• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ακόμη απόσπασμα από το βιβλίο που παρουσιάζεται την Τετάρτη, του πρώην Δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη: Καλοκαίρι του 2009 και αρχίζω να προετοιμάζω τον συνδυασμό μου για τις εκλογές του 2010. Αρχίζω με τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους. Άλλος απαντάει θετικά, άλλος αρνητικά. Μια συνεργάτιδά μου το καθυστερεί, ούτε ναι, ούτε όχι. Την πιέζω και δέχεται να το συζητήσουμε. Της προτείνω και την παρακαλώ να είναι υποψήφια. Αρνείται, επικαλούμενη οικονομική αδυναμία. Σημειωτέον ότι οι εκλογές γι’ αυτήν ήταν ανέξοδες. Συνεχίζουμε τη συζήτηση και μου απευθύνει το ερώτημα ποιος άλλος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος από τον χώρο μας. Της απαντώ ότι φημολογείται πως ο Καλλιοντζής πιθανόν να είναι. Πετάγεται όρθια και μου λέει:”Ε, τότε θα είμαι υποψήφια με τον Καλλιοντζή”. “Γιατί κορίτσι μου;”, τη ρωτώ. “Είμαι υποχρεωμένη, μου διόρισε την κόρη μου”, απαντά.

Όλη τη νύχτα δεν κοιμήθηκα. Όχι γιατί αρνήθηκε να πορευθεί μαζί μου, όχι. Πικράθηκα με τη δικαιολογία της. Πόσο την είχα βοηθήσει επαγγελματικά, κοινωνικά και οικονομικά! Όταν αργότερα στήριζε και ψήφιζε τις προτάσεις του Σιμιτσή, ερχόμενη σε αντίθεση με τις θέσεις της Α.Κ.Ε.Π., χώρισαν οριστικά τα τσανάκια μας.”

============================================================================

Την αρχή, κακή όπως αποδείχθηκε, την έκανε ο Αχιλλέας Νικολαίδης. Παρά το δίκιο που είχε και έχει, προσπάθησε να συνδυάσει το μείζονος σημασίας γεγονός του συλλαλητηρίου με τα γνωστά αυτοδιοικητικά αισθήματα της παράταξης του προς τη Δήμαρχο. Επιχείρησε να αλλάξει τη συζήτηση. Αντί να μιλούμε για τα άδικα διόδια, να μιλήσουμε για τις δηλώσεις της Δημάρχου. Όχι ότι οι δηλώσεις (οι συγκεκριμένες, επίμαχες δηλώσεις) δεν δημιουργούν θέμα. Αυτό ωστόσο μπορούμε να το κουβεντιάσουμε από την Τρίτη και μετά.

 

Βαδίζοντας στο δρόμο του Νικολαίδη, η αντιπολίτευση του Επιμελητηρίου Καβάλας αντέγραψε το εγχείρημα. Με πρόσχημα τα διόδια ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του φορέα. Στόχος της (πραγματικός) να καταγγείλει όσα ετοιμάζονται να γίνουν κι αφορούν τηλεοπτική εκπομπή που θα βιντεοσκοπηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο.

 

Φαίνεται κι αυτοί να έχουν δίκιο. Όμως ο χρόνος που διάλεξαν δεν είναι κατάλληλος. Εν πάση περιπτώσει, όλοι έχουμε τους καημούς και τις προτεραιότητες μας. Όλοι έχουμε τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους μας, όλοι σε κάτι επιδιώκουμε. Μπορούμε αλήθεια να τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη; Προσωρινά. Μέχρι την Τρίτη. Μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα σε όσα μας ενώνουν;

 

Η Τρίτη είναι πολύ κοντά. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο θα υπάρξει άφθονος χρόνος να κάνουμε κριτική και στη Δήμαρχο και στη διοίκηση του Επιμελητηρίου. Μέχρι την Τρίτη είτε είμαστε σε οργανωτική επιτροπή, είτε όχι οφείλουμε να διαφημίσουμε το συλλαλητήριο. Έτσι ώστε αυτό να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Τούτο θα το πράξουμε διότι στο τέλος τέλος όλοι μετέχουμε στην ίδια ομάδα. Με την Καβάλα και το Νομό Καβάλας γενικότερα.

 

Απουσίασε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΔΗΠΕΘΕ ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας κ. Κώστας Μπαντίκος. Είχε δουλειά, είπαν, στην Ελευθερούπολη. Αν και στη συνέντευξη ο Δήμος Καβάλας εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, ο καιρός δεν είναι κατάλληλος… Τα εξώδικα δημιουργούν αποστάσεις ανάμεσα στην υπηρεσία και τον Δήμο. Να δούμε πως αυτά θα καλυφθούν τώρα που υπηρεσία και Δήμος πρέπει να συνεργαστούν και να οργανώσουν μαζί το 2ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού.

 

Η καλή πράξη της ημέρας. Ο Δήμος Καβάλας που δεν κάνει διακρίσεις, διέθεσε το προσωπικό του για το απαραίτητο κούρεμα των χόρτων πέριξ του δικαστικού μεγάρου. Αν δεν τα έκοβε τα συγκεκριμένα χόρτα, σύντομα θα έκρυβαν την πρόσοψη του κτιρίου! Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ο Δήμος Καβάλας έχει συνδράμει με τον ίδιο τρόπο το ΙΚΑ (και το κτίριο του), το Διοικητήριο.

 

Πολύ ωραία η εικόνα των μαθητών των μουσικών σχολείων να κυκλοφορούν στην πόλη, να λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ωραία πράγματα με τα οποία δεν διαφωνεί κανείς. Διαφωνούμε με τις δαπάνες που προκαλούνται, οι οποίες είναι τεράστιες. Οφείλονται στο ότι ο Δήμος Καβάλας πλήρωσε μέρος των εξόδων για τις διανυκτερεύσεις των μαθητών στα ξενοδοχεία της πόλης. Το ίδιο γεγονός θα ήταν και πάλι ωραίο αν είχε τον μισό ή και μικρότερο από τον μισό προϋπολογισμό.

 

Ο Κώστας Αντωνιάδης (και άλλοι τοπικοί φορείς) λένε καλά λόγια για την Aegean. Μιλούν με την εταιρία και πείθονται για τις νέες της –καλές- προθέσεις. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος παραμένει επιφυλακτικός. Θα συμφωνήσουμε με τον επιφυλακτικό αντιπεριφερειάρχη και όχι με τον ικανοποιημένο. Μακάρι να δικαιωθεί ο δεύτερος. Θα το ξέρουμε όταν μάθουμε τα δρομολόγια της Aegean από και προς Καβάλα, τα οποία θα ισχύσουν από τον Οκτώβρη και μετά.

 

Στις 9 Μάη υπογράφηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού απόφαση για την ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Το ποσό ορίζεται στις 35.000 ευρώ κι αφορά την υλοποίηση των σκοπών του θεάτρου. Ευχόμαστε τα χρήματα να μπουν γρήγορα στο ταμείο του ΔΗΠΕΘΕ και να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.

 

Γονείς μαθητών πήγαν στα σχολεία που λειτουργούν στα κτίρια του Φλωρέξ, παρκάρισαν έξω από την αυλή. Όταν επέστρεψαν στα αυτοκίνητα τους βρήκαν κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας. Κλήση για παράνομη στάθμευση. Περίεργο. Τη Δ. Αστυνομία δε τη βρίσκεις εύκολα στο κέντρο επειδή (όπως φαίνεται) περιπολεί στη συνοικία του Βύρωνα!

============================================================================

Οι εκδηλώσεις που θα εγκρίνονταν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο

*Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις και τα προγράμματα των μαθητών και καθηγητών του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Καβάλας και συμβάλει στην όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καβάλας με τη συνεργασία του 2ου Γυμνασίου Χαλκηδόνας και της συνδρομής του Δήμου Καβάλας συνδιοργανώνουν στις 11 Μαΐου 2018 εθελοντική δράση καθαρισμού της ακτής Καλαμίτσα όπως επίσης και αισθητικής βελτίωσης της εικόνας των πάγκων αναψυχής των λουόμενων. Το συνολικό κόστος της παραπάνω δράσης ανέρχεται στο ποσό των 400,00  €.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών του ΤΕΙ ΑΜΘ συνδιοργανώνουν στις 13 Μαΐου 2018 εκδήλωση με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων που θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας. Η εκδήλωσης αφορά στην παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης με τίτλο «Του Κορδελιού η Χάρη» και πρόκειται για μια Σμυρναίικη κωμωδία με ιστορικές αναφορές.Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των  693,00€.

* Ο Δήμος Καβάλας και ο Αθλητικός Σύλλογος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Καβάλας (ΑΣΕΑΚ) συνδιοργανώνουν από 26 – 28 Μαΐου  2018 την τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παμπαίδων – Παγκορασίδων που θα διεξαχθεί στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Το συνολικό κόστος της παραπάνω αθλητικής διοργάνωσης ανέρχεται στο ποσό των  2.003,00€.

*Ο Δήμος  Καβάλας και το Ωδείο «Νεάπολις» συνδιοργανώνουν ανοιχτή μουσική εκδήλωση στις 31 Μαΐου 2018 στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του Δήμου Καβάλας με τη συμμετοχή παιδιών του δημοτικού που θα παρουσιάσουν μια όμορφη μουσικοθεατρική παράσταση. Το συνολικό κόστος της παραπάνω διοργάνωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των   906,50€.

* Ο Δήμος Καβάλας , το 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και το Δημοτικό Σχολείο του Ζυγού συνδιοργανώνουν στις 1 Ιουνίου 2018 μια μεγάλη μουσικοθεατρική εκδήλωση.  Για δεύτερη σχολική χρονιά, οι χορωδίες των δύο σχολείων, που στο σύνολό τους αριθμούν 85 μαθητές και μαθήτριες,  έχουν την χαρά να βρίσκονται πάλι μαζί, προκειμένου να  παρουσιάσουν τραγούδια «ρετρό» των δεκαετιών του ’40 και του ’50. Το συνολικό κόστος της παραπάνω διοργάνωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των    808,00€.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ συνδιοργανώνουν στις 3 Ιουνίου 2018 τον «Γρηγοριανό Αγώνα Δρόμου» (Αγώνα Ζωής). Το συνολικό κόστος της παραπάνω διοργάνωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.326,00€.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης συνδιοργανώνουν στις 2 και 3 Ιουνίου 2018 το 9ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανεξάρτητων & Βετεράνων Αθλητών του Π.Ο.Φ.Επ.Α. στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου. Το συνολικό κόστος της παραπάνω αθλητικής διοργάνωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των   1.706,50€.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Εβριτών Καβάλας συνδιοργανώνουν την ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση στις 3 Ιουνίου 2018 στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου και θα παρουσιάσουν τη δουλειά και τις δράσεις τους. Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των 746,50€.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Όμιλος Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας (ΟΚΑΚ) και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν στις 13 Ιουνίου 2018 αγώνες στίβου με την επωνυμία «Ευαγγελίδεια – Σπανίδεια 2018» στους οποίους αναμένεται να συμμετάσχουν 700 αθλητές από 20 σωματεία της βορείου Ελλάδας. Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των 814,90€ .

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Κατοίκων της συνοικίας Νεάπολις συνδιοργανώνουν την παρουσίαση της παιδικής θεατρικής παράστασης «Η Παναγία των Παρισίων». Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των 190,50€.

*Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των Τοπικών Φορέων κατά της τοποθέτησης – εγκατάστασης των διοδίων ο Δήμου Καβάλας και όλοι οι Τοπικοί Φορείς διαοργανώνουν εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Τρίτη 15 Μαϊου 2018, στην Πλατεία Ελευθερίας παρουσία όλων των δημοτών και των εκπροσώπων των Τοπικών Φορέων. Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των 695,00€.

(Σε όλα τα ποσά έχει υπολογιστεί ο ΦΠΑ)

 

Διαβάστε επίσης