• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην είσοδο των νέων χώρων προσφύγων στο «Ασημακοπούλου» λειτουργεί ατύπως ένα κατάστημα. Έχει γίνει κουρείο! Σε αυτό κουρεύονται οι πρόσφυγες μετανάστες από άτομο που είναι επίσης πρόσφυγας- μετανάστης. Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική, το κατάστημα έχει και πινακίδα. Γραμμένη στα αγγλικά και Aαραβικά. Αν μάθαμε καλά, sσε αυτό κουρεύονται και ξυρίζονται μόνο πρόσφυγες- μετανάστες. Πληρώνουν (κατά την ίδια πληροφορία) δύο ευρώ!

 


 

Σε μια δύσκολη στιγμή για πολλούς Καβαλιώτες, αμέσως μετά από μια έντονη κακοκαιρία, μας… θυμήθηκε ο ΔΕΔΔΙΕ. Βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης το απόγευμα της Δευτέρας ταλαιπώρησε αρκετό κόσμο. Στις δυτικές συνοικίες αλλά και σε άλλα τμήματα του Νομού. Όπως πάντα ζήτημα υπήρξε και με την έλλειψη ενημέρωσης. Ο ΔΕΔΔΙΕ ήταν ως συνήθως άφαντος. Το ρεύμα σε πολλές περιοχές επανήλθε μετά από 1 ώρα!

 

Έχουμε γράψει πρόσφατα πόσο απροστάτευτοι αισθάνονται οι πολίτες σε αυτές τις περιπτώσεις. Μαζί με το ρεύμα αναζητούν (αλλά δεν βρίσκουν) ενημέρωση. Για την περίοδο που διανύουμε είναι απίστευτη η περιπέτεια. Την οποία φαίνεται ότι όλοι αργά ή γρήγορα θα βιώσουμε. Περισσότερες από μία φορές. Κυρίως το Χειμώνα αλλά τελικά όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Κι ενώ οι διαμαρτυρίες είναι έντονες, δεν ιδρώνει το αφτί κανενός. Οι αρμόδιοι είναι κάπου αλλού, μακριά από τον έλεγχο και την κριτική. Διατηρούν την ανωνυμία τους, προστατεύονται από ένα σύστημα που υπάρχει για αυτόν τον λόγο.

 

Κάθε φορά που κάποιος κάτι λέει (ανεπίσημα), είναι μια δικαιολογία. Την οποία κανείς πολίτης δεν μπορεί να επιβεβαιώσει. Λυπούμαστε αλλά αυτά τα χάλια είναι συγκεκριμένα. Αφορούν την τάχα σύγχρονη λειτουργία του ΔΕΔΔΙΕ. Η οποία είναι εχθρός του μέσου πολίτη και νοικοκυριού. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα είναι να μη σου κοπεί το ρεύμα. Αν για οποιοδήποτε λόγο συμβεί μια έκτακτη βλάβη και διακοπή, έμπλεξες!

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες το πρωί ο Δήμος Καβάλας, τμήματα του Δήμου Παγγαίου και του Δήμου Θάσου. Η αντίδραση της κεντρικής διοίκησης της Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν και η ταχύτερη. Ρόλο φυσικά έπαιξε το ότι όλες αυτές οι περιοχές ήταν της επαρχίας. Αν ήταν της Αθήνας θα βλέπαμε μια διαφορετική αντιμετώπιση.

 

Ο Χρήστος Μέτιος άργησε αλλά επιτέλους χθες ορίστηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του Βιοτεχνικού Πάρκου. Αντικαθιστά το προηγούμενο, που είχε ορίσει το 2014 ο προ προηγούμενος Περιφερειάρχης. Για αυτό το «νεκρό» διάστημα 5,5 χρόνων φταίνε όλοι. Όλοι αυτοί που συνεχώς ανέβαλαν την προσπάθεια για να βρεθεί λύση κι όλοι όσοι σχεδόν αδιαμαρτύρητα δέχονταν τις αναβολές.

 

Ευχόμαστε η νέα διοίκηση να συνεχίσει το όραμα. Την ιδέα, την επενδυτική προοπτική. Κάπως έτσι ξεκίνησε προ 10 ετών (ίσως και νωρίτερα) η προσπάθεια. Ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα πραγματικό βιοτεχνικό πάρκο λίγο έξω από την Καβάλα. Ως που άρχισαν τα προβλήματα…

 

Πέρασαν τουλάχιστον 5,5 χρόνια στασιμότητας. Τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις κάτι ουσιαστικό να γίνει. Όλα θα εξαρτηθούν (τώρα που έχουμε διοίκηση του φορέα) από το πόσο θα στηριχθούν οι επαγγελματίες να μεταφερθούν και να λειτουργήσουν στα οικόπεδα τους. Οικόπεδα που κάποτε πρόθυμα συμφώνησαν να νοικιάσουν. Χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να ακολουθήσει.

 

Αναβάλλεται όπως λέγεται η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα εκδήλωση του ΟΛΚ για τα 100 χρόνια του. Ο Οργανισμός άρχισε να ενημερώνει για την αναβολή. Η εκδήλωση θα προετοιμαστεί από την αρχή για να γίνει με το νέο έτος. Θυμίζουμε ότι στην εκδήλωση της Δευτέρας επρόκειτο να παραβρεθεί ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

 

Ένα λεωφορείο της Ελληνικής Αστυνομίας με μια διμοιρία των ΜΑΤ βρίσκονταν το απόγευμα του Σαββάτου μπροστά από την στρατιωτική λέσχη Καβάλας. Έμεινε εκεί για ώρα. Αυτό έγινε ή λόγω εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής (ότι από αυτήν απέμεινε στην Καβάλα) ή λόγω εκδήλωσης των αντιεξουσιαστών.

 

Διαβάστε επίσης