• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία χθεσινή, από την εξυπηρέτηση των πολιτών έξω από το Διοικητήριο. Η διαφορετική διαδικασία,  όπου η είσοδος του πολίτη στο κτίριο γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση, συνεχίζεται. Και δεν γίνεται πάντα. Αρκετές φορές κατεβαίνουν οι υπάλληλοι, έχουν συνεργασία με τον πολίτη στο θυρωρείο ή στο πεζοδρόμιο. Κι όταν αυτοί που περιμένουν είναι πολλοί, τότε ο υπάλληλος φωνάζει το όνομα του πολίτη τον οποίο αναζητά! Κι ο πολίτης σηκώνει το χέρι του, πλησιάζει τον υπάλληλο για τις υπόλοιπες συζητήσεις κτλ.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις που φαίνεται να έχουν λίγο ακόμη μέλλον. Όχι μόνο της Καβάλας. Ίδια είναι η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Στις Περιφερειακές Ενότητες, στους Δήμους, στο δημόσιο γενικότερα. Υπομονή χρειάζεται και από τις δύο πλευρές. Κορωνοϊός είναι, θα περάσει. Ίσως αργήσει αλλά στο τέλος θα περάσει.

 


 

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, οι Καβαλιώτες συνεχίζουν να περπατούν στο κέντρο της πόλης. Σε κάθε βολική διαδρομή. Τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. Πρόκειται για τη διαδικασία της ατομικής άθλησης. Της βόλτας. Η οποία καθιερώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, μέρες καραντίνας.

 

Πολλοί είπαν ότι με τη λήξη των αυστηρών μέτρων αυτό θα άλλαζε. Έκαναν λάθος. Η οποιαδήποτε ατομική άθληση συνεχίζεται κι ας μην είναι τέτοια. Πεζοδρόμια –συγκεκριμένα πεζοδρόμια- είναι γεμάτα. Προκύπτει συνωστισμός και συνεχή ροή ανθρώπων για ώρες.

 

Γιατί αλήθεια δεν επαναλειτουργούν οι αθλητικοί χώροι, οι παιδικές χαρές κτλ; Οι πολίτες απευθύνουν το ερώτημα στο Δήμο Καβάλας. Αυτός συνεχίζει να απαντά λέγοντας τα ίδια. Περιμένει πράσινο φως από το κράτος για να ανοίξει όλα όσα κλείδωσε. Συμπεριλαμβανομένου του πάρκου Φαλήρου.

 

Από την τυπική πλευρά του ζητήματος ο Δήμος Καβάλας έχει δίκιο. Κι οι δικές του πρωτοβουλίες στηρίχθηκαν σε μια κυβερνητική πολιτική, σε μια τακτική που δεν άλλαξε. Όχι ακόμη. Πρέπει να αλλάξει αφού τα αυστηρά μέτρα καταργήθηκαν στην πράξη. Είναι προτιμότερο το πεζοδρόμιο ή ένα ανοιχτό γήπεδο; Είναι καλύτερα στη παιδική χαρά ή στην αυλή ενός σχολείου; Αυτά που οι επιστήμονες θέλουν να αποφύγουν, τελικά συμβαίνουν. Όχι εκεί όπου απαγορεύεται. Συμβαίνουν κάπου αλλού. Πολύ συχνά σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι. Δεν παρέχουν ασφάλεια.

 

Ακόμη κι αν ο Δήμος Καβάλας συνεχίσει να περιμένει το κράτος (που είναι το πιθανότερο), οφείλει να στείλει μήνυμα σε αυτό. Να του πει να βιαστεί. Ορισμένα μέτρα τα έχει καταργήσει η καθημερινότητα. Η πρακτική των γονέων και των νεαρών παιδιών. Δεν είναι καλύτερα όλοι όσοι περπατούν, όλοι όσοι παίζουν και κάνουν ποδήλατο να βρεθούν υπό τις ίδιες συνθήκες σε πιο φυσιολογικό περιβάλλον;

 

Είναι καλύτερος ο συνωστισμός στα πεζοδρόμια και στα παγκάκια ή στις παιδικές χαρές; Σημειώνουμε ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν συνεχώς από το σπίτι τους προσέχουν. Τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Κινδυνεύουν δυστυχώς από άλλους κινδύνους. Από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, από το τσιμέντο της αυλής ενός σχολείου κτλ.

 

Πληθαίνουν τα παράπονα των πολιτών για το ηλεκτρονικό σύστημα αναφοράς προβλήματος στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας. Το γνωστό city care. Όπως λέει αρκετός κόσμος ενώ αναφέρει συγκεκριμένα το πρόβλημα, αυτό αργεί αρκετά (ίσως και πολλές εβδομάδες) μέχρι να λυθεί. Ακόμη κι αν τα προβλήματα είναι πολλά, υποχρέωση του Δήμου είναι να σπεύδει όσο το δυνατό πιο γρήγορα σε αυτά.

 

Με αφορμή φωτογραφία που πρόσφατα δημοσίευσε η Πρωινή, της αφετηρίας των αστικών λεωφορείων στο τέρμα της οδού Εγνατίας (συνοικία Βύρωνα), συμπολίτης γράφει: «Στην φωτογραφία είναι η αφετηρία της γραμμής νούμερο ένα. Υπάρχει εκεί στάση; ΟΧΙ. Υπάρχει δημοτικός φωτισμός στο μέρος το βράδυ; ΟΧΙ. Κάθε βράδυ το απόλυτο σκοτάδι. Το ΚΤΕΛ με κάτι προβολείς προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Ο Δήμος έχεις λάμπες που φέγγουν σαν καντήλια σε απόσταση 50 μέτρων από την αφετηρία. Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει είναι να βάλει λάμπες led μήπως και φωτίσουν κάπως το μέρος».

 

Παράπονα και των πελατών της ΔΕΥΑΚ που και χθες μπήκαν στην ουρά για να πληρώσουν το λογαριασμό του νερού. Περίμεναν στην ουρά αρκετά λεπτά καθώς η προσέλευση ήταν μεγάλη. Δυστυχώς στο ταμείο υπήρχε ένας μόνο υπάλληλος. Κανονικά η επιχείρηση πρέπει να βρει τρόπο αυτό να το διορθώσει. Ειδικά αυτήν την περίοδο που έχει μεγάλη ανάγκη τα χρήματα.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Ελευθερούπολης συμμετέχει με τον τρόπο του στην καμπάνια στήριξης των μικρομεσαίων. Των μελών του. Από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε να διακινεί ηλεκτρονικά αφίσα που προτρέπει τους καταναλωτές του Παγγαίου να στηρίξουν την αγορά της Ελευθερούπολης.

 

Διαφημιστική καμπάνια για τα μέλη του ξεκίνησε και ο σύλλογος επαγγελματιών της Νέας Ηρακλείτσας. Επιλέγει κι αυτός το διαδίκτυο αλλά το κάνει μέσω όμορφων, καλοκαιρινών εικόνων και βίντεο. Ο σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε πρόσφατα και όπως φαίνεται δυναμικά. Μακάρι η προσπάθεια να πιάσει τόπο αφού ειδικά ο τουρισμός σε περιοχές όπως η Ν. Ηρακλείτσα είναι μια δύσκολη, περίπλοκη υπόθεση.

 

Το τοπικό συμβούλιο Καβάλας έλαβε τη Δευτέρα την πρώτη και ομόφωνη απόφαση-  γνωμοδότηση. Ίδια θα κληθούν να πάρουν δημοτικές επιτροπές και δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινά η διαδικασία να νοικιαστεί και να λειτουργήσει το κυλικείο του ανακαινισμένου Βερούλειου. Παλαιότερα υπήρχε η ιδέα ο μισθωτής, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού,  να έχει και την γενικότερη ευθύνη λειτουργίας του αθλητικού χώρου. Προκειμένου αυτός να είναι ανοιχτός όσο περισσότερο γίνεται. Και για τις ομάδες και για το κοινό.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού έκανε χθες τις πρώτες ανακοινώσεις και για τα καλλιτεχνικά γεγονότα του προσεχούς Καλοκαιριού. Λίγα λεπτά μετά το Cosmopolis αντέδρασε θετικά, χαρούμενα. Δήλωσε έτοιμο να (ξανα)προσαρμοστεί και να γίνει. Σχεδόν όπως είχε προετοιμαστεί. Ανάλογη αντίδραση περιμένουμε και από το φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Τα σωματεία συνταξιούχων που κακήν κακώς αποβλήθηκαν από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου ετοιμάζονται να επανέλθουν. Σκοπεύουν να βρουν νέο χώρο στη Δημοτική Αγορά. Όχι στο υπόγειο, όπως παλαιότερα ήταν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ. Ζήτησαν τον χώρο που χρησιμοποιούσε το κοινωνικό φαρμακείο. Περιμένουν την απάντηση της Δημωφέλειας.

 

Μετά από 55 μέρες στη Λεκάνη επέστρεψε χθες στην Καβάλα ο πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας, συνταξιούχος καθηγητής, Νίκος Κούτρας. Με τη βοήθεια του καλού καιρού έκανε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Βρήκε φίλους και συζήτησε μαζί τους στην γεμάτη κόσμο πλατεία Καπνεργάτη. Οι 55 συνεχόμενες μέρες στη Λεκάνη ήταν μέρες (και νύχτες) προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης υπολογίζει ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν σε αρρώστους του νοσηλευτικού ιδρύματος περίπου 500 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Τα πιο πολλά μέσω του εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη. Αρκετά από αυτά έγιναν και γίνονται στο εργαστήριο του Νοσοκομείου. Εκτός ελαχίστων και ήδη γνωστών περιπτώσεων, τα τεστ ήταν αρνητικά. Σημειώνουμε ότι για αρρώστους που δεν νοσηλεύονταν αλλά ήταν σπίτι τους, το αποτέλεσμα του τεστ γίνονταν γνωστό με τηλεφωνική επικοινωνία.

 

Ανάμεσα στους νέους δημοτικούς υπαλλήλους που προ λίγων ημερών ορκίστηκαν και άτομο με ειδικές ανάγκες, μέλος της διοίκησης του τοπικού δραστήριου συλλόγου. Ο οποίος χαρούμενος σχολίασε: «Στις 5-5-2020 στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Καβάλας πραγματοποιήθηκε ορκωμοσία επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλων στο Δήμο Καβάλας. Στην εκδήλωση παρευρέθη και το ΔΣ του Νομ.Συλλόγου ΑμεΑ ν.Καβάλας για να συγχαρεί το μέλος του ΔΣ ,β Αντιπροέδρου κ.Μασμανίδη Δημήτρη άτομο με κινητική αναπηρία ο οποίος ήταν ανάμεσα στους επιτυχόντες του διαγωνισμού 3Κ μέσω ΑΣΕΠ και νεοπροσληφθείς στο Δήμο Καβάλας ,του ευχόμαστε καλή αρχή και καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα».

Διαβάστε επίσης