• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο φωτογραφικό αρχείο της Πρωινής υπάρχουν αρκετές εικόνες όπως η συγκεκριμένη. Φωτογραφίες από το πρόσφατο παρελθόν. Η Χρυσή Αυγή σε εκδηλώσεις στην Καβάλα δια του τάγματος εφόδου που προσπάθησε να δημιουργήσει. Σε αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες εμφανίζεται και ο μετανιωμένος πρώην Χρυσαυγίτης υποψήφιος Δήμαρχος. Αυτά τα γεγονότα του 2012 -2013 κτλ δεν πρέπει να τα ξεχνάμε εύκολα. Κι αν στην Καβάλα το τάγμα εφόδου δεν είχε μέλλον, αλλού έφθασε ακόμη και σε δολοφονικές πράξεις!

Τι θα πει «πρώην Χρυσαυγίτης» λοιπόν; Θα πει ότι ο άνθρωπος αποδέχθηκε μια ιδεολογία και μια πρακτική. Την έμαθε καλά, προσπάθησε να την εφαρμόσει στην περιοχή ευθύνης του. Απέτυχε για άλλους λόγους. Στη συνέχεια έκανε νέα προσπάθεια, εξ αιτίας της οποίας βρίσκονταν στον Δημοτικό Κήπο ως πρόσφατα. Από εκεί διέδιδε τις επικίνδυνες για τη δημοκρατία απόψεις του. Κι όταν οι πολίτες τιμώρησαν το κόμμα, τότε θυμήθηκε να αποχωρήσει. Έκανε και μια δήλωση και τέλειωσαν όλα! Έτσι τουλάχιστον νομίζει.

Το «πρώην Χρυσαυγίτης» δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην κοινωνία και φυσικά να ζητήσει μια συγνώμη απ΄όλους όσους ενόχλησε καθώς συστηματικά και για καιρό προπαγάνδιζε αυτά που προπαγάνδιζε. Ας τα κάνει όλα αυτά, ας αποκηρύξει την συγκεκριμένη ιδεολογία και μετά εδώ είμαστε να τα ξανασυζητήσουμε.

 


 

Ο Φραγκίσκος Σοφτάς παρακολούθησε την Τετάρτη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου. Η κατά τη γνώμη του είδηση, την οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα Pageonet.gr, είναι η ακόλουθη: « Μετά από το πολυετές και σκανδαλώδη φιάσκο «Εργοανάπτυξης» των Λουτρών Ελευθερών, ο Δήμος Παγγαίου για μια φορά ακόμα θα διεκδικήσει την χρήση των Λουτρών Ελευθερών. Ο δήμαρχος Παγγαίου επιστρέφοντας από την Αθήνα και μετά την ανακοίνωση της άρνησης χρηματοδότησης στον κ Χαρακίδη, ζήτησε από το σώμα μια ομόφωνη απόφαση (που και έλαβε) να αρχίσει διερευνητικές συζητήσεις ώστε τα λουτρά να έρθουν και πάλι για χρήση στον Δ. Παγγαίου».

 

Για το Δήμο Παγγαίου και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η είδηση είναι σωστή. Για τις εξελίξεις στο θέμα όχι. Η αλήθεια είναι η εξής. Ο επενδυτής κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης του σχεδίου του στο Υπουργείο. Ουσιαστικά ζήτησε την επιχορήγηση που δικαιούται σύμφωνα και με τον αναπτυξιακό νόμο. Η αίτηση του απορρίφθηκε για λόγους που ο ίδιος ο επενδυτής εξήγησε ότι αφορούν το ιδιοκτησιακό. Αμέσως κατέθεσε ένσταση ώστε το αίτημα του να εξεταστεί εκ νέου. Προς υποστήριξη της ένστασης συνεργάζεται με την Εργοανάπτυξη ώστε να λύσει ζητήματα που εντόπισε η διαδικασία στο Υπουργείο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος η επένδυση θα έχει την υποστήριξη που προβλέπεται.

 

Σίγουρα προκύπτει νέα καθυστέρηση στην ήδη καθυστερημένη υπόθεση των Λουτρών των Ελευθερών. Όμως ο επενδυτής δεν αποχωρεί. Επιμένει και επανέρχεται. Κατά συνέπεια όσα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου δεν έχουν σωστή βάση. Όταν ο Δήμαρχος (κατ’ εντολή του δημοτικού συμβουλίου) θα απευθυνθεί στην Εργοανάπτυξη και θα ζητήσει τα Λουτρά, η Εργοανάπτυξη θα του απαντήσει αρνητικά. Αν απευθυνθεί στην Κυβέρνηση, αυτή θα τον παραπέμψει εκεί που παραχώρησε τα Λουτρά. Στην Εργοανάπτυξη.

 

Σημασία λοιπόν δεν έχει τι θα κάνει ο Δήμος Παγγαίου. Σημασία έχει το τι θα κάνει ο επενδυτής. Και η Εργοανάπτυξη. Ειδικά τώρα είναι θέμα προτεραιότητας να υπάρξει ένα νέο διοικητικό της συμβούλιο, το οποίο θα σπεύσει να συμπαρασταθεί στον επενδυτή που η ίδια επέλεξε. Τα προβλήματα του οποίου αφορούν πρωτίστως την Εργοανάπτυξη και δευτερευόντως τον ίδιο.

 

Κανονικά άπαντες έπρεπε να έχουν συμμαχήσει ώστε τα ζητήματα να λυθούν κι επένδυση να σπεύσει στην ουσία της. Ζούμε δυστυχώς στην Ελλάδα. Ακόμη κι αυτές οι επενδύσεις έχουν τα εμπόδια τους. Της γραφειοκρατίας τα πιο συνηθισμένα. Στην προκειμένη περίπτωση, πολλά άλλα. Πρόβλεψη μας; Στο τέλος θα βγει άκρη. Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Ο επενδυτής είναι αποφασισμένος και σοβαρός. Στο τέλος θα δικαιωθεί. Αρκεί το τέλος να είναι κοντινό…

 

Τρεις μέρες πέρασαν από τη γνωστή εξέλιξη στο θέμα της καταβολής εγγύησης πελατών της ΔΕΥΑΚ. Η δημοτική επιχείρηση ξαφνιάστηκε από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συνεχίζει να σκέπτεται τις επόμενες της κινήσεις. Πιστεύει ότι έχει ένα σχετικό περιθώριο χρόνου. Αυτή η προσέγγιση είναι λάθος. Οφείλει να κινηθεί γρήγορα προκειμένου να δώσει τέλος στο ζήτημα που ανέκυψε. Μπορεί άλλοι να το προκάλεσαν, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ οφείλει να λύσει. Σωστά και κυρίως «εδώ και τώρα».

 

Από τη ΔΕΥΑΚ μια ακόμη είδηση. Η οποία ίσως έχει σχέση με όσα πρόσφατα παρακολουθήσαμε να συμβαίνουν στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης. Έλεγχος που έγινε σε έργο της, απέδειξε ότι η άσφαλτος που χρησιμοποιήθηκε στην αποκατάσταση των χαντακιών δεν ήταν η προβλεπόμενη. Η ΔΕΥΑΚ σε συνέχεια εγγράφων υπερκείμενης αρχής, επέβαλε το προβλεπόμενο πρόστιμο στον ανάδοχο. Μήπως με την ευκαιρία πρέπει να ελεγχθούν όλες αυτού του είδους οι εργασίες, σε όλα τα χαντάκια που «έκλεισαν» στην Καβάλα; Κι εννοούμε ειδικά τα χαντάκια των οπτικών ινών. Καλύφθηκαν με τη σωστή άσφαλτο ή όχι;

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα έχει βασικότατο θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών. Απόφαση που θα λάβει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή. Είναι απορίας άξιο αν η συνεδρίαση της Δευτέρας γίνει στα δεδομένα της προηγούμενης (καυγάδες και μακρά διαδικασία) ή σε ένα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης προς το συμφέρον των πολιτών. Θα το γνωρίζουμε το βράδυ της Δευτέρας. Καθοριστική φαίνεται να είναι η απόφαση του συμβουλίου και όχι της οικονομικής επιτροπής.

 

Το μήνυμα ωστόσο των μηχανικών του ΤΕΕ ΑΜ είναι συγκεκριμένο. Μετά από πολλά χρόνια καυγάδων και ανταλλαγής καταγγελιών, κατάφεραν να συνεννοηθούν. Να συνεργαστούν. Σημειώστε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία τους κάνει όλους χαρούμενους και ορεξάτους.

 

Είναι ωραίο πράγμα να τους παρακολουθείς που απολαμβάνουν τις συνέπειες της συνεργασίας τους, να ετοιμάζονται για την ομαδική δουλειά που θα κάνουν. Το ίδιο μήνυμα ενότητας και συλλογικής δράσης «έστειλαν» και οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Αυτά τα καλά νέα δεν φαίνεται να φθάνουν, πολύ περισσότερο να επηρεάζουν, τόσο τη διοίκηση του Δήμου όσο και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Όλοι αυτοί το χαβά τους!

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής σχολίασε τα περί ιδιωτικοποίησης των λιμανιών του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Ζήτησε η διαδικασία να προχωρήσει μόνο για τις λιμενικές εγκαταστάσεις, «όχι σε δρόμους και πεζοδρόμια». Η άποψη του είναι λογική. Δυστυχώς κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα γίνει δεκτή. Σημειώνουμε ότι επί του θέματος σιωπούν οι βασικοί παίκτες. Οι βουλευτές της ΝΔ Καβάλας.

 

Χθες ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα αποκάλυψε ενδιαφέρον από την πατρίδα του και για το λιμάνι της Καβάλας. Λογικά εννοεί το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’». Ακούμε, ανεπίσημα, ότι ενδιαφερόμενοι είναι οι ίδιοι επενδυτές της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα ήθελαν ένα ανταγωνιστικό λιμάνι δίπλα σε αυτό που είναι ο βασικός τους στόχος. Αν είναι αλήθεια το σενάριο, πάλι δεν είναι καλό. Θα επενδύσουν στην Αλεξανδρούπολη αλλά θα ελέγχουν και της Καβάλας φοβούμενοι μη τυχόν τους προκύψει σε αυτό κάποιος ανεπιθύμητος ανταγωνιστής.

 

Δικαιώθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης. Από χθες ανέλαβε τα δρομολόγια της γραμμής του Πρίνου η ΑΝΕΘ, η οποία δεν αύξησε το εισιτήριο των επιβατών. Το ίδιο έκανε και η εταιρία του κ. Φιλιάγκου. Αύξηση υπήρξε μόνο από την εταιρία του κ. Μητσόπουλου. Αποδεικνύεται ότι η απόφαση ήταν λάθος. Μακάρι να διορθωθεί.

 

Η Πολεοδομία εξέδωσε πρόσφατα μια διαφορετική οικοδομική άδεια. Κατάστημα σε δρόμο πλησίον του κέντρου αλλάζει. Από ισόγειο κατάστημα γίνεται κλειστός χώρος στάθμευσης. Τα καταστήματα σήμερα είναι αρκετά ανοίκιαστα ενώ οι θέσεις στάθμευσης περιζήτητες. Αυτό που δεν μάθαμε είναι ποια είναι η πραγματική πρόθεση του ιδιοκτήτη. Προς δική του χρήση ή προς εκμετάλλευση; Μία ή περισσότερες θέσεις στάθμευσης;

 

Αρκετά τα παράπονα των Καβαλιωτών για τον εορταστικό στολισμό. Ο οποίος ξεκίνησε και σιγά σιγά υλοποιείται. Αυτό που δεν φαίνεται στον ορίζοντα είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Πρόγραμμα στο μεταξύ ανακοίνωσαν ήδη οι 3 άλλοι δήμοι του Νομού.

 

Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη μίλησε χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα ελέγχων και φρούρησης των συνόρων στον Έβρο: «Ειρήσθω εν παρόδω πάντως, οφείλω να πω ότι όπως θα δείτε από αύριο αλλάζει κατά τι προς το αυστηρότερο και η στάση της δικής μας χώρας ως προς τον έλεγχο των συνόρων, ξεκινώντας ύστερα από ένα σχέδιο που εκπονείται εδώ και αρκετό καιρό – και θα ανακοινωθεί οσονούπω – από τα χερσαία σύνορα, που όπως και να το κάνουμε είναι πιο εύκολο και εφικτό να είναι διαχειρίσιμα».

Διαβάστε επίσης