• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοτικοί υπάλληλοι «κρέμασαν» χθες το πρωί τα τρία καθιερωμένα πανό στον Δ. Κήπο, τα οποία προβάλλουν την εθελοντική αιμοδοσία που ετοιμάζεται να γίνει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σε αυτήν την ειδική περίοδο μετά τον κορωνοϊό, η ενίσχυση του σταθμού αιμοδοσίας του Νοσοκομείου πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα όλων. Ευχόμαστε όπως θετικά εξελίχθηκε η εθελοντική αιμοδοσία της ομάδας του Επιμελητηρίου, το ίδιο καλά να πάει η αιμοδοσία του τοπικού συλλόγου.

 


 

Κείμενα- χάρτες- πίνακες- νούμερα και φωτογραφίες 700 περίπου σελίδων περιλαμβάνει η μελέτη που εκπόνησε για τον ΟΣΕ ιδιωτική εταιρία. Αντικείμενο της το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα. Όποιος έχει την υπομονή και διαβάσει αμέσως δημιουργεί με το μυαλό του ωραίες εικόνες. Μιας σιδηροδρομικής επικοινωνίας που ο Νομός Καβάλας κακώς στερήθηκε τόσες δεκαετίες. Μόνο που το έργο είναι στα πρώτα του στάδια. Αργεί. Αργεί πολύ. Πέραν του ότι χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται πολύς χρόνος για μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πάντως η προοπτική υπάρχει. Κάτι είναι κι αυτό…

 

Στην ίδια μελέτη βρίσκουμε μικρή αναφορά στην άλλη σιδηροδρομική σύνδεση, του νέου λιμανιού με τους Τοξότες. Αυτή -διαβάζουμε- βρίσκεται στη φάση εκπόνησης των οριστικών μελετών. Τις περιμένουμε τουλάχιστον 10 χρόνια τώρα. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν, ούτε τι θα γίνει μετά. Και για αυτήν τη μικρότερη σιδηροδρομική γραμμή θα πρέπει να περιμένουμε.

 

Ορισμένες ειδικότερες παρατηρήσεις. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα αφήνει εκτός τόσο τη Δράμα όσο και τις Σέρρες. Αναμένεται να διαμαρτυρηθούν έντονα αλλά αλλιώς δεν γίνεται. Στο περιαστικό δάσος της Καβάλας (περιοχή πέριξ του Αγίου Σίλα) θα πρέπει να κοπούν πεύκα. Ελπίζουμε αυτό το ζήτημα να μην γίνει αιτία περισσότερης καθυστέρησης του έργου. Υπάρχει το προηγούμενο του Ε61, το οποίο η Καβάλα «πληρώνει» ακόμη. Κι ας μη το αντιλαμβάνεται.

 

Σωστά έγραψε στην ιστοσελίδα της Πρωινής γνώστης του αντικειμένου ότι η γραμμή όπως μελετάται δεν περιλαμβάνει συνδέσεις με βιομηχανικές ή τουριστικές ζώνες. Αλλά για αυτόν τον λόγο δεν γίνεται η διαβούλευση; Μπας και βρεθεί κάποιο λάθος ή κάποιο κενό, ώστε να συμπληρωθεί. Να διορθωθεί. Καλό λοιπόν είναι οι τοπικοί φορείς να μελετήσουν τη μελέτη και να καλέσουν τον ΟΣΕ ή τους μελετητές για περισσότερη συζήτηση. Πρέπει τώρα να δράσουμε (αν υπάρχει λόγος, όπου υπάρχει λόγος) και όχι κατόπιν εορτής. Αυτή άλλωστε είναι η ουσία της διαβούλευσης.

 

Χθες το απόγευμα η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ επρόκειτο να κάνει δεύτερη προσπάθεια προκειμένου να λάβει απόφαση να πληρωθεί τα χρωστούμενα του Νοσοκομείου αλλά χωρίς τους τόκους. Η σχετική συζήτηση ξεκίνησε στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί άπαντες προέτρεψαν το δ.σ. να μην χάσει την ευκαιρία. Έδωσαν σε αυτό εντολή να χαρίσει τους τόκους των 20.000 ευρώ προκειμένου να εισπράξει το κεφάλαιο, ποσό 175.000 ευρώ περίπου.

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα περιγράφηκαν απλά, εύκολα και νόμιμα. Ωστόσο τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση, ένα τουλάχιστον μέλος του συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ δήλωσε ότι δεν ψηφίζει και δεν συμφωνεί να χαριστούν οι τόκοι. Κάποιοι άλλοι ζήτησαν γραπτή γνωμοδότηση δικηγόρου. Αυτή θα παρουσιάζονταν χθες.

