• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι δύο φωτογραφίες από τις αντίστοιχες χθεσινές δραστηριότητες αποδεικνύουν ότι το κόψιμο των ενοχλητικών χόρτων δεν είναι αρμοδιότητα μόνο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη δύσκολη αλλά απαραίτητη αυτή εργασία εμπλέκονται ένα σωρό άλλοι. Πρώτα πρώτα οι πολίτες στις περιουσίες τους, στις αυλές τους και στα σπίτια τους. Στις φωτογραφίες βλέπουμε καθαριότητα από τα χόρτα στα όρια του περιβάλλοντος χώρου της Ιχθυόσκαλας (όπου επωφελείται και το πεζοδρόμιο), βλέπουμε κόψιμο χόρτων κοντά στο μουσείο. Ο υπάλληλος του οποίου είχε την ευαισθησία να βγει και να κόψει χόρτα ακόμη και στο πεζοδρόμιο της Ε. Σταυρού. Μπράβο σε όλους.

 


 

Προέκυψε κυρίως τη Δευτέρα. Το είδαμε και χθες. Τόσο η Καβάλα όσο και οι άνθρωποι της τρέχουν. Τρέχουν μπας και συναντήσουν πιο νωρίς το πάντα διαφορετικό, το ωφέλιμο Καλοκαίρι. Τρέχουν να συναντήσουν την κανονικότητα, η οποία τόσο τους έλειψε. Με την ίδια σπουδή προσπαθούν και θέλουν να ξεχάσουν όλα όσα έγιναν πρόσφατα. Αισθάνονται ότι τα δύσκολα πέρασαν οριστικά κι ανυπομονούν να λειτουργήσει η εστίαση!

 

Βιαζόμαστε, αυτό είναι αλήθεια. Κι έτσι βρισκόμαστε πάλι σε δύσκολη θέση μιας και «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» αν και « το γοργό και χάρη έχει». Ο χρόνος θα δείξει ποια εκ των δύο παροιμιών δικαιωθεί. Επιβεβαιωθεί στην πράξη. Καταλαβαίνουμε παράλληλα ότι αυτά που ζούμε και βλέπουμε στην Καβάλα είναι ακριβώς ίδια σε όλη την Ελλάδα.

 

Οι ουρές στο κέντρο της πόλης είναι μέρος μιας νέας κατάστασης. Που δεν μπορεί, κάποτε θα αλλάξει κι αυτή. Ουρά έξω από τις τράπεζες. Ουρά έξω από τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, ουρά έξω από τα πολυκαταστήματα, ουρά έξω κι από τη ΔΕΗ. Μια και το έφερε η κουβέντα, η συγκεκριμένη ουρά ήταν σαφώς μικρότερη χθες.

 

Δεν είχε πολύ κίνηση χθες το πρωί στην αγορά. Γεγονός που ξάφνιασε τους συμπολίτες εμπόρους. Περίμεναν άλλα. Περίμεναν να συνεχιστεί η καλή κίνηση της Δευτέρας. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Προμούσας σχολίασε θετικά την επαναλειτουργία των καταστημάτων, παρατήρησε ότι το πρόβλημα της ρευστότητας των μικρομεσαίων μπορεί να λυθεί με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» και τη σύναψη δανείων με ευνοϊκού όρους.

 

Συνεχίζει να εισπράττει αρκετά χρήματα σε καθημερινή βάση η ΔΕΥΑΚ. Βάζει στο ταμείο της περίπου 20.000 ευρώ την ημέρα. Το πρόβλημα της ρευστότητας της δημοτικής επιχείρησης αντιμετωπίζεται αλλά δεν λύνεται. Κι ενώ οι απλοί πολίτες μπαίνουν στην ουρά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι μεγαλοφειλέτες συνεχίζουν να κρατούν στάση αναμονής! Από αυτό το μέτωπο καλά νέα (δηλαδή χρήματα) προς το παρόν δεν υπάρχουν. Δεν είναι καθόλου περίεργο και ασυνήθιστο να πληρώνουν οι «μικροί», να μην πληρώνουν οι «μεγάλοι».

 

Την Αλεξανδρούπολη λέγεται ότι θα επισκεφθεί αύριο ο Υπουργός των Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Η επίσκεψη του έχει σκοπό να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης. Παρόλα αυτά θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με δημάρχους. Είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού στην Περιφέρεια μας μετά την κρίση του κορωνοϊού.

 

Οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ της χώρας έκαναν πρόσφατα τηλεδιάσκεψη κι αποφάσισαν να πιέσουν το κράτος για οικονομική διευκόλυνση. Στόχος είναι να συναντήσουν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Προς τον οποίο είχαν και έχουν συγκεκριμένα αιτήματα.

 

Η γενικότερη οικονομική κατάσταση του Δήμου Καβάλας θα είναι μοναδικό θέμα ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η οποία θα γίνει μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Η κ. Τσανάκα ζητά οι συνεδριάσεις να επανέλθουν στο Δημαρχείο αλλά οι τηλεδιασκέψεις – συνεδριάσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν ως το τέλος του μήνα. Μετά βλέπουμε.

 

Η έκτακτη και ουσιαστική συνάντηση του κ. Μουριάδη με την κ. Τσανάκα, η οποία φαίνεται να είχε θετικό αποτέλεσμα, δικαιώνει και τον Βαγγέλη Παππά. Ο οποίος πρώτος ζήτησε συνεννόηση ανάμεσα σε διοίκηση και αντιπολίτευση. Ο κ. Παππάς εύστοχα μοίρασε τις ευθύνες όσων πρόσφατα έγιναν και στις δύο πλευρές. Ζήτησε και ζητά αμοιβαίες υποχωρήσεις, γεγονός που αν γίνει (φαίνεται δύσκολο) θα είναι προς το συμφέρον όλων. Χθες ο Βαγγέλης Παππάς επανήλθε γράφοντας: « Η συνεννόηση πρέπει να κυριαρχήσει πάνω από πρόσωπα και πράγματα. Για το καλό της πόλης».

 

Στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα ήταν καλεσμένος το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ρωτήθηκε και απάντησε για μια σειρά θεμάτων, πρώτα και καλύτερα για τα όσα ανακύπτουν συνεχώς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας» μίλησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα Πετρέλαια κ. Μανώλης Κελαϊδάκης. Ήταν αρκετά αισιόδοξος για τη συνέχιση της δραστηριότητας στον Πρίνο. Επέμενε ότι κι αυτήν την φορά οι εργαζόμενοι θα βοηθήσουν με τον τρόπο τους ενώ προέβλεψε αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου (ως εκ τούτου και της τιμής του) τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

 

Συνεχίζονται οι αναρτήσεις στο facebook, έκφραση συλλυπητηρίων προς την οικογένεια του Δαβίδ Συμεωνίδη. Ξεχωρίσαμε τα λόγια του περιφερειακού συμβούλου Αλέξη Πολίτη, χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «δάσκαλο- κύριο- άνθρωπο». Σύντομο κείμενο ίδιου περιεχομένου και από την παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου ενώ ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας σημειώνει: « O Άνθρωπος, ο φίλος , ο λαμπρός επιστήμονας, ο καρδιολόγος μας Δαυίδ Συμεωνίδης, ταξίδεψε στην γη των αγγέλων. Εκεί θα συναντήσει ομοϊδεάτες, που η ζωή τους ήταν συνυφασμένη με καλοσύνη και προσφορά για τον συνάνθρωπο. Συλλυπητήρια στην συμπαθέστατη οικογένεια του. Αγαπητέ Δαυίδ καλό παράδεισο».

 

Για το τέλος ένα κείμενο του Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου, μέλος της ΝΕ Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία: «Η κυβέρνηση καθημερινά κάνει άμεσα αισθητή την πολιτική της προς όφελος της ολιγαρχίας, σε βάρος της προστασίας και αύξησης του εισοδήματος των εργαζομένων. Στο πεδίο της απασχόλησης κυριαρχούν μορφές εργασίας που χαρακτηρίζουν χώρες του τρίτου κόσμου και προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εργαζόμενοι με αναστολή εργασίας, προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, ειδικής αποζημίωσης είναι το νέο ελληνικό λεξιλόγιο απασχόλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αναδιοργάνωσης της οικονομίας δε θα είναι οι εργαζόμενοι αυτοί που θα υποστούν τις θυσίες των αλλαγών. Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει κύρια τα χαμηλόμισθα στρώματα των εργαζομένων για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους που σήμερα στερούνται. Αυτό θα ενισχύσει ταυτόχρονα την οικονομία με την εγχώρια κατανάλωση προϊόντων, προς την οποία στρέφεται κύρια η κατανάλωση αυτών των στρωμάτων και τα οποία παράγουν οι εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που – ειδικά σε αυτή την φάση της πανδημίας – βρίσκονται σε κατάσταση αφανισμού».

 

 

Διαβάστε επίσης