• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Μανώλης Γλέζος για πολιτικούς φυσικά λόγους είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το Ν. Καβάλας. Δημοσιεύουμε σήμερα φωτογραφία αρχείου από την επίσκεψη του στο δημαρχείο της Θάσου στις 20 Φεβρουαρίου του 2004. Κοντά του ο τότε Δήμαρχος του νησιού, αξέχαστος Κώστας Καπόλας. Στην ίδια φωτογραφία φαίνονται στελέχη του Δήμου Θάσου και του τότε Συνασπισμού Θάσου.

Ο Μανώλης Γλέζος δεν επισκέπτονταν μόνο την Καβάλα. Δύο τουλάχιστον φορές επέλεξε να επισκεφθεί τη Θάσο, στην οποία (παρά την ηλικία του) είχε περιοδεύσει. Φαίνεται μάλιστα στη φωτογραφία ότι είχε και θέματα υγείας αφού ήταν τραυματισμένος στο χέρι. Τα οποία δεν τον εμπόδιζαν να κινείται σαν έφηβος.

Τι έκανε στα νιάτα του ο Μανώλης Γλέζος; Ένα απλό μα και δύσκολο πράγμα. Δεν φοβήθηκε. Ξεπέρασε αυτού του είδους τις αναστολές, μαζί με φίλο του ανέβηκαν στην Ακρόπολη και κατέβασαν τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας. Αυτή η κορυφαία πράξη αντίστασης έμεινε στην ιστορία. Η πορεία του Μανώλη Γλέζου ως το θάνατο του,  επιβεβαίωσε το θάρρος και την αυταπάρνηση του. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ειδικά στις μέρες μας.

Μέρες στις οποίες ο φόβος «ξεχειλίζει» στους περισσότερους έλληνες. Μέχρι πρόσφατα δεν ήταν λίγοι όσοι φοβόντουσαν τους πρόσφυγες γενικώς. Τώρα οι ίδιοι ή και περισσότεροι φοβούνται τον κορωνοϊό. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος των ανθρώπων. Παρεξηγημένος, ενοχλητικός και τόσο ισχυρός κάνει τους πολίτες συντηρητικούς. Μετρημένους. Των κανόνων και των εντολών που άλλοι δίνουν. Εν πάση περιπτώσει θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα στη ζωή μας όταν δεν φοβόμαστε. Θα προσέχουμε, θα πράττουμε το σωστό αλλά θα κρατάμε τον φόβο σε μεγάλη απόσταση. Όπως έκανε όσο ζούσε ο Μανώλης Γλέζος.

 

===============================================================================

 

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια του Δήμου Καβάλας το πρακτικό της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσληψη 20 εποχιακών εργατών. Η γνωστή απόφαση και πράξη που γράφαμε από την προηγούμενη εβδομάδα. Στο θέμα, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, υπάρχει ευρεία συναίνεση. Σε πολλά άλλα συνήθως όχι. Όπως λοιπόν «τα βρήκαν» στις συγκεκριμένες προσλήψεις, με τον ίδιο τρόπο οφείλουν να συμφωνούν και σε όλα τα άλλα. Ορισμένα από τα οποία είναι μείζονος σημασίας θέματα της πόλης.

 

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Καβάλας μεταθέτει για το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ολοκλήρωση του έργου στο τμήμα της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης. Ο δρόμος θα δοθεί πάλι στην κυκλοφορία ως την άλλη Παρασκευή (10/4). Η καθυστέρηση αφορά μόνο την ασφαλτόστρωση (το υπόλοιπο έργο είναι έτοιμο) κι έχει σχέση με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Τις βροχές των ημερών.

 

Θα λέγαμε ότι σαφώς το έργο μπορούσε να ολοκληρωθεί νωρίτερα. Αρκετά νωρίτερα. Οι γνωρίζοντες τις λεπτομέρειες του θα διαφωνούσαν. Ωστόσο ήταν ένα πρόβλημα σχετικά μικρής έκτασης, το οποίο υποτίθεται ότι έγινε με τις πιο γρήγορες διαδικασίες. Η επιδιόρθωση της ζημιάς κράτησε 4 «γεμάτους» μήνες. Δεν είναι πολύ; Είναι.

