• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής φωτογραφίσαμε αυτοκίνητα, κάθετα παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο της Ομόνοιας. Aκριβώς μπροστά από το Επιμελητήριο.  Με αυτόν τον τρόπο εμπόδιζαν την κίνηση των αστικών λεωφορείων. Τα οποία αδυνατούσαν να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου (για να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν επιβάτες) κι ως εκ τούτου σταματούσαν στο κέντρο του. Ενοχλώντας την υπόλοιπη κυκλοφορία. Συνηθισμένες καταστάσεις, άλυτα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης μας. Μια κακή νοοτροπία των οδηγών. Οι οποίοι πάντα έχουν σε προτεραιότητα την δική τους βόλεψη.

 

Απόλυτα πετυχημένη ήταν αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας στην πόλη των Γιαννιτσών, η εκδήλωση έγινε εκεί το περασμένο Σάββατο. Η συνεργασία των δύο Λυκείων (Καβάλας και Γιαννιτσών) είχε ως στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για καλό σκοπό, για την ενίσχυση του πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου εκκλησιαστικής διακονίας του ιερού ναού Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών. Επόμενο ταξίδι του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας στην Αθήνα. Στις 24 Απριλίου σε ειδική εκδήλωση θα βραβευτεί από το Λύκειο των Ελληνίδων της πρωτεύουσας.

========================================================================

Η επικείμενη εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι ένα καλό νέο, πρωτίστως για το ταμείο του Δήμου Καβάλας. Άργησαν στο Δημαρχείο και το ξέρουν. Παρά ταύτα είναι ευπρόσδεκτη η ελεγχόμενη στάθμευση, αρκεί φυσικά να εφαρμοστεί. Να εφαρμοστεί σωστά. Όπως ακριβώς περιγράφεται στη σχετική μελέτη.

 

Αυτό επαφίεται στις διαθέσεις του προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας. Λιγότεροι από 20 είναι οι διαθέσιμοι. Με τόσες περιοχές και τόσες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, πολύ αμφιβάλλουμε αν θα τα προλαβαίνουν όλα. Εκτός τούτου η νέα ελεγχόμενη στάθμευση πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα ισχύει μόνο όταν είναι σε λειτουργία η δημοτική αστυνομία. Η οποία π.χ. Σάββατο και Κυριακή είναι κλειστή!

 

Πρόσφατα η κ. Δήμαρχος είπε ότι το 2018 θα είναι έτος ελεγχόμενης στάθμευσης. Θα προτιμούσαμε το 2018 να είναι έτος δημοτικής αστυνομίας. Αυτό μπορεί να γίνει με απλές κινήσεις που ούτε η κ. Τσανάκα, ούτε κανείς επόμενος ή άλλος δήμαρχος δεν θα κάνει.

 

Τι εννοούμε; Να επανέλθει στην υπηρεσία όλο το προσωπικό που σήμερα βρίσκεται αλλού. Να μην υπάρχει κανείς δημοτικός αστυνομικός σε γραφείο. Σε αυτά τα πόστα να εργάζονται διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου. Ακόμη και στα γραφεία της Δ. Αστυνομίας. Να γυρίσουν στην Καβάλα οι δημοτικοί αστυνομικοί που είναι κάθε μέρα υπηρεσία στις Κρηνίδες. Τέλος, να πάψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί να εκτελούν υπηρεσία κούριερ. Η παράδοση των δημοτικών εγγράφων σε πολίτες να γίνεται από άλλο προσωπικό (ή από ιδιώτη).

 

Ελεγχόμενη στάθμευση σημαίνει ισχυρή δημοτική αστυνομία. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό που θα εφαρμοστεί θα είναι κάτι που θα μοιάζει με ελεγχόμενη στάθμευση. Θα το πλησιάζει αλλά θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση απ’ ότι γνωρίσαμε ως το Καλοκαίρι του 2013.

 

Ουδείς ξεχνά τον ντόρο που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη στην Καβάλα, με αφορμή τη γνωστοποίηση των δαπανών για τις εκδηλώσεις ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη κ. Στέφανου. Όπως ακούμε, ήρθε η ώρα εκείνες οι αποφάσεις να υλοποιηθούν. Κατόπιν τούτου το περιβόητο μεσημβρινό φαγητό και γεύμα (ξενοδοχείο Λούσυ) πληρώθηκε στο ποσό των 6.000 ευρώ ενώ περίπου 700 ευρώ στοίχισαν τα πανό που έγιναν για τοποθετηθούν σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης (και της πομπής).

 

Χρειάζεται συνεχή «προπόνηση» ο Μακάριος Λαζαρίδης, έτσι ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στα προεκλογικά του καθήκοντα. Που όπως βλέπουμε είναι (κατά περιόδους) καθημερινά. Προχθές στο δελτίο τύπου για την επίσκεψη του στον Αμυγδαλεώνα, ανέφερε εντελώς λάθος το όνομα του προέδρου του τοπικού συμβουλίου του χωριού. Ευτυχώς λίγη ώρα μετά, το λάθος έγινε αντιληπτό και με ορθή επανάληψη του δελτίου τύπου διορθώθηκε.

 

Στο δικαστήριο για να καταθέσει ως μάρτυρας σε οικοδομική διαφορά ιδιωτών ήταν χθες ο Θόδωρος Μουριάδης. Δεν ήταν ο μόνος. Για την ίδια υπόθεση ήταν έτοιμοι να καταθέσουν αρκετοί ακόμη μηχανικοί, ορισμένοι της Π.Ε. Καβάλας. Τον ρωτήσαμε για το πότε θα εξελιχθούν οι διαδικασίες αλλαγής του επικεφαλής στην «Ανοιχτή Πόλη». Απάντησε ότι αυτά τα πράγματα θα γίνουν μετά το Πάσχα.

 

Εποχιακό προσωπικό ζήτησε να προσλάβει – με κριτήρια ΑΣΕΠ- το ταχυδρομείο στην Καβάλα. Για τις λίγες θέσεις που προσφέρονταν υπήρξαν 53 αιτήσεις για τους διανομείς και μόνο 5 για τους οδηγούς. Η επιλογή του προσωπικού ολοκληρώθηκε προ λίγων ημερών.

 

Γιατί τα μέλη της ΝΟΔΕ Καβάλας δεν προσήλθαν στην ειδική συνεδρίαση του οργάνου την Κυριακή το απόγευμα; Η απάντηση είναι εύκολη. Διότι φοβήθηκαν ότι ευρισκόμενα στη συζήτηση δεν θα προλάβαιναν να παρακολουθήσουν στη τηλεόραση το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Όσοι παρά ταύτα πήγαν, διαπίστωσαν ότι η διαδικασία ήταν σύντομη. Πρόλαβαν και είδαν και τον βουλευτή του Κιλκίς και την ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Η οποία είχε τη γνωστή αποτυχημένη εξέλιξη.

 

Διπλή πρωτιά για τον Γιάννη Κελγιώργη. Πρωτιά (στις εκλογές του συνδέσμου των εφέδρων) και δικαίωση των ενεργειών του ως πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης. Είναι «φως φανάρι» ότι θα διατηρήσει τη θέση, σε άριστη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του νέου δ.σ. . Που πρωτίστως είναι φίλοι μεταξύ τους.

 

Μεγάλη ήττα για την Καβάλα το ότι ματαιώθηκε (οριστικά, λένε όσοι ξέρουν) το πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων. Το γνωρίσαμε πέρσι, φέτος θα επεκτείνονταν σε επιπλέον σχολεία του Δήμου. Δυστυχώς η γραφειοκρατία «έφαγε» την ουσία κι οι μαθητές δεν έφαγαν τα νόστιμα γεύματα.

 

Η ήττα που αναφέρουμε αφορά όλους αυτούς που ενώ έπρεπε να πιέσουν ώστε το πρόγραμμα να συνεχιστεί, δεν το έκαναν. Γενικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον αφού οι διαδικασίες για να γίνει το πρόγραμμα περιγράφονταν ως πολύ μακρινές σε σχέση με τους δικαιούχους αυτού. Το ζήτημα, για να λέμε την αλήθεια, ήταν πολιτικό. Οι βουλευτές έπρεπε να δείξουν ενδιαφέρον. Οι της Κυβερνητικής πλευράς.

 

Θα είναι το χειρότερο σενάριο. Αν όντως λειτουργήσει ως εμπορικό κατάστημα το μεγάλο ακίνητο δίπλα στο δικαστικό μέγαρο, τότε θα χαθούν οι (δωρεάν) θέσεις στάθμευσης που χρησιμοποιούν όσοι έχουν δουλειά στο δικαστήριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, να δούμε που θα βρει να παρκάρει τόσος κόσμος που μπαινοβγαίνει στο δικαστήριο! Ο παρακείμενος δρόμος δεν τους χωρά. Εκτός αν τον κλείσουν, τον μετατρέψουν σε παρκινγκ.

 

Στα site των Αθηνών, αυτά με τις πολλές επισκέψεις, συναντούμε συχνά διαφημίσεις της νέας ακτής Τόσκα. Με λίγα λόγια οι εγκαταστάσεις δεν ετοιμάστηκαν ακόμη αλλά η διαφήμιση τους άρχισε. Το κόλπο γκρόσο του ομίλου Μουζενίδη ακούγεται ότι θα επιχειρηθεί τον Χειμώνα του 2019-2020. Τότε όπως λέγεται, θα προσπαθήσει να λειτουργήσει την Τόσκα και στη χειμερινή περίοδο.

 

Η κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου – ομιλήτρια στην εκδήλωση των ΚΑΠΗ την περασμένη Παρασκευή- είχε την φήμη της υποστηρίκτριας του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου. Τώρα μοιάζει να στηρίζει τον Μακάριο Λαζαρίδη. Με τη δισταυρία που ισχύει, μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει και τον κ. Παναγιωτόπουλο.

 

Στις 20 Μαρτίου 70 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί του Λυκείου των Κρηνίδων έλαβαν άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας να βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων προκειμένου να συμμετέχουν σε συγκεκριμένη δράση. Ειδικότερα «…η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκπαιδευτικής δράσης με γενικό τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης», που διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών Λακωνίας, Σερρών, Πιερίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων ΕΚΦΕ, όπου συμμετέχουν ομάδες μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, τηρώντας τις οδηγίες του Αστεροσκοπείου Αθηνών».

 

Συχνά οφείλουμε να πληροφορούμαστε το τι συμβαίνει σε άλλους Δήμους (στην προκειμένη περίπτωση στο Δήμο Πάφου της Κύπρου), προκειμένου να κάνουμε την απαραίτητη σύγκριση με τα δικά μας. Αντιγράφουμε ανακοίνωση με ημερομηνία 9 Μάρτη του Δήμου της Πάφου: «Έκκληση προς τους ιδιοκτήτες σκύλων για άμεση εγγραφή των ζώων τους στο σχετικό μητρώο και εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας κατοχής, με ταυτόχρονη προειδοποίηση  για επιβολή προστίμων προς όσους αμελούν ή δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους αυτή απευθύνει ο Δήμος Πάφου. Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό, ο Δήμος Πάφου υπενθυμίζει τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και επισημαίνει την ανάγκη για άμεση συμμόρφωση των ιδιοκτητών.Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Δήμου παραμένουν 480 περίπου σκύλοι από τον αριθμό των 1500 που εκτιμάται ότι υπάρχουν στη δημαρχούμενη περιοχή. Ο Δήμος Πάφου ανακοινώνει ότι εντατικοποιεί τις προσπάθειες για την καταγραφή των σκύλων και καλεί τους δημότες να ανταποκριθούν άμεσα προς αποφυγή περιττού κόστους, αλλά και πιθανών δυσάρεστων καταστάσεων».

Διαβάστε επίσης