• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το απόγευμα βρέθηκε στο Προκόπειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της πόλης μας η χορωδία του συλλόγου «Αδελφότητα Απανταχού Ηρακλειτσιανών». Παρουσίασε πρόγραμμα ψυχαγωγίας των φιλοξενούμενων στο ίδρυμα. Οι ηλικιωμένοι του Προκόπειου ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την επίσκεψη. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Αδελφότητα για την πρωτοβουλία.

 


 

Λέμε συνήθως ότι τελικά «..έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα». Στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε φασαρία αλλά για τη δημοσιότητα και την προβολή των περισσότερων! Όταν ήρθε η ώρα της ειδικής και έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, άπαντες οι έχοντες την πρωτοβουλία «ανέκρουσαν πρύμναν». Στο μεταξύ (οι περισσότεροι) είχαν πετύχει το βασικό σκοπό τους. Εμφανίστηκαν και ξαναεμφανίστηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Η αναδίπλωση τους σχολιάζεται θετικά, το προτεινόμενο ψήφισμα τους (σαφώς «προσγειωμένο» και καλογραμμένο) επίσης. Το θέμα που προκάλεσαν έληξε μόλις η συνεδρίαση ξεκίνησε. Σε αντίθεση με όσα είχαν προηγηθεί, εμφανίστηκαν προσεκτικοί- μακριά από υπερβολές και ακραίες απόψεις. Σαν τους μαθητές που αφού τους μαλώσει η δασκάλα δείχνουν ειλικρινή μεταμέλεια και άλλη συμπεριφορά.

 

Ήταν τόσο καλά και δημοκρατικά παιδιά που μας μπέρδεψαν. Ήταν αυτοί που επί πολλές προηγούμενες μέρες έλεγαν και έκαναν άλλα; Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και στα αφτιά μας! Εν πάση περιπτώσει ας προσπεράσουμε και τα γεγονότα και το τελικό αποτέλεσμα. Ένα ακόμη ψήφισμα δεν προσφέρει τίποτα απολύτως σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα όπως το συγκεκριμένο. Το όποιο όλοι γνωρίζουν ότι δεν λύνεται με λόγια. Με λόγια όπως αυτά που ακούσαμε τις προάλλες.

 

Λόγια λογικά. Ρεαλιστικά. Προσεκτικά κι αληθινά. Μόνο που αυτά τα έχουν πει και πολλοί άλλοι. Σε σαφώς σημαντικότερα όργανα- συνεδριάσεις κτλ. Δυστυχώς δεν επηρέασαν το πρόβλημα. Ούτε φυσικά το έλυσαν. Τα λόγια σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι «πασαλείμματα» για να περνά ευχάριστα η ώρα. Κι όταν σκέφτεσαι τα χειρότερα (Βρασνά, Διαβατά κτλ) τότε μάλλον τα προτιμάς αυτά τα λόγια. Έχουν τον χαρακτήρα μιας κάποιας παρηγοριάς.

 

Ας μη ξεχνάμε ότι για να προκληθεί η προχθεσινή συνεδρίαση διατυπώθηκαν εντελώς επικίνδυνες απόψεις, οι οποίες γέμισαν με πρόσφυγες- μετανάστες ακόμη και το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα! Οι απόψεις αυτές (στηριγμένες σε ανύπαρκτες φήμες) διαψεύστηκαν άμεσα και κατηγορηματικά. Όσοι χρησιμοποίησαν τις φήμες (που τις βρήκαν άραγε;) δεν είχαν την ευαισθησία να ζητήσουν έστω μια συγνώμη. Προσπέρασαν το θέμα σα να μην το ανέφεραν ποτέ.

 

Με αυτόν τον τρόπο έπληξαν την δική τους αξιοπιστία. Εξ αυτού και μόνο του λόγου από εδώ και πέρα θα αμφιβάλλουμε κάθε φορά που κάτι καινούργιο θα έχουν να πουν, πολύ περισσότερο να καταγγείλουν. Έπαιξαν το παιχνίδι του βοσκού με τα πρόβατα. Αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι «πιάνει» μία φορά. Μόνο μία φορά.

 

Ένας από αυτούς δεν ήταν που όταν σημειώνονταν διακοπή νερού, επέρριπτε τις ευθύνες στη ΔΕΗ; Όταν έχουν προηγηθεί τέτοια ψέματα, πώς αλήθεια να πάρουμε στα σοβαρά τις «φήμες», σύμφωνα με τις οποίες πρόσφυγες θα εγκατασταθούν και στο αεροδρόμιο;

 

Κάτι τελευταίο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας συζητούν τα περί της δομής του «Ασημακοπούλου» χωρίς να την έχουν επισκεφθεί. Αυτήν την ενημερωτική και χρήσιμη επίσκεψη πρέπει να την κάνουν άμεσα. Ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμαρχος πρέπει να μεριμνήσουν σχετικά. Είναι άλλο να συζητάς για κάτι που ξέρεις, κάτι που το είδες, κι είναι άλλο να συζητάς σύμφωνα με πληροφορίες και θεωρίες.

