• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Τα χόρτα πρέπει να τα κόψει ο Δήμος Καβάλας ή κάθε πολίτης τα πιο κοντινά του; Στην φωτογραφία χόρτα έχουν κρύψει τα σκαλάκια από την οδό Σηλυβρίας ως περίπου την Περιμετρική οδό. Δεν είναι μόνο χόρτα, σε μια περιοχή ίσως και μέσα στο δάσος, είναι και κλαδιά δέντρων. Όλα μαζί απειλούν μια δίοδο πεζών. Η οποία σύντομα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει λοιπόν η εύλογη απορία. Αυτά τα χόρτα ποιος θα τα καθαρίσει;

Είχαμε προτείνει, στο πλαίσιο του φετινού Let’s Do It Greece, ο Δήμος Καβάλας να πιάσει από το χέρι τους δημότες του. Για μια κοινή δράση που θα εξουδετερώσει απορίες κι αδιέξοδα. Τούτο δεν έγινε. Αφού λοιπόν οι πολίτες δεν επιχειρούν, ο Δήμος Καβάλας είναι μάλλον αυτός που θα κόψει και τα χόρτα της φωτογραφίας.

====================================================================

Η απογοήτευση είναι μεγάλη καθώς διαβάζεις συνεχώς αυτούς που επιδοκιμάζουν τα επεισόδια σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Κείμενα φυσικά στο Facebook, γραμμένα από γνωστούς και αγνώστους. Θα ξεχωρίσουμε ακραίο και απαράδεκτο κείμενο πρώην αντινομάρχη Καβάλας. Το παιδί του οποίου, ξεπέρασε τον γονέα του! Γράφοντας για το ίδιο φυσικά θέμα…

 

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι άλλη και όχι αυτή που επικρατεί στις αναρτήσεις του διαδικτύου. Την έχει διατυπώσει σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο επικοινωνιολόγος κ. Λούλης. Ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έχει πει ότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα είναι άνθρωποι προοδευτικοί και μετριοπαθείς. Αυτοί- εννοεί- ψηφίζουν όπως ψηφίζουν και βγάζουν κυβερνήσεις.

 

Όσο λοιπόν κι αν φωνάζουν οι λίγοι, όσο θόρυβο κι αν προκαλούν ας έχουν στο μυαλό τους ότι εκφράζουν τη μειοψηφία. Που για να αποκρύψει τούτη την αδυναμία της, πασχίζει με θόρυβο να σκηνοθετήσει καταστάσεις εντελώς ψεύτικες. Δυστυχώς για αυτούς οι περισσότεροι έλληνες συμπαρίστανται στον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και δεν υιοθετούν τις επιπλέον κατάρες.

 

Αφισοκόλληση έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα οι αντιεξουσιαστές της πόλης. Αυτήν την φορά με τις αφίσες τους κατηγορούν για «κολοτούμπα» τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με την στάση τους στο θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ.

 

Ο πρώην λιμενάρχης Θωμάς Τσιαλός σκοπεύει να προσφύγει στην αρμόδια επιτροπή του Λιμενικού Σώματος, στην οποία θα αμφισβητήσει την απόφαση για την αποστρατεία του. Η προσφυγή του θα κριθεί προσεχώς.

 

Στο μεταξύ δεν υπήρξε απόφαση για τον αντικαταστάτη του. Είναι όλο και πιο πιθανό το Καλοκαίρι να μην υπάρχει Κεντρικός Λιμενάρχης αλλά αξιωματικός (ο υπολιμενάρχης) που θα ασκεί αυτά τα καθήκοντα. Όπως δηλαδή θα γίνει δεύτερο συνεχόμενο Καλοκαίρι με τον διοικητή της Π.Υ. Καβάλας.

 

«Η κόντρα της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ είναι ανελέητη. Αφορά και τα διόδια στην Παράκαμψη» είπε την Κυριακή εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Χθες ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης, κινούμενος στην ίδια λογική, προέβλεψε ότι το έργο των συγκεκριμένων διοδίων θα «παγώσει». Με λίγα λόγια δήλωσε σίγουρος ότι από την ανελέητη κόντρα νικητής θα βγει η Κυβέρνηση. Μακάρι.

 

Δηλώσεις έκανε χθες και ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κελαϊδάκης. Ερωτηθείς για την παραίτηση του από την συντονιστική επιτροπή κατά των διοδίων, είπε ότι ρόλο για την απόφαση του έπαιξε αυτό που τον πληροφόρησε ο κ. Γραμμένος. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φέρεται να του είπε ότι η συντονιστική επιτροπή έπαψε να υφίσταται αφού μόνο στόχο είχε την διοργάνωση και πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Επειδή το σήριαλ των συγκεκριμένων διοδίων συνεχίζεται (άσχετα από τα λόγια Μορφίδη και Γραμμένου) και ο Μανώλης Κελαϊδάκης σωστά εκτιμά ότι καμία συντονιστική επιτροπή δεν πρέπει να διαλυθεί, επειδή δήθεν ολοκλήρωσε το έργο της. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις έχει αξία το τι πιστεύει αυτός που έχει την πλειοψηφία σε μια επιτροπή και όχι τα μέλη- εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

 

Ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής κατηγόρησε την κ. Τσανάκα για μυστικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα δύο μεγάλα αντισταθμιστικά έργα του ΤΑΡ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αμέσως η κ. Δήμαρχος του απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία μυστική συνάντηση.

