μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρά τη βροχή πλήθος εργατών βρίσκονταν και χθες στο σημείο της ανατολικής εισόδου της Καβάλας, στον κόμβο του νέου λιμανιού. Τοποθετούσαν προστατευτικά στηθαία. Ταυτόχρονα «έπεφταν» μπετά για την ολοκλήρωση της κατασκευής της τριγωνικής τάφρου στην άκρη του δρόμου. Ο εργολάβος βιάζεται να ανοίξει το δρόμο- επιτέλους-  αλλά τα πάντα θα κριθούν από το πότε θα γίνει η απαραίτητη ασφαλτόστρωση. Συνεχίζουμε να περιμένουμε αυτήν την ώρα. Μόνο με ασφαλτοστρωμένο το δρόμο αυτός θα δοθεί στην κυκλοφορία.

 


 

Στις 16 Ιουλίου του 2012 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παρουσία και της διοίκησης του ΟΛΚ. Πρόεδρος της οποίας ήταν ο Αδάμ Κοσμίδης. Η συνεδρίαση είχε γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Θέμα της συνεδρίασης οι οικοπεδικές και οικονομικές διαφορές για τον γνωστό λόφο στο νέο λιμάνι. Τελικά το θέμα λύθηκε δικαστικά κι ο ΟΛΚ αποζημίωσε τη Δημωφέλεια. Δηλαδή το Δήμο Καβάλας.

 

Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε θιγεί και το ζήτημα του κεντρικού λιμανιού. Χωρίς να ξεχωρίζουν οι τότε δημοτικοί σύμβουλοι τη χερσαία ζώνη από το υπόλοιπο λιμάνι. Τότε λοιπόν ουσιαστικά είχε αποφασιστεί κι επιβεβαιωθεί η πρόθεση του Δήμου να διεκδικήσει όλο το κεντρικό λιμάνι. Ναι μεν δεν έγιναν καθόλου ενέργειες αλλά η απόφαση είχε παρθεί κι ήταν ομόφωνη.

 

Από την εποχή του Λιμενικού Ταμείου Καβάλας ως σήμερα ο Δήμος Καβάλας σε κάθε ευκαιρία ζητά ή εκδηλώνει πρόθεση να διεκδικήσει το κεντρικό λιμάνι. Στις μέρες μας αυτή η σταθερή διαπαραταξιακή και διαχρονική στάση άρχισε να αλλάζει. Κάποιοι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και κάποιοι άλλοι ζητούν (για λογαριασμό του Δήμου) μόνο την χερσαία ζώνη.

 

Δεχόμαστε ότι όσο περνούν τα χρόνια, πολλά είναι αυτά που αλλάζουν. Φυσιολογικά ή μη. Μια πόλη που διαθέτει λιμάνι δεν μπορεί να αδιαφορήσει για αυτό. Η Καβάλα που είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με το λιμάνι της δεν είναι δυνατόν να μείνει θεατής των εξελίξεων. Όλα τα άλλα είναι «σε λόγια να βρισκόμαστε».

 

Αυτά τα περίεργα και μη αυτοδιοικητικά λόγια είναι βέβαιο ότι θα τα ζήσουμε, θα τα ακούσουμε το προσεχές διάστημα. Ισχύει παρόλα αυτά η πρόσφατη και για το ίδιο θέμα δήλωση του Βαγγέλη Παππά. Να σηκωθούμε από τον καναπέ. Αν δεν το κάνουμε, θα αναλάβουμε τη σχετική ευθύνη.

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε χθες το μεσημέρι να διορθώσει το δημοσίευμα των Νέων για την δεδομένη- υποτίθεται- επένδυση της Volkswagen στη Θάσο. Ο δε Υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης που ξαφνιάστηκε όταν διάβασε το κείμενο της εφημερίδας, φέρεται να σχολίασε: « Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω τους». Κατά τις ίδιες πληροφορίες νωρίς χθες το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον Πρωθυπουργό. Μάλλον του εξήγησε πως έχουν τα πράγματα αφού το δημοσίευμα δεν ήταν αληθινό.

 

Συμπολίτης κάνει εύστοχο χιούμορ με αφορμή την είδηση στην πρώτη σελίδα των Νέων. Γράφει στο διαδίκτυο: «Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» για την Θάσο και της υπόθεση Volkswagen διαβάζουμε: “Το σημαντικότερο τέλος στοιχείο που διαθέτει είναι ότι μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ακριτικής περιοχής και να υπερκεράσει το πρόβλημα των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας αυτόνομα κινούμενων οχημάτων στο δημόσιο δρόμο, χωρίς την παρουσία του οδηγού.” Να συμπληρώσω ότι ειδικά η διαδρομή Ποτός-Ποταμιά , ενδείκνυται για την κίνηση αυτόνομων κινούμενων οχημάτων χωρίς παρουσία οδηγού , με αμφίβιες τάσεις ! Εκεί να του πάνε τους Γερμανούς … Θα τρελαθούν από την χαρά τους».

