• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας είχε ένα δύσκολο θέμα αλλά η διαδικασία ήταν άριστη. Καμία σχέση με την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτό βοήθησαν πολλά. Η στάση της διοίκησης και φυσικά των τριών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

 

Ο Κώστας Κουνάκος έκανε προτάσεις. Ο Μανώλης Κελαϊδάκης άκουγε- ρωτούσε- ενημερώνονταν κι ο Ηλίας Καλανταρίδης αντιλαμβάνονταν τη δυσκολία, το πολιτικό κόστος που θα αναλάβει αυτός που διοικεί τον Δήμο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο τέλος. Είμαστε σίγουροι ότι μια συζήτηση αυτού του επιπέδου κάνει καλό γιατί όντως γίνεται προσπάθεια για τις μικρότερες δυνατές αυξήσεις. Που πάλι θα είναι αρκετά μεγάλες.

 

Ο διάλογος –αποδεικνύεται μία ακόμη φορά- βελτιώνει τις σχέσεις των ανθρώπων (των περισσότερων), ευνοεί στο να υπάρξει μια απόφαση που θα δημιουργήσει το μικρότερο δυνατό πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο. Τα δημοτικά τέλη στην Καβάλα έχουν να αυξηθούν από το 2007, αυτήν την απόφαση την άφησαν (καλώς ή κακώς) οι προηγούμενοι να την λάβει ο κ. Μουριάδης.

 

Ο οποίος ενώ ξεκίνησε με συχνές συναντήσεις με τους επικεφαλείς των παρατάξεων, τελευταία τις αραίωσε. Όλοι είναι κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία των μεταξύ τους συζητήσεων. Μόνο ο κ. Μουριάδης μπορεί να την προκαλέσει. Ας το επιδιώξει λοιπόν μπας και με αυτόν τον τρόπο φθάσουμε ευκολότερα σε αυτό που υποτίθεται ότι όλους τους ενδιαφέρει και τους νοιάζει. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η συνάντηση των επικεφαλής την Τρίτη, δεν θα είχε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την Τετάρτη.

 

Γενέθλια είχε χθες ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος. Έγινε 90 ετών. Το πληροφορηθήκαμε από μια πολύ ωραία ανάρτηση που έκανε ο ευρισκόμενος στην Αθήνα γιος του Χάρης. Έγραψε για τον πατέρα του: «Χρόνια πολλά στον πατέρα μας για τα σημερινά του γενέθλια και εύχομαι να συνεχίσει να μας δίνει καθημερινά μαθήματα ήθους, καλοσύνης και ευπρέπειας! Γερός και δυνατός».

 

Τον Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο τον τιμούν και τον προσκαλούν στις εκδηλώσεις τους πολλοί σύλλογοι και φορείς. Ήταν χαρακτηριστική της συμπάθειας που τρέφουν προς το πρόσωπο του οι νεότεροι, ο τρόπος που τον υποδέχθηκε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου (100 χρόνια κτλ) ο κ. Μάρκος Δέμπας. Αυτή η αναγνώριση είναι και μια μεγάλη δικαίωση για τον 90χρονο πρώην βουλευτή και πρώην υπουργό.

 

Έχουμε γράψει κι άλλες φορές για την στάση του υπεραστικού λεωφορείου στη διασταύρωση προς την Άσπρη Άμμο. Το επικίνδυνο κουβούκλιο απομακρύνθηκε αλλά στη θέση του δεν μπήκε νέο. Χθες λοιπόν πολίτης περίμενε το λεωφορείο κι ήταν εκτεθειμένος στη βροχή. Ας ήταν καλά η ομπρέλα του. Το ΚΤΕΛ ή ο Δήμος Καβάλας πρέπει άμεσα να επαναφέρουν το κουβούκλιο στην συγκεκριμένη στάση. Ένα καινούργιο και κατάλληλο για την περίπτωση.

 

Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος έκανε ανάρτηση, η οποία έχει και την μορφή επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ και της Κυβέρνησης: «Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν γίνεται στο υπουργικό συμβούλιο και στους γενικούς γραμματείς να έχεις κάνει επιλογές υψηλότατου επιπέδου και υπερκομματικές και σε θέσεις ήσσονος σημασίας η κυβέρνηση να κάνει τέτοια φάουλ, το ένα μετά το άλλο… Και επειδή το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο αλλά το να επιμένεις σε αυτό είναι εγκληματικό, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κυρία δεν μπορεί να σταθεί στην Καβάλα. Δεν μπορεί να τοποθετείται στην συγκεκριμένη θέση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ιδιοκτήτρια πρακτορείου ΟΠΑΠ από την Θεσσαλονίκη! Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους! Άλλαξε απόφαση πρόεδρε! Από όπου και να το εξετάσεις, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να σταθεί αυτή η τοποθέτηση».

 

Λάβαμε ειδοποίηση από συμπολίτη: « Στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας, ανάμεσα στα γήπεδα μπάσκετ και στα γήπεδα του τένις, υπάρχουν ξεχασμένες για μήνες δύο ψησταριές. Πιστεύω ότι τις ξέχασαν αυτοί που διοργάνωσαν λαϊκό πανηγύρι τον Αύγουστο. Κάποιος δεν θα ενδιαφερθεί να τις απομακρύνει; Εκτός αν τις έχουν εκεί για τις επόμενες τους εκδηλώσεις. Αυτές ωστόσο αργούν».

 

Τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη συνάντησε χθες στην Αθήνα ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Του ζήτησε βοήθεια για τη Θάσο, λόγω των πρόσφατων ζημιών από την κακοκαιρία. Η σχετική ανακοίνωση του κ. Πασχαλίδη μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ο Υπουργός άκουσε με κατανόηση το συγκεκριμένο αίτημα και δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί διαφημιστική καμπάνια για τη προβολή της Θάσου τόσο μέσω του ΕΟΤ όσο και με παρουσία σε εκθέσεις.

 

Ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης συμμετείχε στις χθεσινές εκδηλώσεις στην Ελευθερούπολη για τη γιορτή της προστάτιδας του πυροβολικού Αγία Βαρβάρα. Όποτε μπορεί ο κ. Εμμανουηλίδης παρακολουθεί εκδηλώσεις και μέσα και έξω από την Καβάλα.

 

Ο εμπορικός κόσμος της Ελευθερούπολης δεν είναι ικανοποιημένος από το πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων που ετοιμάζει ο Δήμος Παγγαίου. Σήμερα θα γίνει μια συνάντηση των επαγγελματιών, οι οποίοι σκοπεύουν να επισκεφθούν τον κ. Αναστασιάδη και να του ζητήσουν περισσότερα εορταστικά γεγονότα στην αγορά.

 

Η προσπάθεια του Τάσου Καρασαββόγλου στο Νοσοκομείο Καβάλας ήταν μεγάλη. Και ουσιαστικά και χρονικά. Για αυτό κι ήταν μακρύς κι ο απολογισμός που έκανε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Το προηγούμενο διάστημα αφοσιώθηκε στα καθήκοντα του, έδειξε μεγάλο ζήλο. Έκανε ότι μπορούσε. Βοήθησε στη βελτίωση της κατάστασης κι ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι το τι στήριξη υπήρξε στους ανασφάλιστους.

 

Ο κ. Καρασαββόγλου θα πρέπει να κριθεί ως διοικητής του Νοσοκομείου και όχι ως εκπρόσωπος της προηγούμενης κυβέρνησης. Δυστυχώς κάποιοι που δεν τη συμπαθούσαν, δεν συμπάθησαν και δεν αποδέχθηκαν ποτέ τον απερχόμενο διοικητή. Στην Ελλάδα αυτά είναι συνηθισμένα. Αθεράπευτες ασθένειες και συμπεριφορές. Ευτυχώς λίγων. Κατά τα άλλα, η κουβέντα του «… είμαι ευχαριστημένος με τον εαυτό μου» τα λέει όλα.

 

Μας άρεσε επίσης ο τρόπος που απευθύνθηκε στον επόμενο διοικητή, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία. Υπάρχει φιλία μεταξύ τους (ως Καβαλιώτες) και συνεργασία που ακούμε ότι θα συνεχιστεί σήμερα. Με νέο ραντεβού ενημέρωσης του κ. Κλειτσιώτη.

 

Το Νοσοκομείο Καβάλας πάει από το καλό στο καλύτερο. Η δουλειά φυσικά και είναι ομαδική. Γιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων, διοικήσεων, υπηρεσιών. Όλοι μαζί ξεπερνούν τα προβλήματα, πολλά από τα οποία τα δημιούργησε η μνημονιακή πολιτική. Ή μήπως και τα σκάνδαλα τύπου Novartis;

 

Δημοσιεύτηκε στο Έθνος της περασμένης Κυριακής ένα μεγάλο αφιέρωμα στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας που αργά ή γρήγορα θα ιδιωτικοποιηθούν. Αν και ο τίτλος αναφέρονταν σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες και για το λιμάνι της Καβάλας, στο ρεπορτάζ υπήρχε μόνο μια διαφορετική δήλωση του κ. Φιλόσογλου! Η οποία δεν δικαιώνει τον προαναφερθέντα τίτλο:  Το λιµάνι της Καβάλας είναι σταθµός και προορισµός κρουαζιέρας, ενώ έχει ακτοπλοϊκές αλλά και εµπορευµατικές χρήσεις. «Προς το παρόν υπάρχει µόνο ο νόµος που έχει ψηφιστεί. Περιµένουµε τις εξελίξεις, αλλά είναι αλήθεια πως υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του λιµανιού τόσο από τη Βουλγαρία όσο και από τη Βόρεια Μακεδονία» είπε ο νέος πρόεδρος του οργανισµού, Γιώργος Φιλόσογλου.

 

Διαβάστε επίσης