μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους σε μια εκδήλωση που εμμέσως ήταν επηρεασμένη από τα πρόσφατα γεγονότα στο Επιμελητήριο. Αναμενόμενο. Οι μάρτυρες της συμφωνίας που δεν τηρήθηκε ήταν παρόντες στο γεγονός αλλά απουσίαζε ο Μάρκος Δέμπας! Αντίθετα, ως πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, παραβρέθηκε κανονικά ο κ. Παναγιωτίδης.

Η εκδήλωση είχε κόσμο. Είχε αντιπροσώπους σωματείων. Αυτό αμέσως την καθιστά πετυχημένη. Γενικά η Ομοσπονδία ακολουθεί μια θετική διαδρομή, την οποία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει κι η νέα διοίκηση. Τυχερός στη βασιλόπιτα ήταν ο Γιάννης Βουδούρης, των επαγγελματιών τεχνιτών αυτοκινήτων. Όταν ήρθε η ώρα για το κομμάτι του Επιμελητηρίου, κλήθηκε να το λάβει ο κ. Κουκουτίνης. Και όχι ο Γιάννης Παναγιωτίδης, που παραμένει Α’ Αντιπρόεδρος. Ο κ. Παναγιωτίδης έκανε το συμβολικό δώρο στον Μητροπολίτη Στέφανο (φωτογραφία). Ένα ψαλίδι ραπτικής. Οι γονείς του Μητροπολίτη άσκησαν στη Θεσσαλονίκη το επάγγελμα του ράπτη κι η Ομοσπονδία θέλησε να τιμήσει αυτή τους τη δραστηριότητα. Και κάτι τελευταίο. Στην εκδήλωση προβλήθηκε το πολύ ωραίο  video για τα 100 χρόνια της Ομοσπονδίας. Πρώτη φορά είχε προβληθεί στον Απόλλωνα, το Φθινόπωρο. Το video έχει μπόλικο Άγγελο Τσατσούλη αλλά Μάρκο Δέμπα πουθενά!

 


 

Το βράδυ της Τετάρτης, καλεσμένη στην εκπομπή του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ στο Ένα Τσάνελ, η πρώην Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα έκανε ενδιαφέρουσες δηλώσεις. Σε αυτές δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφια για τον Δήμο Καβάλας. Πρώτη φορά έκανε αυτήν την δήλωση, πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Δημιούργησε με αυτόν τον τρόπο νέα δεδομένα, πάνω που είχαμε αρχίσει να προσαρμοζόμαστε στα προηγούμενα.

 

Η κ. Τσανάκα έως την Τετάρτη ήταν σταθερή. Είχε πει (και ξαναπεί) ότι αν εκλέγονταν το 2019 θα έκανε τη δεύτερη και τελευταία της θητεία. Είχε ξεκαθαρίσει ότι αν δεν εκλέγονταν (όπως τελικά συνέβη) θα αποχωρούσε. Δεν θα ήταν εκ νέου υποψήφια. Σε αυτή τη βάση έγιναν (από το Καλοκαίρι) όλα όσα έγιναν. Δρομολογήθηκαν κάποιες διαδικασίες και πολύ περισσότερες σκέψεις. Οι ενδιαφερόμενοι να καλύψουν τη θέση όχι λίγοι.

 

Παράλληλα άρχισε το… «διαπαραταξιακό» παιχνίδι που ο … «κακός» Κουνάκος πήγε να το χαλάσει. Για χάρη των διαπαραταξιακών επαφών και μελλοντικών συμφωνιών ο Κουνάκος πήρε φιλικό- το τονίζουμε, φιλικό- διαζύγιο κι ο δρόμος άνοιξε. Ως που προχθές η κ. Τσανάκα έφερε τα πάνω κάτω.

 

Θα δούμε τι τελικά θα συμβεί. Έχουμε χρόνο μπροστά μας. Πάντως μια υποψηφιότητα της κ. Τσανάκα εξασφαλίζει -όπως τουλάχιστον φαίνεται-  πιο εύκολα την ενότητα των νεοδημοκρατών στο Δήμο. Αν αντίθετα αποφασίσει να αποσυρθεί, τότε μόνο ο Θεός γνωρίζει τι θα συμβεί.

 

Πριν από λίγους μήνες είχαμε αναφερθεί στις δράσεις κάποιων, οι οποίοι ενδιαφέρονταν κι ενδιαφέρονται. Δεν έχουν σχέση με το σημερινό κομματικό κατεστημένο, για το οποίο λέγεται ότι έχει σύντομη ημερομηνία λήξης. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν παράγοντες της τοπικής ΝΔ που θα προσεγγίσουν τις προσεχείς δημοτικές εκλογές αλλιώς. Θα αναφερθούν και με πράξεις στην ανάγκη να υπάρξει ένας νέος και άφθαρτος υποψήφιος δήμαρχος. Κι έχουν επιλογές προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτός αν επιλεγεί η Δήμητρα Τσανάκα.

 

Οι εξελίξεις και τα σενάρια δεν αφορούν μόνο τη ΝΔ Καβάλας. Απασχολούν έντονα τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Που κι αυτός δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Άρχισε να τηλεφωνεί, προσεγγίζει, προσπαθεί να «εξουδετερώσει» όσους στο μέλλον είναι πιθανόν να γίνουν δικά του εμπόδια. Δύσκολη δουλειά. Ευτυχώς τα ίδια έκανε (ή τουλάχιστον προσπάθησε να κάνει) και πρόσφατα. Άρα είναι συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια…

 

Ξαφνικά ο Νομός Καβάλας δέχεται μια «επίθεση» φιλίας από πολλούς και διάφορους υποψήφιους επενδυτές. Υπάρχει σχετικός κατάλογος, ο οποίος συνεχώς μεγαλώνει. Ίσως σύντομα μεγαλώσει κι άλλο. Μας υπόσχονται πολλά και διάφορα. Εμείς από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι: 1)Ξαφνιαζόμαστε 2) Δεν πειθόμαστε 3)Δεν έχουμε την σχετική εμπειρία για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και προτάσεων.

 

Καμιά φορά μαλώνουμε μεταξύ μας. Έντονα μάλιστα. Αυτός ο ενδιαφέρον και πρωτότυπος καυγάς ανακύπτει όταν οι μισοί είναι με τον επενδυτή κι άλλοι μισοί όχι. Όταν π.χ. κάποιοι επιθυμούν σφόδρα την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι άλλοι μισοί όχι. Στο βάθος αυτής της κατάστασης εντοπίζεται η ανωριμότητα όλων μας. Επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, αποδεικνύεται η όχι κατάλληλη εκπαίδευση και προετοιμασία μας.

 

Αλήθεια, τι εικόνα δίνουμε στους επενδυτές όταν μαλώνουμε μεταξύ μας; Σίγουρα όχι καλή. Θα γελούν με τα χάλια μας. Παρόλα αυτά φαίνεται να επιμένουν. Ο λόγος είναι άλλοτε γνωστός κι άλλοτε όχι. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να συνδέουμε (ακόμη κι όταν δεν συνδέονται) τους υποψήφιους επενδυτές με τοπικά πρόσωπα που έτσι κι αλλιώς αντιπαθούμε. Αμέσως αντιπαθούμε και τον επενδυτή, ο οποίος φέρεται να είναι του κύκλου τους. Κι ας μην είναι.

 

Όταν αυτό γίνεται από τάχα σοβαρούς ντόπιους επιχειρηματίες (τρομάρα τους) το πράγμα καταντά γελοίο. Άρρωστο. Ας κοιτάξουμε λοιπόν να συνέλθουμε. Να τα βρούμε μεταξύ μας ώστε κάπου να συμφωνήσουμε. Μόνο έτσι την κρίσιμη στιγμή θα λάβουμε σωστές αποφάσεις, θα κρατήσουμε υπεύθυνη στάση. Που δεν θα εξαρτάται, δεν θα επηρεάζεται από το ατομικό μας συμφέρον.

 

Φημολογείται ότι το υδροπτέρυγο που καιρό τώρα είναι παροπλισμένο στο νέο λιμάνι, βγαίνει προς πώληση. Κατά τις ίδιες φήμες βρέθηκε αυτός που θα το αγοράσει. Αφού ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, ο νέος ιδιοκτήτης φέρεται αποφασισμένος να κάνει ότι είναι δυνατόν για να το επαναφέρει στη γραμμή προς Θάσο. Στο μεταξύ θα έχει πλησιάσει αρκετά η νέα τουριστική περίοδος.

 

Αρχίζουν σιγά σιγά να ανακοινώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις των Δήμων του Νομού Καβάλας. Οι οποίες κορυφώνονται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ο Δήμος Παγγαίου ετοιμάζει το καθιερωμένο πρόγραμμα, ήδη ανακοινώθηκε η παρέλαση καρναβαλιών στη Νέα Πέραμο την Κυριακή 1η Μαρτίου.

 

Τη βασιλόπιτα του νέου έτους έκοψε με πρόσφατη του εκδήλωση ο Μελισσοκομικός Σύλλογος της Καβάλας. Ο οποίος βλέπει τα μέλη του να είναι κοντά του και να αυξάνονται. Με την ευκαιρία έγιναν και εκλογές. Πρόεδρος παρέμεινε ο ακούραστος Σίμος Μπέλλος.

 

Η βραβευμένη με όσκαρ ταινία «Παράσιτα» επανέρχεται από την Κυριακή το βράδυ στον Απόλλωνα. Θα παιχθεί 4 φορές, μία προβολή την ημέρα, ως την Κυριακή. Όταν ο κινηματογράφος έδειξε στην ώρα της την ταινία, δεν ήταν πολλοί οι Καβαλιώτες που την είδαν. Θα δούμε αν αυτό αλλάξει. Κι αν αλλάξει θα είναι λόγω των όσκαρ και της διαφήμισης που επακολούθησε.

 

Πανηγυρικά και εξόχως χαρούμενα κείμενα στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες της Αλεξανδρούπολης. Πρόσφατα έμαθαν ότι ενδιαφέρεται για το αεροδρόμιο της πόλης «Δημόκριτος» η εταιρία Fraport. Θεωρούν την εξέλιξη θετική. Ίσως γιατί έχουν κατά νου όσα γίνονται στην Καβάλα. Τα οποία δεν οφείλονται στη Fraport. Οφείλονται στη Θάσο. Υπήρχαν άλλωστε και πριν την Fraport.

 

Από την προσεχή Δευτέρα επανέρχονται σε κανονική λειτουργία και τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες του Δικαστικού Μεγάρου. Μέχρι και σήμερα λειτουργούν από τις 11 το πρωί και μετά. Η αποχή από την εργασία –δύο ώρες κάθε μέρα- τελειώνει σήμερα. Αν χρειαστεί θα επαναληφθεί αλλά όχι από τη Δευτέρα, έλεγαν χθες στο δικαστήριο δικαστικοί υπάλληλοι.

 

Συμπολίτης έστειλε επιστολή στην Πρωινή. Γράφει για πρώην βουλευτή Καβάλας. Τον είδε, σημειώνει, να καπνίζει εκεί που δεν έπρεπε. «Οι υπόλοιποι θαμώνες καταστήματος κάπνιζαν στο δρόμο. Κι όταν ο σερβιτόρος του έκανε παρατήρηση ο πρώην βουλευτής απάντησε: Έλα μωρέ, στα κρυφά καπνίζω» αναφέρει ο συμπολίτης.

 

Παρουσιάζεται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, στην αίθουσα του Ιανού, το παιδικό βιβλίο που έγραψε ο πρώην Δήμαρχος της Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

 

Διαβάστε επίσης