 

Την προσεχή Τρίτη 18 Φεβρουαρίου θα γίνει απεργία σε όλη την Ελλάδα για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ανακοινώθηκε ήδη από το ΠΑΜΕ και τους συνταξιούχους απεργιακή συγκέντρωση στην Καβάλα. Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 11 στην πλατεία Καπνεργάτη.

 

Χθες το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Καβάλας γνωστοποίησε τη συμμετοχή του στην απεργία. Ταυτόχρονα καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους στην απεργιακή συγκέντρωση. Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 12 στην πλατεία Καπνεργάτη! Με διαφορά μικρή, μιας ώρας, δύο συγκεντρώσεις στην ίδια πλατεία. Για τον ίδιο λόγο. Δεν είναι αστείο; Φυσικά και είναι. Εκτός αν πρόκειται για το πρώτο βήμα ώστε οι καθιερωμένες ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις στην πόλη μας σιγά σιγά να ενωθούν και να γίνουν μία.

 

Πάλι στο δικαστήριο ήταν χθες το πρωί πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ. Η χθεσινή δίκη αφορούσε επεισόδιο που έγινε κοντά στην πύλη του εργοστασίου την περίοδο των απεργιών. Με κατηγορούμενο στέλεχος της επιχείρησης. Η υπόθεση αναβλήθηκε μία ακόμη φορά. Χθες λόγω παρέλευσης ωραρίου. Θυμίζουμε ότι όλη την εβδομάδα οι δίκες στο Δικαστικό Μέγαρο ξεκινούν στις 11 το πρωί (αντί στις 9) λόγω κινητοποίησης – δίωρης αποχής από την εργασία- των δικαστικών υπαλλήλων. Είναι λογικό για αυτόν τον λόγο να μην προλαβαίνουν να δικαστούν οι υποθέσεις του πινακίου.

 

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου αποφάσισε χθες να θέσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου εκδήλωση που θα γίνει στην Ξάνθη στις 19 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας Οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στην ανάδοχη φροντίδα- υιοθεσία». Η ημερίδα θα οργανωθεί από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ. Προκαλεί εντύπωση η πραγματοποίηση της ημερίδας στην πόλη της Ξάνθης. Αν πρόεδρος του Κέντρου ήταν ο Σωτήρης Σωτηριάδης ή η Μαρίνα Φιλιππίδου, η ημερίδα είναι βέβαιο ότι θα γίνονταν στην Καβάλα. Όπου άλλωστε είναι η έδρα της Παιδόπολης. Η νέα πρόεδρος ωστόσο προσεγγίζει το θέμα διαφορετικά.

 

Εφημερίδα της Κέρκυρας δημοσίευσε χθες αναλυτικό κατάλογο των κρουαζιερόπλοιων που φέτος αναμένονται στο ίδιο νησί. Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβρη του 2020. Πρόκειται για 506 κρουαζιερόπλοια! Στην Καβάλα θα έχουμε φέτος καμιά 10αριά και πανηγυρίζουμε…

 

Ανακοινώθηκε και επίσημα χθες από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ η εκδήλωση της Δευτέρας για τα αγροτικά θέματα. Θα γίνει στην Ελευθερούπολη με ομιλητές, όπως ήδη γράψαμε, τους Αραχωβίτη και Τζουμάκα. Η εκδήλωση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 7 το απόγευμα στη γνωστή και μοναδική αίθουσα του Πραβιού. Δίπλα στο δημαρχείο.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα λέγεται ότι θα κριθεί οριστικά το αν θα πραγματοποιηθεί φέτος το αεροπορικό σόου. Ακούμε ότι αναζητείται plan b ώστε να προχωρήσει η διοργάνωση άμεσα. Κι αν στο μεταξύ υπάρξει βοήθεια από τον Παναγιωτόπουλο, θα είναι καλοδεχούμενη. Πρώτη φορά στην ιστορία του η οργάνωση του σόου άργησε τόσο πολύ. Θα είναι θαύμα αν τελικά το σόου γίνει.

 

Στην Καβάλα ήταν χθες ο νέος αστυνομικός διευθυντής της ΑΜΘ. Σχετική ανακοίνωση υπήρξε από το Δήμο Καβάλας: «Με το νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πασχάλη Συριτούδη, συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου 2020, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης. Ο κ. Συριτούδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, Γιάννη Καραμανλή, ανέφερε ότι βασικός του στόχος είναι να διατηρήσει τις άριστες σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., με όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας. Ο κ. Μουριάδης, αφού συνεχάρη τον κ. Συριτούδη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, τόνισε ότι ο Δήμος Καβάλας στηρίζει το έργο της Αστυνομίας για την τήρηση της νομιμότητας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».

 

Πριν από λίγες μέρες η διοίκηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας συνάντησε τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Του εξήγησε τα αιτήματα της κι ο κ. Πασχαλίδης υποσχέθηκε να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί. Οι γονείς κηδεμόνες ζήτησαν κυρίως χρήματα για τα σχολεία του Δήμου.

 

Διαβάστε επίσης