• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φυσικά και παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της Περιφερειακής Σύνθεσης (παράταξη Τοψίδη) ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Η ανάρτηση του δείχνει ότι υπάρχουν στιγμές που οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης κάνουν τον απολογισμό τους, εξωτερικεύουν τα έως τώρα συμπεράσματα τους:

«Η πολιτική ,πέρα από την τιμητική επιλογή από τους συμπολίτες μας ,γεγονός που με συνοδεύει πάντοτε ,είναι ένας δύσκολος αλλά και συνάμα όμορφος κοινός αγώνας ,μέσα σε μια ομάδα με τις ίδιες ανησυχίες αλλά και τις ίδιες ελπίδες και οράματα για ένα καλύτερο αύριο. Αποκτάς νέους φίλους και σε δένουν νέοι αγώνες .Καλή χρονιά».

 

Πολλές φορές οι προβολείς στα γήπεδα τένις της Καλαμίτσας λειτουργούν για ώρες, χωρίς στα γήπεδα να βρίσκεται κανείς. Τσάμπα καίνε τόσες λάμπες. Η διαχρονική αυτή κατάσταση επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ. Τον οποίο εμμέσως πληρώνουμε όλοι μαζί. Αναζητείται ο ευαίσθητος και υπεύθυνος άνθρωπος που θα σταματήσει αυτήν την πολύ  κακή συνήθεια. Υπάρχει άραγε; Τόσα χρόνια αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει.

 


 

Μάλλον σοφά -και έξυπνα ταυτόχρονα- το Υπουργείο Εργασίας χαρακτήρισε τη χθεσινή Τριμερή για τη ΒΦΛ «συμφιλιωτική συνάντηση». Η συμφιλίωση είναι μια παρεξηγημένη κι αδικημένη διαδικασία στην Ελλάδα, η οποία συνήθως γίνεται αθόρυβα. Ενώ για τον καυγά υπάρχει ενδιαφέρον και «θόρυβος», για το ακριβώς αντίθετο το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Εξ αυτού του λόγου όλοι οι έλληνες- παραδοσιακά- προτιμούν να μαλώνουν και όχι να συμφιλιώνονται.

 

Χθες περί των θεμάτων της ΒΦΛ έγινε ένα βήμα. Ένα πρώτο βήμα. Δίδεται χρονικό περιθώριο και στις δύο πλευρές για να επανέλθουν πιο συγκεκριμένα και πιο ώριμα. Ενώ τόσο καιρό μαθαίναμε τα νέα του καυγά, πλέον ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε ενέργειες συμφιλίωσης. Ζούμε στην Ελλάδα, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Ας είμαστε λοιπόν υπομονετικοί για το τελικό αποτέλεσμα. Τον ερχόμενο μήνα.

 

Μέχρι τότε καλό είναι να μην υπάρξουν ούτε εντάσεις, ούτε καταγγελίες και πολλά λόγια. Μπορούν -αν το επιθυμούν- να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Να μην περιμένουν τις ημερομηνίες του Υπουργείου. Μπορούν να επανέλθουν στο μεταξύ τους διάλογο, να συμφωνήσουν ακόμη και εντός του Γενάρη. Από αυτούς εξαρτάται.

 

Ας δούμε τώρα μια άλλη διαδικασία συμφιλίωσης, η οποία θα επιχειρηθεί να αρχίσει σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο. Η ομάδα της πλειοψηφίας έχει συνάντηση περί της συμφωνίας του 2017 κι η αντιπολίτευση (παράταξη Ζησίμου) περιμένει. Με το δάκτυλο στην σκανδάλη.

 

Θα συμφιλιωθούν Δέμπας- Παναγιωτίδης; Ιδού η απορία. Φαίνεται κομματάκι δύσκολο. Άπαντες έχουμε ακούσει και τους πρωταγωνιστές και τους αυτόπτες μάρτυρες. Καταλαβαίνουμε ότι υπήρξε συμφωνία αλλά αυτή δεν τηρήθηκε. Ο κ. Δέμπας προσπάθησε να διαψεύσει αλλά ήταν αδύνατο να μας πείσει.

 

Κριτική δέχεται και ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Ο οποίος όφειλε να αναφερθεί στην αλήθεια και ορθά το έπραξε. Οι χειρισμοί του επί της αρχικής συμφωνίας ίσως να μην ήταν σωστοί. Δεν ήταν σωστοί. Προσπάθησε να βρει το δίκιο του μόνο όταν οριστικά αντιλήφθηκε ότι το χάνει. Το χάνει οριστικά. Αν δει το παράδειγμα στο ΤΕΕ ΑΜ, θα καταλάβει ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες πριν τηρηθούν θα πρέπει κατάλληλα να περιφρουρηθούν.

 

Τελικά θα συμφιλιωθούν; Κι αν συμφιλιωθούν, προς ποια κατεύθυνση; Είναι τόσο μπλεγμένο το θέμα που μακάρι να μπορούσαν να γυρίσουν το χρόνο πίσω… Επειδή αυτό δεν γίνεται, αναζητείται η χρυσή τομή. Κάτι ενδιάμεσο του σωστού και του λάθους. Παρακαλείται όποιος έχει πρόταση να καταθέσει, να το κάνει. Μπας και διορθωθεί η όλη κατάσταση.

 

Η συμφιλίωση προσπαθεί να επικρατήσει γενικώς. Σκεπτόμαστε ότι επόμενος στόχος για αυτήν μπορούν να είναι τα θέματα της Δημωφέλειας. Κι όσοι συνεχίζουν να ψάχνουν, να δηλώνουν, να απαντούν και να χαρακτηρίζουν. Δύσκολη η συγκεκριμένη συμφιλίωση. Άλλωστε ακόμη είμαστε στο πρώτο στάδιο.

 

Παρακολουθούμε έναν καυγά που κάθε μέρα και περισσότερο φουντώνει. Ο Κώστας Κουνάκος είναι ο γνωστός Κώστας Κουνάκος. Επιμένει στις απόψεις του, το σοβαρεύει καθημερινά το πράγμα και συνεχίζει να ψάχνει. Τίποτα και κανένας δεν τον σταματά.

 

Επηρεάζει δε και τον Μάκη Παπαδόπουλο. Ο οποίος στο χθεσινό του –μετριοπαθές και διαφορετικό – κείμενο για τη ΔΕΥΑΚ είχε κάτι να πει και για τους προηγούμενους. Και καλά έκανε. Οι γνωστές «κακές παρέες» τον έκαναν να κοιτά μόνο τη σημερινή διοίκηση. Ξεχνώντας τα πρόσφατα -των προηγούμενων διοικούντων-  αυτοακυρώνονταν. Ως που ο Κώστας Κουνάκος ασχολήθηκε με το πρόσφατο παρελθόν, με μια πρόσφατη 5ετια. Νέος στόχος ο Μουριάδης δεν λέμε αλλά να μην ξεχνάμε όσα την ίδια παράταξη απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα.

 

Το χθεσινό κείμενο επίσης είναι γραμμένο προσεκτικά προκειμένου να μην χρειαστεί καμιά διαδικασία συμφιλίωσης με τον κ. Σωτήρη Λαζαρίδη. Μπορεί να ψήφισε ότι ψήφισε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης αλλά τελικά όλα καλά!

 

Η κριτική του Κώστα Κουνάκου προς την Αναστασία Ιωσηφίδου (με καθημερινές λεπτομέρειες στις αναρτήσεις του) είναι ταυτόχρονα και μια ισχυρή αμφισβήτηση της αντιπολιτευτικής παρουσίας στη προηγούμενη διοίκηση της Δημωφέλειας του κ. Μούτλια. 5 χρόνια ο κ. Μούτλιας τι έκανε; Δείχνει να αναρωτιέται (εμμέσως πλην σαφώς) ο Κώστας Κουνάκος. Πριν λοιπόν αρχίσουμε τη διαδικασίας της συμφιλίωσης του κ. Κουνάκου με την κ. Ιωσηφίδου ας δούμε μια άλλη συμφιλίωση. Προέχει αυτή του Κουνάκου με τον Μούτλια…

 

Δημοσιογράφος της ιστοσελίδας kefaloniaspress.gr μας βοηθά να καταλάβουμε τι θα γίνει το Καλοκαίρι, στις δύο πτήσεις από Καβάλα προς την Ιταλία. Μας γράφει σχετικά: « Το πρόγραμμα πτήσεων από Καβάλα προς Μιλάνο (αεροδρόμιο Μαλπένσα) αρχίζει 8 Ιουνίου με μία πτήση την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα) ως την 21η Σεπτέμβρη. Ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Τις ίδιες ημερομηνίες μία πτήση την εβδομάδα Καβάλα- Βερόνα (κάθε Δευτέρα), επίσης ενδιάμεση στάση το αεροδρόμιο της Σκιάθου».

 

Περιοδεία στο Νομό Κιλκίς έκανε προχθές ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου. Είχε προηγηθεί περιοδεία του στο Νομό Σερρών. Λογικά δεν αργεί κι η δική μας σειρά. Ο κ. Καράογλου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν έχει επισκεφθεί το Νομό Καβάλας. Αρκεί αυτές οι επισκέψεις να έχουν και ουσία. Πρόσφατα ο Υπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία για τις περιοχές που διασχίζει η αρχαία Εγνατία.

 

Τη βασιλόπιτα του έκοψε την Κυριακή το απόγευμα ο δραστήριος σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας. Στην ομιλία της η πρόεδρος κ. Τσίγκου αναφέρθηκε στη συμμετοχή της χορωδίας του συλλόγου σε εκδήλωση που θα γίνει την Άνοιξη στην όμορφη και πάντα τουριστική Βενετία.

 

Χθες το απόγευμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Δήμαρχο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατίας Οδού. Ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος είπε στον Θόδωρο Μουριάδη ότι οριστικά η εταιρία μεταφέρει εκτός Παράκαμψης τα μετωπικά διόδια. Τα πάει πιο ανατολικά, προς Νέα Καρβάλη. Αυτό σημαίνει ότι άδικα γίνεται η απαλλοτρίωση κι ότι τα πλευρικά στον κόμβο του νέου λιμανιού θα ξηλωθούν οριστικά.

 

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ σχολιάζει με ανακοίνωση του την εγκατάσταση ανελκυστήρα ΑμΕΑ στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας: Η κατασκευή ράμπας ΑμεΑ και η τοποθέτηση αναβατορίου κλίμακας εντός του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας είναι πλέον γεγονός. Μετά από έντονες οχλήσεις χρόνων του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν.Καβάλας προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και τις ηγεσίας της διαχρονικά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ από τις υπηρεσίες, όπως έκδοση ταυτοτήτων ,θεώρηση πιστοποιητικών κλπ, έγιναν οι πρώτες θετικές παρεμβάσεις με τη κατασκευή ράμπας Αμεα και τη τοποθέτηση στη σκάλα της εισόδου αναβατορίου .Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή του νόμου περί προσβασιμότητας που θεωρεί τα δημόσια κτίρια μετά το 2020 αν δεν έχουν υποδομές προσβασιμότητας αυθαίρετα. Αλλά για να ολοκληρωθεί η μετατροπή του κτιρίου σε προσβάσιμο θα πρέπει να κατασκευαστεί WC ΑμεΑ ,οδηγός όδευσης τυφλών και ηχητική αναφώνηση στο ασανσέρ για άτομα με αναπηρία όρασης. Βεβαίως μας χαροποιεί το γεγονός ότι ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου περί προσβασιμότητας στο κτίριο όπου εξυπηρετούνταν με τεράστια δυσκολία τα άτομα με αναπηρία και επιτέλους το χρονίζον αίτημα μας για μετατροπή του κτιρίου από απροσπέλαστο σε μερικώς προσβάσιμο έγινε αποδεκτό. Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν.Καβάλας ευχαριστεί τη νέα ηγεσία της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας και τον αστυνομικό διευθυντή για τη λύση που έδωσε στο ευαίσθητο ζήτημα της προσβασιμότητας του αστυνομικού μεγάρου Καβάλας με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις του.

 

Προς το τέλος της εβδομάδας ξεκινούν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Την πληροφορία ανέφεραν χθες το απόγευμα τα πάντα ενημερωμένα για το θέμα site των Αθηνών.

Διαβάστε επίσης