• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολύ καλά κάνει ο Δήμος Καβάλας κι απομακρύνει τα κουβούκλια των κλειστών περιπτέρων, όσων βρίσκονται στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες. Είναι περίπτερα κάποτε περιζήτητα, με ακριβά τότε ενοίκια, σήμερα χωρίς κανένα επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Η σημαντική αυτή αλλαγή οφείλεται στην οικονομική κρίση, στα μνημόνια αλλά και στη διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Ίσως τα περίπτερα ήταν πολλά στην Καβάλα κι έτσι τώρα η κατάσταση κατά κάποιο τρόπο διορθώνεται. Η παρέμβαση θα συνεχιστεί με απομάκρυνση λίγων ακόμη κλειστών περιπτέρων.

Τι συμβαίνει αλήθεια στα σημεία απ’ τα οποία απομακρύνονται τα περίπτερα; Προς το παρόν τίποτα το ενδιαφέρον. Στην οδό Χρ. Σμύρνης (κοντά στον κόμβο Φαλήρου) υπάρχει ένα κενό στο πεζοδρόμιο, εκεί όπου υπήρχε περίπτερο. Στην είσοδο του ΤΕΙ άδειασε το πεζοδρόμιο, προσωρινά υπάρχουν πινακίδες απαγόρευσης της κίνησης πολιτών. Πινακίδες του Δήμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το κενό μπορεί (ή πρέπει) να καλύπτεται. Π.χ. από παγκάκια. Έτσι εκεί όπου υπήρχαν περίπτερα είναι εύκολο να δημιουργηθούν χώροι ανάπαυσης των διερχόμενων πολιτών. Απλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πολύ γρήγορα. Έλα όμως που δεν γίνονται…

 


 

Μετά την κοινή εκδήλωση με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς, όλοι μαζί ήταν χθες στην ίδια πλατεία (του Καπνεργάτη) σε διαμαρτυρία σχετικά με τα θέματα της εκπαίδευσης. Οι του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι άλλοι. Του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ! Μια πολύ ενδιαφέρουσα «ειρηνική» συνύπαρξη, η οποία πάει να καθιερωθεί! Αν καθιερωθεί θα είναι μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη.

 

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια από τα ίδια. Το γεγονός ότι θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα σημαίνει ένα ακόμη ξενύχτι… Ελπίδα ώστε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση το θέμα για τη χορήγηση παράτασης σε δημοτικό έργο. Είτε μαλώνουν μεταξύ τους λίγο, είτε πολύ είναι σίγουρο ένα πράγμα. Όταν ικανοποιούν τα αιτήματα των αναδόχων, οι αποφάσεις είναι πάντα ομόφωνες!

 

Επανήλθε στην προηγούμενη του κατάσταση τμήμα του οδοστρώματος στην οδό Κύπρου. Δοκιμάστηκε κάτι διαφορετικό, κάτι χρωματιστό. Δεν πέτυχε, δεν άρεσε, μάλλον δεν ήταν σωστό. Γρήγορα το λάθος διορθώθηκε κι έτσι η ζωή συνεχίζεται. Όπως ακριβώς ήταν…

 

Για την προσωρινή επέκταση της λαϊκής αγοράς στην οδό Εθνικής Αντίστασης ενημερώθηκαν και οι επαγγελματίες (της εστίασης) της περιοχής. Κατά πληροφορίες δεν δήλωσαν ότι διαφωνούν. Έκαναν κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη. Υπάρχει πάντως το ενδεχόμενο αυτοί οι επαγγελματίες να μην επωφεληθούν της αύξησης της κίνησης λόγω λαϊκής αφού ως την 1η Ιουνίου τα μαγαζιά τους θα είναι κλειστά.

 

Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το βίντεο που έκαναν μαζί Επιμελητήριο κι Εμπορικός Σύλλογος, το οποίο διαφημίζει την αγορά και τους μικρομεσαίους της. Σε αυτό εμφανίζονται και πρωταγωνιστούν συμπολίτες έμποροι. Η συμμετοχή τους κάνει το μήνυμα πιο ενδιαφέρον. Άρα και πιο πετυχημένο.

 

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως κ. Στέφανος εμφανίστηκε μία ακόμη φορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Ως εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου ανακοίνωσε και σχολίασε αποφάσεις τόσο της Εκκλησίας όσο και του κράτους. Στηριγμένες όλες στην επαναλειτουργία των ιερών ναών από την προσεχή Κυριακή.

 

Τηρούν την οδηγία του συλλόγου τους οι δικηγόροι της Καβάλας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία όταν είναι στο δικαστικό μέγαρο χρησιμοποιεί χειρουργική μάσκα. Αντίθετα οι (λίγοι) πολίτες που επισκέπτονται τις ίδιες υπηρεσίες δεν δείχνουν να ανησυχούν. Δεν χρησιμοποιούν χειρουργική μάσκα. Στην είσοδο του μεγάρου υπάρχουν αντισηπτικά για όλους.

 

Η νεολαία έχει μια ορμή, μια δύναμη που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Εδώ και αρκετά απογεύματα (που το Πάρκο ήταν κλειστό) ομάδα παιδιών σύχναζε στην κερκίδα του ανοιχτού κολυμβητηρίου! Έβρισκε εύκολα τρόπο, έμπαινε στο κολυμβητήριο. Αμέσως μετά το γκρουπ συγκεντρώνονταν στην κερκίδα όπου έμενε αρκετή ώρα. Από χθες που λειτούργησε το Πάρκο, αυτό σταμάτησε.

 

Ρωτήθηκε χθες ο Αρχέλαος Γρανάς για τα νεότερα της επένδυσης στα Λουτρά των Ελευθερών. Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου από τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι κατατέθηκε νέο αίτημα, αναμένεται η έγκριση του. Για την εκκρεμότητα με το Δασαρχείο, άκρη δεν βγήκε… Το αίτημα του επενδυτή για αύξηση του συντελεστή δόμησης απαντήθηκε αρνητικά από την υπηρεσία της Καβάλας. Μεταφέρθηκε για να απασχολήσει μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Δασών. Το οποίο συνεδριάζει στην Αθήνα.

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα χθες το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Πρόεδρος ορίστηκε ο Γιάννης Νεστορίδης, της τεχνικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη συγκρότηση του συγκεκριμένου συμβουλίου θα ακολουθήσει συγκρότηση και του ΣΥΠΟΘΑ. Για να αναλάβει δράση το συμβούλιο αρχιτεκτονικής η απόφαση πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

 

Ενδιαφέρον σχόλιο του συμπολίτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου σχετικά με τους παππούδες- γιαγιάδες και τα εγγόνια τους: «Επικοινωνούν μαζί μου πολλοί παππούδες και γιαγιάδες και με ρωτάν αν μπορούν να “κρατήσουν” τα εγγόνια τους! Δύσκολη ερώτηση! Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο προσέχουν στην καθημερινότητα τους οι γονείς των εγγονιών. Τι δουλειά κάνουν, τι μέτρα προστασίας παίρνουν και πόσο τηρούν τις αποστάσεις! Μπορεί αυτή την περίοδο το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας να είναι στο ναδίρ και η επαφή να μην ενέχει και πολλούς κινδύνους, σε λίγες βδομάδες όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ο ιός δεν θέλει πολύ να προκαλέσει 2ο κύμα εξάπλωσης και μάλιστα σε μια κοινωνία με πολύ χαμηλή ανοσία. Σαν φωτιά σε παρθένο δάσος μπορεί να επεκταθεί ταχύτατα. Άρα οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να επιμένουν να προσέχουν δυο φορές».

 

Μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη εμφανίστηκαν χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Καλαμίτσας. Ο Κώστας Κεραμιδάς έλυσε το … μυστήριο: «Επιστροφή στην κανονικότητα. Ξεκίνησαν σήμερα (χθες) οι προπονήσεις των ιστιοπλόων του ΝΟΚΑΒΑΛΑΣ στην κατηγορία των FINN».

 

Τηλεδιάσκεψη με διευθυντές σχολείων του Ν. Καβάλας έκανε πρόσφατα η Υφυπουργός Παιδείας. Στη συνέχεια τους ευχαρίστησε με ανάρτηση στο διαδίκτυο. Η κ. Σοφία Ζαχαράκη έγραψε: «Οι διευθύντριες και οι διευθυντές των γενικών και επαγγελματικών λυκείων της Καβάλας στην τελευταία τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της επιστροφής των μαθητών της Γ´Λυκείου στις τάξεις. Συζητήσαμε για θέματα οργάνωσης με πρωτοβουλία του Διευθυντή εκπαίδευσης Καβάλας κ. Βαγενά και συμμετοχή του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Μπαντίκου. Τους ευχαριστώ και εύχομαι σε όλους καλή δύναμη».

 

Αναβάλλεται για αργότερα εκδρομή που είχαν προγραμματίσει οι συνταξιούχοι της ΒΦΛ. Το σωματείο ανακοινώνει ότι τα χρήματα της προκαταβολής δεν χάνονται. Από την ανακοίνωση ξεχωρίζουμε τα ακόλουθα: «Στη διάρκεια των επόμενων δεκαοκτώ (18) μηνών και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι που δεν μπόρεσε να γίνει ή ένα άλλο οργανωμένο ταξίδι. Σε περίπτωση που κατά τη λήξη του voucher δεν έχει συναφθεί με το πρακτορείο άλλη σύμβαση για ένα νέο ταξίδι θα επιστραφεί το αντίστοιχο ποσό της προκαταβολής».

Διαβάστε επίσης