μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Δευτέρας στη Δ. Καπναποθήκη εκδήλωση του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Στη φωτογραφία οι δύο ομιλήτριες (Φιλιππίδου και Χατζηφωτίου) κι ανάμεσα τους η πρόεδρος του ομίλου Καβάλας κ. Οικονομίδου.

 

Στην Καβάλα ήταν χθες ο Χρήστος Μέτιος. Το πληροφορηθήκαμε από δική του ανάρτηση, μετά σχετικών φωτογραφιών: Την Τρίτη ήταν η σειρά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για να πραγματοποιήσουμε σύσκεψη με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να εξετάσουμε τα θέματα της περιοχής και να δώσουμε κατευθύνσεις ενόψει της κατάρτισης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης.

 


Πάει καιρός που η ανάπτυξη αυτού του τόπου αφέθηκε, καλώς ή κακώς, στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Στα γνωστά και άγνωστα. Στα μικρά μα και στα μεγάλα. Αυτά είναι τα υποτιθέμενα καλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βοηθά με τον προαναφερθέν τρόπο. Τόσο το κράτος όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Περισσότερο διάσημο ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι το ΕΣΠΑ. Κοντά του ανακύπτουν διάφορες άλλες ευκαιρίες, για μικρότερα σχέδια και ιδέες. Χρόνια τώρα η Καβάλα αναζητά αυτές τις ευκαιρίες. Κάποια στιγμή μάλιστα σκεφθήκαμε να λειτουργήσουμε ακόμη και γραφείο στις Βρυξέλες. Για να μην μας ξεφεύγει κανένα νέο πρόγραμμα.

 

Διάφοροι προηγούμενοι Δήμαρχοι ασχολήθηκαν με προγράμματα, ακριβώς ίδια με αυτό που προχθές απορρίφθηκε. Προηγούμενα δημοτικά συμβούλια συνεδρίασαν εκτάκτως και επειγόντως για να προλάβουν μια παρόμοια προθεσμία. Ως που έγινε η πολύ μεγάλη έκπληξη. Στην εποχή του Κλεισθένη, η πλειοψηφία (στο δημοτικό συμβούλιο) της αντιπολίτευσης σταμάτησε το αυτονόητο. Το φυσιολογικό και κατά γενική ομολογία σωστό.

 

Αρχικά δήλωσαν ξαφνιασμένοι. Ζήτησαν χρόνο να ενημερωθούν. Μετά τα μεσάνυχτα άρχισε η διαδικασία που προβλέπεται. Ερωτήσεις και μετά απαντήσεις. Τα πράγματα χειροτέρεψαν, στο τέλος η πρόταση αποφασίστηκε να μην κατατεθεί. Βασικός λόγος το ότι σε αυτήν συμμετέχει το Ιμαρέτ. Αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Μαζί με το Ιμαρέτ συμμετέχει καλλιτεχνική διοργάνωση στο Λούσυ και μαζί με αυτά δύο τουλάχιστον γνωστά τοπικά ινστιτούτα.

 

Η παρεξήγηση και παρερμηνεία δεν είναι και τόσο αθώα. Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαυρίδης χαρακτήρισε την πρόταση ως «φαγοπότι». Όταν υπάρχουν αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, όλα αποκαλύπτονται ξεκάθαρα. Στο μυαλό ορισμένων δεν υπάρχει η ανάγκη κάτι να γίνει και να αλλάξει στον τόπο. Στο μυαλό λίγων υπάρχει το πονηρό, το κακό και το άσχημο. Καταφέρνουν οι άνθρωποι αυτοί να το ανακαλύπτουν ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχει.

 

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα ονόματα. Όλα τα ονόματα. Αν και αυτά επηρεάζουν καθοριστικά στη λήψη της τελικής απόφασης. Αν λοιπόν βγάλουμε τα ονόματα από την κουβέντα, δύσκολα θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε αυτό που έγινε το βράδυ της Δευτέρας. Ήταν μια οπισθοδρόμηση και μια χαμένη ευκαιρία. Ήταν μια αυτοδιάψευση πολλών.

 

Αυτή η πόλη δεν θα πάει μπροστά ούτε με κουτσομπολιά, ούτε με υπονοούμενα. Η Καβάλα έχει μέλλον μόνο με έργα. Προχθές απέρριψαν κάποια έργα (και μελέτες) διά ασήμαντη αφορμή. Αν τους αφήσουμε, τίποτα δεν θα γίνει σε αυτόν τον τόπο. Ειδικά αν αυτό πρέπει να έχει την έγκριση και του δημοτικού συμβουλίου.

 

Οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες ευθύνες ανήκουν στην αντιπολίτευση. Η οποία αντί να προσεγγίσει όλα τα θέματα αντικειμενικά και σοβαρά, παρασύρεται σε καταστάσεις μη αυτοδιοικητικές. «Σκαλίζει» προσωπικές υποθέσεις, ερευνά ακόμη κι αυτά που αποφεύγει η τελευταία κυρά Κατίνα της τελευταίας γειτονιάς! Με αυτούς τους όρους το παιχνίδι αλλάζει. Στο τέλος είναι πιθανό να λάβουμε μέρος σε έναν άτυπο διαγωνισμό όπου ο ένας θα βγάζει στη φόρα τα υποτιθέμενα άπλυτα του άλλου. Και δυστυχώς όλοι έχουμε … μυστικά σε αυτήν την πόλη!

 

Αν αυτό είναι αντιπολίτευση, ας γίνει έτσι. Αλλά αυτό δεν είναι αντιπολίτευση. Χθες, μετά το πρώτο σοκ της περιβόητης απόρριψης, προσπάθησαν να ακουστούν και κάποιες σοβαρές προσεγγίσεις ανθρώπων της αντιπολίτευσης. Κι ενώ ήταν σοβαρές, ολοφάνερα προέκυπτε ότι χώρος για αυτές δεν υπάρχει! Γιατί; Μα γιατί είχαν επικρατήσει εν τω μεταξύ όλα τα άλλα.

 

Η προχθεσινή δυσάρεστη εμπειρία πρέπει να γίνει ένα σχολείο. Ένα μάθημα για όλους. Πρωτίστως για τη διοίκηση. Η οποία πλέον πρέπει να τα περιμένει όλα. Η μοναδική της επιλογή και άμυνα, μπας και πείσει για τα αυτονόητα, είναι μία. Ο διάλογος. Η συζήτηση κι η απευθείας επικοινωνία. Μόνο έτσι μπορεί να προλάβει τα ακόμη χειρότερα. Γιατί κι αυτά είναι ολοφάνερο ότι έρχονται!

 

Πριν λίγες μόνο ημέρες ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Σωτήρης Λαζαρίδης είχε πει για τις συνεργασίες στο Δήμο Καβάλας: « Μπορούν να γίνουν πράγματα και στο Δήμο Καβάλας με αυτές». Η δήλωση του είχε αφετηρία τη συνεργασία μεταξύ παρατάξεων στη συγκρότηση των οργάνων του ΤΕΕ ΑΜ.

 

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αύξηση των δημοτικών τελών υποβαθμίστηκε κι έπαψε να είναι είδηση. Κακώς. Για τα δημοτικά τέλη του 2020 αποφάσισε η παράταξη της κ. Τσανάκα. Η προηγούμενη Δήμαρχος και διοίκηση. Κι ενώ στις εκλογές άλλα ψήφισαν οι Καβαλιώτες, ο Κλεισθένης προκάλεσε αυτήν την επίσης μη αναμενόμενη εξέλιξη.

 

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η απόφαση πάσχει! Δεν το αποκλείουμε. Οι ισχυρισμοί φέρονται να είναι των υπηρεσιακών παραγόντων. Που κι αυτούς τους ξεπέρασε η πρώην διοίκηση. Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη παραμένουν μεγάλες, συνέπεια λαθών που έγιναν στο παρελθόν. Αλλά τότε η αντιπολίτευση δεν είχε την πλειοψηφία ώστε να σταματήσει ή να διορθώσει τις καταστάσεις. Τότε δεν ήταν Κλεισθένης!

 

Η νέα πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ άρχισε να μιλά για τον εαυτό της, ισχυρίζεται ότι δεν είναι Θεσσαλονικιά αλλά Ξανθιώτισσα! Ταυτόχρονα αναγνωρίζει το έργο του προκατόχου της. «Έκανε δουλειά ο κ. Σωτηριάδης» δήλωσε στην πρώτη της όπως φαίνεται συνέντευξη, στο Ένα τσάνελ.  Υπόσχεται ότι θα απαντήσει σε όσα την κατηγόρησαν αλλά αυτό –δηλώνει- θα το κάνει με το έργο της. Αυτού του είδους τις απαντήσεις σαφώς και τις προτιμούμε.

 

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών έπιασαν τόπο. Ο Δήμος Καβάλας άρχισε από χθες να εργάζεται στα Χριστουγεννιάτικα ενώ πέραν του δέοντος στολίστηκε και φωτίστηκε η αυλή του Δημαρχείου. Ο κ. Μουριάδης δήλωσε ότι η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει αύριο αλλά ως τώρα πρόγραμμα εκδηλώσεων δεν είδαμε.

 

Οι ίδιες εκδηλώσεις κινδυνεύουν όπως πάντα από τον καιρό. Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Άγιο Λουκά μετατέθηκε για την Κυριακή: Η προγραμματισμένη εκδήλωση για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο πάρκο του Αγίου Λουκά, λόγω προβλεπόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναβάλλεται για την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 17:00 η ώρα, στον ίδιο χώρο.

 

Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση όρισε τον νέο επικεφαλής στην ΕΤΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας πρέπει να σπεύσει ώστε να μιλήσει μαζί του. Κυρίως για την Καλαμίτσα. Ο καιρός περνά και το Καλοκαίρι σύντομα δεν θα είναι τόσο μακριά όσο ήταν.

 

Μάλλον σήμερα θα επισκεφθεί την Κτηματική υπηρεσία Καβάλας εκπρόσωπος της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Σκοπό έχει να μιλήσει με εκπροσώπους της για την πεσμένη γέφυρα. Μαθαίνουμε ειδικότερα ότι θέμα της επίσκεψης του είναι η διερεύνηση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για την αποκατάσταση της γέφυρας που έχει καταρρεύσει.

 

Διορθώνουμε τα περί απουσίας Νεοδημοκρατών από την εκδήλωση που έγινε στο αρχαιολογικό μουσείο την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα. Σε αυτήν ήταν ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης αλλά έφθασε καθυστερημένα. Κατόπιν τούτου ο κ. Πασχαλίδης ήταν ο μοναδικός Νεοδημοκράτης που συνάντησε την Υπουργό Πολιτισμού κατά τη σύντομη επίσκεψη της στην Καβάλα.

 


 

Η Τροχαία βεβαίωσε παράβαση παράνομης στάθμευσης στο Δήμαρχο των Σερρών

 

Το περιστατικό μας θυμίζει παρόμοιο που έγινε πριν λίγες εβδομάδες στην Καβάλα. Μόνο που το αυτοκίνητο της υπηρεσίας που μετέφερε το Δήμαρχο Καβάλας το έγραψε η Δημοτική Αστυνομία. Στις Σέρρες το αυτοκίνητο του Δημάρχου το έγραψε η Τροχαία Σερρών. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος των Σερρών έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

«Θα ήθελα να συγχαρώ το όργανο της τάξης που μου βεβαίωσε παράβαση παράνομης στάθμευσης στον χώρο της αυτοκινήτων του Δήμου. Ήταν απολύτως δίκαια η κλήση από την στιγμή που το συμβατικό μου όχημα δεν αναγράφεται στην σήμανση και δεν αφορά κανέναν το γεγονός ότι ήμουν εκεί για δουλειά του Δήμου. Πρέπει πρώτα απ όλους οι αιρετοί να υφίστανται τις επιπτώσεις των όποιων παραβάσεων γιατι μόνο έτσι εκπέμπεται το σωστό μήνυμα!
Η κλήση πληρώθηκε άμεσα γιατί έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο! Και πάλι συγχαρητήρια στην Τροχαία Σερρών».

Διαβάστε επίσης