μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Απρόσμενη εξέλιξη σημείωσε η χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την εκλογή δύο μελών της οικονομικής επιτροπής. Ενός τακτικού μέλους κι ενός αναπληρωματικού. Και οι δύο από την παράταξη του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Η ειδική συνεδρίαση έγινε λόγω της ανεξαρτητοποίησης του κ. Κουνάκου και της παραίτησης του στη συνέχεια από μέλος της οικονομικής επιτροπής.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν θετικό για την εκλογή τακτικού μέλους. Όχι όμως και για τον αναπληρωματικό. Ενώ δεν προβλέπονταν, έγινε επαναληπτική ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα της οποίας (εκλογή και αναπληρωματικού μέλους) τελικά θα κριθεί στην Αποκεντρωμένη. Σε γενικές γραμμές η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό. Αρχικά λόγω ατυχίας, στη συνέχεια λόγω εκνευρισμού και φανερής απειρίας. Αυτό άλλωστε που συνέβη, μάλλον δεν το περίμενε κανείς.

Η συνεδρίαση άρχισε στην ώρα της με εξασφαλισμένη απαρτία. Ψήφιζαν για τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στην οικονομική επιτροπή – ψήφιζαν υποψήφιους της παράταξης τους- μόνο οι 6 παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Παπαδόπουλου. Η πρόταση τους ήταν τακτικό μέλος ο κ. Ιγνατιάδης Παναγιώτης κι αναπληρωματικό ο κ. Λαζαρίδης Σωτήρης. Η ίδια παράταξη αποδείχθηκε ότι είχε προ συνεννοηθεί έτσι ώστε στη ψηφοφορία να λάβει 5 ψήφους ο κ. Ιγνατιάδης (και να εκλεγεί τακτικό μέλος) και μία ψήφο (τη δική του) ο κ. Λαζαρίδης. Για να εκλεγεί αναπληρωματικό μέλος.

Το πρώτο σοκ υπήρξε στην καταμέτρηση. Στην οποία βρέθηκε άκυρο ψηφοδέλτιο (είχε μαζί με το σωστό και το λευκό). Άπαντες απόρησαν και κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι ο κ. Λαζαρίδης έκανε το λάθος. Έβαλε στον φάκελο και το λευκό επειδή όπως είπε «… ήταν κολλημένο με το κανονικό».  Η κ. Δρακονάκη αμέσως δήλωσε ότι δεν εκλέγεται αναπληρωματικός κι ώθησε τη διαδικασία προς ολοκλήρωση. Ο Δήμαρχος που ήταν δίπλα της παρέμεινε ανέκφραστος και «παγωμένος» ενώ ο Μάκης Παπαδόπουλος φανερά εκνευρισμένος άρχισε να φωνάζει ότι όλα τέλειωσαν αφού «… η διοίκηση δεν θέλει να επαναληφθεί η ψηφοφορία». Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο παρενέβη ο Βαγγέλης Παππάς. Ζήτησε να επαναληφθεί η διαδικασία για να μην υπάρχει ταλαιπωρία των μελών του συμβουλίου. Την άποψη εκ των υστέρων υποστήριξε και ο Δήμαρχος με αποτέλεσμα τελικά να πεισθεί η έχουσα την ευθύνη της διαδικασίας (προεδρεύουσα λόγω της απουσίας του κ. Πεφάνη) κ. Δρακονάκη. Η ψηφοφορία ξανάγινε μόνο για τον αναπληρωματικό κι ο κ. Λαζαρίδης (μαζί με τους υπόλοιπους της παράταξης του) τούτη τη φορά δεν έκανε λάθος.

Με το τέλος της συνεδρίασης άρχισαν μουρμούρες ότι αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό κτλ. Η κ. Δρακονάκη είπε ότι την τελική απόφαση, δια της έγκρισης ή όχι της απόφασης, θα την λάβει η Αποκεντρωμένη. Με λίγα λόγια η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου κινδυνεύει να μην έχει αναπληρωματικό μέλος στην οικονομική επιτροπή. Εκτός από το ανθρώπινο αλλά όχι συνηθισμένο λάθος (του κ. Λαζαρίδη), σφάλμα ήταν η προετοιμασία της ψηφοφορίας με τέτοιο τρόπο που ήταν ιδιαίτερα ευάλωτη στο λάθος. Σε αυτό το σημείο η ευθύνη ανήκει και στους εθελοντές συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου. Οι οποίοι προφανώς δεν μπορούσαν –αν και θα έπρεπε- να φανταστούν τα προαναφερθέντα γεγονότα. Με αφορμή τα οποία ο κ. Παπαδόπουλος μία ακόμη φορά έδειξε τη… «συμπάθεια» του προς τον κ. Μουριάδη. Τον οποίο έσπευσε να κατηγορήσει αν και αυτός απλώς παρακολουθούσε τη διαδικασία.

 


 

Συνεδριάζει μόνο για τα σκουπίδια και τη ΔΙΑΑΜΑΘ (που τα διαχειρίζεται) σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση θα είναι μια επανάληψη απόψεων που έχουν ήδη διατυπωθεί, στις οποίες είναι σίγουρο ότι θα επιμένουν ειδικά αυτοί που ασκούν κριτική. Βασικός στόχος των περισσότερων άλλωστε είναι η κριτική και όχι η ουσία. Να δούμε τι ώρα θα ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση…

 

Για τα σκουπίδια θα συσκεφθούν το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημαρχείο δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η σύσκεψη την Παρασκευή θα γίνει παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου. Στην αρμοδιότητα του οποίου είναι τα απορρίμματα.

 

Την Τετάρτη ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης θα πάει στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου των Εσωτερικών. Την ίδια μέρα δεν αποκλείεται να βρεθεί και στην ΚΕΔΕ, η οποία συζητά το θέμα της διεκδίκησης των λιμανιών από τους ΟΤΑ.

 

Ο αναπληρωτής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ Ν. Καβάλας κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης ανακοίνωσε την εκδήλωση του κόμματος στην Κομοτηνή στις 9 Μαρτίου. Ομιλητής θα είναι ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Στα μέσα Ιουνίου το ΚΙΝΑΛ κάνει τη συνδιάσκεψη του στην Αθήνα.

 

Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους εξέδωσε την Πέμπτη το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας. Οι οποίοι δεν φύσηξαν ποτέ στο Ν. Καβάλας. Το Λιμεναρχείο οφείλει να προσέξει αυτού του είδους τις ανακοινώσεις του αφού αρκετές φορές αναφέρεται σε επιδείνωση του καιρού που τελικά δεν σημειώνεται.

 

Οι περισσότεροι Δήμοι του Νομού Καβάλας ήταν τις προηγούμενες ημέρες στις τουριστικές εκθέσεις Βουκουρεστίου και Βελιγραδίου. Μαζί τους και η Αναστασία Ιωσηφίδου. Με την διπλή ιδιότητα του μέλους της Δημωφέλειας και του επαγγελματία στον τομέα του τουρισμού.

 

Αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Καβάλας αγωγή καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου με την οποία ζητούν την μονιμοποίηση τους. Θα αναβληθεί. Δεύτερη φορά. Αίτημα αναβολής λέγεται ότι θα καταθέσει η πλευρά του Δήμου. Για το οποίο ενημέρωσε ήδη τους καθηγητές.

 

Για όλες τις εκδηλώσεις που είναι εξωτερικές (και όχι σε αίθουσα- κτίριο κτλ) προϋπόθεση επιτυχίας είναι ο καλός καιρός. Από τον οποίον γνωρίζουν ότι εξαρτώνται. Πολύ περισσότερο όταν αυτές γίνονται τον Χειμώνα. Η χθεσινή λοιπόν 15η Αλφαβητοπαρέλαση στηρίχθηκε στον καλό καιρό (σχεδόν Ανοιξιάτικο) κι είχε μεγάλη επιτυχία. Ρόλο έπαιξε επίσης η καλή προετοιμασία και φυσικά η συμμετοχή. Ο θεσμός ισχυροποιείται. Αυτό είναι το καλύτερο.

 

Δικαιολογημένοι απόντες από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο Σωτήρης Δεληκάρης και ο Γιώργος Γουνελάς. Και οι δύο ήταν στην Καλαμάτα για το ματς του ΑΟΚ. Η νίκη του ΑΟΚ χθες το μεσημέρι έκανε το ταξίδι της επιστροφής πιο σύντομο και σαφώς πιο ευχάριστο.

 

Για τα 110 χρόνια του προσκοπισμού πραγματοποίησαν εκδήλωση στην πόλη οι παλαιοί και κάποιας ηλικίας πρόσκοποι του Νομού Καβάλας. Οι οποίοι έχουν εδώ και λίγα χρόνια το δικό τους σύλλογο. Στη διάρκεια της βράβευσαν τον βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη.

 

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Μακάριος Λαζαρίδης χαρακτήρισε αποτυχημένους τους 3 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Ένας από αυτούς, ο Τάκης Εμμανουηλίδης, του απάντησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα Στο Κόκκινο: «Αχαρακτήριστος στην πολιτική συμπεριφορά του ο Μακάριος Λαζαρίδης, όταν λέει ότι οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτυχημένοι», τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι βουλευτές και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι αυτοί που πήραμε μια χρεοκοπημένη χώρα, μια διαλυμένη κοινωνία και μέσα σε 4 χρόνια, όταν όλα ήταν απέναντί μας, κατορθώσαμε, τον Αύγουστο του 2018, να βγάλουμε τη χώρα από τον εφιάλτη των μνημονίων και να αφήσει κι ένα οικονομικό μαξιλάρι ύψους 37 δισ. ευρώ(…)».

 

Πολίτες και σύλλογοι των χωριών Ζυγός και Κρυονέρι ανέλαβαν πρωτοβουλία να οργανώσουν συνέδριο ιστορίας. Η πρώτη τους ανακοίνωση αναφέρει: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή εργασιών στο 1ο Συμπόσιο Τοπικής Ιστορίας Ζυγού Κρυονερίου.  Συμπόσιο μνήμης, ιστορίας και εκπαίδευσης. Το δημοτικό σχολείο Ζυγού σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, καλούν οποιονδήποτε μπορεί να παρουσιάσει έρευνα με θέμα την τοπική ιστορία-αρχαιολογική -λαογραφική των δυο χωριών. Οι εργασίες των ενδιαφερόμενων θα αποστέλλονται στο mail@dim-zygou.kav.sch.gr όπου θα αξιολογούνται από επιστημονική επιτροπή έτσι ώστε να μπορούν να παρουσιαστούν στο συμπόσιο. Το αργότερο 27 Μαρτίου θα ιδιοποιηθούν οι συγγραφείς των εργασιών που θα εγκριθούν για την συμμετοχή τους, ιδιότητα και βιογραφικό είναι απαραίτητα. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Απριλίου 2020 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού.

 

 

 

Διαβάστε επίσης