• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Γιώργος Παπαφιλίππου βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Ζήτησε να έχει μια πρώτη ενημέρωση για τις ζημιές στη Θάσο ώστε αμέσως μετά να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επίσκεψη θα γίνει άμεσα κι εξ αυτού του λόγου μάλλον δεν θα μετέχει στο κλιμάκιο η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου. Μαζί με τον κ. Παπαφιλίππου στη Θάσο θα ταξιδέψουν οι Μορφίδης- Εμμανουηλίδης κα.

 

Φωτογραφία του Μένανδρου Μαρινάκη και του Ντίνου Κλειτσιώτη με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Πρόσφατη, από την επίσκεψη στην Ξάνθη την περασμένη Κυριακή.

 

Χθες το πρωί τροποποιήθηκαν ελαφρώς τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας εκεί όπου υποχώρησε πεζοδρόμιο και οδόστρωμα (οδός Χ. Σμύρνης). Ο αποκλεισμός έγινε σε διαφορετικό από το αρχικό σημείο ώστε να μπορούν να πηγαίνουν σπίτι τους κάτοικοι της περιοχής πάνω από το κτίριο της Πυροσβεστικής. Ταυτόχρονα τα κιγκλιδώματα ενισχύθηκαν για να μην μπορεί να τα παραβιάζει κανείς- τάχα έξυπνος- οδηγός.

 


 

Δημοσιεύτηκε το Σάββατο στον Αθηναϊκό τύπο έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Εκπρόσωποι του οποίου απευθύνθηκαν σε μαθητές 4 σχολείων της Αττικής. Ρώτησαν -τα παιδιά- για το λόγο για τον οποίο πιστεύουν ότι ασχολούνται με τα κοινά τόσοι και τόσοι. Αρχικά υποψήφιοι, στη συνέχεια αιρετοί.

 

Οι απαντήσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Από αυτές προκύπτει το πώς βλέπουν οι νέοι τους έχοντες θέσεις εξουσίας. Το 57% των ερωτηθέντων απάντησε ότι όλοι αυτοί οι «πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας, επέλεξαν να εμπλακούν στα ζητήματα του τόπου για να γίνουν γνωστοί και να έχουν δύναμη (εξουσία) στα χέρια τους.

 

Μόνο το 20% των απαντήσεων τους αναγνωρίζει καλή πρόθεση. Οι συγκεκριμένες απαντήσεις λένε ότι οι έχοντες εξουσία βρίσκονται στις θέσεις αιχμής «…για το καλό του τόπου». Τα συγκεκριμένα νούμερα, οι συγκεκριμένες απαντήσεις δεν ισχύουν μόνο για την περιοχή όπου έγινε η έρευνα. Ίδια είναι η άποψη της πλειοψηφίας σε όλη τη χώρα. Μαθητών και μη.

 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι έχοντες θέση εξουσίας πρέπει να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο. Πρέπει να πείσουν για τις προθέσεις τους όλους όσους τους παρακολουθούν. Ασχέτως από το αν αυτοί τους ψήφισαν ή όχι. Όλα τα υπόλοιπα που τα ζούμε και στην Καβάλα, είναι ένα περιτύλιγμα εντυπωσιασμού. Μια δήθεν καλή εικόνα. Οι περισσότεροι πολίτες μόνο όταν προσπεράσουν τους έχοντες εξουσία (μιλώντας κατ’ ουσία πίσω από την πλάτη τους) εκφράζονται ειλικρινά για αυτούς.

 

Τα ίδια γίνονται και στις προεκλογικές περιόδους. Λένε σε όλους ότι θα τους ψηφίσουν και στο τέλος κι οι ίδιοι δεν ξέρουν τι ψήφισαν. Αυτή η προεκλογική τακτική ενός ψέματος διαρκείας μοιάζει με την εκδίκηση του εκλογικού σώματος προς αυτούς που πιέζουν. Πολλές φορές έχουμε σημειώσει ότι η διαδικασία όσο αληθινή είναι, άλλο τόσο είναι επικίνδυνη μιας και δημιουργεί ψευδή εικόνα. Σύμφωνα με την οποία προεκλογικά όλοι κερδίζουν!

 

Από σήμερα ο καιρός βελτιώνεται. Κι αν όχι αμέσως, πολύ σύντομα. Κανονικά σήμερα πρέπει να βγουν τα μηχανήματα για να καθαρίσουν όλα τα ρέματα. Και αυτά που καθάρισαν πρόσφατα. Η συγκεκριμένη εργασία είναι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλει να την δρομολογήσει. Μπορεί;

 

Ακόμη κι αν για διάφορους λόγους δεν μπορεί, πρέπει να προσπαθήσει. Να προσπαθήσει πραγματικά. Τις επόμενες 10 τουλάχιστον μέρες δεν προβλέπεται ούτε βροχή, ούτε κακοκαιρία. Μέσα σε αυτό το διάστημα οφείλουν να κάνουν όσα τόσο καιρό δεν έκαναν. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι.

 

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Καβάλας αποφασίστηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό την προ προηγούμενη εβδομάδα. Τα πληροφορηθήκαμε (με καθυστέρηση) χθες. Καταλαβαίνουμε ότι πολλά προέρχονται από τους υποστηρικτές του κ. Μακάριου Λαζαρίδη. Το γεγονός σαφώς και δεν περνά απαρατήρητο.

 

Μια λεπτομέρεια του κυριακάτικου τροχαίου ατυχήματος στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Η κολώνα φωτισμού πάνω στην οποία προσέκρουσε το επιβατικό αυτοκίνητο έμεινε στη θέση της. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι το όχημα δεν έπεσε πάνω της με μεγάλη ταχύτητα και ότι οι κολώνες αντέχουν. Αν δεν κάνουμε λάθος οι συγκεκριμένες καινούργιες κολώνες φωτισμού προέρχονται από το έργο τόσο στην Ερυθρού Σταυρού όσο και στη Βενιζέλου.

 

Τέσσερις νέες οικοδομικές άδειες έκανε χθες ανάρτηση το τμήμα Πολεοδομίας Καβάλας. Και οι τέσσερις αφορούν δημιουργία καταλυμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι τρεις άδειες έχουν σχέση με τη Θάσο (σε τρία διαφορετικά σημεία και περιοχές) κι η τέταρτη με το δυτικό άκρο του Νομού (πρώην Δήμος Ορφανού).

 

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος υπέγραψε χθες απόφαση με την οποία εγκρίνει «…την αδελφοποίηση του 1ου Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Καβάλας με το Λύκειο Κύκκου Πάφου (Κύπρος) ,σύμφωνα με το σκεπτικό που αναφέρεται στην Πράξη του Συλλόγου των Διδασκόντων Καθηγητών του 1ου Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Καβάλας και αποτελεί αντικείμενο του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των ανωτέρω σχολείων .Η αδελφοποίηση αυτή ισχύει στο διηνεκές».

 

Η σφοδρή αντιπαράθεση Τοψίδη- Μέτιου εμπλουτίστηκε με νέο υλικό, μεταφέρθηκε και συνεχίστηκε στη Θάσο. Με αφορμή τις καταστροφές στο νησί. Κυρίως οι δηλώσεις του κ. Μέτιου, οι οποίες δεν ήταν όπως παρουσιάζονται. Επειδή ωστόσο κάποιοι συνεχίζουν να τον «περιμένουν στη γωνία», η αντίδραση τους ήταν άμεση. Και υπερβολική.

 

Κι αν αυτά ήταν και είναι πάνω κάτω αναμενόμενα, εντύπωση προκαλεί: 1) Οτιδήποτε συμβεί- σεισμός, καταποντισμός, νεροποντή κτλ- είναι πάντα κατάλληλο για να συνεχιστεί ο καυγάς 2) Δεν βλάπτει αν για να βρούμε καλή ευκαιρία, τροποποιήσουμε λίγο τα λόγια του κ. Μέτιου.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες υπήρξε αντίδραση του κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου (ανάρτηση): «Κλείνοντας τρία 24ωρα, πλέον, μετά την στιγμή που η κακοκαιρία «χτύπησε» το νησί μας δεν μπορώ να μην εκφράσω την απογοήτευση αλλά κυρίως το θυμό που νοιώθω για την αντιμετώπιση που είχαμε από την διοίκηση της Περιφέρειας. Δεν επιτρέπεται να ακούμε από τον κορυφαίο θεσμικό φορέα και Περιφερειάρχη, κ. Μέτιο πως έχει την αίσθηση πως δεν είναι μεγάλες οι ζημιές ! Οφείλω να πως εάν δεν τον είχα δει στη Θάσο (που πλέον δεν καταλαβαίνω το λόγο που έγινε η επίσκεψή του) θα πίστευα πως επισκέφθηκε κάποιο άλλο νησί ! Δείτε σας παρακαλώ τις φωτογραφίες κ τα βίντεο … Είναι δυνατόν όλα αυτά να θεωρηθούν μικρές ζημιές ; Δηλαδή οι μεγάλες θα ήταν να χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή; Αλήθεια αναρωτιέμαι τι θα κάνει η Περιφέρεια για να βοηθήσει, άμεσα, τη Θάσο ! Δυστυχώς η επόμενη ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται στην Θάσο αύριο. Ως η εκπρόσωπος της Π.Ε. Θάσου θα ζητήσω το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

 

Η ανάρτηση του κ. Μαρκόπουλου συνεχίζεται, σε διαφορετικό στυλ: « Κλείνοντας τρία 24ωρα, πλέον, μετά την στιγμή που η κακοκαιρία «χτύπησε» το νησί μας, από την θέση της Περιφερειακής Συμβούλου της Θάσου δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω, δημόσια, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή του νομού μας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο για την άμεση βοήθεια που παρείχε στο νησί μας με τα μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους άνδρες της Π.Υ., της ΕΛΑΣ , του Λιμενικού Σώματος, τη Δημοτική Αρχή, όλους τους υπαλλήλους αλλά και τους χειριστές μηχανημάτων που εργάστηκαν / εργάζονται στην Θάσο».

 

 

 

Διαβάστε επίσης