• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο ολοκαίνουργια παγκάκια (ένα από αυτά φαίνεται στη φωτογραφία) τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην πλατεία του Καπνεργάτη. Θα εξυπηρετήσουν τους διερχόμενους κι όσους προτιμούν την πλατεία για την ανάπαυση τους. Θα εξυπηρετήσουν φυσικά κι όσους συχνά συγκεντρώνονται στην ίδια περιοχή. Για να διαδηλώσουν, να διαμαρτυρηθούν, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που ο χώρος φιλοξενεί.

 


Ήταν αναμενόμενο αυτή η Παρασκευή να έρθει πιο γρήγορα. Η εβδομάδα άλλωστε περιελάμβανε την Καθαρά Δευτέρα κι ως εκ τούτου ξεκίνησε από την Τρίτη. Μπροστά μας λοιπόν το Σαββατοκύριακο αφού όλες οι Παρασκευές κυλούν (για πολλούς) διαφορετικά. Πιο γρήγορα απ’ τις άλλες μέρες της εβδομάδας.

 

Κι όμως, όλη την εβδομάδα το μυαλό μας δεν ήταν στα συνηθισμένα. Ούτε η σημερινή Παρασκευή μας δημιουργεί τα συνηθισμένα αισθήματα. Η καθημερινότητα μας άλλαξε κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Κάποτε το προσφυγικό, άλλοτε ο ιός. Συχνά και τα δύο ταυτόχρονα. Συνδυασμός «μοναδικός». Τα κατάφεραν αυτά τα έκτακτα γεγονότα να μας επηρεάσουν. Ήταν αδύνατο άλλωστε να μείνουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

 

Δημιουργήθηκε ένα κλίμα αστάθειας, το οποίο συνεχίζεται. Μια καινούργια κρίση. Στο τέλος της θα είναι κι αυτή οικονομική. Πότε όμως θα έρθει το τέλος όσων βιώνουμε; Πότε θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Για την υπομονή που απαιτείται γράφαμε και χθες. Γράψαμε πολλές φορές ότι αυτή όταν και όπου υπάρχει είναι προσόν. Χάρισμα. Πώς όμως να κάνεις υπομονή όταν αλλιώς τα σχεδίασες;

 

Παρατηρούμε τους κοντινούς μας ανθρώπους, τους συμπολίτες μας, να εργάζονται πυρετωδώς για την επόμενη τουριστική περίοδο. Την περιμένουν μήνες τώρα. Ξόδεψαν πολλά χρήματα, δημιούργησαν προσδοκίες. Τα φιλόδοξα σχέδια τους κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν όσο τα σύνορα είναι γεμάτα πρόσφυγες- στρατιώτες- αστυνομικούς. Κινδυνεύουν όσο οι πάσχοντες από τον ιό αυξάνονται.

 

Οι άνθρωποι αυτοί που δεν είναι λίγοι, σκύβουν το κεφάλι. Συνεχίζουν να προετοιμάζονται. Δεν είναι ότι αδιαφορούν για τα άλλα, είναι ότι επιλέγουν να μην ασχολούνται. Προτιμούν να κάνουν τη δουλειά τους ευχόμενοι την κρίσιμη στιγμή να πάψουν τα έκτακτα περιστατικά και γεγονότα. Πιστεύουν ότι σε έναν, το πολύ δύο μήνες η κατάσταση θα επανέλθει εκεί που ήταν. Θέλουν άλλωστε ένα Καλοκαίρι τουλάχιστον ίδιο με αυτό που πέρασε.

 

Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ίσα ίσα ισχύει το αντίθετο. Ακόμη κι αν σε έναν δύο μήνες ξεμπερδέψουμε με τον ιό (με τη βοήθεια και της βελτίωσης του καιρού), δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει ο εντελώς απρόβλεπτος Ερντογάν. Είναι πιθανό να φθάσουμε στο σημείο να ευχόμαστε να επικρατήσει στα «ανοιχτά» του μέτωπα, μπας και ηρεμήσει. Ο παράγοντας Τουρκία είναι βασικός στα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης και προόδου. Κι οι άλλοι (Βούλγαροι, Ρουμάνοι κτλ) σίγουρα πριν αποφασίσουν για τις διακοπές τους θα εξετάσουν κι αυτήν την παράμετρο.

 

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου για το επόμενο Cosmopolis καταλάβαμε (με δυσκολία είναι αλήθεια) ότι τα πράγματα αλλάζουν. Αρκετά. Μεγαλώνουν, ενισχύονται αλλά βασικά αλλάζουν. Το ρίσκο αυτών των αλλαγών το αναλαμβάνει η διοίκηση του Δήμου, η οποία εμπιστεύεται πλήρως τις ιδέες του καλλιτεχνικού διευθυντή που η διοργάνωση αποκτά.

 

Όσα έχει στο μυαλό του ο κ. Ζοπόγλου παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Μεγάλο ενδιαφέρον. Εδώ που τα λέμε ο θεσμός έπρεπε να ανανεωθεί. Και να διαφοροποιηθεί. Ακούγοντας τον καταλαβαίνουμε ότι το Cosmopolis γίνεται πιο νεανικό. Επιλέγει την καινοτομία ή την αντιγραφή άλλων φεστιβάλ. Που γίνονται στο εξωτερικό. Τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν χθες γενικά κι ως ένα βαθμό και αόριστα. Αποδεχόμαστε την πρόκληση. Κι όπως λέει κι ο στίχος του τραγουδιού, όλα θα φανούν στο χειροκρότημα…

 

Από οικονομικής πλευράς τα έξοδα είναι λιγότερα. Αυτό το δηλώνει, το διαβεβαιώνει ο κ. Ζοπόγλου. Είναι μια επιτυχία. Η οποία επίσης θα κριθεί στην ώρα της, σε σχέση με το θέαμα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. Ειδικά αυτών που θα γίνουν πρώτη φορά.

 

Δεν μάθαμε ποτέ αν η Καβάλα φιλοξένησε και φιλοξενεί ως σήμερα συνέδριο που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Το συνέδριο ανακοινώθηκε στην Αθήνα, προγραμματίστηκε να γίνει στην Καβάλα 4 με 6 Μαρτίου. Καμία ανακοίνωση ή πρόσκληση δεν υπήρξε τοπικά. Είτε αναβλήθηκε, είτε γίνεται μεταξύ λίγων.

 

Τις προηγούμενες ημέρες η Δημωφέλεια υπέγραψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρία των Αθηνών, η οποία θα εκπαιδεύσει τα στελέχη της στον τομέα των χορηγών και χορηγιών. Θα τα επιμορφώσει ώστε να αναζητούν σωστά και να βρίσκουν χορηγούς για τις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται όλο το έτος. Ως τώρα καμία τοπική εκδήλωση δεν τα κατάφερε στον συγκεκριμένο τομέα, όσο κι αν το προσπάθησε.

 

Μεγάλη σημασία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στην σημερινή επίσκεψη στην πόλη του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού. Γίνεται κινητοποίηση ώστε το απόγευμα στη Δ. Βιβλιοθήκη όπου μιλά, να υπάρξει μεγάλη προσέλευση κόσμου. Ο κ. Ξανθός είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος και πολιτικός. Ο οποίος όσο ήταν υπουργός Υγείας έκανε τη δική του προσπάθεια σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σαν Υπουργός την Καβάλα δεν την επισκέπτεται. Ο κ. Ξανθός επισκέπτεται την Καβάλα μόνο όταν το κόμμα είναι στην αντιπολίτευση. Η προηγούμενη του επίσκεψη έγινε τον Ιούνιο του 2013.

 

Κι άλλη δωρεά στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Προερχόμενη από την εταιρία Γουντσίδης ΑΕ. Η εταιρία με έδρα τη Δράμα, καταστήματα και στο Νομό Καβάλας έκανε δώρο έναν μεταχειρισμένο κινητήρα αυτοκινήτου. Ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί σε περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος του Δήμου Παγγαίου.

 

Τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοιό δεν επηρεάζουν τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν τα δημοτικά συμβούλια Καβάλας και Θάσου. Τη Δευτέρα το μεσημέρι συνεδριάζει και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας.

 

Νέα διοίκηση για το σύλλογο Πνοή. Μόνο που δεν είναι και τόσο νέα αφού όλα τα μέλη είναι τα ίδια του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου. Δυστυχώς δεν φαίνεται να υπήρξε ενδιαφέρον από καινούργια πρόσωπα. Ίσως γιατί παραδέχονται την επιτυχία του συμβουλίου που όπως φαίνεται χωρίς αλλαγές θα συνεχίσει την σημαντική του προσπάθεια. Συγκρότηση σε σώμα τις επόμενες ημέρες.

 

Στάση εργασίας έκαναν χθες οι εργαζόμενοι στην Π.Ε. Καβάλας. Συμμετείχαν σε πανελλαδική και προειδοποιητική κινητοποίηση με αφορμή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι πιο πολλές υπηρεσίες στο Διοικητήριο εργάστηκαν χθες ως τις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά άρχιζε η στάση εργασίας. Έως και σήμερα συνεχίζεται στο δικαστικό μέγαρο η αποχή από την εργασία των δικαστικών υπαλλήλων. Τα δικαστήρια λειτουργού από τις 11 το πρωί και μετά.

 

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος εξέδωσε ανακοίνωση- δελτίο τύπου για την επίσκεψη του στην ΑΜΘ την προηγούμενη εβδομάδα. Στο τέλος του κειμένου υπάρχει μια μόνο παράγραφος για την επίσκεψη του στο Δημαρχείο της Καβάλας. Τη συνάντηση του με τον κ. Μουριάδη: «κατά την περιοδεία του ο κ. Γραφάκος μετέβη και στην Καβάλα όπου με τον Δήμαρχο της πόλης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον νομό και έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη δημοπράτηση θα έχει γίνει μέχρι το Πάσχα. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Θράκη και την Καβάλα ο κ. Γραφάκος δήλωσε:  «Μεθοδικά και στοχευμένα ξεδιπλώνουμε τη στρατηγική μας σε μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πρακτική διαχείρισης απορριμμάτων. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας, ωστόσο η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι ισχυρή και η αποτελεσματική δράση επιβεβλημένη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης