μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία επηρέασαν και τη διαδικασία (αρμοδιότητα) για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Πλέον για τα ρέματα υπεύθυνη είναι μόνο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Στη δική μας περίπτωση- στα δικά μας ρέματα-εμπλέκονται και τα ΤΟΕΒ. Από τα χθεσινά και προχθεσινά γεγονότα προκύπτει σαφώς ότι τα ρέματα έγινε προσπάθεια αλλά είτε δεν καθαρίστηκαν όλα, είτε δεν καθαρίστηκαν σωστά.

 

Ξέρουμε καλά τι συμβαίνει όταν βρέχει και τα ρέματα δεν έχουν καθαριστεί. Τρέχουμε και δεν φθάνουμε. Τα χειρότερα άλλων περιοχών ευτυχώς δεν τα ξεπεράσαμε. Τα προβλήματα είναι σε γενικές γραμμές μέτρια ή μικρά. Μόνο που οι βροχές συνεχίζονται. Εκτός όλων των άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και ενεργειών, ας βάλει το χέρι του και ο Θεός. Με τη βοήθεια του μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλές αδυναμίες μας. Οι οποίες έχουν αφετηρία αυτά που δεν έγιναν στην ώρα τους.

 

Στις αστικές περιοχές τα προβλήματα από τη βροχή είναι διαφορετικά. Στέγες πέφτουν, ντουβάρια και δέντρα το ίδιο. Είναι στέγες που δεν συντηρήθηκαν, ντουβάρια που ξεχάστηκαν, δέντρα που δεν προσέχθηκαν. Στην Ελλάδα η πρόληψη είναι μια διαδικασία που μόνο την αναφέρουμε. Ποτέ δεν την υλοποιούμε. Κι έτσι οι άνθρωποι (όλοι μας)όπως στρώσαμε, έτσι θα κοιμηθούμε.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν δύο υποθέσεις που παρέπεμπαν στην εποχή των απεργιών και κινητοποιήσεων στη ΒΦΛ. Η εξέλιξη και των δύο δικών απέδειξε ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, υπάρχει σταδιακή εξομάλυνση σχέσεων. Αυτή θα οριστικοποιηθεί με την υπογραφή νέας συμφωνίας, η οποία δεν υλοποιήθηκε ακόμη. Φέρεται να προσδιορίζεται χρονικά για να γίνει στις αρχές Δεκέμβρη. Αυτός είναι ο λόγος που κι άλλα δικαστήρια την εβδομάδα που διανύουμε αναβλήθηκαν. Στην κυριότερη από τις δύο χθεσινές δίκες κατηγορούμενοι ήταν ο Βαγγέλης Παππάς και ο Μανώλης Κελαϊδάκης. Η μήνυση ανακλήθηκε.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε ειδοποίηση στο ΕΚΑΒ Καβάλας για ξαφνική αδιαθεσία γυναίκας ενώ αυτή ήταν στην οικία της. Το περιστατικό είχε δραματική και δυσάρεστη εξέλιξη αφού τελικά η γυναίκα πέθανε. Ηλικίας περίπου 60 ετών. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ έκανε προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης αλλά αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα.

 

Συνεχή τα παράπονα συμπολιτών για τον φωτισμό των δρόμων και των πλατειών. Στην οδό Σαππαίων σκοτάδια και στον Δημοτικό Κήπο κανονική λειτουργία αλλά τις μεσημβρινές ώρες! Ίδια παράπονα υπήρξαν πρόσφατα και από την Ελευθερούπολη.

 

Πληθαίνουν οι ανεπίσημες πληροφορίες για την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας. Το θέμα είναι φανερό ότι έρχεται! Κι έρχεται με μεγάλη φόρα. Συνομιλητές του Δημάρχου (συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών του) αναφέρονται όλο και συχνότερα στις «τρύπες» (έτσι τις περιγράφουν) που συνεχώς διαπιστώνονται.

 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το γνωστό σενάριο της αύξησης των δημοτικών τελών. Λέγεται ότι η εισήγηση που υπάρχει στο Δήμαρχο αλλά και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κάνει λόγο για αύξηση δημοτικών τελών 40% στη ΔΕ Καβάλας και 60% στη ΔΕ Φιλίππων.

 

Σε συνέχεια της βράβευσης του κ. Καπάϊου για το παρελθόν του καταστήματος του στην οδό Ομονοίας, κατάστημα φωτογραφείο, ετοιμάζεται και βιβλίο. Το οποίο θα ασχολείται στην ιστορία της επιχείρησης. Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι πραγματικά από τα παλαιότερα στην αγορά, για πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

 

Ο Θόδωρος Κοντογεωργίου απουσίαζε από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί. Η απουσία του ίσως έχει σχέση με το οριστικό τελικό αποτέλεσμα στην κατανομή των εδρών που είναι 12 (στην παράταξη Λεμονίδη)- 1 (στην παράταξη του).

 

Μετά από πολλά χρόνια διανυκτέρευσε Χειμώνα στο λιμάνι της Καβάλας φέρι μποτ. Ήταν το πλοίο Νικητής. Αυτό έγινε το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη. Το γιατί συνέβη αυτό δεν γνωστοποιήθηκε. Ίσως λόγω καιρού αφού πριν την βροχή της Τετάρτης υπήρχαν ισχυροί νότιοι- νοτιοανατολικοί άνεμοι.

 

Μέρα μετακόμισης η σημερινή για την Alpha τράπεζα. Κλείνει το κατάστημα της πρώην Εμπορικής, μεταφέρεται εξοπλισμός σε αυτό της οδού Ομονοίας. Από χθες υπήρχε μέριμνα για ελεύθερο χώρο στάθμευσης στην Ομόνοια ώστε σήμερα να διευκολυνθεί η μετακόμιση.

 

Τα πρόσφατα προβλήματα κακοκαιρίας δημιούργησαν έμπνευση στον κ. Γιάννη Κανίογλου. Η ανάρτηση του υπό τον τίτλο «Σιγά, η πατρίδα κοιμάται» αναφέρει: «Μετά από 17 ώρες διακοπής του ηλεκτρονικού ρεύματος και της τηλεφωνίας, αποκαταστάθηκε η κανονικότητα στο χωριό μου Ελευθερές και στο γειτονικό Ελαιοχώρι. Κάθε που έβρεχε, βρέχει ή θα βρέχει το ηλεκτρικό ρεύμα κάτι παθαίνει. Τηλεφωνείς και αναμένεις στις βλάβες να πεις το πρόβλημα σου και χρεώνεσαι με χρήμα και με νεύρα. – θα αποκατασταθεί, αλλά υπομονή, έχουμε ένα συνεργείο για όλο τον νομό Καβάλας. Σήμερα βρέθηκε; και η βλάβη που τα προκάλεσε τα προκαλεί κι ίσως και στο μέλλον, όσο θα υπάρχουν ηλιθιοι, κρετίνοι, και βλάκες που θα πυροβολούν τα καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ γιατί είναι κυνηγοί και ως γνωστόν είναι δικαίωμα τους να το κάνουν. Όλοι περνούν από γιατρούς για ν αποκτήσουν άδεια χρήσης όπλου. Αδεια για το αυτονόητο δεν θα αποκτήσουν ποτέ γιατί κανένας δεν θα τους πει ότι το αυτονόητο είναι το εμείς, η κοινωνία κι όχι το Εγώ γουστάρω να πυροβολώ προς πάσα κατεύθυνση. Διαγράψτε με όσοι κυνηγοί πυροβολάτε καλώδια, αετούς, γεράκια κι ό,τι άλλο δεν τρώγεται. Είμαι και οικολόγος αλλά απ αυτούς που δεν ξαμολούν φίδια και λύκους».

Διαβάστε επίσης