μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το βασικό και κυρίαρχο θέμα στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι αυτό που θέτει σε υψηλούς τόνους ο Δήμαρχος Νέστου. Το πρόβλημα του κ. Σάββα Μιχαηλίδη είναι τεχνικής και οικονομικής φύσεως, αφορά τη διαπραγμάτευση του με τη ΔΙΑΑΜΑΘ (ίσως και τον ιδιώτη που εμπλέκεται στον σκουπιδότοπο). Εν όψει αυτής της διαπραγμάτευσης ο Δήμαρχος Νέστου ανεβάζει τους τόνους και καλά κάνει. Στοχεύει σε ότι συμφερότερο μπορεί ως προς το κόστος εξυπηρέτησης του Δήμου του.

 

Βασικό θέμα είναι τι ακριβώς κάνει ο Δήμος Καβάλας με τα σκουπίδια του. Άντε και τα σκουπίδια όμορων Δήμων. Ενεργεί μόνος του ή ζητά βοήθεια απ’ άλλους; Κι όταν ζητά βοήθεια από άλλους, με ποιους όρους θα γίνει αυτή η συνεργασία; Θα πληρώνεται για τη συνεργασία ή θα πληρώνει; Η ΔΙΑΑΜΑΘ μας προέκυψε στην πορεία, για το καλό των Δήμων. Το καλό άργησε αλλά αποδείχθηκε κι ιδιαίτερα ακριβό. Τώρα «παλεύουν» με διάφορες διαδικασίες ώστε να καταφέρουν να κάνουν λογικές τις χρεώσεις. Τώρα είναι πολύ αργά.

 

Κι όμως, υπήρχε κι άλλος δρόμος. Μόνος του ο Δήμος Καβάλας. Αλλά και σχετικά πρόσφατα που του δόθηκε η ευκαιρία, πάλι κοίταξε προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Προς τους ιδιώτες. Σε αυτούς απευθύνεται για να κάνει το εργοστάσιο των σκουπιδιών. Ναι μεν ακολουθεί τις άνωθεν ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά ταυτόχρονα δείχνει να λειτουργεί εις βάρος του. Σε ένα ακόμη αυτογκόλ.

 

Η μαγκιά για την τοπική αυτοδιοίκηση και τον κάθε Δήμο είναι να προχωρά μόνος του. Ολομόναχος. Στηριζόμενος σε αυτά που διαθέτει. Στον σκουπιδότοπο του, στα απορριμματοφόρα του, στο ΚΔΑΥ και στους ΣΜΑ. Στηριγμένος σε αυτήν την περιουσία εκσυγχρονίζει, χρηματοδοτεί εκμεταλλευόμενος ευρωπαϊκά προγράμματα, κερδίζει. Όταν όμως στον χορό μπαίνουν κι άλλοι, τότε το πράγμα αλλάζει. Όταν αυτοί είναι ιδιώτες, που στόχο έχουν το κέρδος, τότε αλλάζει ακόμη περισσότερο.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες θα υπάρχουν που και που καυγαδάκια για το πάπλωμα… Οι φωνές μάλλον θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα κι έτσι στο τέλος θα υπάρξει ένας ακόμη συμβιβασμός των εμπλεκόμενων. Εν των μεταξύ τα σκουπίδια από αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης θα μετατρέπεται σε γήπεδο του ιδιωτικού τομέα. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Μετά από εβδομάδες ησυχίας (μεγάλης μάλιστα) ξανάρχισαν χθες εργασίες στην υπό ανακαίνιση Μεγάλη Λέσχη. Το ιστορικό κτίριο ετοιμάζεται να αποκτήσει κανονική σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Ο Δήμαρχος έχει πει ότι θα παραδοθεί για να αρχίσει να λειτουργεί τον ερχόμενο μήνα. Ο οποίος δεν είναι καθόλου μακριά.

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει σήμερα στο Ν. Καβάλας ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου. Είναι μεγάλο (από το πρωί ως το απόγευμα) με επισκέψεις και σε Παγγαίο- Νέστο. Ο Υπουργός θα πάει σε διάφορα σημεία αλλά και σε επιχειρήσεις. Εξ αυτού του λόγου δεν υπάρχει στο πρόγραμμα σύσκεψη φορέων αλλά και συνέντευξη τύπου. Το πρόγραμμα του δόθηκε το πρωί στη δημοσιότητα από τη ΝΟΔΕ, το απόγευμα και από το Υπουργείο. Την ύστατη ώρα προστέθηκε η επίσκεψη και στο ΤΕΕ ΑΜ.

 

Στην εκπομπή του Βαγγέλη Ευαγγελίδη μίλησε χθες το απόγευμα, στη συχνότητα του ραδιοφώνου της Πρωϊνής, ο Σταμάτης Κραουνάκης. Θυμήθηκε τα νεανικά του χρόνια ως επικεφαλής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Σχολίασε θετικά το ΔΗΠΕΘΕ και ειδικότερα το έργο που κάνει ο Θοδωρής Γκόνης. Όπως φάνηκε ο Σταμάτης Κραουνάκης παρακολουθεί στενά το δημοτικό θέατρο της Καβάλας, το οποίο ουσιαστικά δημιουργήθηκε από τον ίδιο. Με εντολή του τότε Δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη.

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νέστου ήταν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι των 135 εργαζόμενων της ΒΦΛ. Ενημέρωσαν για το πρόβλημα τους κι είχαν στήριξη με ψήφισμα που ενέκριναν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα δεν υπήρξε χθες ή τουλάχιστον τέτοια δεν έγινε γνωστή.

 

Από τότε που ο Κώστας Κουνάκος έπαψε να είναι μέλος στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, έπαψε να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της και η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου. Κάπως έτσι η διαδικασία κυλά πιο ήρεμα και κυρίως πιο σύντομα. Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε χωρίς εκπρόσωπο της παράταξης του Μάκη Παπαδόπουλου. Δεν φαίνεται ότι θα αργήσει να οριστεί ο αντικαταστάτης του κ. Κουνάκου ώστε να καλυφθεί το κενό. Ορίστηκε ψηφοφορία (όπως προβλέπεται) που θα γίνει την Κυριακή το πρωί, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι στη Διαύγεια απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Με αυτήν καλύπτεται προσωρινά το κενό από τον αιφνίδιο θάνατο του διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, αφού τα σχετικά καθήκοντα ανατίθενται στην κ. Μαρία Παντελή.

 

Στις12 σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο, στη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος θα παρουσιάσει και επίσημα τον συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, κ. Θανάση Αθανασίου. Εδώ που τα λέμε η παρουσίαση άργησε αφού η απόφαση πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το προηγούμενο Φθινόπωρο.

 

Η σημερινή διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης (ανακοινώθηκε από χθες από τη ΔΕΥΑΚ) οφείλεται σε δημοτικό έργο αντικατάστασης πυροσβεστικών κρουνών. Οι παλιοί κρουνοί για να αντικατασταθούν πρέπει να μεσολαβήσει διακοπή υδροδότησης! Ίδιες σύντομες διακοπές για τον ίδιο λόγο έγιναν αρκετές ακόμη στο πρόσφατο παρελθόν. Ίσως γίνουν κάποιες ακόμη.

 

Εκτός από την εκδήλωση του Σαββάτου στην αίθουσα του Ιανού στην Αθήνα, ο πρώην δήμαρχος της Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ παρουσίασε το παιδικό βιβλίο που έγραψε και στα Μέγαρα. Αντιγράφουμε την είδηση από την ιστοσελίδα Megara.org: Το προσαρμοσμένο για παιδιά, από τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ, έργο του Αισχύλου “Πέρσες” παρουσίασαν μέλη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Με την βοήθεια των εθελοντών της Λέσχης, τα παιδιά διάβασαν αποσπάσματα ενώ αναπαρήγαγαν μέρη του έργου με μικρής διάρκειας σκετς. Επίσης διάβασαν αποσπάσματα οι ηθοποιοί Άννα Αδριανού και Πέτρος Ξεκούκης.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η νεανική χορωδία Gruppetto υπό τη διεύθυνση της Ιωάννας Μουρτζούκου. Έπαιξαν: Πιάνο Ρένα Χατζοπούλου, κιθάρα Σπύρος Παπανικόλας, κρουστά Σπύρος Στρατούρης. Για το έργο του μίλησε ο σύγγραφέας Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Η Παιδική Λέσχη πραγματοποιεί τακτικά δράσεις.

 


Βασιλόπιτα και αποκριάτικη γιορτή της περιφερειακής ένωσης τυφλών στην Ανατολικής Μακεδονίας

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου (προχθές) πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας στην ταβέρνα «Το Κουτούκι του Σαρρή» με παρουσία πολλών μελών από την Καβάλα και τη Δράμα, αλλά και αρκετών φίλων. Την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Μαρκοστάμος Παναγιώτης και ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Σηφάκης Δημήτρης. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη ενημερώθηκαν για τον διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό του 2019, αλλά και για τις νέες εξελίξεις στον χώρο της αναπηρίας για παροχές και δικαιώματα. Οι εκπρόσωποι των σωματείων από την Αθήνα συνετέλεσαν σε μια πληρέστερη ενημέρωση των μελών γύρω από τα θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία όρασης, εφόσον έχουν συνεχείς επαφές με τα αρμόδια υπουργεία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των διοικήσεων των όμορων Περιφερειακών Ενώσεων, όπως η γενική γραμματέας της Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας κα Λορέντζου Κατερίνα και ο πρόεδρος της Π.Ε. Θράκης κ. Μποζ Ερσίν. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας την οποία ευλόγησε ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Φ.Ν.Θ. πάτερ Παναγιώτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης Γιάννης, ο βουλευτής κ. Λαζαρίδης Μακάριος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντωνιάδης Κώστας και ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας, παιδείας και αθλητισμού κ. Μουμτζάκης Απόστολος. Μετά τη λήξη όλων των εργασιών ακολούθησε αποκριάτικο γλέντι με πολύ κέφι. Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Σαρρή για την άριστη συνεργασία και την φιλοξενία, τα εμπορικά καταστήματα που μας διέθεσαν δώρα για τα μέλη μας, καθώς και τους φούρνους Φελλαχίδη που για μια χρονιά ακόμη μας διέθεσαν δωρεάν την βασιλόπιτα και τα ατομικά πιτάκια.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης