μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Διονύσης Γρανάς, γιος του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά, έκανε χθες μια συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του που είναι και επίσημα συνταξιούχος γιατρός: «Σήμερα κατέθεσα στο ΤΣΑΥ τα χαρτιά συνταξιοδότησης του πατέρα μου. Έτσι έλαβε τέλος η μακρά διαδρομή του ως γιατρός, για την οποία εμείς ως οικογένεια και ενίοτε ως ασθενείς του, δε χρειάστηκε ποτέ να ντραπούμε. Μέσα σε ένα χρόνο έγινε από γιατρός και πατέρας, συνταξιούχος και παππούς. Του στέλνω λοιπόν όλη μου την αγάπη με τις καλύτερες ευχές μου, να συνεχίσει από τον καινούριο του ρόλο να μας κάνει περήφανους. Έχουμε πολλές ιστορίες να πούμε στο εγγόνι του γι’ αυτόν». Στην φωτογραφία, που συνόδευε την ανάρτηση, ο Διονύσης και ο Λάκης Γρανάς.

 

Την βασιλόπιτα του έκοψε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Εσπέρια ο Όμιλος για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Πλήρη υποστήριξη στις δράσεις του συλλόγου δήλωσε ο Μητροπολίτης Στέφανος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτζάκης. Ήταν και ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας κ. Μιχάλης Τσουλφίδης.

Πολλά μέλη του Ομίλου παρακολούθησαν το γεγονός. Ειδικά χθες υπήρχε ένας ακόμη λόγος. Επανήλθε στη δράση του συλλόγου ο πρόεδρος κ. Αντώνης Κόντος. Είχε πέσει θύμα τροχαίου προ λίγων μηνών, περιστατικό που τον έστειλε στο Νοσοκομείο για νοσηλεία 11 ημερών. Η υγεία του αποκαταστάθηκε πλήρως κι ίδιος επανήλθε δριμύτερος για νέες δράσεις του Ομίλου το έτος που πρόσφατα άρχισε. Για αυτές μίλησε στη χθεσινή εκδήλωση.

 


 

Το κρίσιμο ερώτημα και θέμα στο Επιμελητήριο δεν είναι το τι έγινε. Ξέρουμε καλά τι έγινε (και τι δεν έγινε). Βασικό ζήτημα πλέον είναι το τι θα γίνει (ως τις επόμενες εκλογές). Ο κ. Άγγελος Τσατσούλης μίλησε πιο ρεαλιστικά απ’ όλους. Δέμπας και Παναγιωτίδης πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους – έστω προσωρινά- να συναποφασίσουν πορεία των επόμενων δύο ετών. Ακούμε ότι προσπάθειες «συμφιλίωσης» άρχισαν. Με τα δεδομένα έως χθες,  είναι μάλλον δύσκολο να έχουν αποτέλεσμα.

 

Δύο νέα παιδιά ξεκίνησαν πριν καιρό να γίνουν δημοσιογράφοι εδώ στην Καβάλα. Είχαν τις προϋποθέσεις, τη διάθεση και την όρεξη. Βρέθηκαν να κολυμπούν στα βαθιά. Άρχισαν να τα καταφέρνουν ως που στο τέλος τους παρέσυραν οι τρελοί ρυθμοί ενός επαρχιακού τηλεοπτικού σταθμού. Που αυτοπροσδιορίζεται ως μεγάλος αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρός. Χωρίς τούτο να είναι κακό.

 

Αυτά τα παιδιά δούλεψαν σκληρά, ξενύχτησαν, αγχώθηκαν. Είχαν επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Κατάφεραν κι άνοιξαν κάθε ένα το δρόμο του. Τους αποζημίωνε η ανταπόκριση του κόσμου. Τους έδινε κουράγιο. Ως που αποφάσισαν να παραιτηθούν. Τα βρόντηξαν κι έφυγαν. Όπως αρκετοί προηγούμενοι. Τι λέτε; Έφταιγαν τα παιδιά; Φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο.

 

Παρακολουθούμε το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον (Ελλάδας και εξωτερικού) για το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο (ενεργειακού περιεχομένου) του πλωτού LNG κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αυτό αναφέρονταν στην Καβάλα ως που η Καβάλα (επιλέγοντας μια άλλη ανάπτυξη) το έδιωξε.

 

Με την κινητικότητα που παρατηρείται στην Αλεξανδρούπολη περί του θέματος (Αμερικάνικο και άλλο ενδιαφέρον) αρκετοί θα αναρωτηθούν αν χάσαμε μια ευκαιρία. Η απάντηση είναι αμέσως αρνητική. Στον κόλπο της Καβάλας δεν χωρούσε ένα τέτοιο σχέδιο. Αντίθετα στον κόλπο της Καβάλας χωρούν και παραχωρούν κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής. Αυτά που δημιουργούν τουριστική κίνηση.

 

Δίνει συνέχεια ο Κώστας Κουνάκος στην έρευνα του περί των πεπραγμένων της Δημωφέλειας, στην αντιπαράθεση του με την προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης. «Ανέβασε» χθες το ακόλουθο κείμενο: «Θα σκούζουν και θα πονούν, ακόμα δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτα. Αυτά που θα έρθουν σύντομα, είναι αυτά που έκαναν…… Εξ όσων γνωρίζουμε!!!».

 

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν χθες Αντωνιάδης- Μουριάδης φυσικά και δεν είναι αρκετή στα προβλήματα που μας δημιουργεί η Εγνατία Οδός ΑΕ. Ας ελπίζουμε ότι είναι μόνο η αρχή. Ταυτόχρονα η Καβάλα πρέπει να ενεργοποιήσει τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Έχει αυξημένες υποχρεώσεις σίγουρα αλλά κάποια στιγμή οφείλει να επανέλθει στα ζητήματα της Καβάλας. Ας μη ξεχνάμε ότι εκτός από Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι και βουλευτής Καβάλας.

 

Ακούμε τέλος ότι στις προθέσεις του Αντιπεριφερειάρχη είναι να καλέσει σε συνεργασία και ενεργό συμμετοχή την αγορά. Ομοσπονδία- Επιμελητήριο- Εμπορικό Σύλλογο. Αυτοί άλλωστε μίλησαν πρώτοι για μέλη τους που θίγονται από την κλειστή ανατολική είσοδο της Καβάλας.

 

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε στο Υπουργείο Εργασίας Τριμερής συνάντηση για τα θέματα του ΟΤΕ. Η οποία διαβάζουμε ότι είχε αποτέλεσμα. Λέτε αυτός να ήταν ο λόγος που τόσες μέρες δεν συγκαλείται Τριμερής για τη ΒΦΛ; Μπορεί. Περισσότερα για την Τριμερή θα μάθουμε σήμερα στη Βουλή. Μάλλον από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας.

 

Στη Βουλή οδεύει κι ένα άλλο θέμα που εμμέσως πλην σαφώς αφορά τη ΒΦΛ. Το θέμα του ρόλου Πετσίτη σε σχέση με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΠΑ. Λένε ότι είναι αντιπερισπασμός από πλευράς Κυβέρνησης. Θα δούμε. Μπορεί να είναι απλώς μια ακόμη ελληνική σύμπτωση.

 

Η οικοδομική δραστηριότητα στο Νομό Καβάλας συνεχώς μεγαλώνει μέσω των αδειών δόμησης που εκδίδει η Πολεοδομία. Λογικά ο κλάδος των οικοδόμων το αργότερο την Άνοιξη δεν θα πρέπει να έχει ούτε έναν άνεργο στο Νομό μας! Μια από τις πιο πρόσφατες άδειες αφορά κατοικία στον Κεχρόκαμπο! Γιατί αυτή η διαδικασία αφορά το σύνολο του Νομού. Ακόμη και τα ορεινά.

 

Την περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έλαβε απόφαση σχεδόν ομόφωνη. Αποδέχθηκε αίτημα της υπηρεσίας και του αναδόχου κι έδωσε παράταση στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου δημοτικού σχολείου. Ο εργολάβος έχει νέα προθεσμία ως τον Απρίλη. Δήμος Καβάλας και δημοτικό συμβούλιο εδώ είναι. Αν χρειαστεί (που μάλλον θα χρειαστεί) θα του δώσουν κι άλλη παράταση. Αρνητικά στη χορήγηση παράτασης ψήφισε μόνο ο Χρήστος Ποτόλιας.

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια απόφαση του Υπουργού Υγείας. Δίδεται τέλος στη θητεία του Τάσου Καρασαββόγλου, διορίζεται νέος διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας ο ευρισκόμενος σε μακρά περίοδο αναμονής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Όλα δείχνουν ότι η ώρα του κ. Κλειτσιώτη άργησε μεν αλλά έφθασε. Πάντως και η χθεσινή απόφαση αναφέρεται ότι πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης!

 

Την Τρίτη 14 Γενάρη δεν λειτούργησε το νηπιαγωγείο της Νέας Ηρακλείτσας. Υπήρξε και σχετική απόφαση του αρμόδιου Δημάρχου, του Δήμου Παγγαίου. Ο λόγος ήταν η προγραμματισμένη στο χωριό διακοπή ρεύματος. Χωρίς ρεύμα άρα και χωρίς θέρμανση, τα σχολεία δεν λειτουργούν. Χθες ο Φίλιππας Αναστασιάδης υπέγραψε μία ακόμη απόφαση με την οποία αναλαμβάνει ειδική συνεργάτης του η δικηγόρος Αποστολία Δημητρακούδη.

 

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στην καφετέρια Τζοκόντα (στην παραλία) κάνει την πρώτη εκδήλωση της νέας χρονιάς ο φιλοζωϊκός σύλλογος Αίσωπος. Σε αυτήν σκοπεύει να κόψει τη βασιλόπιτα του 2020. Ταυτόχρονα θα ζητήσει στήριξη από τα μέλη του. Βασιλόπιτα κόβει και ο σύλλογος κατοίκων Περιγιαλίου. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 1η Φλεβάρη στον «Μιχάλη». Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 9 το βράδυ. Θα είναι πίτα με χορό. Όπως ο σύλλογος συνηθίζει.

 

Ρωτήθηκε και ο Τάκης Αγγελίδης για τη συμφωνία Δέμπα- Παναγιωτίδη στο Επιμελητήριο. Δεν ήθελε να είναι αναλυτικός στα σχόλια του. Είπε παρά ταύτα ότι αν η συμφωνία έγινε, αυτό δεν τιμά κανέναν από τους δύο. Υπό αυτές τις συνθήκες που τελευταία δημιουργήθηκαν, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης του φορέα. Η οποία λογικά θα γίνει ως το τέλος του μήνα.

 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία για την κίνηση επιβατών στα αεροδρόμια όλης της χώρας το έτος 2019. Τα στοιχεία έγιναν τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Που «έφθασε» παντού. Διαβάζοντας το δεν βλέπουμε τίποτα για το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας. Καμία απολύτως αναφορά. Αυτό σημαίνει ότι η επίδοση του δεν ήταν σίγουρα στις καλύτερες. Σημειώνουμε ότι γενικά από τα στοιχεία προκύπτει αύξηση της επιβατικής κίνησης. Μάλλον όχι στο δικό μας αεροδρόμιο.

 

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται στον Ιανό στην Αθήνα το νέο βιβλίο του πρώην δημάρχου της Θάσου κ. Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Τίτλος του «Πέρσες του Αισχύλου». Το βιβλίο είναι γραμμένο για παιδιά κι είναι έκδοση της Ελληνοεκδοτικής. Ένας από αυτούς που θα μιλήσουν για το βιβλίο είναι ο κ. Σωτήρης Χατζάκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης