• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τρεις φωτογραφίες προερχόμενες από την δραστηριότητα των ανθρώπων (των συμπολιτών μας) το προηγούμενο τριήμερο. Και οι τρεις δείχνουν τη μεγάλη αντίφαση, την αντίθεση εντός της οποίας ζούμε. Από τη μια το «Μένουμε Σπίτι» κι από την άλλη η προσπάθεια αρκετών να μείνουν σπίτι λίγο ή πολύ περισσότερο απ’ ότι συνήθως. Κάπως έτσι το φυσιολογικό καταντά παράτυπο. Ακόμηκαι παράνομο (με βάση τα ισχύοντα μέτρα).

Φωτογραφία με το φαρμακείο που χθες διημέρευε. Ουρά κι απόσταση όσων περιμένουν τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό. Πάλι καλά. Σε άλλες πρόσφατες περιπτώσεις άπαντες οι πελάτες περίμεναν έξω- στο πεζοδρόμιο- αφού εξυπηρετούνταν είτε από τη θυρίδα, είτε με τα στόρια του καταστήματος να είναι κατεβασμένα.

Φωτογραφία με τα σκουπίδια έξω και δίπλα από τον κάδο απορριμμάτων. Είναι μια νέα συνήθεια και τακτική. Οι επιφυλακτικοί και φοβισμένοι συμπολίτες διστάζουν να πιάσουν τον κάδο ώστε να ανοίξουν το καπάκι. Αγνοούν ακόμη και τον μηχανισμό που ανοίγει το καπάκι, ο οποίος λειτουργεί αρκεί να τον πατήσεις. Η φωτογραφία δεν είναι μακρινή μας ή αρχείου. Αφορά κάδο στην περιοχή της Καλαμίτσας.

Και τέλος η τρίτη φωτογραφία των ψαροντουφεκάδων στην θαλάσσια περιοχή πίσω από το κεντρικό λιμάνι. Χρησιμοποίησαν τον απαραίτητο εξοπλισμό (στολές, σημαδούρες κτλ) και βούτηξαν σα να μη συμβαίνει τίποτα. Στην ίδια κατηγορία κι όσοι το Σαββατοκύριακο (που ο καιρός ήταν καλός) κυκλοφόρησαν με τα κοντομάνικα τους! Κι αυτοί σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Σε αυτές τις φωτογραφίες διαπιστώνουμε ότι ενώ το μήνυμα πάει παντού κι είναι ίδιο, οι αντιδράσεις των Καβαλιωτών ποικίλουν. Ας πούμε ότι οι περισσότεροι αντιδρούν σωστά. Η μειοψηφία ωστόσο έχει τις ευθύνες της που όπως φαίνεται τα μέτρα θα συνεχιστούν κι άλλο με προοπτική να ενταθούν. Από σήμερα το πρωί.

 


 

Ανεξάρτητα από τα μέτρα που χθες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο απολογισμός του τριήμερου (Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή) ήταν για την Καβάλα θετικός. Οι περισσότεροι Καβαλιώτες τήρησαν τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό και έμειναν σπίτι. Αυτό γίνεται συστηματικά από τους ηλικιωμένους και τους ενταγμένους στις ευπαθείς ομάδες. Όλοι οι άλλοι δεν κρατιούνται!

 

Αυτοπεριορίζονται αλλά η καρδούλα τους ξέρει πώς το καταφέρνουν. Θα είναι σπίτι κάποιες ώρες το πρωί. Θα βγουν για το σούπερ μάρκετ. Θα ανακαλύψουν λόγους να ξαναβγούν και στο τέλος της ημέρας θα κάνουν έναν υγιεινό και αθλητικό περίπατο. Μετά το τέλος του οποίου θα «βυθιστούν» στον καναπέ για να δουν κι άλλη τηλεόραση…

 

Στην επαρχία τα μέτρα τηρούνται σαφώς καλύτερα σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εκεί χάνεται η μπάλα… Κι όμως η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα επηρεάζουν τις αποφάσεις καθοριστικά μιας και στις δύο πόλεις ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας.

 

Ας δούμε με μια κάποια συμπάθεια τις παραφωνίες κι ας αναγνωρίσουμε ότι τα αρχικά μέτρα συμπληρώθηκαν κατάλληλα. Αποδεικνύεται ας πούμε σωστή η αναστολή λειτουργίας και των λαϊκών αγορών και των εκκλησιών. Αν φθάσουμε και στην αυστηρότερη απόφαση, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, είναι κάτι που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν το γνωρίζουμε.

 

Να δούμε κι άλλα τοπικά ζητήματα, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με το βασικό πρόβλημα. Για παράδειγμα την ανάρτηση του συμπολίτη δικηγόρου κ. Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, ο οποίος από την Παρασκευή (με ανάρτηση του) ζητούσε απαγόρευση κυκλοφορίας: «Τεστ δεν γίνονται, στο βαθμό που πρέπει. Τα αποτελέσματα καθυστερούν αρκετά. Άρα δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό κρουσμάτων και δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση. Τα μέτρα περιορισμού δεν τηρούνται. Απόδειξη οι εικόνες σε πλατείες και διόδια. Αν οι θετικές διαγνώσεις είναι μαζικές, θα αυξηθεί η ανάγκη νοσηλείας, είναι αμφίβολο αν το Ε.Σ.Υ. θα τα καταφέρει και δεν είναι ώρα για πειράματα. Είναι μονόδρομος η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και ο πολύ αυστηρός έλεγχος τήρησης της. Και άργησε».

 

Στη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας υπάρχει θέμα προσλήψεων εποχιακών εργαζόμενων. Ο Δήμαρχος από την 1η Σεπτέμβρη έχει δεσμευτεί αυτές οι προσλήψεις να γίνονται διαπαραταξιακά. Θα γίνουν άραγε οι συγκεκριμένες; Κανονικά πρέπει να γίνουν με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αρκεί η διαπαραξιακή συνεννόηση;

 

Η διαδικασία που σαφώς και πρέπει να εφαρμοστεί οφείλει να είναι τελικά αξιοκρατική. Κι όχι κάθε επικεφαλής παράταξης (και υποψήφιος Δήμαρχος προ μηνών) να ικανοποιεί ψηφοφόρους του. Κατόπιν συνεννόησης και κοινής εργασίας πρέπει να επιλεγούν αξιοκρατικά οι κατάλληλοι. Αυτοί που έχουν ανάγκη κι αυτοί που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της πόλης.

 

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Σωστή απόφαση που ευχόμαστε να υποστηριχθεί τεχνικά. Γενικά στο Δήμο της Καβάλας δεν πολυδοκίμασαν τις τηλεδιασκέψεις αφού προτιμούσαν την κλασική οδό. Με την ευκαιρία των μέτρων οδηγούνται σε μια αλλαγή που μπορεί να συνεχιστεί (για τις επιτροπές) κι όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

 

Και δεύτερο διαπαραταξιακό βίντεο υπέρ του συνθήματος Μένουμε Σπίτι. Κι αυτό από το Δήμο Καβάλας. Κακή εντύπωση προκαλεί επικεφαλής παράταξης που ενώ προπαγανδίζει το Μένουμε Σπίτι, το Σάββατο ήταν … αραχτός σε καρέκλα επί του πεζοδρομίου στην Ομόνοια κι απολάμβανε τη συζήτηση με την παρέα του. Κλασική περίπτωση του άλλα λέμε και άλλα κάνουμε.

 

Συμπολίτισσα ζήτησε από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Καβάλας να αντικαταστήσει λάμπα που δεν ανάβει στην οδό Μαρώνειας, περιοχή Αγίας Παρασκευής. Δύο φορές της το υποσχέθηκαν τηλεφωνικά. Δεν το έκαναν. Την τρίτη φορά που η ίδια συμπολίτισσα τηλεφώνησε στην υπηρεσία, δεν απάντησε κανείς.

 

Την Παρασκευή επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Ασημακοπούλου ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Νομίατρος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Το προσωπικό του ΔΟΜ τους ενημέρωσε ότι οι πρόσφυγες είναι λιγότεροι από 900 καθώς κάποιοι αποχώρησαν. Οι πρόσφυγες στη δομή υπολογίζονται σε 870 με 880 περίπου. Υπήρξε πληροφορία ότι 30 από αυτούς που ήρθαν στο λιμάνι το πρωί του Σαββάτου, θα πήγαιναν στη δομή. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε. Ίσα ίσα που διαψεύστηκε.

 

Από το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε η μη πραγματοποίηση όλων των λαϊκών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Καβάλας. Το βράδυ της Παρασκευής ο Δήμος απέκλεισε με κορδέλες το χώρο, ενημερώνοντας ότι η λαϊκή δεν θα γίνει. Κι όμως το πρωί του Σαββάτου κάποιοι πήγαν με το καροτσάκι τους. Αλλά δεν βρήκαν τη λαϊκή που έψαχναν!

 

Ο Δήμος Καβάλας έδειξε ενδιαφέρον για την οικογένεια που διαμένει στο διαμέρισμα το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά το βράδυ της Παρασκευής. Ταυτόχρονα ειδοποίησε το Σύνδεσμο Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας να προσφέρει εθελοντική δουλειά για την αποκατάσταση του προβλήματος. Ο Σύνδεσμος αποδέχθηκε, αρκεί όπως ειπώθηκε να γίνει ότι και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Να του διατεθούν τα υλικά. Χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Μεταξάς είδε από κοντά το διαμέρισμα στο οποίο θα γίνουν οι εργασίες.

Διαβάστε επίσης