• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το παράνομο παρκάρισμα στην περιοχή που έπεσε η γέφυρα «ζει και βασιλεύει». Λίγο πριν. Αμέσως μετά αλλά και στο δρόμο που απέμεινε.

Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας της καθημερινής κατάστασης που επικρατεί. Αποδεικνύει τη διαρκή προσπάθεια του Καβαλιώτη, του έλληνα ή ξένου οδηγού κάπου να βρει να παρκάρει (πάντα για λίγο). Αρκεί να κάνει τη δουλειά του και φυσικά να παρκάρει δωρεάν. Αν οι αρμόδιοι μετακινούσαν τα συρματοπλέγματα στα απολύτως απαραίτητα μέτρα, τότε το υπόλοιπο της γέφυρας μπορούσε όλο να μετατραπεί σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης. Δωρεάν ή με χρήματα, είναι άλλη ιστορία. Μια άλλη ιστορία είναι επίσης ποιος θα εισέπραττε τα χρήματα αφού ως γνωστόν η γέφυρα μετά την πτώση της δεν είναι αρμοδιότητα κανενός…

 


 

Ο νέος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας κ. Γιάννης Προμούσας σχολίασε την αργοπορία στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η οποία συνεχίστηκε και προχθές, αν και το θέμα ήταν ένα και μοναδικό (των σκουπιδιών). Ειδικότερα είπε: « Δεν πρέπει να είμαστε φλύαροι. Δεν πρέπει να πολιτικολογούμε. Αντίθετα πρέπει να μιλάμε ουσιαστικά». Η προχθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και τελείωσε τα μεσάνυχτα. Δεν υπήρξε διαδικασία ερωτήσεων- απαντήσεων προς τη διοίκηση. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο τότε θα συνεδρίαζαν περισσότερες ώρες.

 

Ξεκίνησε η προβολή από το ΔΗΠΕΘΕ της νέας του παραγωγής, της παράστασης «Γυάλινος Κόσμος». Η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο «Αντιγόνη Βαλάκου» στις 14 Μαρτίου. Διαφήμιση ηλεκτρονική, διαφήμιση με αφίσες. Όχι όμως με μπάνερ. Στο κέντρο της πόλης η απαγόρευση των μπάνερ φαίνεται να τηρείται, να ισχύει για όλους. Και για το ΔΗΠΕΘΕ.

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση (θα ψηφιστεί εντός των ημερών) επιφέρει διάφορες αλλαγές. Μια από τις πιο σημαντικές είναι οι επιπλέον θεματικοί αντιπεριφερειάρχες. Για την Περιφέρεια της ΑΜΘ οι νέες θέσεις που προκύπτουν είναι δύο. Την απόφαση θα την λάβει, όταν έρθει η ώρα, ο Χρήστος Μέτιος.

 

Θα παραμείνει χωρίς αναπληρωτή διοικητή το Νοσοκομείο της Καβάλας. Η κενή θέση όχι μόνο δεν προκηρύχθηκε αλλά το Υπουργείο Υγείας δεν δείχνει διατεθειμένο να αρχίσει τη σχετική διαδικασία. Κατά συνέπεια στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα συνεχίσει να υπάρχει μόνος του ο διοικητής Ντίνος Κλειτσιώτης.

 

Τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων τον αναφέρουν Οσμάν Καβαλά. Με τον τόνο στο τέλος του επιθέτου του. Εδώ στην πόλη τον αναφέρουμε Οσμάν Καβάλα. Αυτό είναι το σωστό, μας είπε πρόσφατα ο κ. Γιάννης Βύζικας. Ο τόνος στην προτελευταία συλλαβή του επιθέτου του. Το οποίο είναι ίδιο με το όνομα της Καβάλας.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε άδεια κατασκευής 5οροφης πολυκατοικίας στη συνοικία της Δεξαμενής. Επειδή το οικόπεδο είναι κοντά στο «Σουηδικό Σπίτι» (χαρακτηρισμένο έργο τέχνης), η άδεια έπρεπε να εγκριθεί και από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Όπως τελικά έγινε.

 

Το έργο που ωριμάζει μελετητικά της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας έχει τελικό προϋπολογισμό 580.000 ευρώ. Όλες οι διαδικασίες «τρέχουν» στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά το έργο θα ζητήσει χρηματοδότηση από το ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Άρχισε χθες τις εθιμοτυπικές επισκέψεις στους φορείς της πόλης ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής πύραρχος κ. Νίκος Μπαλατσούκας. Ταυτόχρονα περιοδεύει στο Νομό προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στα δάση. Ο κ. Μπαλατσούκας είναι βέβαιο ότι θα προσαρμοστεί εύκολα στα καθήκοντα του αφού πρόσφατα σχετικά ήταν στην ίδια θέση.

 

Ο κ. Λάκης Τζιτζιός διαμαρτύρεται με ανάρτηση του επειδή δεν συνεδριάζει συχνά το τοπικό συμβούλιο της Νέας Περάμου. Δεν υπάρχει, γράφει, απαρτία: «Ο ευτελισμός της αυτοδιοίκησης και η απαξίωση του κοινοτικού συμβούλιου στη Νέα Πέραμο δεν έχουν προηγούμενο. Έξι μήνες μετά τις εκλογές , κάποιοι ζήτησαν τη ψήφο μας αλλά δεν πηγαίνουν στα συμβούλια , με αποτέλεσμα ήδη δυο από τα πέντε προγραμματισμένα να ακυρωθούν λόγω έλλειψης απαρτίας .Η Νέα Πέραμος όμως έχει προβλήματα και επιβάλλεται να προετοιμαστούμε ώστε να υποδεχτούμε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δυστυχώς όμως η αδράνεια της διοίκησης και κατ επέκταση του τοπικού συμβούλιου είναι ανησυχητική έως απαράδεκτη. Καληνύχτα Παγγαίο. Καληνύχτα Νέα Πέραμο. Καληνύχτα μπαλκόνι των Βαλκανίων».

