μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πρόλαβε να επισκεφθεί χθες τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Πριν φύγει ήπιε καφέ στο Ιμαρέτ, με θέα την πόλη μας. Στην παρέα του οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές. Οι δύο δεν ήταν νωρίτερα χθες στο Δημαρχείο κι ο Κ. Μορφίδης που ήταν στο Δημαρχείο, έμεινε εκτός συνάντησης!

 

=====================================================================

Οι εξελίξεις όσον αφορά την όδευση του αγωγού ΤΑΡ είναι σημαντικές. Ραγδαίες. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και ως προς τις εκλογές της ΝΔ Καβάλας. Και τα δύο ωστόσο γεγονότα πρέπει να μπουν στην … αναμονή. Προέχει το σημερινό συλλαλητήριο. Που γίνεται για σοβαρό λόγο και σκοπό. Γίνεται για να ματαιώσει τα διόδια στην Παράκαμψη.

 

Τα επιπλέον των υφιστάμενων διόδια στην Εγνατία οδό είναι περιττά. Στη δική μας περίπτωση το σημείο –κατά γενική ομολογία- είναι και ακατάλληλο. Αν και η χθεσινή συνέντευξη τύπου απέρριπτε το σημείο και όχι τα επιπλέον διόδια, μας παρουσιάζεται σήμερα μια ευκαιρία. Μια χρυσή ευκαιρία.

 

Με το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στην αδικία. Τιμούμε και συνεχίζουμε τους αγώνες των καπνεργατών παρά το ότι οι εποχές (όπως επίσης οι αγώνες τους) δεν μπορούν να συγκριθούν με τα σημερινά δεδομένα. Παρόλα αυτά κάνουμε μια φιλότιμη προσπάθεια αφού πάνω κάτω η αδικία είναι ίδια. Περίπου ίδια κι απαράλλαχτη.

 

Στις κολώνες φωτισμού της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής ο σύλλογος κατοίκων κόλλησε ανακοινώσεις του. Με τις οποίες προσκαλεί τους κατοίκους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Φωτογραφήσαμε την ανακοίνωση, δημοσιεύουμε την φωτογραφία. Αναφέρει ώρα συγκέντρωσης τη 12η μεσημβρινή. Ναι, αρχικά αυτήν την ώρα θα γίνονταν το συλλαλητήριο.

 

Στην πορεία η ώρα άλλαξε, όπως άλλαξαν και κάποια ακόμη πράγματα. Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής δεν άλλαξαν τις αφίσες τους αλλά μικρό το πρόβλημα. Μια ώρα πάνω, μια ώρα κάτω θα την βρούμε την άκρη. Εφόσον το επιθυμούμε πραγματικά, θα την βρούμε τη σωστή ώρα και θα είμαστε παρόντες όπως επιβάλλεται στο συλλαλητήριο.

 

Αυτή άλλωστε είναι η ουσία του πράγματος. Αν θέλουμε να συμμετάσχουμε, θα συμμετάσχουμε. Αν δεν θέλουμε θα ανακαλύψουμε σπάνιες αλλά βολικές δικαιολογίες, θα επικεντρωθούμε στην κριτική κι έτσι ενώ θα απουσιάζουμε θα επιχειρήσουμε να «βγούμε» κι από πάνω…

 

Σήμερα λοιπόν οι Καβαλιώτες θα δείξουν με τη συμμετοχή τους (ή με την απουσία τους) αυτό το πράγμα. Θέλουν τα διόδια; Δεν τα θέλουν; Τα θεωρούν άδικα και επικίνδυνα; Κάποιες στιγμές αυτό που μετρά είναι το πλήθος. Ο παλμός. Η αγωνιστική διάθεση. Αυτό θα το ξέρουμε, θα το δούμε κατά τη 1 σήμερα το μεσημέρι. Κι από αύριο- γεροί να είμαστε- θα επανέλθουμε στα ίδια και τα ίδια. Δηλαδή στα πολλά και «παχιά» λόγια.

 

Ο ΤΑΡ μέσω της Κυβέρνησης παίζει το τελευταίο του αλλά ισχυρότατο του χαρτί. Σούπερ αντισταθμιστικά έργα, που σε προϋπολογισμό ξεπερνούν κατά πολύ τις προηγούμενες δωρεές και δράσεις. Η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται κι έτσι το γλυκό ήρθε κι έδεσε…

 

Όπως καταλάβαμε χθες – διότι ευθέως δεν το είπαν, τουλάχιστον όχι ακόμη- τα δώρα του ΤΑΡ με κομιστή τον κ. Υπουργό έγιναν μετά χαράς δεκτά κι από τον κ. Μαρκόπουλο κι από την κ. Δήμαρχο. Αν δεν είχαν προηγηθεί ακόμη και συλλαλητήρια, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως εδώ το πράγμα είναι λίγο περίεργο. Από τη μια στα συλλαλητήρια κι από την άλλη πρόθυμοι στα δώρα. Δεν θα έχουν δίκιο που θα διαμαρτυρηθούν οι της άλλης πλευράς;

 

Αύριο μας επισκέπτεται η κ. Παπαλεξανδρή. Η επικεφαλής του ΤΑΡ στην Ελλάδα. Έρχεται δια να «εισπράξει» τον αντίκτυπο των χθεσινών ανακοινώσεων. Να επιβεβαιώσει ότι το πράγμα άλλαξε. Αν όχι εξ ολοκλήρου, σε μεγάλο βαθμό άλλαξε σίγουρα. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα έργα από το θέμα της όδευσης. Τα έργα είναι απαραίτητα κι αν δεν υπήρχε ο ΤΑΡ (που παρακίνησε το Υπουργείο), δεν θα προγραμματίζονταν σχεδόν ποτέ.

 

Η όδευση και η αλλαγή της είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση. Που… μπέρδεψε κι άλλο. Μέχρι τώρα οι αυτοδιοικητικοί φαίνονταν να είναι με την πλευρά των πολιτών που αντιδρούν. Τώρα μοιάζουν να άλλαξαν στρατόπεδο. Εκτός αν κάτι δεν καταλάβαμε καλά…

 

Τόσο τα μέσα ενημέρωσης όσο και αρκετοί υποψήφιοι των εκλογών της ΝΔ αναζητούσαν χθες τα αναλυτικά και τελικά αποτελέσματα . Επισήμως δίδονταν η απάντηση ότι αυτλα θα ανακοινωθούν άμεσα από την κεντρική διοίκηση. Ανεπισήμως η ευθύνη ότι αποτελέσματα δεν υπήρχαν, «φορτώνονταν» στον επικεφαλής της εφορευτικής επιτροπής. «Τα πήρε κι έφυγε» μας είπαν κάποιοι που μάλλον δεν τον συμπαθούν.

 

Ενώ ανεπίσημα γνωστοποιήθηκαν οι πρώτοι, δεν μάθαμε την επίδοση των τελευταίων. Σε κάθε εκλογική διαδικασία αξία έχει το συνολικό αποτέλεσμα και όχι μόνο αυτό των νικητών. Ναι μεν στις εκλογές της Κυριακής εξελέγη ακόμη και ο Σάκης, θέλουμε παρόλα αυτά να μάθουμε ποιοι δεν βγήκαν και πόσους σταυρούς έλαβαν. Η περιέργεια μας θα ικανοποιηθεί εντός των ημερών.

 

Ο κ. Δράκος αντιμετωπίζει με μετριοπάθεια την νίκη του, ευρισκόμενος ακόμη και χθες στο γραφείο του στον Δήμο Καβάλας! Παραιτήθηκε μεν, δεν αποχώρησε δε. Τηρώντας τα ισχυρά ήθη και έθιμα, χρησιμοποίησε την προηγούμενη του θέση προκειμένου να καλύψει κάποιες από τις προεκλογικές του ανάγκες. Εδώ που τα λέμε, θα ήταν κουτός αν δεν το έκανε.

 

Η κ. Παραντινού από πολιτικής πλευράς εμφανίζεται ως «αθώα περιστερά». Περιγράφει τον εαυτό της  θύμα του συστήματος και γράφει στο διαδίκτυο: «Πίστεψα πως μόνη μου θα μπορούσα να αλλάξω πράγματα. Πίστεψα πως είναι εφικτό εν έτη 2018 όταν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος σε εσωκομματικές διαδικασίες, να μην χρειάζεται την άδεια παλαιοκομματικών πολιτευτάδων του νομού του, αλλά τις δικές του περγαμηνές. Μάλλον υπέρμετρα ρομαντική κι αυτό για την πολιτική ειναι μέγιστο ατόπημα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με την ψήφο σας αποδείξατε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά ,αυτή που αναζητά την ανανέωση αυτή που θέλει να συμμετάσχω στο Συνέδριο αυτή που θέλει νέες φωνές και νέες ιδέες. Θερμά συγχαρητήρια στα νεοεκλεγέντα μέλη της ΝΟΔΕ Καβάλας ,τους πρόεδρους τα μέλη ΔΗΜΤΟ και τους εκπροσώπους για το Συνέδριο».

 

Το ότι δεν συγχαίρει για την εκλογή του τον κ. Δράκο είναι απλώς μία σύμπτωση… Το αποτέλεσμα που πέτυχε είναι αξιοπρεπέστατο, μα δε φαίνεται να την ικανοποιεί. Αλλά για τις συγκεκριμένες εκλογές, για τα sms, τις συμμαχίες και τις «γραμμές» θα επανέλθουμε μετά το σημερινό συλλαλητήριο.

=============================================================================

Απάντηση Γιάννη Εριφυλλίδη στον Θόδωρο Καλλιοντζή

Από τον Γιάννη Εριφυλλίδη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:  Απάντηση του πρώην Νομάρχη στην προδημοσίευση του βιβλίου του πατέρα μου: «Δεν διόρισα ποτέ κανέναν διότι δεν γινόταν. Με προγράμματα ορισμένου χρόνου, ναι. Η γυναίκα που αναφέρει ότι δεν δέχθηκε να είναι υποψήφια μαζί του και προτίμησε το δικό μου συνδυασμό, του αρνήθηκε για διάφορους λόγους αλλά κυρίως για το προφανέστατο. Δεν είχε πλέον τύχη καμία και η συμμετοχή του μόνο ζημία ή αλλοίωση του αποτελέσματος θα επέφερε».

Σε λίγες γραμμές συμπυκνωμένοι όλοι οι λόγοι που ο κόσμος δεν θέλει πια να βλέπει στα μάτια του τους πολιτικούς αυτού του τόπου. Διάψευση; Ποια διάψευση; Ανέτρεξα σε αρκετά έγκυρα λεξικά σήμερα για την έννοια του «διορίζω». Πουθενά δεν αναφέρεται ότι διορισμός υπάρχει μόνο όταν η θέση είναι μόνιμη ή ισόβια. Δεν έγραψε ο Εριφυλλίδης ότι την έκανε μόνιμη την εν λόγω κυρία. Αβίαστη λοιπόν έρχεται στη συνέχεια από τον ίδιο τον πρώην Νομάρχη η παραδοχή: «Με προγράμματα ορισμένου χρόνου, ναι»! Δεν είναι επιλήψιμο κατά την άποψή του. Δεν είναι δα και κανένα κακούργημα!

Αλλά τα χειρότερα είναι παρακάτω: η συμμετοχή στις εκλογές ενός τίμιου πολιτικού με σημαντικό έργο και ιστορία, ο οποίος διαχειρίστηκε με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο το δημόσιο χρήμα, θεωρεί ο πρώην Νομάρχης ότι μόνο ζημία ή αλλοίωση του αποτελέσματος θα επέφερε! Σκέψη βαθιά δημοκρατική λοιπόν! Ζημία η συμμετοχή των τίμιων στις εκλογές! Ικανή να επιφέρει αλλοίωση του αποτελέσματος! Ποιου αποτελέσματος; Αυτού που επιθυμούσε ο πρώην Νομάρχης, όχι αυτού που τελικά «έβγαλαν» οι κάλπες.

Φυσικά καμία ζημία στην πολιτική ζωή του τόπου δεν επέφερε η συμμετοχή του πρώην Νομάρχη στις ίδιες εκλογές, που ακολουθήθηκε από την ποινική δίωξη και εν συνεχεία καταδίκη του».

 

Διαβάστε επίσης