• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ελάχιστος κόσμος κυκλοφορεί αυτό το διάστημα στο Νοσοκομείο Καβάλας. Οι πολίτες ίσως άργησαν αλλά τελικά κατάλαβαν ότι έστω προσωρινά θα πρέπει να το επισκέπτονται μόνο σε πραγματικά σοβαρά περιστατικά. Κατόπιν τούτου οι χώροι που συνήθως ήταν γεμάτοι κόσμο άδειασαν. Κι όσο περνούν οι μέρες αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο. Η εξέλιξη και αλλαγή φυσικά και βοηθά ώστε οι νοσηλευτές και οι γιατροί να επικεντρωθούν στο βασικό ζήτημα. Την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 


 

Είναι μια επιτυχία του συστήματος η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Προβλήματα και κουσούρια υπάρχουν. Θα διορθωθούν, είναι βέβαιο. Αυτή που παρουσιάζεται αδιόρθωτη είναι η γνωστή φλυαρία ορισμένων (επίσης γνωστών), λόγω της οποίας η «εύκολη» συνεδρίαση διήρκησε περίπου 5 ώρες. Δεν κατέρριψαν προηγούμενο ρεκόρ αλλά μάλλον το πλησίασαν.

 

Τους … ευχαριστούμε για κάτι άλλο. Με όλα όσα ειπώθηκαν (ειδικά μετά το πρώτο και έκτακτο θέμα) πέτυχαν να δημιουργήσουν ένα διάλλειμα στην μονότονη κουβέντα για τα προβλήματα του κορωνοϊού. Άλλαξαν προσωρινά την ατμόσφαιρα, μας γύρισαν πίσω στα παλιά.

 

Το διασκεδάσαμε. Περισσότερο σίγουρα οι ίδιοι. Αλλά πόσοι άραγε επωφελήθηκαν αυτής της παρένθεσης; Ελάχιστοι. Οι συμμετέχοντες και λίγοι ακόμη. Το μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας δεν δίνει και μεγάλη σημασία στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Δεν έδινε έτσι κι αλλιώς. Πολύ περισσότερο τώρα που το μυαλό όλων είναι κάπου αλλού.

 

Το προαναφερθέν ευχάριστο διάλλειμα αφορά λίγους και συγκεκριμένους ανθρώπους της πόλης. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να περιμένουν. Κι επειδή ο καιρός βοηθά, το ρίχνουν έξω. Για μια βόλτα που εύκολα βαφτίζεται ατομική άθληση, ατομική αθλητική δραστηριότητα.

 

Όχι μόνο η Καβάλα αλλά όλη η Ελλάδα. Δεν είχε ποτέ τόσους ανθρώπους με τέτοια αγάπη στην καθημερινή προπόνηση. Τώρα τους απέκτησε. Είναι λογικό. Έκλεισαν τα καφενεία, έκλεισαν οι καφετέριες, έκλεισε ακόμη κι ο τζόγος. Ειδικά το απόγευμα ο χρόνος περνά πιο εύκολα με μια βόλτα εκεί όπου η εικόνα είναι όντως όμορφη. Στο Περιγιάλι και στην Περιμετρική. Στο δάσος και στην παραλία. Από το Φάληρο ως την Καλαμίτσα και πάλι πίσω.

 

Το συμπέρασμα της χθεσινής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο είναι εύκολο και συγκεκριμένο. Αν και όταν θέλουν μπορούν να συνεννοηθούν. Τις πιο πολλές φορές υπάρχουν λόγοι που δεν θέλουν. Σκόπιμα επιλέγουν η διαδικασία να είναι χρονοβόρα και επεισοδιακή. Για λόγους εντυπώσεων και φυσικά δημοσιότητας. Καμιά φορά τους ξεφεύγουν λόγια, άλλοτε βαριούνται κι οι ίδιοι. Τότε είναι που σπεύδουν στο ομόφωνο, στο αυτονόητο.

 

Η διοίκηση Μουριάδη μαζί με το δημοτικό συμβούλιο (στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία) έγραψαν χθες ιστορία. Συνεδρίασαν πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη. Η απόφαση δεν ήταν δική τους. Ο κορωνοϊός επέβαλε την σημαντική αλλαγή. Συνδέθηκαν (εύκολα οι περισσότεροι) από το σπίτι και από τη δουλειά. Κάθισαν σε αναπαυτική καρέκλα. Σε γνώριμο σε αυτούς περιβάλλον.

 

Τους ήταν ευκολότερο να πουν και μια κουβέντα παραπάνω. Κάποιοι έκαναν ταυτόχρονα και άλλες εργασίες, άλλοι έτρωγαν! Το καλύτερο μας το επεφύλαξε ο Θέμης Καλπακίδης. Πρόσθεσε σύνδεση wifi στο τρακτέρ του, το οδηγούσε και ταυτόχρονα παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ως την ώρα που ήρθε η σειρά του να μιλήσει πρέπει να πρόλαβε να έκανε καλό όργωμα στο χωράφι. Χωρίς να χάσει λεπτό από τα λόγια των άλλων. Κι ας ήταν πολλά.

 

Πιθανό είναι η χθεσινή συνεδρίαση να ξεχαστεί πιο εύκολα σε σχέση με τις προηγούμενες. Ο λόγος είναι ότι ειδικά τώρα υπάρχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί κάποιος. Η αγωνία, η ανησυχία και η απόγνωση των ανθρώπων δεν σταματά στις συνήθεις υπερβολές και στους γνωστούς και χωρίς ουσία καυγάδες. Δεκτά και σωστά τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα παίξουν τον ρόλο τους είναι σίγουρο. Άλλο ωστόσο προκύπτει ως βασικό ερώτημα. Τι θα γίνει με όλους αυτούς που μένουν τόσες μέρες σπίτι;

 

Απάντηση ούτε χθες υπήρξε. Μάλλον ούτε σήμερα αλλά κι ούτε την τρέχουσα εβδομάδα. Το διάλλειμα της συνεδρίασης τέλειωσε κι όλοι ξαναβάλαμε τα κεφάλια μέσα. Περιμένουμε. Είμαστε στο σπίτι και παρακολουθούμε. Υπολογίζουμε και μελετούμε. Κάνουμε κάθε ένας το καθήκον μας. Ο Απρίλης που φαίνεται ότι έρχεται (ήδη μας κάνει νόημα να τον καλωσορίσουμε) δεν φέρνει όσα θα θέλαμε. Τις πρώτες μέρες του σίγουρα, προς το τέλος βλέπουμε. Ίσως εκεί, αμέσως μετά το Πάσχα, γίνει το θαύμα που περιμένουμε.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Βαγγέλης Παππάς είχε μια αφορμή για μια μικρή αναφορά στα Πετρέλαια. Επανέλαβε ότι «… περνάμε πολύ δύσκολα». Πρόλαβε κι εξήγησε τους λόγους. Νωρίτερα χθες το πρωί ιστοσελίδα των Αθηνών έγραψε ότι τα Πετρέλαια του Πρίνου κλείνουν! Εκτίμηση ή πληροφορία που δεν φαίνεται να έχει βάση. Αν και η Ενεργειακή δεν διέψευσε το κείμενο, όπως θα περιμέναμε.

 

Ο Κώστας Νάνος ενημέρωσε τους ακροατές του ραδιοφώνου της Πρωινής για την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του ΜΕΡΑ 25 σε επίπεδο στελεχών στην ΑΜΘ. Κι επειδή ο κ. Νάνος είναι μάχιμος λογιστής και φοροτεχνικός, ρωτήθηκε για τα μέτρα που ανακοίνωσε το κράτος. Επανέλαβε ότι οι επαγγελματίες- έμποροι κτλ θα πρέπει να κάνουν κι άλλη υπομονή αφού όπως τόνισε « … κάθε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν». Δεν έχει καθόλου άδικο.

 

Τον καιρό των σημαντικών γεγονότων στον Έβρο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας συνέδραμε με όχημα και προσωπικό της τις δυνάμεις που βρίσκονταν στα σύνορα. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετές μέρες, ως που η ένταση άρχισε να εκτονώνεται.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης