• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Γαλαξία εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του δραστήριου συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου. Βραβεύτηκαν συμπολίτες που το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν το σύλλογο. Στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης, οι 3 βουλευτές και πολύς κόσμος. Το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι της Τάνιας Ελευθεριάδου. Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση συνυπήρξαν αρμονικά ο νέος με τον απερχόμενο διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας.

 


 

Από σήμερα Δευτέρα 13 Γενάρη επανερχόμαστε πλήρως στην κανονικότητα, στην καθημερινότητα. Σε συνηθισμένα πράγματα. Οι γιορτές- μικρές και μεγάλες- ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν. Τις αποχαιρετίσαμε, είδαμε στο ημερολόγιο για τις επόμενες και … τα κεφάλια μέσα.

 

Η τοπική επικαιρότητα περίμενε καιρό τη σημερινή Δευτέρα. Εκτός της «εορταστικής» της θεματολογίας, από σήμερα επανέρχεται ακόμη δυναμικότερα. Το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα κόψει βέβαια βασιλόπιτα αλλά αμέσως μετά θα υπάρξουν τα λίγο πολύ αναμενόμενα θέματα της πόλης.

 

Ας θυμηθούμε το που βρισκόμαστε. Στη διαφωνία των εργαζόμενων της ΒΦΛ με την εταιρία οι δύο πλευρές συμπλήρωσαν 10ήμερο χωρίς μεταξύ τους επικοινωνία. Αυτό το νέο δεν είναι καλό. Περιμένουμε την Τριμερή, η οποία θα γίνει αφού αυτό είναι το σωστό. Κανονικά έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Είναι φανερό ότι αργεί. Θέλουμε να πιστεύουμε όχι σκόπιμα. Στην Τριμερή δεν σημαίνει ότι ντε και καλά θα βρεθεί λύση. Θα είναι μια ευκαιρία απευθείας διαλόγου.

 

Αφού λοιπόν γίνει η Τριμερή, αμέσως μετά (ανάλογα με το περιεχόμενο της) θα κοιτάξουμε για τα άλλα. Τα οποία συνεχίζουν να αποφεύγουν και οι δύο πλευρές. Η εταιρία απλώς δεν τους δέχεται στο εργοστάσιο και το σωματείο διαμαρτύρεται προς κάθε κατεύθυνση. Αν χαθεί η ευκαιρία της Τριμερούς, μόνο τότε θα φανεί πολύ πιθανή η δικαστική εξέλιξη στο θέμα. Όσο δεν προγραμματίζεται η Τριμερή, οι πιθανότητες να τα βρουν μεταξύ τους λιγοστεύουν αλλά υπάρχουν. Ευχόμαστε να τα βρουν μεταξύ τους μιας και το θέμα αυτή τη διέξοδο αποζητά.

 

Θέμα διοικητικό στο Επιμελητήριο. Χθες στην εκδήλωση της κοπής βασιλόπιτας δεν έγινε σχεδόν τίποτα σχετικό με την υπόθεση. Φημολογούνται διάφορα αλλά στο μεταξύ δεν έγινε τίποτα. Πήγε να γίνει κάτι το Σάββατο – λένε- αλλά η συνάντηση της πλειοψηφίας ματαιώθηκε αφού σε αυτήν φέρεται να μην είχε προσκληθεί ο κ. Παναγιωτίδης. Ο οποίος καταλαβαίνουμε ότι έκανε αυτό που ήθελε. Τώρα θα κρατήσει στάση αναμονής. Ο κ. Δέμπας προσπέρασε ήδη το ζήτημα. Τι μένει; Μένει η αντιπολίτευση. Όση απέμεινε. Αυτή μοιάζει να σκέπτεται τις πρωτοβουλίες της.

 

Επί των δημοτικών θεμάτων, πρώτο και καλύτερο είναι αυτό της οικονομίας και της περιστολής των δαπανών. Οι συνέπειες της νέας πολιτικής άρχισαν να φαίνονται. Και οι διορθωτικές κινήσεις ώστε το πράγμα να καταφέρει να επανέλθει εκεί που ήταν. Ο κ. Μουριάδης σχεδόν υποσχέθηκε συνέντευξη τύπου για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Αυτή δεν προγραμματίζεται.

 

Περί της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια, σήμερα θα οριστεί νέος πρόεδρος. Η επιχείρηση θα πορευτεί όπως και όσο μπορεί. Βλέπουμε… Οι «καλομαθημένοι» (τουλάχιστον τα 5 προηγούμενα χρόνια) είναι αρκετοί. Δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν να πιέζουν ώστε να μην χάσουν τα δικαιώματα και προνόμια τους. Ο κ. Μουριάδης έχει εξαγγείλει συζήτηση για τη Δημωφέλεια με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ούτε αυτή προγραμματίζεται.

 

Την περίοδο των εορτών το υδροπτέρυγο, που είναι πάντα εκτός δρομολογίων, έκανε δοκιμές στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το νέο λιμάνι. Εκεί όπου για μήνες βρίσκεται. Στη συνέχεια επανήλθε στη χερσαία ζώνη, βγήκε με λίγα λόγια και πάλι από τη θάλασσα. Δεν προκύπτει προοπτική άμεσης επιστροφής του στα δρομολόγια. Στο νέο λιμάνι βρίσκεται καθημερινά και το πλήρωμα του πλοίου.

 

Στο γραφείο της Εργοανάπτυξης, στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου, είναι σχεδόν καθημερινά ο κ. Αρχέλαος Γρανάς. Αν και πρόεδρος ανέλαβε ο ίδιος να το καθαρίσει, να το οργανώσει. Ο χώρος ήταν κλειστός αρκετά χρόνια. Ευρισκόμενος στο γραφείο παρέλαβε πρόσφατα εξώδικο της ΔΕΗ για παλαιό χρέος της Εργοανάπτυξης. Η ΔΕΗ απειλεί να κάνει κατάσχεση τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά η Εργοανάπτυξη είτε δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε αυτοί είναι εντελώς άδειοι.

 

Την πρώτη της εμφάνιση σε εκδήλωση στην Καβάλα έκανε τις προηγούμενες μέρες η νέα πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ κ. Αναστασία Τζαμπαζλή. Υποδέχθηκε χαμογελαστή στη Παιδόπολη την αντιπροσωπεία του ΑΟΚ. Έδειξε να έχει προσαρμοστεί πλήρως στα νέα της καθήκοντα αν και συνεχίζει να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις πόλεις που λειτουργούν τα τμήματα και οι δομές του Κέντρου.

 

Ένα από τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής της ΑΜΘ που συνεδριάζει εντός των ημερών είναι η προετοιμασία του νέου διαγωνισμού του έργου για την καταπολέμηση των κουνουπιών τα έτη 2020-2022. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ο ανάδοχος να είναι έτοιμος να δράσει όταν πρέπει.

 

Από τους πολλούς και δραστήριους παράγοντες και φορείς της πόλης μόνο η Τάνια Ελευθεριάδου συνεχίζει να μιλά για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του κεντρικού λιμανιού. Ενέργεια με την οποία είναι αντίθετη. Όλοι οι άλλοι συνεχίζουν περί άλλων να τυρβάζουν. Κι όμως, το θέμα έρχεται και έρχεται με φόρα!

 

Την Κυριακή ο κ. Κωστής Σιμιτσής έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Η τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσα στην «Πρωινή» στις 7.1.2020 βρήκε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Πολλοί φίλοι αλλά και άγνωστοι σε εμένα συμπολίτες με σταματούν στον δρόμο και σχολιάζουν όσα ειπώθηκαν. Επιμένω στο ζήτημα της διαφάνειας των μέσων ενημέρωσης. Όποια τοπική εφημερίδα κι αν ανοίξω βλέπω ποιος είναι ο συντάκτης, ποιος ο ιδιοκτήτης, ποιος ο υπεύθυνος απέναντι στον νόμο. Εκτός από μια μόνο. Δεν θα έπρεπε να υπάρξουν διευκρινίσεις από όσους εμπλέκονται;».

 

Ανάρτηση του Αλέξη Πολίτη, περιφερειακού συμβούλου, για την παρουσία του στη χθεσινή εκδήλωση κοπής πίτας του Επιμελητηρίου: «Κοπή πίτας του “αιωνόβιου” πλέον (έκλεισε αισίως τα 100 χρόνια ζωής και δυναμικής, ουσιαστικής παρουσίας στα επιχειρηματικά δρώμενα του νομού) Επιμελητηρίου της Καβάλας.  Όμορφη εκδήλωση υπό τον Μητροπολίτη μας κκ Στέφανο και τον πρόεδρο Μάρκο Δέμπα, με μεγάλη συμμετοχή και πολλαπλά αναπτυξιακά, αισιόδοξα μηνύματα. ΥΓ: Ο τεράστιος Αριστοτέλης Ωνάσης έλεγε ότι “για να πετύχεις στο επιχειρείν, πρέπει να καταφέρεις τους άλλους να βλέπουν τα πράγματα όπως τα βλέπεις εσύ”. Αυτός είναι και ο δικός μας, κοινός στόχος για το 2020: Η αισιοδοξία και η θέλησή μας για ανάπτυξη, χρηματοδοτήσεις και εν τέλει πρόοδο και ακμή της επιχειρηματικότητας, πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο. Πρέπει να γίνει και θα γίνει».

 

Οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία προγραμματίζονται για το τέλος του μήνα. Θα αρχίσουν, αν δεν υπάρξουν οι γνωστές αναβολές κτλ, το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Κάπου εκεί θα γίνουν κρίσεις και στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Αυτές μπορεί να αλλάξουν τον διοικητή της Πυροσβεστικής Καβάλας.

 

Για την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και τον Διευθυντή της όλα θα εξαρτηθούν από τον κ. Μενεξίδη. Έκανε το ρεκόρ του αφού αρκετά χρόνια είναι Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της ΑΜΘ. Αν αδειάσει η θέση, που μάλλον θα αδειάσει, τότε ένας υποψήφιος να τον διαδεχθεί είναι ο κ. Καραμανλής. Διευθυντής στην Α.Δ. Καβάλας. Αν αδειάσει η θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας, ο νέος μάλλον θα προέρχεται από την ΑΜΘ.

 

Μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Δήμου Παγγαίου, ειδικά για τους χρήστες του διαδικτύου: «Ξεκίνησε από σήμερα η λειτουργία δωρεάν Wi-Fi spots για τους δημότες. Με στοχευμένη προσπάθεια πετύχαμε την ένταξή μας στο πρόγραμμα WiFi4EU που παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους πολίτες με σύνδεση Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, σε διάφορους Δήμους της Ευρώπης. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε πρώτη φάση στην Ελευθερούπολη, στη Νέα Πέραμο και στη Νέα Ηρακλείτσα. Οι περιοχές προσδιορίζονται με βάση μια σειρά παραμέτρους που έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Τα σημεία δωρεάν πρόσβασης είναι: α) Η περιοχή γύρω από το ΚΑΠΗ της Ελευθερούπολης. β) Η περιοχή γύρω από το τουριστικό περίπτερο ( παλιό τελωνείο) στην Νέα Πέραμο. γ) Η περιοχή του λιμένος της Νέας Ηρακλείτσας.

 

Διαβάστε επίσης