• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία από το Πάρκο Φαλήρου προχθές το απόγευμα. Λίγες ώρες μετά την επαναλειτουργία του. Γεμάτο κόσμο, κόσμο που βαδίζει. Διέρχεται από την περιοχή. Καλώς ή κακώς αποφύγαμε τη φωτογραφία από τις γεμάτες κόσμο δύο παιδικές χαρές του Πάρκου. Οι οποίες μόνο τυπικά ήταν και παραμένουν εκτός λειτουργίας. Ουσιαστικά την Τετάρτη το απόγευμα λειτουργούσαν κανονικότατα. Επειδή ήταν κλειδωμένες και περιφραγμένες, εικάζουμε ότι οι γονείς πήδηξαν την περίφραξη και στη συνέχεια πήραν αγκαλιά και πέρασαν εντός του χώρου τα παιδιά τους. Ίδια είναι η κατάσταση και σε άλλες κλειδωμένες- υποτίθεται- παιδικές χαρές της πόλης. Οι μεγάλοι παραβιάζουν περιφράξεις, αγνοούν κλειδαριές αλλά το κάνουν για καλό. Για το καλό των παιδιών τους.

 

Στην οδό Θεσσαλονίκης (συνοικία Δεξαμενής) εργάστηκε και χθες συνεργείο της ΔΕΥΑΚ. Μία ακόμη φορά διόρθωσε βλάβη στο δίκτυο, σε ένα σημείο όπου αυτό είναι σχετικά καινούργιο. Δεκαετίας. Στο ίδιο σημείο η ΔΕΥΑΚ εργάστηκε αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Με τη χθεσινή της παρέμβαση ελπίζει και αισιοδοξεί ότι έλυσε οριστικά το πρόβλημα κι άλλο σπάσιμο δεν θα προκύψει. 

 


 

Κάθε χρόνο το ενδιαφέρον είναι μικρότερο. Κάθε χρόνο λιγότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, των αρχηγών των κομμάτων κτλ. Πρόκειται για έγγραφα χιλιάδων σελίδων, τα οποία δεν απαιτούν μια συνηθισμένη ανάγνωση. Χρειάζονται πολύωρη μελέτη. Όπως επίσης σύγκριση με τη δήλωση του προηγούμενου έτους.

 

Είναι πίνακες και αριθμοί. Πλούσιο υλικό που για να το καταλάβεις πρέπει νωρίτερα να μελετήσεις και τις σχετικές οδηγίες. Στο τέλος της κουραστικής διαδικασίας αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόπος ήταν άδικος. Άπαντες φρόντισαν ώστε να δικαιώσουν το λαϊκό (ή μήπως θρησκευτικό;) ρητό. Τελικά όλοι, όλα εν σοφία εποίησαν.

 

Οι ελεγχόμενοι τακτοποίησαν τις περιουσιακές τους δραστηριότητες. Κάλυψαν κατάλληλα τα δύσκολα (όπου και αν υπήρχαν) κι έτσι όλοι μαζί κατέληξαν να βγάζουν προς τα έξω μια παρόμοια εικόνα. Οι πιο πολλοί είναι οριακά ευκατάστατοι. Τόσο όσο… Όσο χρειάζεται για να μην προκαλούν. Να μην δίνουν το παραμικρό δικαίωμα. Κάπως έτσι,μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ειδικά στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις.

 

Η ανάγνωση των δηλώσεων πόθεν έσχες των πρώην και νυν βουλευτών καταλήγει σε ένα ακόμη συμπέρασμα. Κανείς τους δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Αντίθετα αρκετοί προόδευσαν και ως ένα βαθμό πλούτισαν. Αυτό στηρίζεται – καταλαβαίνουμε- και στη θέση που είχαν ή έχουν. Ειδικά οι παλιοί. Ως εκ τούτου είναι θέση ζηλευτή.

 

Καταλαβαίνουμε και από τα πόθεν έσχες τους γιατί κάθε φορά που γίνονται εκλογές υπάρχει συνωστισμός και διαγκωνισμός ενδιαφερομένων. Όλοι θέλουν να εκλεγούν γιατί όλοι επιθυμούν μια τέτοια, όπως περιγράφει η δήλωση πόθεν έσχες των περισσότερων, οικονομική κατάσταση.

 

Αφού δεν μπορούν να τα καταφέρουν στην ελεύθερη αγορά και οικονομία, να μην το επιδιώξουν μέσω της πολιτικής; Ή έστω μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης; Η οποία τοπική αυτοδιοίκηση συχνά είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Γιατί όπως συχνά λέει ο λαός, τρώγοντας έρχεται η όρεξη!

 

Σχολιάζουμε θετικά δύο ιδιαίτερα πράγματα. 1) Το ότι ο Μακάριος Λαζαρίδης έδωσε στη δημοσιότητα τη δήλωση του από τον περασμένο Νοέμβρη (χωρίς να είναι υποχρεωμένος για αυτό) 2) Την ετοιμότητα του Γιάννη Πασχαλίδη. Διαπίστωσε λάθος στη δήλωση του και πρώτος αυτός έσπευσε να το διορθώσει. Για να προλάβει τα χειρότερα.

