• 30 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Για πολλούς λόγους το ενδιαφέρον αυτής της περιόδου είναι στραμμένο και στην αγορά. Οι επαγγελματίες θέλουν να κάνουν γιορτές με κόσμο στα μαγαζιά τους. Αυτό φαίνεται να συζητούν οι δύο πρόεδροι, του εμπορικού συλλόγου και του επιμελητηρίου. Η συνάντηση Λεμονίδη- Δέμπα ίσως να ήταν τυχαία, έγινε στο πεζοδρόμιο αλλά μάλλον ήταν απόλυτα ουσιαστική.  Χθες γνωστοποιήθηκε και επίσημα ότι το επιμελητήριο για την ενίσχυση των εορταστικών εκδηλώσεων θα διαθέσει 3.000 ευρώ. Το ποσό αφορά εκδηλώσεις σε όλο το Νομό και όχι μόνο στην πόλη.

 

Υπάρχει διαδικασία ανακύκλωσης στα χωριά; Μας απαντά με φωτογραφία κάτοικος του Πολύστυλου. Ο μπλε κάδος είναι ασφυκτικά γεμάτος και για μέρες δεν αδειάζει. «Θέλουμε να κάνουμε ανακύκλωση αλλά δεν μπορούμε» αναφέρει το δικαιολογημένο παράπονο κατοίκου της περιοχής.

 


 

Μια από τις πρώτες σημαντικές στιγμές του Θόδωρου Μουριάδη στο Δημαρχείο ήταν η χθεσινή συνέντευξη τύπου. Η οποία του έδωσε την ευκαιρία να απαντήσει στην κακόπιστη κριτική των ολίγων, αυτών που κατά την προσφιλή τους συνήθεια ξεπέρασαν τα όρια. Η συνέντευξη τύπου συμπληρώθηκε με ανάλυση της πρότασης έργων και μελετών στην Παναγία. Όσα παρουσιάστηκαν από τις δύο συνεργάτιδες της διοίκησης ήταν ήδη γνωστά. Θεωρούνται αυτονόητα για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Που δεν είναι το πρώτο, ούτε φυσικά το τελευταίο που απασχολεί έναν Δήμο.

 

Μαζί με τις ερωτήσεις η συνέντευξη τύπου διήρκεσε μία ώρα. Την παρακολούθησαν (εκτός των δημοσιογράφων) και οι Φώτης Λαζαρίδης πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων της Παναγίας, Παύλος Γεωργιάδης δικηγόρος Καβάλας, Μπάμπης Δράκος δημοτικός σύμβουλος, Άλκης Ζοπόγλου συνεργάτης της Δημωφέλεια και Χρίστος Τζίρκας εκπρόσωπος της ομάδας των Παραμυθάδων. Ο κ. Τζίρκας συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου, κλήθηκε να απαντήσει μία από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν.

 

Είναι πλέον οριστικό και αποδεκτό απ’ όλους το συμπέρασμα ότι η Παναγία έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Αυτό έγινε και για λόγους διαδικασίας. Ο κ. Μουριάδης αναλαμβάνει τη σχετική ευθύνη. Το μερίδιο του. Που ενδεχομένως να μην είναι μικρό. Το μεγαλύτερο ωστόσο μερίδιο ανήκει όχι σε αυτούς που αντέδρασαν και ζήτησαν ενημέρωση. Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν όσοι μόλις άκουσαν για το Ιμαρέτ, το ΜΟΗΑ , το Λούσυ κτλ άρχισαν να «βγάζουν» μια φοβερή κακία. Αυτά τα αστειάκια που άλλοι στη συνέχεια τα απέσυραν ή τα διόρθωσαν κι άλλοι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν ως επιχείρημα. Ως δικαιολογία της στάσης τους.

 

Καλώς ή κακώς αυτό που ήταν να γίνει, έγινε. Το συγκεκριμένο θέμα προ πολλού τέλειωσε. Πάντα πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Κι αν μια ευκαιρία χάθηκε, έρχονται οι επόμενες. Ο κ. Μουριάδης το είπε ξεκάθαρα. «… τώρα έμαθα» υποστήριξε. Με συζήτηση και διάλογο θα επανέλθει προκειμένου να μην επαναληφθεί ότι έγινε. Είμαστε σίγουροι ότι κι οι περισσότεροι της αντιπολίτευσης θα πράξουν το ίδιο. Όσο για τους λίγους, αυτοί ως γνήσια αθεράπευτοι θα συνεχίσουν να γράφουν … ιστορία.

 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Μουριάδης υποστήριξε και κάτι ακόμη. Υπάρχουν- είπε- συμμετοχές του Δήμου Καβάλας σε ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιήθηκαν χωρίς να χρειαστεί έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο! Προφανώς εννοούσε την περίοδο της κ. Δήμητρας Τσανάκα. Δεν αποκλείεται πάλι να έκανε αυτοκριτική. Υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να καταθέσει την πρόταση χωρίς αυτή να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Στο οποίο σε αντίθεση με την περίοδο της κ. Τσανάκα, ο κ. Μουριάδης δεν έχει πλειοψηφία.

 

Στη συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία ακόμη διαφορετική υπόθεση ρευματοκλοπής. Για την οποία ο κατηγορούμενος αθωώθηκε αφού στο μεταξύ πλήρωσε το χρέος προς τη ΔΕΗ. Ποσό 2.000 ευρώ. Το διαφορετικό της υπόθεσης είχε σχέση με το ότι η ρευματοκλοπή αφορούσε επιχείρηση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Όχι στη Θάσο. Στο χερσαίο τμήμα του Νομού. Προς τα άκρα δυτικά…

 

Θετικά σχολιάζεται ο στολισμός για τα Χριστούγεννα της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας. Στολίστηκε περισσότερο η κεντρική είσοδος του κτιρίου ενώ οι φωτοσωλήνες καλύπτουν αρκετά μεγάλη έκταση και περιμετρικά του κτιρίου. Είναι κάτι διαφορετικό και ωραίο στο κέντρο της πόλης.

 

Οι Δήμοι του Νομού Καβάλας έλαβαν όλοι εντολή από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας προκειμένου κάθε δομή λειτουργίας τους να έχει έναν υπεύθυνο για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου! Ορίζονται υπάλληλοι ως υπεύθυνοι. Αυτό γίνεται στα ΚΑΠΗ αλλά και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Μη τυχόν ανάψουν τσιγάρο τα νήπια…

 

Με την ευκαιρία της πρόσφατης ονομαστικής του εορτής ο Ανδρέας Γράσσος παρέθεσε γεύμα μετά ούζου. Κάλεσε το παλιό ΠΑΣΟΚ της Καβάλας και άλλους φίλους του. Επέλεξε το κατάστημα «Γοργόνες και Μάγκες» στον Άγιο Νικόλαο. Η μεγάλη παρέα πέρασε καλά κι ευχήθηκε στον εορτάζοντα να είναι γερός και πάντα χρήσιμος.

 

Συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Δεν υπήρξε αίτημα δρομολογίων από το υδροπτέρυγο. Το οποίο παραμένει στο νέο λιμάνι. Η πιο πάνω εξέλιξη σημαίνει ότι το πλοίο δεν θα κάνει δρομολόγια τον Χειμώνα. Για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι βλέπουμε. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν αλλά άπαντες είναι οριστικά απαισιόδοξοι με την υπόθεση.

 

Όσοι εμπιστεύτηκαν τον Κώστα Χατζή πέρασαν ένα πολύ ωραίο βράδυ Σαββάτου στη Μυροβόλο Άνοιξη. Τον χειροκρότησαν θερμά, τραγούδησαν μαζί του τραγούδια του που έγραψαν ιστορία. Ήταν μια από τις σημαντικές βραδιές στην πόλη (έγινε το περασμένο βροχερό Σάββατο).

 

Διαμαρτύρονται συμπολίτες επειδή το Σαββατοκύριακο δεν λειτούργησαν σωστά όλα τα φώτα στο Πάρκο του Φαλήρου. Η περιοχή «βυθίστηκε» στο σκοτάδι. Ίδια παράπονα για μη λειτουργία του φωτισμού συνεχίζουν να υπάρχουν και από την περιοχή του Τιμίου Σταυρού (Γαλατάδικα).

 

Η γιορτή του Αγίου Ελευθερίου την Κυριακή έγινε αφορμή για αναρτήσεις στο διαδίκτυο για τον πιο γνωστό Καβαλιώτη Λευτέρη, τον αείμνηστο Λευθέρη Αθανασιάδη. Τα σχόλια ήταν όλα θετικά, είχαν σχέση με το έργο που έγινε στην πόλη επί των ημερών του. Μια ακόμη απόδειξη ότι οι άνθρωποι ανάμεσα στις εκδηλώσεις και την παραγωγή έργου, προτιμούν το δεύτερο. Ειδικότερα δε τα μικροέργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας.

 

Το προσεχές Σάββατο το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας «Νεάπολις» πραγματοποιεί στο «Μιχάλη» το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γλέντι του. Στην παρέα θα είναι το γκρουπ «Παιδιά της Παράδοσης». Όσοι ενδιαφέρονται δεν έχουν παρά να τηλεφωνήσουν στο 6949- 196906 κ. Βασίλη.

 

Νωρίς χθες το πρωί συνεδρίασε πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Οι αποφάσεις ομόφωνες, το κλίμα στη συνεδρίαση άριστο. Υπάρχουν παρατηρήσεις, υπάρχει κριτική αλλά διατηρείται κι ένα πολιτισμένο επίπεδο. Η οικονομική επιτροπή συνεδριάζει και σήμερα.

 

Με απόφαση που έλαβε στις 10 Δεκέμβρη η νέα διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ ορίστηκαν οι υπεύθυνοι (αρμόδιοι) ανά παράρτημα: Για την Κεντρική Υπηρεσία και τα έξι (6) Παραρτήματα του Κέντρου υπεύθυνη να είναι η Πρόεδρος του Δ/κού Συμβουλίου κα Αναστασία Τζαμπαζλή, η οποία θα αναπληρώνεται σε όλα τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος από την Α’ Αντιπρόεδρο κα Αμπατζιά Όλγα και σε περίπτωση κωλύματος αυτής από την Β’ Αντιπρόεδροκα Χατζηδημητρίου Κατίνα. Για το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας (πρώην Παιδόπολη), ο αναπληρωτής της Α’ Αντιπροέδου κος Αγγελιάδης Ιορδάνης και επικουρικά η κα Αμπατζιά Όλγα. Για το Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Καβάλας (Ελευθερούπολη), η Α’ Αντιπρόεδρος κα Αμπατζιά Όλγα

 


 

Επιστολή Άγγελου Σμυρλόγλου για την απόρριψη της πρότασης για την Παναγία

Η προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με την οποία καταψηφίστηκε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4,8 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπλαση της χερσονήσου της Παναγίας έχει 2 αναγνώσεις: 1)Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους τελικά δημιουργεί μεγάλα προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία των δήμων. 2)Συνασπίστηκε η αντιπολίτευση για ένα πρόγραμμα που αφορούσε την ανάπλαση της χερσονήσου της Παναγίας αλλά και όλης της πόλης. Γιατροί, δικηγόροι και άλλοι που επιζητούν πολιτικό ρόλο, με φθηνές δικαιολογίες και με έωλα επιχειρήματα, είπαν ΟΧΙ στην πρόοδο, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της Καβάλας και σε νέες θέσεις εργασίας. Μου έρχεται στο μυαλό η στροφή του τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλο για τη συμμαχία της άρνησης και αντίδρασης.(Ο Γραμματέας μαζί με τον Αλήτη και η Παρθένα με τον Σατανά) Σκέφτομαι ότι θα ήταν χρήσιμο να κυκλοφορήσει μια μαύρη λίστα με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των αρνητών Δημοτικών Συμβούλων ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ψηφοφόροι όλους αυτούς που αποφάσισαν ,με φτηνά επιχειρήματα ,εναντίον της Καβάλας και των παιδιών τους.

Με υπόληψη Άγγελος Σμυρλόγλου

Διαβάστε επίσης