• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πρόσφατη παρέμβαση του ο Δήμος Καβάλας,  έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας επί ετοιμόρροπου ακινήτου στην οδό Αριστοτέλη Στάνη. Απέκλεισε την περιοχή, περιλαμβάνοντας σε αυτήν και τμήμα του πεζοδρομίου. Έγιναν τα ελάχιστα από αυτά που προβλέπονται. Για όλα τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι θα δράσουν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου. Το πρόβλημα στο εγκαταλελειμμένο σπίτι της φωτογραφίας (και στην περίφραξη του) το προκάλεσαν οι βροχές 21 και 22 Νοέμβρη. Ίδια μέτρα ο Δήμος Καβάλας έλαβε και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις παλαιών σπιτιών.

Αρκεί μια δήθεν προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας; Αρκεί ένα συρματόπλεγμα και μια πινακίδα; Πιέζονται όσο πρέπει οι ιδιοκτήτες των επικίνδυνων κτισμάτων ώστε να επανέλθουν με μια μεγάλης έκτασης παρέμβαση; Η απάντηση είναι φυσικά αρνητική. Πάντα μένουμε με τα ελάχιστα. Αυτό συνεπάγεται διάφορα προβλήματα. Ο κίνδυνος διατηρείται και όλοι οι άλλοι ταλαιπωρούνται. Στην προκειμένη περίπτωση οι πεζοί. Στο συγκεκριμένο σημείο κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο και έστω για λίγα μέτρα βαδίζουν στο οδόστρωμα. Τα ίδια, ίσως σοβαρότερα, ισχύουν σε μια άλλη περίπτωση. Σε σπίτι απέναντι από το ΚΑΠΗ των Ποταμουδίων, στην οδό Σερδάρογλου. Εκεί η εκκρεμότητα είναι πολλών μηνών. Κατά συνέπεια πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως η προβλεπόμενη νομοθεσία. Αν δεν πιεστούν όπως πρέπει οι ιδιοκτήτες, δεν κάνουν το παραμικρό.

 

Τον Σεπτέμβρη του 2009 ο τότε Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο τότε αντιδήμαρχος Καθαριότητας (αξέχαστος) Τάσος Χατζηαναστασίου επέβλεψαν την εγκατάσταση κάδου στο κάτω μέρος της πλατείας. Ένας κάδος διαφορετικός, όρθιος και μεγάλος. Χθες ο κάδος απομακρύνθηκε αφού «τα έφαγε τα ψωμιά του». Αυτό δε έγινε προ πολλού. Η υπηρεσία Καθαριότητας δυσκολεύτηκε να τον βγάλει από το έδαφος κι έτσι προς το μεσημέρι, με τη βοήθεια γερανού, τον σήκωσε και τον απομάκρυνε. Νωρίτερα χθες άρχισε η εργασία για εγκατάσταση και λειτουργία δύο ακόμη βυθιζόμενων κάδων, αυτή την φορά μπροστά στις Καμάρες.

 


 

Η συζήτηση για την πρόταση έργων και μελετών στην συνοικία της Παναγίας, πρόταση που δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεχίζεται απτόητη στο διαδίκτυο. Στο facebook. Εκεί διαβάζουμε διάφορες απόψεις. Ξεχωρίζει η προσπάθεια όσων δεν την ψήφισαν, φιλότιμη προσπάθεια να επιρρίψουν όλη την ευθύνη στη διοίκηση του Δήμου. Δεκτό αν και ώρες ώρες η επιχειρηματολογία τους ξεπερνά κάθε λογική.

 

Την έχει την διαδικαστική ευθύνη του ο κ. Δήμαρχος. Άλλοι ωστόσο καταψήφισαν την πρόταση. Ως προς τη συνέχεια που θα υπάρξει, ήδη ορίστηκε για τη Δευτέρα η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσοι δέχονται κριτική για την αρνητική τους στάση, φαίνεται να ετοιμάζουν μια κάποια αντεπίθεση. Δεκτό κι αυτό. Πάντως το συγκεκριμένο πουλάκι πέταξε. Πέταξε γιατί την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας, κάποιοι έμειναν στη διαδικασία κι απέφυγαν την ουσία. Ίσως γιατί μόνο έτσι (αυτοί οι κάποιοι) θα πετύχαιναν τον στόχο τους. Να αποφύγουν την ουσία.

 

Σαφώς και δεν είναι όλοι ίδιοι σε σχέση με την στάση τους απέναντι στη διοίκηση. Υπάρχουν αυτοί που δικαιολογούνται. Υπάρχουν αυτοί που προτιμούν να προβάλλουν τα δικά τους επιχειρήματα, δεν ακούν τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που θέλουν να βγουν κι από πάνω! Έλεος.

 

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης κάνει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των καθιερωμένων Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Δίνει προτεραιότητα στον στολισμό και δη στον φωτισμό. Δεν προτιμά τις συναυλίες και τα μεγάλα ή γνωστά ονόματα. Αυτό θα γίνει περισσότερο σαφές του χρόνου. Φέτος απλά «γνωριζόμαστε» με την διαφορετική οδό και σκέψη.

 

Το να προτιμάς τα τοπικά προϊόντα, τους συλλόγους και τα μουσικά σχήματα του Δήμου δεν είναι κακό. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη κι ως ένα βαθμό πετυχημένη. Έχει αποδειχθεί (όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελλάδα) ότι ο κόσμος στην επαρχία θέλει και κάτι παραπάνω. Θέλει να δει στην πλατεία αυτόν ή αυτήν που βλέπει στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο.

 

Ο κόσμος θέλει η τοπική αυτοδιοίκηση να ξοδεύει αρκετά στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου είτε δεν μπορεί να ξοδέψει, είτε δεν επιλέγει αυτό το σενάριο. Εκδηλώσεις λοιπόν με Καβαλιώτες για τους Καβαλιώτες.

 

Η άλλη βασική παράμετρος είναι αυτή του καιρού. Χθες π.χ. λίγο πριν τις εκδηλώσεις στην πλατεία, έβρεχε. Ο κάθε διοργανωτής πρέπει να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αναβάλλει και να προσαρμόσει όσα έχει κατά νου. Κι ενώ το Καλοκαίρι ο καιρός ευνοεί τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις, τον Χειμώνα τα καιρικά φαινόμενα μοιάζουν με ανίκητο αντίπαλο.

 

Η Καβάλα είναι γεμάτη κυκλοφοριακά προβλήματα. Η δημοτική επιτροπή κυκλοφορίας που συνεδρίασε χθες, είχε να συνεδριάσει έναν χρόνο! Έπαιξαν ρόλο οι εκλογές αλλά η μεγάλη καθυστέρηση αφορά το διάστημα Γενάρης του 2019 έως τις εκλογές. Πολλοί πολίτες με δίκαια αιτήματα βαρέθηκαν να περιμένουν. Οι επιτροπές που έχουν να κάνουν με τους πολίτες πρέπει να είναι αξιόπιστες και σοβαρές. Άρα πρέπει να συνεδριάζουν όταν πρέπει. Ευχόμαστε αυτό να γίνει από εδώ και πέρα. Ανεπηρέαστα από γεγονότα όπως οι εκλογές ή η αλλαγή διοίκησης.

 

Στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη συζητήθηκε η κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της επιχείρησης. Με απόφαση ομόφωνη η θέση θα καλυφθεί από τον επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας κ. Άγγελο Λογγάρη.

 

Με άλλη ομόφωνη απόφαση του το ίδιο διοικητικό συμβούλιο αναθέτει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκπόνηση μελέτης (γεωφυσική έρευνα) για «…τον εντοπισμό υπόγειας υδροφορίας στην ορεινή ζώνη της Δ.Ε. Φιλίππων». Αυτήν την συνεργασία και μελέτη την ακούγαμε εδώ και χρόνια. Επιτέλους οριστικοποιήθηκε και θα γίνει.

 

Κι άλλη οικοδομική άδεια εκδόθηκε χθες προκειμένου να υλοποιηθεί τουριστική επένδυση στη Θάσο. Η οικοδομική άδεια αφορά συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων με πισίνα στην Σκάλα Ποταμιάς. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε απόσταση από τη θάλασσα, από έλληνα επιχειρηματία. Καλή του επιτυχία.

 

Στην κατηφόρα δίπλα από το Δημαρχείο υπάρχει διαρροή νερού. Προφανώς της ύδρευσης. Από το οδόστρωμα αναβλύζει νερό. Στο ίδιο πάνω κάτω σημείο έγιναν πρόσφατα έργα κατασκευής δικτύου οπτικών ινών. Ο δρόμος δεν έχει άσφαλτο αλλά πλάκες. Η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο πρώην ΤΕΙ κινητοποίηση φοιτητών που ζητούν έργα συντήρησης στις ταλαιπωρημένες φοιτητικές εστίες. Το περίεργο είναι ότι οι φοιτητές εκπροσωπήθηκαν στο ραντεβού με τον πρύτανη Δημήτρη Μπαντέκα από τον πρόεδρο του σωματείου οικοδόμων κ. Αναγνώστη Καραμπατζάκη.

 

Χθεσινή ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου με την παράταξη του Άρη Βέρρου, κ. Νίκου Μουρτασάγα: «Προς ενημέρωση των δημοτών του Δήμου Καβάλας. Η ” ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ” , με επικεφαλής τον Άρη Βέρρο , υπερψήφισε την πρόταση του Δημάρχου κ. Μουριάδη για την ανάπλαση της χερσονήσου της Παναγίας , όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια για αντίστοιχες προτάσεις της Δημάρχου κ. Τσανάκα , αφού πρόκειται για έργα που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των δημοτών και μάλιστα για έργα που φέρνουν χρήματα στον Δήμο από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.  Τέλος , αν η ” Συμπαράταξη Πολιτών ” είναι το αριστερό δεκανίκι του Δημάρχου , αυτό ας το κρίνουν οι συνδημότες μας πάντως ΔΕΞΙΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ».

 

Σχετικά με την διοικητική κρίση στη Δημωφέλεια, νέα θα έχουμε μάλλον σήμερα. Αν και δεν έγιναν ανακοινώσεις ή δηλώσεις, φαίνεται ότι θα καταβληθεί μια ύστατη προσπάθεια όσο το δυνατόν πιο λίγων αλλαγών. Αν δεν κάνουμε λάθος σήμερα έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Νέου Οικισμού Νέας Ηρακλείτσας (οικισμός Σαράντα) Λευθέρης Ποιμενίδης μαζί με μέλη της διοίκησης συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο της ΔΕ Ελευθερών Χρήστο Πριονίδη. Συζητήθηκαν προβλήματα του οικισμού και της καθημερινότητας.

 

Τελευταία μέρα σήμερα για την έκθεση Καβαλιωτών ζωγράφων στην Δ. Καπναποθήκη. Μια ιδέα του ομίλου του Γιάννη Εριφυλλίδη. Από την έκθεση πέρασε αρκετός κόσμος. Τόσο πολύς που «κλείδωσε» η καθιέρωση της συνάντησης, πραγματοποίησης της μία φορά το χρόνο.

 

Η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου Καβάλας ενέκρινε αίτημα στήριξης (με τη μορφή κάλυψης δαπανών) συνδιοργάνωσης που θα γίνει στην πόλη μας. Η απόφαση αναφέρει την πραγματοποίηση Ελληνο- Τουρκικού Συμποσίου σχετικά με θέματα ασφάλειας. Το ποσό είναι περίπου 400 ευρώ.

 

Συνεχίζουν την προσπάθεια τους οι εθελοντές αιμοδότες της Νέας Καρβάλης. Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη οργανώνουν την 48η εθελοντική αιμοδοσία τους. Από τις 9 το πρωί ως το μεσημέρι. Τόπος η Στέγη Πολιτισμού.

Διαβάστε επίσης