 

Υπάρχει απαισιοδοξία. Πρόβλεψη το ότι η προσπάθεια στο τέλος θα είναι άκαρπη. Ζητούμενο για χθες ήταν μια ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου. Αλλιώς δεν θα είχε  αξία. Κάποιοι τέλος ισχυρίζονται ότι το ποσό των 175.000 ευρώ που υποσχέθηκε το Νοσοκομείο (εφόσον διαγραφούν οι τόκοι) δεν είναι άμεσα διαθέσιμο. Ο διοικητής του Νοσοκομείου που ρωτήθηκε σχετικά χθες απάντησε αόριστα. Θα τα βρούμε με το Δήμο Καβάλας, είπε.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χθες ο Κώστας Κουνάκος (ως υπηρεσιακός παράγοντας της ΠΕ Καβάλας), ο Δήμος Καβάλας συμφωνήθηκε να αναλάβει να κόψει τα χόρτα στη διαχωριστική νησίδα στο δρόμο προς το Παληό. Ως αντάλλαγμα η ΠΕ Καβάλας θα του προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες σε άλλα σημεία του. Αυτήν την περίοδο υπάρχει άριστη συνεργασία του Δήμου με την ΠΕ Καβάλας. Η οποία θα μπορούσε να είναι καλύτερη ως προς τις υποχρεώσεις αλλά ως συνήθως δεν διαθέτει το προσωπικό που θα ήθελε.

 

Στο πάρκινκ μεταξύ του Διοικητηρίου και του Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχουν επικίνδυνα και απεριποίητα μεγάλα δέντρα. Άλλα είναι αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας , άλλα του Δήμου και άλλα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Όλοι πρέπει να ασχοληθούν μιας και ο χώρος είναι πολυσύχναστος. Αφήστε που σε αυτόν υπάρχει παρελθόν, προϊστορία πτώσης δέντρων μετά από κακοκαιρία. Καλό είναι αυτήν την φορά οι αρμόδιοι να προλάβουν τα χειρότερα.

 

Σε έναν άλλο χώρο στάθμευσης, στο μικρό πάρκινκ απέναντι από τη Δημοτική Αγορά, υπάρχει πινακίδα που ενημερώνει τους χρήστες για μείωση των τιμών. Η απόφαση του ιδιώτη πάρθηκε στις δύσκολες μέρες πρόληψης του κορωνοϊού, όταν η κίνηση στο κέντρο της Καβάλας ήταν ελάχιστη. Οι μειωμένες τιμές ισχύουν ακόμη και σήμερα. Είναι σπάνιο πράγμα στην αγορά της Καβάλας η μείωση των τιμών. Έστω λόγω του κορωνοϊού.

 

Τελειώνει αυτές τις ημέρες η διαδικασία των συνεδριάσεων των 4 Τοπικών Συντονιστικών Οργάνων των Δήμων, συνεδριάσεις για τα μέτρα πρόληψης των καλοκαιρινών πυρκαγιών. Στο Δήμο Καβάλας η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη. Σε όλους τους άλλους δήμους έγινε ή θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο. Αλλά με μάσκες και αποστάσεις όσων συμμετείχαν.

 

Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις εστίασης του Νομού Καβάλας επιλέγουν την μοντέρνα οδό του διαδικτύου, ειδικότερα του Facebook, προκειμένου να ενημερώσουν για την επαναλειτουργία τους την προσεχή Δευτέρα. Κάθε επαγγελματίας με τον τρόπο του. Αρκετοί με φωτογραφίες των χώρων, οι οποίοι είναι καθαροί. Σε αυτούς έγινε ακόμη και απολύμανση. Οι άνθρωποι της εστίασης κάνουν ότι μπορούν ώστε να ανοίξουν με τις καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις. Ενημερώνοντας τους πελάτες τους ότι έλαβαν μέτρα και πέραν των προβλεπομένων.

 

Ταυτόχρονα μουρμουρίζουν. Γκρινιάζουν αφού περίμεναν μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη στήριξη. Τα μέτρα της Τετάρτης δεν τους άρεσαν υπό την έννοια ότι … τους είχε ανοίξει η όρεξη για περισσότερα πράγματα. Η Κυβέρνηση αφήνει τα σπουδαία για αργότερα. Ελπίζοντας ότι αυτά στο τέλος της διαδρομής μπορεί και να μην χρειαστούν.

 

Μάλλον λογικές κι αναμενόμενες κρίνονται οι διάφορες επιφυλάξεις (τουλάχιστον επιφυλάξεις) που ήδη καταγράφονται σχετικά με την πρόταση αξιοποίησης καπναποθήκης στο Περιγιάλι. Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) που ζητά την καπναποθήκη παρέλειψε να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία. Η παράλειψη δημιουργεί προκατάληψη και υποψία. Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει.

 

Μέχρι λοιπόν την συζήτηση του αιτήματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΑΜΚΕ πρέπει να καλύψει το πρόβλημα. Να το λύσει. Αυτή η πρόταση θα γίνει δεκτή μόνο αν την χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια και η διαφάνεια. Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Οι απλές, οι δύσκολες, οι πονηρές και οι άδικες. Όλες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης