• 7 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από τις εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα που έγιναν το Σάββατο στην Νέα Καρβάλη. Δίπλα δίπλα και χαμογελαστοί ο Δήμαρχος με την Αναστασία Ιωσηφίδου και τον Κώστα Κουνάκο (άπαντες εμπλεκόμενοι στο επίκαιρο θέμα της Δημωφέλειας). Γιατί τα Χριστούγεννα έφερναν και συνεχίζουν να φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους. Μαζί τους και άλλοι δραστήριοι κάτοικοι του ίδιου χωριού.

 


 

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ομάδα νεαρών δικυκλιστών «εισέβαλε» προ λίγων ημερών σε γήπεδο τένις στην Καλαμίτσα όπου έκανε γκαζιές. «Σημάδεψε» τον αγωνιστικό χώρο. Λίγο ακόμη θα τον καθιστούσε εντελώς ακατάλληλο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν ας πούμε ότι είναι μικρές και διορθώνονται.

 

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται μπροστά στο… έργο μιας ακόμη παρέας αδιόρθωτων ελλήνων, οι οποίοι μάλιστα είναι μικρής ηλικίας. Μένη άφωνη από τις επιδόσεις και τα κατορθώματα. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό και φυσικά δεν είναι το μοναδικό. Ο περιβάλλον χώρος του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας είναι γεμάτος γήπεδα. Η θαυμάσια παιδική χαρά κλειδώνει κατά τις 10 κάθε βράδυ. Συχνά μπαίνουν σε αυτήν μεγάλα παιδιά, τα οποία ταλαιπωρούν τα διάφορα παιχνίδια. Απορούμε πως αντέχουν ακόμη. Αν αντέχουν.

 

Κι αλλού. Στις πλατείες και στους πεζόδρομους. Στις συνοικίες και στο κέντρο, συνήθως παιδιά προκαλούν διάφορα προβλήματα ευρισκόμενα σε μια νεανική «τρέλα» που ξεπερνά τα όρια. Μια διαχρονική κατάσταση που περιμέναμε να αλλάξει και να διορθωθεί. Μα δυστυχώς η Ελλάδα δεν αλλάζει. Ούτε πρόκειται να την αλλάξουν οι νέοι της. Η πλειοψηφία των οποίων κάνει copy paste στα λάθη που βρήκε.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αδύναμη να λύσει αυτά τα σχεδόν καθημερινά προβλήματα. Η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική. Όλα όσα οι άνθρωποι κάνουν την ημέρα, κινδυνεύουν να διαλυθούν το βράδυ. Όταν δρουν οι «γνωστοί- άγνωστοι».

 

Κι ενώ οι εκπρόσωποι μας «παλεύουν» για κάτι άλλο, τέτοια περιστατικά κρατούν την πόλη στάσιμη. Την αναγκάζουν να ασχολείται με τα αυτονόητα αντί να σχεδιάζει τα καινούργια. Άραγε αξίζει τον κόπο να δημιουργείς; Να παράγεις έργο; Μάλλον όχι. Το καινούργιο θα μπει στη διαδικασία τέτοιων πράξεων κι αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί μάταιος κόπος.

 

Η δημόσια περιουσία είναι το διαφορετικό και εύκολο παιχνίδι αυτών που κάπου θέλουν να ξεσπάσουν. Η καινοτομία τους είναι η καταστροφή των πάντων. Κι όταν κάποιος φιλότιμος θα διορθώσει μια φορά τη βλάβη και την ανοησία, αυτοί είναι πάντα έτοιμοι να επανέλθουν.

 

Είναι παιδιά. Όχι παιδιά μεταναστών. Ούτε προσφύγων. Είναι τα δικά μας παιδιά. Που δεν έμαθαν σωστά τις υποχρεώσεις τους. Που δεν κατάλαβαν την ανάγκη του σεβασμού, της προστασίας αυτού που κάποιοι με χρήματα και κόπο δημιούργησαν. Είναι κακομαθημένα παιδιά, στα οποία τάχα έχουμε ελπίδες. Αλλαγής προς το καλύτερο αυτών που ζούμε. Όσων βιώσαμε, όσων απορρίψαμε μα αποδεικνύεται ότι δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε.

 

Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί (και) την υπόθεση του αστυνομικού δελτίου. Μένει άφωνη. Οι δράστες δεν είναι αλλοδαποί. Δεν είναι «λαθραίοι». Είναι γνωστοί κι επώνυμοι. Είναι «δικοί μας» άνθρωποι. Στην παρέα εμπλέκεται κι ένα μεγαλύτερο παιδί. Που αντί να σταματήσει, να διαφωνήσει ή να αντιδράσει, ανέλαβε να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή! Πάντα άλλωστε υπάρχουν τα χειρότερα (των γηπέδων τένις της Καλαμίτσας).

 

Μικρή είναι η απόσταση που μας χωρίζει από το 2020. Μέρες γιορτινές ήρθαν, ψάχνουμε κάπου να στηρίξουμε την παραδοσιακή μας (απαραίτητη για την εποχή) αισιοδοξία. Να την στηρίξουμε που; Ακόμη κι η νηπιαγωγός που βραβεύτηκε σε πανελλήνιο επίπεδο, ακόμη κι αυτή όταν ήταν να τιμηθεί από τους συναδέλφους της στην Καβάλα παρίστατο σε μια εκδήλωση που έγινε σε άδεια αίθουσα!

 

Η αισιοδοξία είναι ένα ακόμη πρόσχημα, μια ακόμη αφετηρία κάτι στραβό να προκύψει. Ένα νέο πρόβλημα που παραπέμπει σε μια παλιά κι αδιόρθωτη νοοτροπία. Αυτήν που έχουμε καλά κρυμμένη μέσα μας οι περισσότεροι έλληνες. Αυτή είναι που δεν αλλάζει (τούτο γίνεται μόνο στα λόγια), μας κρατά δέσμιους σε ένα περιβάλλον λαθών κι αποτυχιών. Ο βασικός λόγος που πάντα τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι από το κακό οδεύουν στο χειρότερο.

 

Όλα δείχνουν ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ αθετεί την υπόσχεση που έδωσε σε μια σειρά από τοπικούς παράγοντες. Δεν ανοίγει πριν τις γιορτές τα παραλίγο πλευρικά διόδια στον κόμβο Άσπρα Χώματα, κόμβο του νέου λιμανιού. Η εξήγηση που δίνει είναι ότι δεν προλαβαίνει! Η προαναφερθείσα εξέλιξη θα σημειωθεί μάλλον με το νέο έτος. Μία ακόμη φορά η εταιρία αποδεικνύει την αφερεγγυότητα της.  Κατόπιν τούτου παραμένει ένας αναξιόπιστος συνομιλητής βουλευτών, δημάρχων, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και πολλών άλλων Καβαλιωτών.

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε την Παρασκευή ο πρώην αντιδήμαρχος της Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας κ. Ανέστης Τσουρουκίδης. Υπερασπίστηκε τη λειτουργία της Δημωφέλειας, για την οποία είπε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο του Δήμου. Ζήτησε συναίνεση και συνεργασία στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Για το ότι αυτά δεν υπάρχουν φταίνε όλοι» σημείωσε.

 

Ο δικηγόρος Νίκος Σιδηρόπουλος (είναι και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Καβάλας) σχολιάζει τα τελευταία γεγονότα στο Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Η κατάσταση των τελευταίων ημερών δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν μας. Έχουμε μείνει πίσω και θα μείνουμε ακόμη περισσότερο, όσο ο καθένας μας κοίτα την δική του πλευρά. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχει παρέλθει η εποχή τόσο του “αποφασίζομεν και διατάσσουμε”, όσο και του “όχι σε όλα”. Πρόκειται περί των δύο όψεων του ιδίου νομίσματος. Αν δεν τα ξεπεράσουμε αυτά, τότε το μόνο που θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά καβαλιωτών θα είναι το κουφάρι της κάποτε αρχοντισας του Βορρά. Μια πόλη καθημαγμένη, σκιά του παρελθόντος της».

 

Με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νέστου γίνεται δεκτή δωρεά 10 κεντρικών μονάδων υπολογιστών από το σύλλογο «Φίλος» – πρωτοβουλία για την προώθηση της αδελφοποίησης της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη. Οι υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν στο 12θέσιο 1ο δημοτικό σχολείο της Χρυσούπολης.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας συζητείται για να εγκριθεί πρόταση της διοίκησης για το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός καινούργιου κυνοκομείου. Πόσο σίγουρο είναι ότι η πρόταση θα λάβει έγκριση; Πάλι η υπηρεσία ωρίμασε την μελέτη του έργου αλλά η διοίκηση συνεχίζει να μην έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οπότε όλα πιθανά. Ενημέρωσαν έγκαιρα την αντιπολίτευση ή πάλι το αμέλησαν;

 

Το πρωί του Σαββάτου έμεινε χωρίς διαδίκτυο τμήμα της αγοράς μεταξύ των οδών Κ. Παλαμά και Βενιζέλου. Εργολάβος του ΟΤΕ θεώρησε σωστή την μέρα να κάνει εργασίες, τις οποίες (αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες) εκτελούσαν 3 αλλοδαποί. Που δεν μπορούσαν να απαντήσουν στα δίκαια παράπονα των επαγγελματιών. Μάλλον γιατί τα ελληνικά τους δεν ήταν καλά.  Αρκετά καταστήματα για ώρες δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση πιστωτικής κάρτας. Διαδικασία για την οποία το ίντερνετ είναι απαραίτητο. Επιδιώχθηκε να βρεθεί ο αρμόδιος αλλά τούτο ήταν αδύνατο!

 

Η παράταξη Τοψίδη και οι διάφοροι υποστηρικτές τους ασκούν δριμύτατη κριτική για το ταξίδι στη Νυρεμβέργη των Αντωνιάδη- Σιμιτσή. Η υποκρισία είναι ολοφάνερη. Δεκαετίες τώρα οι αιρετοί κάνουν αυτά τα ταξίδια δημοσίων σχέσεων. Όταν τα κάνουν οι άλλοι, τους κατηγορούμε. Όταν τα κάνουμε εμείς, είναι χρήσιμα- απαραίτητα- αποδοτικά.

 

Διαβάστε επίσης