• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το απόγευμα ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης ανακοίνωσε επίσημα μια εξέλιξη που καιρό περιμέναμε αφού φημολογούνταν. Το κενό που ανέκυψε στις Κρηνίδες από το κλείσιμο της τράπεζας Πειραιώς καλύπτει η Eurobank. Κατάστημα της οποίας θα λειτουργεί εντός του γραφείου των ΕΛΤΑ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που από τους πρώτους που του έδωσαν συγχαρητήρια μέσω διαδικτύου ήταν ο Ανέστης Τσουρουκίδης.

 

Η σύμβαση που υπογράφηκε αρχές Οκτώβρη ανάμεσα στην Εγνατία Οδό ΑΕ και την Περιφέρεια ΑΜΘ αναφέρει πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών- δράσεων κτλ για την πεσμένη γέφυρα. Όντως η εκπόνηση μελέτης ή πολύ περισσότερο μελετών, είναι κάτι που θα αργήσει. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να ισχύουν προθεσμίες ως τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτό το είπε μάλλον από λάθος η κ. Τσανάκα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές.

 

Το αρχικό και βασικό λάθος είναι πάντα το ίδιο. Η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης. Η απόφαση που ξεκίνησε τις διαδικασίες ήταν του Περιφερειακού Συμβουλίου και πάρθηκε 18 Απρίλη. Η Εγνατία Οδός ενέκρινε τη σύμβαση 27 Μάη. Κι όμως η εγκεκριμένη από τα δύο μέρη σύμβαση υπογράφηκε στις 3 Οκτώβρη. 4 μήνες μετά!

 

Με την καθιερωμένη ψηφοφορία για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, τέλειωσε χθες στην Αθήνα η διαδικασία της γενικής της συνέλευσης. Υποψήφιοι (μεταξύ πολλών άλλων) ήταν οι Σιμιτσής- Κατσιμίγας κτλ αλλά τα αποτελέσματα θα γίνονταν γνωστά χθες αργά το βράδυ. Για τη διήμερη συνέλευση ήταν στην Αθήνα και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 

Πολλές υποθέσεις στο Μονομελές Καβάλας σημαίνει και πολύς κόσμος. Στο ακροατήριο και έξω από αυτό. Από τις χθεσινές υποθέσεις ξεχώρισε η καταδίκη πλοιοκτήτη που δεν είχε πληρώσει σωστά έναν από τους καπετάνιους του. Άλλοι κατηγορούμενοι που δεν είχαν πιστοποιητικά υγείας (εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος), τις εξέδωσαν κι αθωώθηκαν. Μία ακόμη φορά χθες το Δικαστικό Μέγαρο είχε μπόλικη αστυνομία, αυτό έγινε επειδή υπήρχε δίκη μεταξύ εθνικιστών κι αντιεξουσιαστών.

 

Δήμαρχοι της Θράκης οργάνωσαν τη Δευτέρα στην Κομοτηνή κοινή συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβαν το κατηγορηματικό τους «όχι» στην διαφαινόμενη επένδυση του χρυσού. Θυμίζουμε ότι όταν το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας κυρίως ο Γιάννης Μούτλιας κι εμμέσως πλην σαφώς κι ο Μάκης Παπαδόπουλος διατύπωσαν διαφορετική άποψη. Συνεχίζουν να είναι οι μοναδικοί αιρετοί στην ΑΜΘ που εξέφρασαν εμπιστοσύνη στις διαδικασίες του κράτους, οι οποίες αν και όταν χρειαστεί θα αδειοδοτήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια.

 

Η αισιοδοξία που δημιουργεί η τουριστική κίνηση επηρεάζει, ειδικά στη Θάσο, όλους τους κλάδους κι όλους τους επαγγελματίες. Κάπως έτσι εκδόθηκε από την Πολεοδομία (της Καβάλας) οικοδομική άδεια διαφορετικού περιεχομένου.  Στο νησί θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει κτίριο συνεργείου επισκευής και συντήρησης οχημάτων μαζί με γραφεία έκθεσης οχημάτων.

 

Ο Βασίλης Λεμονίδης και όσοι τον στήριξαν το διάστημα που είναι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κατάφεραν και κάτι ακόμη. Ένωσαν την αγορά, η οποία στο παρελθόν είχε σοβαρά «εσωτερικά» προβλήματα. Αυτά ξεπεράστηκαν, δεν επανήλθαν κι εν πάση περιπτώσει ακόμη κι αν υφίστανται είναι σαφώς λιγότερα και μικρότερα. Ίσως γιατί οι μικρομεσαίοι κατάλαβαν ότι είναι συνάδελφοι με ίδια προβλήματα. Ίδιους «αντιπάλους». Οι διοικήσεις προσπάθησαν επίσης να κινητοποιήσουν τα μέλη ώστε να τα έχουν μαζί τους και στις συνελεύσεις του συλλόγου. Αυτό, φάνηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση, δεν το κατάφεραν. Θα συνεχίσουν να το προσπαθούν.

 

Εργαζόμενοι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών στο «Ασημακοπούλου» απεύθυναν μήνυμα προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας: «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο και το σχετικό αντιδήμαρχο για την άμεση αντίδραση τους, τουλάχιστον να πέσει ένα φορτηγό αμμοχάλικο μπροστά από το κοντέινερ του β´κυκλου στο στρατόπεδο. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το του γ´κύκλου. Και πάλι ευχαριστούμε για την άμεση αντίδραση».

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» με θέμα : «Trafficking- Η σύγχρονη μορφή δουλείας». Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή προς μεγάλη τιμή των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας που εδώ και επτά περίπου χρόνια στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης θα είναι στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων αλλά και του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Οι ανθρώπινες ψυχές δεν είναι είδος προς πώληση! Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!

 

Διαβάστε επίσης