 

Η ιστοσελίδα energypress.gr ασχολήθηκε με τη ΒΦΛ (ELFE). Αυτό έγινε μέσω της ΔΕΠΑ, με κείμενο που ανάμεσα στα άλλα υπενθυμίζει τα ακόλουθα: «Παρά το θερμό ενδιαφέρον που έχουν ισχυροί εγχώριοι όμιλοι για την εξαγορά του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση το ΤΑΙΠΕΔ, και παρότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αποτελεί για κάποιους εξ΄αυτών πυλώνα των στρατηγικών σχεδιασμών τους στην εμπορία και προμήθεια αερίου, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν κερδίσει η ΔΕΠΑ τη δικαστική εκκρεμότητα που έχει με την λιπασματοβιομηχανία ELFE. Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα διαλαμβανόμενα, η πρωτόδικη απόφαση που έχει κερδίσει η ELFE αποτελεί εν δυνάμει βόμβα για τα ταμεία της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί διαγωνισμός, παρά μόνον εάν εν τω μεταξύ απενεργοποιηθεί η «βόμβα» με νέα τελεσίδικη δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τη Δημόσια Εταιρεία. Θυμίζουμε ότι η πρωτόδικη απόφαση του Οκτωβρίου δικαίωνε την ELFE και καλούσε την ΔΕΠΑ να της επιστρέψει ποσά ύψους 63 εκατ ευρώ (για την περίοδο 2010-2015), θεωρώντας καταχρηστικό τον τρόπο τιμολόγησης από τη Δημόσια Εταιρεία, και τη μετακύλιση προς αυτήν, της ρήτρας πετρελαίου της Gazprom. To θέμα θα ήταν απλούστερο εάν σχετιζόταν μόνον με τις αξιώσεις της λιπασματοβιομηχανίας. Αντίθετα, εάν δικαωθεί η ELFE και σε τελικό βαθμό, τότε νομιμοποιούνται να εγείρουν απαιτήσεις κατά της ΔΕΠΑ και άλλοι πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγοί κ.λπ.) που προμηθεύονταν αέριο βάσει συμβάσεων, ζητώντας και εκείνοι επανυπολογισμό των χρεώσεών τους».

 

Χθες το απόγευμα τρία σωματεία του Νομού Καβάλας (και του ΠΑΜΕ) εξέδωσαν ανακοίνωση καταγγελία επειδή νωρίτερα χθες το μεσημέρι τους απομάκρυνε η αστυνομία από την πύλη εισόδου του εργοστασίου των λιπασμάτων. Ήταν εκεί, εξηγούν, μοιράζοντας φυλλάδια με περιεχόμενο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή εντός των ημερών. Αύριο το απόγευμα το ΠΑΜΕ Καβάλας οργανώνει διαμαρτυρία κατά του ασφαλιστικού που θα γίνει στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου (μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας).

 

Αύριο το μεσημέρι στο κτίριο του Πυθαγόρα γίνεται η κλήρωση των ομίλων του 33ου πρωταθλήματος μίνι μπάσκετ. Ένας ιστορικός θεσμός που δεν χάνει τη σημασία και το νόημα του. Ευτυχώς οι περικοπές στη Δημωφέλεια δεν επηρέασαν το μίνι μπάσκετ. Μπροστά στα άλλα άλλωστε το συγκεκριμένο τουρνουά μπάσκετ κοστίζει λίγα χρήματα. Καλή επιτυχία λοιπόν σε μικρούς και μεγάλους.

 

Άρχισε το απόγευμα στην Κομοτηνή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σήμερα συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη. Στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Επιμελητήριο της Ροδόπης, ανάμεσα στους πολλούς που τον υποδέχθηκαν, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης.

 

Η Κική Ηπειρώτου συγκρίνει με κείμενο της στο διαδίκτυο τις αφίξεις επιβατών στα αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης: «Την σκληρή πραγματικότητα της «φτώχειας» που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση πτήσεων από το εξωτερικό, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), μέσα από τη μεγάλη έρευνα για το τουριστικό προϊόν των 13 περιφερειών της Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2018, το 99% των διεθνών αφίξεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφορούσε το αεροδρόμιο της Καβάλας, με τον «Δημόκριτο» να λαμβάνει μόλις το 1% της πίτας. Ωστόσο, πολύ καλύτερες είναι οι επιδόσεις στις πτήσεις εσωτερικού, με το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης να αντιπροσωπεύει το 74% της συνολικής επιβατικής κίνησης στην ΑΜΘ για το 2018».

 

Στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου γίνονται εργασίες αντικατάστασης μονάδων ερ κοντίσιον. Βγαίνουν παλιά, μπαίνουν νέα. Τα νέα είναι μεταχειρισμένα. Από υπηρεσίες που λειτουργούσαν στο κτίριο πρώην ΕΟΚ. Αυτός είναι ο λόγος που στον διάδρομο του 4ου ορόφου συναντάς πολλές εσωτερικές ή εξωτερικές μονάδες.

 

 

Διαβάστε επίσης