• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν δεν υπήρχαν οι αλλαγές του «Κλεισθένη», τα αυξημένα δημοτικά τέλη στο Δήμο Καβάλας θα ήταν γεγονός. Θα τα εισηγούνταν η διοίκηση, θα τα ψήφιζε (εύκολα ή δύσκολα) η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης. Λόγω «Κλεισθένη» τα δεδομένα αλλάζουν. Πλέον η πρόταση πρέπει να έχει υποστήριξη κι από την αντιπολίτευση. Για να γίνει αυτό μεσολαβεί διαβούλευση. Πραγματική και ουσιαστική.

 

Ο Δήμος Καβάλας ακόμη και χθες ήταν σε αυτήν τη φάση. Μιας μακράς και δύσκολης διαβούλευσης, με άγνωστο (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) τελικό αποτέλεσμα. Τα μηνύματα προς τη διοίκηση είναι ξεκάθαρα, πρόσφατα άλλωστε έγινε της… αντιπολίτευσης αφού δεν εγκρίθηκε απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ.

 

Ας επανέλθουμε στα βασικά. Αυτά που μας απασχόλησαν τόσο προεκλογικά όσο και στη διάρκεια του Καλοκαιριού. Ο «Κλεισθένης» επιβάλλει τις συνεργασίες. Η παρέμβαση Θεοδωρικάκου δεν έλυσε όλα τα «προβλήματα». Άφησε εκτός ρύθμισης διάφορα ζητήματα, ένα από τα οποία μάλλον είναι τα δημοτικά τέλη.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο Δήμαρχος. Η διοίκηση. Απευθύνεται στην αντιπολίτευση, συζητά και συνεργάζεται. Η αντιπολίτευση καταθέτει προτάσεις. Αποφασίζουν όλοι μαζί, εισηγούνται στο δημοτικό συμβούλιο όλοι μαζί.

 

Τις προηγούμενες ημέρες κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε. Με έναν τρόπο που «σηκώνει» μπόλικη συζήτηση. Πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η διοίκηση. Ρόλο έπαιξε και όσα προηγήθηκαν με την απόφαση της ΔΕΥΑ Καβάλας. Φαίνεται ωστόσο ότι στη συνεργασία και τη διαβούλευση πρέπει να εστιάσουν ακόμη περισσότερο. Πρώτα η διοίκηση, στη συνέχεια και η αντιπολίτευση.

 

Αν κάποιοι νομίζουν ότι με τα δημοτικά τέλη ξεμπερδεύουν, θα μπορούν στη συνέχεια να διοικούν μόνοι τους, είναι γελασμένοι. Υπάρχει και συνέχεια. Από την άλλη πλευρά ας μη τρέφει αυταπάτες η αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να «καπελώσει» πλήρως την όποια διοίκηση.

 

Αναζητούμε μια κοινή συνισταμένη όπου θα κυριαρχεί η φιλοσοφία του «Κλεισθένη».  Η συνεργασία. Κάθε ένας στο πόστο του. Κάθε ένας με τον τρόπο του ώστε τελικά να αποφασίζεται (ακόμη και ομόφωνα) αυτό που είναι το καλύτερο για τους δημότες.

 

Είναι μετρημένα τα … ψωμιά του Κλεισθένη. Ολοφάνερα επιστρέφουμε στο προηγούμενο σύστημα. Στις πλειοψηφίες της διοίκησης και στον Δήμαρχο – πρωταγωνιστή. Που όλα θα τα ρυθμίζει αυτός. Ας επωφεληθούμε του διαστήματος που μεσολαβεί κι ας εμβαθύνουμε σε όσα προεκλογικά λέγαμε ότι είχαμε αντιληφθεί.

 

Ας κάνουμε πράξη προεκλογικές εξαγγελίες κι υποσχέσεις. Ας τα βρούμε μεταξύ μας. Όποτε έγινε αυτό, έγινε για καλό. Το παράδειγμα των διοδίων στην Παράκαμψη, διόδια που τελικά δεν θα γίνουν στο προαναφερθέν σημείο, μας μιλά. Μας δείχνει την οδό προς μια Καβάλα που θα είναι καλύτερη από τη σημερινή.

 

Μετά από πολυήμερη απουσία λόγω αναρρωτικής άδειας, επανήλθε από χθες στην υπηρεσία ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Του ευχόμαστε περαστικά και «σιδερένιος». Αναλαμβάνει αμέσως όλα όσα έχουν σχέση (και) με την τήρηση του νέου αντικαπνιστικού νόμου. Ο κ. Παπαδόπουλος διακρίνονταν στην Καβάλα αφού έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να υλοποιηθεί κι ο προηγούμενος νόμος με ίδιο θέμα και περιεχόμενο.

 

Έπιασαν τόπο οι δίκαιες διαμαρτυρίες των μικρών αθλητών, των προπονητών και των γονέων τους. Λειτούργησαν χθες –μετά από αρκετές ημέρες- οι βοηθητικοί μα απαραίτητοι προβολείς στο «Ανθή Καραγιάννη». Οι οποίοι διευκολύνουν την καθημερινή απογευματινή προπόνηση στα αθλήματα του στίβου. Δεν λειτουργούσαν από την περίοδο των βροχών, αφού είχαν υποστεί βλάβη. Αυτή έστω με καθυστέρηση, διορθώθηκε.

 

Φήμες θέτουν σε κίνδυνο τον ραδιοφωνικό σταθμό Καβάλας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ Καβάλας). Η ΕΡΤ θα κάνει συνενώσεις των σταθμών της επαρχίας κι έτσι της Καβάλας πάλι κινδυνεύει να ενωθεί με την Κομοτηνή. Προς όφελος του σταθμού της ΕΡΑ Κομοτηνής. Σήμερα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ στην περιφέρεια είναι 19 κι όπως φημολογείται με τις συνενώσεις θα γίνουν 10 ή 11.

 

Με ανάρτηση του ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης σχολιάζει θετικά το έργο του Τάσου Καρασαββόγλου στο Νοσοκομείο: «Στον αποχαιρετιστήριο απολογισμό του ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Τάσος Καρασαββόγλου τα είπε όλα σε μία φράση: “τα έχω καλά με τον εαυτό μου και τη συνείδησή μου”.
Αυτός είναι ο πιο ασφαλής δείκτης της προσωπικής ευθύνης ενός δημόσιου λειτουργού. Με τη θητεία του ο Τάσος, άφησε παρακαταθήκη για τους επόμενους τη χρηστή άσκηση διοίκησης για το καλό της κοινωνίας. Δικαίωση προσωπική να “αποστρατεύεσαι” με το κεφάλι ψηλά και ήσυχη τη συνείδησή σου…».

 

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν στην Καβάλα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης στο αρχαιολογικό μουσείο. Εντύπωση προκάλεσε ότι από την εκδήλωση απουσίαζε τα σύνολο των στελεχών της τοπικής ΝΔ. Ίσως γιατί η κ. Υπουργός δεν προέρχεται από το κόμμα. Οι τρεις βουλευτές της ΝΔ Καβάλας απουσίαζαν δικαιολογημένα, λόγω υποχρεώσεων τους στη Βουλή.

 

Στην Αθήνα ήταν χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης. Έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΣΕΕ, στην οποία είναι γνωστό ότι συμμετέχει. Τα θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν τα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τον εμπορικό κόσμο της χώρας.

 

 

Διαβάστε επίσης