 

Έχει τα παράπονα του από τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους ο Θέμης Καλπακίδης. Δήλωσε χθες σχετικά με το ενδιαφέρον τους να στηριχθούν οι επαγγελματίες της αγοράς: « Όταν προ μηνών ζήτησα τη στήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται από την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, κανείς δεν είπε τίποτα. Τώρα λόγω κορωνοϊού όλοι κόπτονται για τους επαγγελματίες». Ο κ. Καλπακίδης ζητά η στήριξη του Δήμου Καβάλας στην αγορά να έχει όριο μιας και «… η κυβέρνηση δεν πρέπει να ρίχνει το μπαλάκι στους Δήμους. Το κράτος πρέπει να στηρίξει τους επαγγελματίες και τους Δήμους».

 

Ο Δήμος Καβάλας ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μικρής έκτασης παρέμβαση μπροστά από το κτίριο των Σφαγείων, έκανε την περιοχή πιο όμορφη και πιο καθαρή. Έβαλε παγκάκια κοντά στη θάλασσα για την ανάπαυση των πολιτών. Πρόσθεσε και κάγκελα για την προστασία τους. Απλές κινήσεις, μα τόσο χρήσιμες. Σωστές ιδέες. Ο απλός πολίτης θα ωφεληθεί και θα τις σχολιάσει θετικά.

 

Στο δομή φιλοξενίας των προσφύγων στο «Ασημακοπούλου» γίνεται καλύτερη καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Πλέον κυκλοφορούν οδοκαθαριστές που δεν είναι του Δήμου. Φαίνεται ότι έπιασαν τόσο οι διαμαρτυρίες του κ. Αντωνιάδη και του κ. Μουριάδη. Ταυτόχρονα γίνονται εργασίες συντήρησης και διόρθωσης της περίφραξης, από την πλευρά της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Με την περιοδεία του στον Έβρο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε το μήνυμα της λήξης του συναγερμού ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα. Το «παιχνίδι» του Ερντογάν τέλειωσε απότομα, όπως απότομα είχε ξεκινήσει. Θα θέλαμε να ξέραμε τι προσδοκούσε. Ξεσήκωσε και στήριξε ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, τους έσπρωξε προς τα ελληνικά εδάφη. Τι ανόητο σχέδιο είχαν στο μυαλό τους οι Τούρκοι;

 

Πόση ακόμη εξουσία θεωρεί απαραίτητη ο συγκεκριμένος άνθρωπος προκειμένου να χορτάσει; Διότι μόνο χορτάτος είναι πιθανό να θυμηθεί τη δημοκρατία, τις εκλογές, την ώρα που θα αποσυρθεί και θα πάει σπίτι του. Όλα τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αφετηρία τη δυσμενή κατάσταση της γειτονικής χώρας, για την οποία υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Αυτός και η παντοκρατορία του!

 

Θα θέλαμε επίσης να μάθουμε ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό όσων έγιναν και από τις δύο πλευρές. Ποιος θα πληρώσει τις δαπάνες; Τέλος έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι θα κάνει από εδώ και πέρα τόσο η Τουρκία όσο και η Ε.Ε. με το προσφυγικό πρόβλημα. Μάλλον θα το ξανασπρώξουν κάτω από το χαλί…

 

Όπου το χαλί που καλύπτει το θέμα δεν αποκλείεται να είναι και η Τουρκία και η Ελλάδα. Και οι δύο χώρες μάλλον θα (ξανα)δεχθούν να παίξουν το συγκεκριμένο ρόλο χωρίς να πουν κουβέντα. Η Ελλάδα μ’ ένα λόγο παραπάνω. Χαρούμενη που τα κατάφερε στον Έβρο, αδιάφορη που οι πόλεμοι (που προκαλούν το πρόβλημα) συνεχίζονται. Πόλεμοι που γίνονται γιατί άλλο; Για το χρήμα!

Διαβάστε επίσης