μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άριστο κλίμα επικράτησε την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνου Κλειτσιώτη με την αντιπροσωπεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Κλειτσιώτης και Ξανθός ήταν συνάδελφοι βουλευτές την εποχή πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Γεγονός που το θυμήθηκαν αμφότεροι. Ο κ. Κλειτσιώτης αν και είχε να κάνει με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ήταν άριστος οικοδεσπότης και δεν παρέλειψε να ζητήσει τη βοήθεια του κ. Ξανθού. «Όπου μπορείτε να μας βοηθήσετε» του είπε μεταξύ άλλων.

 

Μέσα και έξω από τις εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου υπήρχε από το πρωί χθες η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας με οδηγίες για τον κορωνοϊό (φωτογραφία). Στο τέλος της Κυριακάτικης θείας λειτουργίας διαβάστηκε από τους ιερείς το ίδιο κείμενο.

 


 

Η κακοκαιρία, ακόμη κι όταν δεν περιλαμβάνει επικίνδυνα και έντονα φαινόμενα, επηρεάζει τους ανθρώπους. Συνήθως αρνητικά. Όταν αυτή συμπίπτει με άλλα προβλήματα, τότε ακόμη χειρότερα. Σε μια τέτοια κατάσταση βρίσκεται από την Κυριακή όλος ο νομός. Η δε σημερινή Δευτέρα προβλέπεται βροχερή κι αυτή.

 

Σε τοπικό επίπεδο «υποχώρησαν» θεαματικά σύλλογοι και πάσης φύσης εκδηλώσεις. Μπορούμε και χωρίς αυτές; Ιδού η απορία. Η καθημερινότητα μας περιλαμβάνει μπόλικα τέτοια γεγονότα κι όταν αυτά αναβάλλονται λόγω ιού, μας κακοφαίνεται. Ενώ μάλλον δεν θα έπρεπε.

 

Αναζητούνται ευχάριστες ειδήσεις. Επειγόντως. Κι όσο κι αν τις ψάχνουμε, δεν μπορούμε να τις βρούμε. Ειδικά αυτό το διάστημα. Κατόπιν τούτου ευχάριστη είδηση θα είναι αυτή που δεν θα χειροτερέψει την υφιστάμενη κατάσταση. Διότι στο τέλος τέλος την έχασε τη σημασία της ακόμη κι η ευχάριστη είδηση!

 

Η καινούργια εβδομάδα ξεκινά. Κορωνοϊός, Ερντογάν και μετά τα δικά μας. Τα τοπικά. Καμιά φορά είναι μια αντίσταση, μια αντίδραση να επιμένεις να κινείσαι σε ρυθμούς μόνο τοπικούς. Καθώς όλα τα άλλα συνεχώς σοβαρεύουν ακόμη κι αυτή η διέξοδος παρουσιάζει προβλήματα. Μεγάλα.

 

Βλέποντας από σήμερα το προσεχές Σαββατοκύριακο, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια καλή είδηση. Τη βελτίωση του καιρού, την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτά τα στοιχεία από τη μια περιορίζουν τον ιό (λέμε τώρα), από την άλλη ευνοούν τα σχέδια των προσφύγων μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα. Μπορεί δηλαδή κι η βελτίωση του καιρού, η Άνοιξη που μάλλον έρχεται, να μην είναι η καλή είδηση που μάθαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια!

 

Υπάρχουν αόριστες φήμες (που ως χθες δεν επιβεβαιώνονταν) σύμφωνα με τις οποίες θα ανακαινιστούν κι άλλα κτίρια εντός του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Προφανώς για να φιλοξενήσουν κι άλλους πρόσφυγες. Ωστόσο τα κτίρια που απέμειναν «αναξιοποίητα» στο χώρο δεν είναι πολλά. Ούτε και μεγάλα. Αυτό το διάστημα οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες- μετανάστες είναι περίπου 900. Τις προηγούμενες ημέρες έγινε συντήρηση της εισόδου δίπλα στο πρώην στρατοδικείο, η οποία δεν αποκλείεται να αρχίσει κι αυτή να λειτουργεί.

 

Πριν λίγες μέρες ο ΟΑΕΔ παρουσίασε σε εκδήλωση στο ΕΥΚ τα προγράμματα του προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Στην εκδήλωση οι άνεργοι δεν πήγαν, ούτε κι οι επιχειρήσεις. Έτσι αυτή έγινε παρουσία μόνο εκπροσώπων κάποιων τοπικών φορέων. Η … «βαρυχειμωνιά» στην επιχείρηση και στην αγορά συνεχίζεται, όπως φαίνεται δεν είναι καιρός για προγράμματα. Ακόμη και του ΟΑΕΔ.

 

Νέα διαφημιστική καμπάνια ξεκίνησε το ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να στηρίξει την παραγωγή του, θεατρική παράσταση «Γυάλινος κόσμος». Καινούργια ημερομηνία πρεμιέρας ορίστηκε η 21η Μαρτίου. Με την ελπίδα ως τότε να έχει πάψει κάθε κινητοποίηση και κάθε απαγόρευση για τον κορωνοϊό.

 

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αρχίζει τη διαδικασία για την πρόσληψη των καθιερωμένων υδρονομέων. 25 συνολικά. Φέτος την ευθύνη της επιλογής προτείνεται να την έχουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι κανείς υδρονομέας δεν θα εργάζεται στο Δημαρχείο. Κάτι που συνέβαινε πολλά προηγούμενα χρόνια. Μένει να δούμε την στάση της αντιπολίτευσης. Αποδέχεται το νέο αυτό τρόπο επιλογής εποχιακού προσωπικού;

 

Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης ρωτήθηκε για το αν τα καταφέρνουν ή όχι οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές. Η ερώτηση αφορούσε την επίλυση τοπικών προβλημάτων. Απάντησε: « Βλέπω ότι γίνονται ανακοινώσεις ότι λύνονται θέματα. Αλλά τελικά τα θέματα δεν λύνονται». Ο κ. Μορφίδης είπε επίσης ότι το προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θα κάνει εκδήλωση με ομιλήτρια την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου. Θέμα της εκδήλωσης η προστασία του περιβάλλοντος.

 

Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ για την τουριστική κίνηση της προσεχούς περιόδου εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι ο πρώτος που θα υποστεί τις συνέπειες του κορωνοϊού είναι ο τουρισμός κρουαζιέρας. Ως χθες ο ΟΛΚ περίμενε και περιμένει 10 κρουαζιερόπλοια στο κεντρικό λιμάνι με πρώτη άφιξη στις 17 Μάη.

 

Προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας βοήθησε χθες το μεσημέρι στη Δεξαμενή (οδός Θεσσαλονίκης) μια γάτα που είχε ανέβει σε δέντρο και δεν μπορούσε να κατέβει από αυτό. Την υπηρεσία ενημέρωσαν περαστικοί και κάτοικοι της ίδιας περιοχής αφού η εγκλωβισμένη γάτα «διαμαρτύρονταν» για αρκετή ώρα.

 

Γεμάτη μπάζα η αυλή του 12ου δημοτικού σχολείου. Τα οποία είναι αδύνατο να προέρχονται από το εκτελούμενο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στην περιοχή κι αναφέρουν ότι τα μπάζα μεταφέρονται στο σημείο από αλλού. «Φιλοξενούνται» εκεί για άγνωστο χρονικό διάστημα και συνεχώς αυξάνονται.

 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των προϋπολογισμών τόσο του αεροπορικού σόου όσο και του διευρυμένου Cosmopolis, τα έξοδα του Δήμου Καβάλας σε αυτά περιορίζονται. Μένει να μάθουμε αν αυτό είναι οριστικό και μέχρι ποιού βαθμού θα έχουμε εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Με οικοδομικές άδειες που ανακοίνωσε η Πολεοδομία Καβάλας προγραμματίζεται κατεδάφιση δύο ακινήτων σε συνοικίες της πόλης. Θα κατεδαφιστεί ημιτελές ακίνητο στην οδό Μαλακάση και ισόγεια κατοικία στην οδό Δημοσθένους.

 

Ο συμπολίτης εκπαιδευτικός Χρήστος Αρβανιτόπουλος αφού πληροφορήθηκε τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού, σχολίασε: «Ποιο είναι το σκεπτικό όταν αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για 2 εβδομάδες, οι σχολικές εκδρομές θα ανασταλούν για 2 εβδομάδες, τα ΚΑΠΗ κλειστά για 4 εβδομάδες, συνέδρια στον αέρα επίσης και τα σχολεία όπου συνωστίζονται μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς (τι μεταφέρουμε όλοι μας αλήθεια;) να παραμένουν ανοικτά; Ποιο είναι το σκεπτικό; Για να αποφύγω τα επικριτικά σχόλια δηλώνω ότι είμαι απ’ αυτούς που θέλουν τα σχολεία ανοικτά και το καλοκαίρι».

 

Προς το τέλος του μήνα θα ασχοληθεί με το ανοιχτό κολυμβητήριο ο Δήμος Καβάλας προκειμένου μία ακόμη φορά να το καθαρίσει. Η βροχή γεμίζει την πισίνα, όπου «κολυμπούν» διάφορα σκουπίδια. Μια άσχημη εικόνα, η οποία όσο ο χώρος δεν αξιοποιείται μόνο προσωρινά θα διορθώνεται.

 

 

 

==================================================================================

Ανακοινώσεις συνοικιακών συλλόγων

 

*Σύλλογος Περιγιαλίου: Οι προσπάθειες μας έπιασαν τόπο και η ασφαλτόστρωση μπροστά στο Εθνικό Στάδιο Άνθη Καράγιαννη ξεκίνησαν. Ευχαριστούμε τον Δήμο Καβάλας.

* Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωράφας στις 13 Μαρτίου 2020, ημέρα Παρασκευή ,θα πάει στην Ιερά Μονή Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας , στην Ξάνθη για να παρακολουθήσει την λειτουργία των Β΄Χαιρετισμών. Θα αναχωρήσει 4,00 η ώρα το απόγευμα από τον Κόντη. Τιμή 10ευρώ το άτομο. ΄Οσοι φίλοι, μέλη, γνωστοί θέλετε να ρθείτε μπορείτε να δηλώσετε στα τηλέφωνα 2510 221630 και 6936590145 κ. Χαρούλα, και στο 6979321438 κ. Λένα .

*Σύλλογος Αγίας Παρασκευής μετά την πραγματοποίηση του αποκριάτικου χορού του: Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν με την παρουσία τους δίνοντας κέφι ζωντάνια χαρά.

*Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του νερού» για τον βανδαλισμό πινακίδας στη συνοικία: Έρχονται οι μεν βάζουν τη ταμπέλα για την 13η Σεπτεμβρίου 1944 και την απελευθέρωση απ’ τον ΕΛΑΣ μετά έρχονται οι δε καταστρέφουν τη ταμπέλα. Αποτέλεσμα μια πολύ κακή εικόνα απέναντι από το πάρκο (λέμε τώρα πάρκο) κοντά στο Σύλλογο. Έχει ενημερωθεί ο Δήμος Καβάλας για τον καλλωπισμό του χώρου!

Διαβάστε επίσης