυτό: Ο ΔΟΜ έχασε τον έλεγχο. Δεν ήταν αναμενόμενο τούτο να συμβεί από την ώρα που το προσωπικό του ενδιαφέρεται πρωτίστως να μονιμοποιηθεί στο δημόσιο ή τον Δήμο;

 

Και ο Μακάριος Λαζαρίδης προσπάθησε να υπολογίσει τον αριθμό των προσφύγων στο «Ασημακοπούλου». Μιλώντας για το θέμα στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας, αναφέρθηκε σε 760 με 800 πρόσφυγες. Τόνισε μάλιστα ότι δεν θα ξεπεραστεί το νούμερο των 900 προσφύγων μεταναστών.

 

Η Δημωφέλεια εξέδωσε χθες δελτίο τύπου για την παραδοσιακή της συμμετοχή της στην έκθεση Philoxenia. Διαπιστώνουμε μια αλλαγή. Στο περίπτερο της έκθεσης δεν ήταν αιρετοί ή μέλη της διοίκησης. Μόνο δύο υπάλληλοι. Είναι κάτι που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί. Είναι μια αλλαγή, από αυτές που υποσχέθηκε και κάνει πράξη η νέα διοίκηση της.

 

Στην εκδήλωση του Ομίλου που δημιούργησε ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης, εκδήλωση της Παρασκευής με θέμα την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα συμμετάσχει και θα μιλήσει ως εκπρόσωπος της ΝΔ η ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη. Χθες ανακοινώθηκε και η καθιερωμένη εκδήλωση του ΠΑΜΕ. Θα γίνει στην πλατεία του Καπνεργάτη την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα. Αναμένουμε την ανακοίνωση της εκδήλωσης της ΑΔΕΔΥ Καβάλας. Λογικά την ίδια μέρα, στην ίδια πλατεία αλλά λίγο πιο νωρίς από το ΠΑΜΕ.

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης είναι πιθανό να βρίσκεται στην Καβάλα το Σάββατο. Υπάρχει ενδεχόμενο να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις δύο εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Καβάλας, το οποίο γιορτάζει (με καθυστέρηση είναι αλήθεια) τα 100 χρόνια από την ίδρυση του.

 

Αναβλήθηκε για να γίνει την Παρασκευή το πρωί το Συντονιστικό Όργανο φορέων και υπηρεσιών εν όψει της χειμερινής περιόδου. Η συνεδρίαση του λεγόμενου «ΣΝΟ» ήταν να γίνει χθες. Μετά την Παρασκευή θα επακολουθήσουν οι συνεδριάσεις των ΣΝΟ των 4 Δήμων του Νομού Καβάλας.

 

Συνεχίζει την προσπάθεια του λόγω των επικείμενων εκλογών του Εμπορικού Συλλόγου ο κ. Γιάννης Κελγιώργης. Η υποψηφιότητα του συναντά παντού μόνο θετικά σχόλια. Ο κ. Κελγιώργης ήταν στο πλευρό του Βασίλη Λεμονίδη τα προηγούμενα 3 χρόνια, σε αρκετές περιπτώσεις τον αντικατέστησε επάξια σε συσκέψεις που έγιναν στην Καβάλα κι είχαν θέμα τους τοπικά προβλήματα.

 

Διαβάστε επίσης