 

«Στράβωσε» η υπόθεση προσωρινής επέκτασης της λαϊκής αγοράς στην οδό Εθνικής Αντίστασης. Ο ΟΛΚ δεν κατάφερε να βρει λύση στο γραφειοκρατικό ζήτημα κι έτσι είναι μάλλον αδύνατο η επέκταση στην παραλία να προλάβει να γίνει αύριο Σάββατο. Ίσως το επόμενο. Πολλά θα κριθούν σήμερα, που όπως ακούμε συνεδριάζει η διοίκηση του Οργανισμού.

 

Παράδοξο γεγονός το ότι οι ενδιαφερόμενοι έμποροι της λαϊκής είχαν σίγουρη τη θετική απάντηση του ΟΛΚ, τους εκπροσώπους του οποίου είχαν ευχαριστήσει δημοσίως αρχή της εβδομάδας. Δυστυχώς το «ευχαριστώ» ήταν πρόωρο και λάθος αφού το πράγμα ξεκίνησε καλά αλλά δεν τέλειωσε έτσι. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πρόβλημα που ανακύπτει επρόκειτο να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα.  Μήπως πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

 

Η δημοτική κοινωνική Αλληλεγγύη του Δήμου Καβάλας προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ. Όποτε κι αν αποφασιστεί να γίνει. Αυτός είναι ο λόγος που προμηθεύτηκε 18 θερμόμετρα μετώπου – ανέπαφης θερμομέτρησης. Θα τα μοιράσει στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΑΠΗ. Κι άλλοι τοπικοί φορείς (Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, Επιμελητήριο) αγόρασαν τέτοια θερμόμετρα με την ευκαιρία των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού.

 

Μέλη του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας επανήλθαν στην όμορφη τοποθεσία του εντευκτηρίου τους. Μέσα στο δάσος εργάστηκαν για τη συντήρηση τόσο του κτιρίου όσο και των λοιπών εγκαταστάσεων έξω από αυτό. Στις οποίες συχνά βρίσκεται αρκετός κόσμος. Η εθελοντική δουλειά ήταν άριστη και απαραίτητη. Σιγά σιγά και ο Φυσιολατρικός επανέρχεται σε σχεδόν κανονική λειτουργία και δραστηριότητα.

 

Εθελοντική αιμοδοσία αύριο στη Δ. Καπναποθήκη, εθελοντική αιμοδοσία και στο τέλος του μήνα. Αυτή του διήμερου 29 και 30 Μάη την ανακοίνωσε ο σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας. Θα γίνει στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου και όχι στη Λέσχη Αξιωματικών.

 

Συζήτηση με τα μέλη του μέσω τηλεδιάσκεψης οργανώνει ο Σύλλογος Επαγγελματιών της Νέας Ηρακλείτσας. Θα συζητηθούν τα νέα επαγγελματικά δεδομένα στην εποχή του κορωνοϊού και οι δυνατότητες ενίσχυσης των μελών από προγράμματα και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην τηλεδιάσκεψη προσκλήθηκαν να μιλήσουν όσοι ξέρουν το θέμα. Αυτοί θα κάνουν την απαραίτητη ενημέρωση.

 

Ανάμεσα στις πολλές χθεσινές φωτογραφίες που «ανέβηκαν» στο Facebook και μια διαφορετική. Συμπολίτης έπιασε άνδρα να αφοδεύει μέρα μεσημέρι στον Δημοτικό Κήπο. Αν και το περιστατικό είναι μεμονωμένο, σίγουρα προκαλεί προβληματισμό. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;

 

Ο συμπολίτης γιατρός του Νοσοκομείου κ. Ξενοφόντας Κροκίδης ξεχώρισε και επιβράβευσε τη δωρεά στο ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερούπολης. Αυτή αφορά ειδικά το εργαστήριο μοριακής βιολογίας, το οποίο μεταξύ άλλων κάνει τα γνωστά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Ο κ. Κροκίδης είπε ότι η δωρεά είναι σημαντική, Αφορά την επόμενη- μετά τον κορωνοϊό- εποχή του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Σήμερα περιμένουμε την ανακοίνωση του διοικητή του Νοσοκομείου καθώς από την προσεχή Δευτέρα είναι πιθανό να αυξηθούν κι άλλο τόσο τα τακτικά χειρουργεία όσο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Χθες ο κ. Κροκίδης είπε ότι οι παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου εισήλθαν εδώ και λίγες μέρες στην κανονικότητα τους.

 

Αρκετός κόσμος ανέβηκε Τετάρτη και Πέμπτη στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, ο οποίος χθες γιόρταζε. Λόγω συνωστισμού εμφανίστηκε η Αστυνομία αλλά δεν υπήρξε καμία συνέχεια. Ο συνωστισμός συνηθίζεται, υπάρχει κάθε μέρα και σε περισσότερα σημεία της πόλης. Η Αστυνομία έπαψε να δείχνει τον ζήλο της εποχής της καραντίνας αφού όπως τα μέτρα χαλαρώνουν, έτσι συμβαίνει και με τους ελέγχους της.

 

Διαβάστε επίσης