 

Χθες το στρατόπεδο επισκέφθηκε (πρώτη φορά) ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Σε δηλώσεις μετά την επίσκεψη του ισχυρίστηκε (σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε) ότι οι πρόσφυγες είναι λιγότεροι από 850. Είπε ότι όλοι θέλουν να φύγουν για την κεντρική Ευρώπη. Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε ότι αυτό γίνεται καθώς αρκετοί φεύγουν και στις θέσεις που αδειάζουν έρχονται άλλοι.

 

Αναστάτωση προκαλούν στην τοπική ΝΔ οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ θα προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Ήδη διαμαρτύρεται και προειδοποιεί την Υπουργό (!) ο Μανώλης Φρατζεσκάκης. Η απόφαση του νέου συμβουλίου φέρεται να έχει ληφθεί αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, όσοι αποφάσισαν διστάζουν να την ανακοινώσουν. Άρα το θέμα παραμένει «ανοιχτό».

 

Επίσης δεν ανακοινώνεται ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας. Η ώρα του πλησιάζει. Κι όσο πλησιάζει, τόσο απομακρύνεται. Αν η εκκρεμότητα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι θα συμβαίνει. Κάτι μεσολάβησε και ίσως κάτι άλλαξε…

 

Από τα αστεία του facebook. Ο κ. Κώστας Κατσιμίγας ενέδωσε στη μόδα της εποχής, βγήκε φωτογραφία σέλφι με την κ. Ρένα Δούρου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στη διάρκεια της συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών. Μόνο που στην φωτογραφία ο κ. Κατσιμίγας εμφανίζεται με κλειστά μάτια! Συνήθως τέτοιες φωτογραφίες δεν αναρτώνται. Όταν όμως δεν υπάρχει εναλλακτική οδός, τι να κάνεις; Ανεβάζεις αυτήν με τα κλειστά μάτια!

 

Συνεχίζονται και τελειώνουν το απόγευμα οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου. Οι δεύτερες, μετά από αυτές του Επιμελητηρίου, σημαντικές εκλογές στην αγορά. Βλέποντας τους υποψήφιους όλους μαζί, αμέσως τις συγκρίνουμε με αυτές του Επιμελητηρίου. Εκεί οι παρατάξεις μάλωσαν, στον Εμπορικό αγαπήθηκαν. Προτιμούμε το δεύτερο. Ενωτικές ήταν και οι πρόσφατες εκλογές στην Ομοσπονδία.

 

Στην ιστοσελίδα Capital.gr διαβάζουμε νέες πληροφορίες για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Η οποία επίκειται: «Σημαντικός αριθμός εκκρεμοτήτων για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού προκύπτουν από το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – ADP) του ΤΑΙΠΕΔ. Για την παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές του οδικού άξονα προβλέπεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 21 Φεβρουαρίου 2020, στόχος που μένει να φανεί εάν θα καταστεί εφικτός».

 

Η Καβάλα έχει «ανοιχτά» μέτωπα με την εταιρία. Πολλά και διάφορα. Η απορία είναι εύλογη: Θα τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες έως την ιδιωτικοποίηση της; Τι μας βολεύει; Να μιλούμε με την Εγνατία Οδό του ΤΑΙΠΕΔ ή με αυτήν του ιδιώτη;

 

Είναι πολύ σωστή η σημερινή πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, ο οποίος εμπλέκεται και συνδιοργανώνει εκδήλωση για τους μαθητές. Εκδήλωση με θέμα την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πρέπει να καθιερωθεί αφού κακώς τόσο καιρό δεν είχε κάποιος αυτήν την ιδέα. Ο Δήμος Καβάλας συνδιοργανώνει εκδηλώσεις και εκδηλώσεις, αμελώντας όπως αποδεικνύεται βασικές του προτεραιότητες.

 

Η Ναυτεμπορική επανήλθε χθες στην περιβόητη νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών λιμανιών, ανάμεσα στα οποία και το νέο λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β’». Η οικονομική εφημερίδα γράφει ότι η διαδικασία αναμένει την αλλαγή του νόμου. Ωστόσο ειδικοί σύμβουλοι προετοίμασαν το έδαφος αφού «…το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε τον Σεπτέμβριο 2019 στους Συμβούλους του έργου, την εκπόνηση μελέτης διερεύνησης μεταξύ τριών εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης, δηλαδή μέσω: (α) υπο-παραχώρησης δραστηριοτήτων, (β) ολικής παραχώρησης ή (γ) πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, για κάθε Οργανισμό Λιμένα. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η τροποποίηση του Ν. 4597, ώστε να καλύπτει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης παραχώρησης, δηλαδή μέσω: (α) υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων, ή (β) ολικής παραχώρησης δραστηριοτήτων, για κάθε Οργανισμό Λιμένα».

 

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ενέπλεξε με ανακοίνωση του και τον ΟΛΚ στο θέμα της απώλειας ενός δρομολογίου από το κεντρικό λιμάνι προς τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Η κριτική είναι άδικη και υπερβολική. Ο τελευταίος που έχει σχέση με τα δρομολόγια (όφειλαν να γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ) είναι ο ΟΛΚ. Το θέμα είναι και πολιτικό αλλά αφορά την Κυβέρνηση, το Υπουργείο. Μάλλον και τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ελάχιστα ή καθόλου τον ΟΛΚ.

 

Διαβάστε επίσης