 

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα είναι σήμερα και αύριο στη Σόφια. Θα παραστούν στην σύνταξη (και υπογραφή;) μνημονίου κατανόησης για τη Σιδηροδρομική Σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης- Καβάλας- Αλεξανδρούπολης και λιμανιών Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

 

Αναγνώριση και δικαίωση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας. Απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλύμνου στηρίζεται σε γνωμοδότηση των δικηγόρων του Δήμου Καβάλας. Η απόφαση έχει σχέση με την αγορά εξοπλισμού για την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του ίδιου Δήμου.

 

Οι εκδηλώσεις που εγκρίθηκαν χθες, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

*Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει έμπρακτα την συλλογική προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπούπολης – Καλαμίτσας «Αγία Ειρήνη» για τη διοργάνωση μιας ανοιχτής πολιτιστικής εκδήλωσης με καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα σε μια προσπάθεια οικονομικής στήριξης  του μικρού μαθητή της πόλης μας που πρέπει να μεταφερθεί στο Χιούστον του Τέξας (ΗΠΑ) προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία. Στην εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου 2018 στο Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πέντε πολιτιστικοί συλλογή της Καβάλας όπως επίσης ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Το κόστος της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω εκδήλωση ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 663,36 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και το αθλητικό σωματείο ΚΑΒΑΛΑ 2004 συνδιοργανώνουν στις 27 και 28 Μαΐου την 5η Γιορτή Ποδοσφαίρου «Γαλάζια Πόλη» με το σύνθημα «Είσαι μαθητής γίνε αθλητής». Στη ετήσια αυτή γιορτή συμμετέχουν 17 αθλητικά σωματεία και 600 αθλητές – ποδοσφαιριστές ενώ στο πλαίσιο της γιορτής θα υπάρχουν και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το κόστος της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω εκδήλωση ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 994,36 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας έχοντας μακρά ναυτική παράδοση συνεργάζεται και φέτος με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στο πλαίσιο της ετήσιας ναυτικής άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2018» συμμετέχοντας ταυτόχρονα και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πολλά λιμάνια της χώρας στο περιθώριο της παραπάνω ναυτικής άσκησης. Έτσι, στις 8 Ιουνίου θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει και τον υπαρχηγό Στόλου. Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουνίου ο υπαρχηγός Στόλου, ο κυβερνήτης του πλοίου, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα παρακολουθήσουν την τελετή που θα πραγματοποιηθεί έμπροσθεν της προτομής του ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη (παραλία Καβάλας). Η τελετή περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέση και κατάθεση στεφάνων. Να σημειωθεί πως η διοίκηση του πλοίου θα παραστεί και στις εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος. Το κόστος της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω εκδήλωση ανέρχεται στο συνολικό ποσό των  1.012,66 € συμπεριλαμβανομένου.

*Η Συντονιστική Επιτροπή των ελληνικών Ναυτικών Μουσείων αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία  Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αρχιπλοίαρχο Π.Ν (ε.α) κ. ο Μανώλη Πετράκη,  την Δήμαρχο Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα και τον εκπρόσωπο της Διοικούσας Επιτροπής του Ναυτικού &Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου κ. Γεώργιο Κουρεντή προγραμματίζει τη διοργάνωση από το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας του ΙΑ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων τις ημερομηνίες 9 & 10 Ιουνίου 2018, με ειδικό θέμα: «ΝΕΑΠΟΛΙΣ-ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΙΣ-ΚΑΒΑΛΑ. Ψηφίδες της Ναυτικής Ιστορίας του τόπου μας».

Το πρώτο συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων διοργανώθηκε το 1996 και έκτοτε καθιερώθηκε η πραγματοποίησή του ανά διετία. Στόχος των συνεδρίων αυτών είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων για την χάραξη μιας κοινής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης. Παράλληλα, έχει γίνει θεσμός στα συνέδρια αυτά εκτός από την παρουσίαση των πεπραγμένων των φορέων που μετέχουν, να αναπτύσσεται ένα ειδικό θέμα, πάντοτε σχετικό με τη ναυτική ιστορία και πολιτιστική παράδοση της περιοχής που έχει την έδρα του το μουσείο που κάθε φορά έχει αναλάβει την διοργάνωσή του.

Η επιλεγείσα θεματική ενότητα θα αναλυθεί με επιστημονικές εισηγήσεις, οι οποίες θα αναφέρονται στις ιστορικές, αρχαιολογικές, κοινωνικές και λαογραφικές πτυχές της ναυτικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας διαχρονικά . Όλες οι εισηγήσεις θα κατατεθούν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με σκοπό την έκδοση πρακτικών. Η συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω διοργάνωση ανέρχεται στο ποσό των 860,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης