• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τον Ιανουάριο του 2014 ο Δαβίδ Συμεωνίδης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Νοσοκομείο Καβάλας, στο οποίο εργάστηκε με επιτυχία για πολλά χρόνια. Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της αποχώρησης του. Της συνταξιοδότησης του. Η φωτογραφία είναι σχετική.

Κοντά του ο κ. Ξενοφώντας Κροκίδης.

Η είδηση του θανάτου του Δαβίδ Συμεωνίδη προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία. Η οποία προφανώς και δεν γνώριζε για την ασθένεια του και τη σύντομη νοσηλεία του στα νοσοκομεία. Τόσο στην Καβάλα όσο και στην Θεσσαλονίκη. Ο γιατρός ήταν πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Είχε μια ακόμη πιο σημαντική ιδιότητα. Ήταν Καβαλιώτης. Δύο κείμενα που γράφηκαν χθες και προχθές για τον Δαβίδ:

Ο Αρχέλαος Γρανάς νωρίς το πρωί έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Ως πρόεδρος της Ιατρικής Έταιρείας Καβάλας και λόγω κορονοιού επικήδειο για το εξαίρετο μέλος μας του Δ.Σ. τον αγαπητό συνάδελφο, συμπολίτη και κυρίως αγαπητό φίλο και σύντροφο στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση! Στην μακρόχρονη σχέση μας ομολογουμένως ποτέ δεν πέρασε απο το μυαλό μου η σκέψη οτι θα στέκομαι νοερά με σεμνότητα μπροστά απο την σορό σου, για να εφωνίσω επικείδιο λόγο.

Δεν θέλω να το πιστέψω και να το δεχθώ. Και όμως ο καθορισμός της μοίρας μας και κυρίως φυσικά ο θάνατος τον οποία νίκησες τόσες φορές σώζωντας ασθενείς κατά την μακρόχρονη μάχη στο λειτούργημα σου, κατόρθωσε να σε πάρει πρόωρα απο κοντά μας ! Θα αποφύγω τετριμμένα λόγια και φράσεις κλισέ με τα οποία ποτέ δεν είχες καλή σχέση και με απλότητα και σεβασμό θα πώ δυο λόγια ξεχωριστά για την ζωή σου και τον αδαμάντινο χαρακτήρα σου.

Φιλομαθής, άριστος φοιτητής και ιατρός. Ακόμη αναφέρουν το όνομά σου οι φίλοι μας στα χωριά του Παγγαίου που υπηρέτησες σαν αγροτικός ιατρός. Διερευνητικός, δημοκρατικός, ανιδιοτελής, φιλικός χαρακτήρας, ήσυχο πνεύμα.

Ποτέ δεν ύψωσες τον τόνο της φωνής σου, ποτέ δεν προέβηκες σε χαρακτηρισμούς, ποτέ δεν έθιξες κανένα με οποιονδήποτε τρόπο. Στις συνελεύσεις του Ιατρικού Συλλόγου, στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στην διοίκηση της Ιατρικής Εταιρείας είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον καλύτερο σου εαυτό. Είχαμε την τύχη να απολαύσουμε και να εκμεταλλευτούμε με την θετική έννοια, τον πράο σου χαρακτήρα, τον περαγωγικό τρόπο σκέψης και την μεθοδικότητά σου.Στην Ιατρική κοινωνία μας ήσουν μια πολύ ευχάριστη εξαίρεση. Εντάχθηκες στο ΕΣΥ και λάμπρινεςτο λειτούργημα με την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπό σου, δεν σε άγγιξε η διαφθορά, η επιδίωξη του πρωσοπικού συμφέροντος, ο πλουτισμός, η επιδειξιμανία και η ματαιοδοξία.  Η ανθρωπιά σου το ανησυχο πνεύμα σου και η ευγένεια της ψυχής σου, σου επέτρεψαν να ακολουθήσεις τον αγαπητό δρόμο για τον άνθρωπο, για τον ασθενή σου και το ιατρείο σου ήταν ανοιχτό για όλους. Η απώλεια σου δυσβάστακτη αγαπητέ Δαβίδ για συγγενείς, φίλους, συναδέλφους, ασθενείς, για όλη την κοινωνία της πόλης και του νομού μας, για όλους. Έφυγες πρόωρα και ξαφνικά. Θα στερηθούμε αγαπητέ μου Δαβίδ έντονα την παρουσία σου, την φιλία σου, την πραότητα σου , την ιατρική σου».

*Η Παναγιώτα Τσαρδακλή έγραψε: «Η κοινωνία της Καβάλας πενθεί για τον πρόωρο χαμό του φίλου, συντρόφου, γιατρού, υπηρέτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Του δικού μας γιατρού. Του γιατρού όλων των Καβαλιωτών. Όλοι αναζητούσαμε τις συμβουλές σου για την καρδιά και όχι μόνο. Ο Δαυίδ Συμεωνίδης συνέβαλε με πίστη και ύψιστη αφοσίωση στην θεμελίωση του ΕΣΥ, το υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Ο δικός μας Δαυίδ. Αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, δυστυχώς δεν είναι ανάμεσα μας. Τραγική ειρωνεία, τον πρόδωσε η δική του καρδιά. Ενώ είχε σώσει χιλιάδες άλλες. Τον αποχαιρετά συγκλονισμένη όλη η τοπική μας κοινωνία και όχι μόνο. Ακόμη και αν δεν μπορούμε λόγω συνθηκών να είμαστε δίπλα σου, να ξέρεις η καρδιά και η ψυχή μας είναι σε σένα . Νοερά οι χιλιάδες, οι αμέτρητοι φίλοι σου, θα σε συνοδεύσουν στην τελευταία κατοικία σου. Έφυγες στα 64 σου, πολύ πρόωρα και βιαστικά, για να συναντήσεις τον αδικοχαμένο, φίλο σου Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό και τον Πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου. Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε , σύντροφε, γιατρέ. Συλλυπητήρια στην οικογένεια σου. Αιωνία σου η μνήμη».

 


 

Λιγοστεύει κι άλλο το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας Καβάλας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία για την 6μηνη απόσπαση υπαλλήλου σε νησιωτικό δήμο της χώρας. Η μετακίνηση (προσωρινή κατ’ αρχήν) οφείλεται σε οικογενειακούς λόγους.

 

Σαββατοκύριακο στην Καβάλα πέρασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η επίσκεψη του σπίτι έγινε χωρίς δελτίο τύπου και χωρίς επίσημο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων. Είχε πάντως χρόνο να ασχοληθεί με την ακόμη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του γραφείου του.

 

Διαμαρτύρονται κάτοικοι της οδού Κεφαλληνίας στο Περιγιάλι. Πολλούς μήνες τώρα ζητούν αντικατάσταση καμένης λάμπας ώστε να φωτίζεται ο δρόμος τους. Οι αρμόδιοι πήγαν, είδαν ότι το πρόβλημα είναι μάλλον περίπλοκο και δεν επανήλθαν. Ως εκ τούτου το σκοτάδι διατηρείται στο δρόμο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Καθημερινοί είναι οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας στις επιχειρήσεις που πρέπει να προσαρμοστούν στα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού. Τα πιο πρόσφατα πρόστιμα «έπεσαν» σε όσους συνεχίζουν να παρασκευάζουν τρόφιμα χωρίς να φορούν τις απαραίτητες προστατευτικές μάσκες.

 

Το διάστημα που η αγορά δεν λειτουργούσε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας προσπάθησε να διατηρήσει επαφή με τα μέλη του. Αυτό έγινε ηλεκτρονικά. Αποστολή e mail για ενημέρωση τους κτλ. Την ευθύνη ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιάννης Κελγιώργης. Ο οποίος τα κατάφερε μια χαρά.

 

Δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες οι δηλώσεις πόθεν έσχες βουλευτών και πρώην βουλευτών. Έχουν ημερομηνία 2019 αλλά αφορούν το οικονομικό έτος 2018. Εξ αυτού του λόγου δηλώσεις έκαναν πρώην και νυν βουλευτές της Καβάλας. Από την ανάγνωση των περιουσιακών τους στοιχείων δεν φαίνεται να προκύπτουν ειδήσεις.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας έκανε την απαραίτητη βόλτα χθες το μεσημέρι στην αγορά (η οποία άνοιξε μετά από δύο μήνες) προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη του τι συμβαίνει. Στις δηλώσεις του ήταν αισιόδοξος και ικανοποιημένος.

 

Ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος είναι προβληματισμένος από όσα έφερε η χαλάρωση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Γράφει σχετικά με αυτά και την εστίαση: «Βλέποντας την κατάσταση στις πλατείες, στους δρόμους, στις παραλίες, στη ΔΕΗ, στις τράπεζες και άλλου όπου ο κόσμος αδιαφορεί επιδεικτικά για τις αποστάσεις θεωρώ ότι η επιτροπή των λοιμωξιολογων πρέπει να λάβει υπόψη αυτή την de facto κατάσταση και ότι στα cafe θα υπάρχει μεγαλύτερη πειθαρχία στην τήρηση του distancing. Πιθανώς το να να πιεις τον καφέ σου σε ένα μαγαζί θα είναι πιο ασφαλές από όλες τις άλλες επιπολαιότητες που κάνουμε. Ίσως ήρθε η ώρα η επιτροπή να αποφασίσει το άνοιγμα της εστίασης πιο νωρίς..».

 

Ο δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοϊτης αποκάλυψε χθες ότι έρχεται στην Καβάλα, μαζί με συναδέλφους του, για να προβάλει το φεστιβάλ Cosmopolis. Η ανάρτηση του έγινε ανάρτηση και του φεστιβάλ. Αναφέρει: «Αυτή είναι μια εξαιρετική είδηση! Το τριήμερο 27-30 Μαΐου, σε λίγες εβδομάδες δηλαδή, αναχωρώ για Καβάλα προκειμένου να καλύψω για Το Κουτί της Πανδώρας – HotDoc έναν απ’ τους ωραιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης, το

Cosmopolis Festival.  Στη δημοσιογραφική αυτή αποστολή δεν θα είμαι μόνος, αλλά με εξαιρετικούς συναδέλφους κι από άλλα μέσα – φίλοι πολλών χρόνων οι περισσότεροι: Τον Θανάση Γωγάδη, τη Μαρίνα Λαξανα, την Τίνα Μανδηλαρά (Πρώτο Θέμα), τον Γιώργο Νάστο (ΒΗΜΑgazino), τη Μαρίνα Αγγελάκη, (Documento). Ήδη δρομολόγησα συνέντευξη με τον καλό μουσικό και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Άλκη Ζοπόγλου, που θα διαβάσετε σύντομα. Ανυπομονώ, πραγματικά! Τι ανυπομονώ δηλαδή; Γι’ αυτό…ζω, μετά από τόση κλεισούρα».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης