μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Κυριακή 22 Μαρτίου, πριν τα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο συμπολίτης Νίκος Φασούλας βγήκε από το σπίτι του στο Περιγιάλι και πρόσφερε εθελοντική εργασία. Έκοψε τα χόρτα στην περιοχή κοντά στην οικία του. Του αξίζουν συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον του και τη δουλειά που έκανε.

 


 

Τον Ιανουάριο του 2004 ο τότε Δήμαρχος Καβάλας κ. Στάθης Εριφυλλίδης υλοποίησε έργο ανακαίνισης και συντήρησης των εγκαταστάσεων σε όλο το πάρκο του Φαλήρου. Μέρος του έργου ήταν η κατασκευή της περίφραξης του. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Καβάλας επιχείρησε να βάλει αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία του χώρου κι έτσι το πάρκο είχε ωράριο λειτουργίας. Αυτό διήρκεσε λίγες μέρες. Υπήρξαν διαμαρτυρίες και το μέτρο ανακλήθηκε. Από τότε μέχρι χθες η περίφραξη υπήρχε αλλά οι τρεις πόρτες εισόδου- εξόδου δεν κλείδωναν ποτέ.

 

Ο κ. Μουριάδης έλαβε την απόφαση το πάρκο Φαλήρου να κλείσει. Λόγω της υφιστάμενης περίφραξης αυτό υλοποιήθηκε εύκολα. Αντίθετα δεν διαθέτει περίφραξη ο χώρος έξω από το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» κι έτσι εκεί αθλούνται κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι. Ή περπατούν και απλώς κάνουν τη βόλτα τους.

 

Η περίφραξη του «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα είναι ημιτελής. Οι πόρτες κλειδωμένες αλλά οι τρύπες στο συρματόπλεγμα επιτρέπουν είσοδο και έξοδο σα να μη συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή περιπολεί συχνά η Αστυνομία, η οποία επίσης συχνά διώχνει κόσμο. Κυρίως παιδιά.

 

Υπάρχουν απαγορεύσεις και απαγορεύσεις όπως υπάρχουν λόγοι και λόγοι για αυτές. Το ότι έκλεισε το πάρκο Φαλήρου είναι μια αυστηρή απόφαση, μάλλον περιττή. Από την άλλη πλευρά πρέπει να συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι. Όσο έξω βρέχει και χιονίζει, αυτό είναι εύκολο. Όταν σύντομα βελτιωθεί ο καιρός, εκεί θα είναι τα δύσκολα. Τότε τόσο κράτος όσο και οι Δήμοι θα πρέπει να κλείσουν πολλά ακόμη πάρκα. Θα μπορέσουν;

 

Για να κλειδώσεις κάτι και να αποκλείσεις την πρόσβαση των ανθρώπων πρέπει ο χώρος ή το κτίριο να έχει κάποιες προϋποθέσεις. Εντύπωση μας είναι ότι με κλειδωμένο από χθες  το πάρκο η Καβάλα εξάντλησε τις δυνατότητες της. Άλλα μέτρα να ληφθούν στην πόλη δεν υπάρχουν. Από ένα σημείο και μετά οι Καβαλιώτες θα πρέπει αυτοί να περιορίσουν τις κινήσεις τους. Πιο πολύ απ’ ότι ως τώρα. Με την Άνοιξη προ των πυλών, όντως τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Όταν φτιάξει ο καιρός κι ανέβει η θερμοκρασία τότε θα πρέπει να κλειδωθούμε σπίτι. Θα το κάνουμε;

 

Αν οι έλληνες τηρούσαν σωστά τα πρώτα, τα αρχικά μέτρα δεν θα υπήρχαν επόμενα. Κι αν δεν τηρηθούν τα επόμενα (και υφιστάμενα) θα υπάρξουν κι άλλα. Ακόμη πιο αυστηρά. Όχι σαν αυτά της Ξάνθης. Εννοούμε κάτι ακόμη αυστηρότερο από την καραντίνα στη γειτονική πόλη.

 

Με ανακοίνωση του την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜΘ ζητά από τους διοικητές των Νοσοκομείων στην Περιφέρεια μας καλύτερη και τακτική ενημέρωση. Το αίτημα είναι απόλυτα σωστό. Σημειώνουμε ότι στην Ξάνθη ουδείς ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων. Αντίθετα στην Καβάλα έχουμε έναν διοικητή του Νοσοκομείου που από πλευράς ενημέρωσης είναι υπόδειγμα. Δεν κρύβει τίποτα και δεν φοβάται την αλήθεια. Ότι κι αν αυτή περιλαμβάνει.

 

Σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση βρίσκεται η ΔΕΥΑΚ αφού τα ταμεία της στη Δ. Αγορά έκλεισαν κι οι λογαριασμοί πληρώνονται μόνο ηλεκτρονικά. Κι ενώ το προσωπικό της πληρώθηκε κανονικά τις προάλλες, χρήματα για την επόμενη πληρωμή μισθοδοσίας δεν υπάρχουν. Πρέπει να βρεθούν ως τις 15 Απριλίου. Η ΔΕΥΑΚ κάνει ενέργειες για να βρει χρήματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η πληρωμή λογαριασμών νερού του πρώην ΤΕΙ. Η επιχείρηση έβαλε στο ταμείο της ποσό 40.000 ευρώ.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας στηρίζει το Νίκο Παναγιωτόπουλο με την ανακοίνωση που εξέδωσε –εν μέσω κορωνοϊού- προχθές. Λίγο νωρίτερα συνεργάτες του Νίκου Παναγιωτόπουλου- αλλά και ο ίδιος- αναδημοσίευσαν σχετικό κείμενο της εφημερίδας Εστία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι ανήμερα της 25ης Μαρτίου με το γνωστό fake news (αεροπλάνο της Τουρκίας πέταξε ως την Καβάλα κτλ) έγινε στόχος. Ίσως και εκ των έσω.

 

Το βασικό fake news εκείνης της ημέρας υπήρξε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων! Το οποίο τροφοδότησε (αφού επισημοποίησε) όλα όσα επακολούθησαν. Τι υπάρχει πίσω από αυτό το λάθος, ο κ. Παναγιωτόπουλος είτε το γνωρίζει είτε το υποψιάζεται.

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας- με τηλεδιάσκεψη- τη Δευτέρα το μεσημέρι υπήρξε αναφορά σε τηλεσυνάντηση χθες των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Αυτό τελικά δεν έγινε. Ίσως γίνει το προσεχές διάστημα. Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

 

Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης ήταν απόλυτα συγκεκριμένος: «Βοήθεια σε υλικό δεχόμαστε. Λεφτά έχουμε» είπε. Όσοι λοιπόν θέλουν να βοηθήσουν το νοσηλευτικό ίδρυμα καλό είναι να αποφύγουν τη δωρεά χρημάτων. Προτιμότερο είναι να επικοινωνήσουν με τον Διοικητή και τους συνεργάτες του ώστε να έχουν σωστή καθοδήγηση.

Διαβάστε επίσης