• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου σε μία ζεστή εκδήλωση που περίσσευαν τα χαμόγελα και οι ευχές έκοψαν την βασιλόπιτα οι οικονομολόγοι μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Καβάλας. Στην εκδήλωση  παραβρέθηκε και χαιρέτησε την εκδήλωση ο πρόεδρος του 2ου  περιφερειακού τμήματος ο Θεολόγης Βενέτης . Η αντιπρόεδρος του οικονομικού επιμελητήριου Ανατολικής Μακεδονίας Μαρία Δαλκίτση στην σύντομη ομλία της αναφέρθηκε στην ανάγκη να οργανωθούν καλύτερα τα οικονομολογικά επαγγέλματα. Ειδικότερη αναφορά έκανε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Καβάλας όπως το λιμάνι ,το παραλιακό μέτωπο, την Εγνατία οδό και την Θάσο ,τον δυνατό πρωτογενή τομέα της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης  στα προβλήματα που προκαλούν αναπτυξιακή στασιμότητα  ,όπως η αποβιομηχανοποίηση ,η  απουσία νέων θέσεων εργασίας ,η  μετανάστευση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων .Για τα παραπάνω θέματα τόνισε ότι απαιτείται  συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς .

Κλείνοντας ενημέρωσε τα μέλη ότι δύο προγράμματα, πολύ σημαντικά,  θα τρέξουν την επόμενη περίοδο:

850 οικονομολόγοι θα καταρτιστούν και θα πάρουν πιστοποίηση για το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή και του διαχειριστή αφερεγγυότητας. 3400 οικονομολόγοι που απασχολούνται με άσχετα αντικείμενα ή είναι άνεργοι θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας στο αντικείμενο τους. (Πηγή Kavalapoint.gr)

 


 

Χθες το πρωί ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης υπέγραψε απόφαση για την αυτοδίκαιη έκπτωση του Κώστα Κουνάκου από τη θέση του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Η απόφαση ήταν απαραίτητη, αναμενόμενη. Φυσιολογική. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής αργότερα χθες το μεσημέρι προσήλθε ο αναπληρωματικός του (εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης του Μάκη Παπαδόπουλου) κ. Σωτήρης Λαζαρίδης. Όπως είπε θα καλύψει προσωρινά τη θέση αφού η παράταξη θα ορίσει άλλον τακτικό εκπρόσωπο της.

 

Στην ίδια συνεδρίαση δεν παρέστη (μάλλον λόγω της χθεσινής του γιορτής) ο Μπάμπης Δράκος, συμμετέχει συνεχώς αλλά ως παρατηρητής. Στο τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκε ο κ. Κουνάκος, ο οποίος δεν πρόλαβε τα «ζουμερά» θέματα αυτής αλλά όπως φάνηκε συνέχισε την ενημέρωση του επί των οικονομικών του Δήμου. Επακολούθησε συνάντηση του με τον διευθυντή του Δήμου. Τα μισόλογα του κ. Κουνάκου (συμπεριλαμβανομένων υπονοούμενων) αναφέρονταν στα χρέη των σχολικών επιτροπών. Τα οποία αφορούν την προηγούμενη διοίκηση κι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος τα ερευνά.

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μάθαμε ότι: 1)Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. 2) Ο δήμαρχος θα πάει το Σάββατο στην Αθήνα για να παραστεί στην εκδήλωση κοπής πίτας του συλλόγου των Καβαλιωτών. Αυτό το τελευταίο το ανακοίνωσε ο ίδιος στη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Ο κ. Μουριάδης ήταν θυμωμένος χθες επειδή το διήμερο Σάββατο και Κυριακή δεν είχε πετρέλαιο για τη θέρμανση του το γυμναστήριο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα. Όπως είπε, ουδείς υπάλληλος ενημέρωσε έγκαιρα τη διοίκηση. Η οποία έμαθε το πρόβλημα εκ των υστέρων και το έλυσε αμέσως.

 

Εξ αυτού του λόγου δόθηκε εντολή στον αντιδήμαρχο κ. Μουμτζάκη να ορίσει υπάλληλο υπεύθυνο σε κάθε δημοτικό αθλητικό χώρο, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να ενημερώνει για την επάρκεια του πετρελαίου θέρμανσης. « Ποιος θα είναι ο αρμόδιος σε κάθε γήπεδο θα το μάθουν και οι σύλλογοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουριάδης.

 

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας έλαβε απόφαση χθες για έναν πρόχειρο διαγωνισμό ως προς την καθαριότητα χώρων στα δύο κτίρια του δημαρχείου και σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες. Ο διαγωνισμός αφορά ιδιώτη, που θα διαθέσει προσωπικό καθαριστριών για διάστημα 3 επόμενων μηνών. Στη συνέχεια το κενό θα καλυφθεί μάλλον από το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας.

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό φυσικά πρόσωπα (π.χ. άνεργοι της Καβάλας) η απάντηση είναι αρνητική. Προτεραιότητα έχουν οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί. Αν αυτοί δεν ενδιαφερθούν για τα μέλη τους ακολουθούν οι γνωστές εταιρίες καθαριότητας. Το ποσό που θα διατεθεί είναι ελαφρώς μικρότερο των 40.000 ευρώ.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή στη χώρα μας η τοπική αυτοδιοίκηση είναι τόσο … ανεξάρτητη που δεν μπορεί να προσλάβει αυτό που χρειάζεται. Η διοίκηση Μουριάδη πληροφορήθηκε την έλλειψη καθαριστριών για τους δημοτικούς χώρους (κτίρια, υπηρεσίες κτλ) όταν ανέλαβε. Αφού σκέφθηκε πιθανές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, κατέληξε στην πιο συνηθισμένη. Στον ιδιώτη.

 

Ας μη ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέθηκε θέμα καθαριότητας ακόμη και του πολιτιστικού κέντρου Πυθαγόρας. Ακόμη και για τον Πυθαγόρα δεν βρίσκεται εύκολα καθαρίστρια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καταστάσεις καθόλου καλές.

 

Για να προσλάβει ο Δήμος Καβάλας μόνιμο προσωπικό καθαριστριών πρέπει να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα… Για το εποχιακό προσωπικό περίπου τα ίδια. Η Κοινωφελής Εργασία που θα φέρει τέτοιους εργαζόμενους δεν θα γίνει στην ώρα της. Το πρόβλημα περίμενε αρκετά. Με τον πρόχειρο διαγωνισμό και τον ιδιώτη θα λυθεί με τον συντομότερο τρόπο. Δυστυχώς άλλη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει εδώ που έφθασαν τα πράγματα.

 

Ο ιδιωτικός ΟΤΕ το έκανε το θαύμα του στον μικρό και συμπαθητικό Κεχρόκαμπο. Τον άφησε χωρίς τηλέφωνο από την περασμένη Τετάρτη. Για κακή τύχη του Κεχρόκαμπου, οι λίγοι κάτοικοι του είναι όλοι πελάτες του ΟΤΕ. Οι άλλες εταιρίες δεν έχουν δίκτυο ή εν πάση περιπτώσει δεν έχουν σχεδόν καθόλου πελάτες στην περιοχή. Αλλά ακόμη κι αν στην υπόθεση εμπλέκονταν και άλλες εταιρίες, μια από τα ίδια δεν θα γίνονταν;

 

Το κακό είναι η μοναξιά που αισθάνονται οι αδικημένοι κάτοικοι του χωριού. Χωρίς τηλέφωνο από την Τετάρτη, κάποιος έπρεπε να ενδιαφερθεί. Να πιέσει τον ΟΤΕ. Προκύπτει ότι αυτό δεν έγινε από κανέναν. Κι αν έγινε δεν έγινε σωστά. Οι συγγενείς των κατοίκων του Κεχρόκαμπου διαμαρτύρονται από χθες κι ελπίζουν. Άραγε θα διορθωθεί η βλάβη ή θα περιμένουν ως την Άνοιξη;

 

Για την ερχόμενη Δευτέρα μεταφέρθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με θέμα τα αγροτικά. Μαθαίνουμε ότι για αυτόν τον λόγο θα επισκεφθεί την πόλη μας, εκτός του πρώην υπουργού Αραχωβίτη, και ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο γνωστός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τζουμάκας πάει καιρός που μετέχει στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Με αντικείμενο τα του πρωτογενούς τομέα.

 

Η πρόσφατη επίσκεψη στην Καβάλα της Μάρως Δούκα προκάλεσε δισέλιδη συνέντευξη της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Το κείμενο συνοδεύονταν από φωτογραφίες της εκδήλωσης, η συγγραφέας με μαθητές του Δ. Ωδείου κτλ. Πριν αναφερθεί στο έργο της κτλ, ρωτήθηκε για την επίσκεψη της στην πόλη μας. Απάντησε: «Ευχάριστο ταξίδι σε μια παραθαλάσσια πόλη με βαθιά ιστορία και πολλούς γλάρους. Σκεφτόμουν τον Γιώργο Χειμωνά που γεννήθηκε εδώ, σκεφτόμουν και τον ποιητή Πρόδρομο Μάρκογλου. Ευχαριστώ το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας για την πρόσκληση, ξεχωριστά ευχαριστώ τον Θοδωρή Γκόνη για τις κουβέντες μας. Ήταν μια καλή βραδιά. Χάρηκα με τον κόσμο. Έβλεπα χαμογελαστό και καλοσυνάτο το βλέμμα τους πάνω μου».

 

Την Κυριακή το πρωί το σωματείο των αστυνομικών Καβάλας πραγματοποίησε την καθιερωμένη εκδήλωση βράβευσης των αριστούχων μαθητών, παιδιών των μελών του. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του τελευταίου ορόφου του κτιρίου της Α.Δ. Καβάλας.

 

Τρεις μήνες τώρα η ΝΟΔΕ Καβάλας νοικιάζει από τον ΟΛΚ γραφεία στην πολυκατοικία του, στην παραλία. Χθες πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν για συνέντευξη τύπου. Ο χώρος είναι κατάλληλος και σαφώς μεγαλύτερος από τον προηγούμενο. Προτεραιότητα της ΝΟΔΕ πρέπει να είναι τώρα η αντικατάσταση των επίπλων. Λογικά έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 20 ετών! Αν δεν τα αλλάξουν τώρα που είναι Κυβέρνηση, πότε θα το κάνουν;

 

Διαβάστε επίσης