• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή νέα ανακοίνωση του προσωπικού του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» «ζεσταίνει» την ατμόσφαιρα ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη. Δίνει τον τόνο και το σύνθημα να αρχίσουν από τώρα τα λόγια. Λόγια κριτικής της αντιπολίτευσης προς τη διοίκηση. Το θέμα που προκύπτει θα εισαχθεί ως έκτακτο, στο πλαίσιο μιας ακόμη επανάληψης της γνωστής συζήτησης. Η επανάληψη θα κουράσει μα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά (εδώ που έφθασαν τα πράγματα).

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα (μέχρι αργά το ίδιο βράδυ) θα είναι με τηλεδιάσκεψη. Όπως γενικά εξελίσσονται τα πράγματα σε όλη την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία συνεδρίαση αυτού του είδους. Από την επόμενη άπαντες θα επανέλθουν στο δημαρχείο. Είναι αλλιώς η τηλεδιάσκεψη κι είναι επίσης αλλιώς να είναι ο ένας κοντά και απέναντι στον άλλον.

 

Το περίεργο για την Καβάλα και τους Καβαλιώτες είναι το εξής. Συνεχώς λήγουν τα μέτρα καραντίνας αλλά οι περισσότεροι συμπεριφέρονται λες και αυτά συνεχίζονται. Εξακολουθούν να κάνουν ατομική άθληση σε δρόμους και πεζοδρόμια. Τα ποδήλατα πέρα – δώθε, ακόμη και σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Φαίνεται ότι ο διαφορετικός τρόπος ζωής μπήκε στο πετσί μας. Είτε θα μείνει, είτε θα περάσει λίγος ακόμη καιρός μέχρι να βγει.

 

Το συζητούσαν χθες επαγγελματίες της εστίασης. Για να μαζέψουμε τον κόσμο μας, έλεγαν, θα πρέπει να περάσει ένα μικρό έστω διάστημα. Διατύπωσαν επίσης ισχυρά παράπονα για τον καιρό. Ο οποίος περίμενε πότε θα ανοίξει η εστίαση προκειμένου να ξαναγίνει Φθινοπωρινός. Βροχερός και υπέρ του «Μένουμε Σπίτι».

 

Αυτό που επανήλθε αμέσως κι αφορά το κέντρο της πόλης είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Χθες ακόμη πιο πολύ. Δεν είναι ότι κατεβαίνουμε στο κέντρο όλοι με τα αυτοκίνητα μας, είναι ότι δεν ξεχάσαμε (δεν ξεχάσαμε καθόλου) να παρανομούμε καθώς παρκάρουμε. Συνεχώς ταλαιπωρούμε όλους τους άλλους που κυκλοφορούν.

 

Το αργότερο την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουνίου θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες της Καβάλας, του Μπάτη και του Βρανά (Vranas Resort).  Υπάρχει ενδεχόμενο και οι δύο να λειτουργήσουν από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό του Σαββατοκύριακου. Αντίθετα για την Tosca όλα είναι ρευστά. Έχουν σχέση με τις κρατήσεις που θα υπάρξουν στην ομώνυμη ξενοδοχειακή μονάδα. Η οποία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε επισκέπτες που έρχονται στην Καβάλα από τη Ρωσία.

 

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Φρατζεσκάκη μίλησε χθες στην Πρωινή για το περιβόητο θέμα στη συνεδρίαση της διοίκησης ΔΕΥΑΚ, την είσπραξη των χρημάτων που οφείλει το Νοσοκομείο. Στη ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη δήλωσε απλώς της παρουσία της. Όπως είπε η κ. Φρατζεσκάκη, ακούγοντας τα δεδομένα της υπόθεσης, «… δεν πείσθηκα. Μπερδεύτηκα και δεν κατέληξα στο τι πρέπει ως ΔΕΥΑΚ να κάνουμε». Η κ. Φρατζεσκάκη προβλέπει ότι τελικά η εξόφληση του χρέους θα γίνει με την υπαγωγή του Νοσοκομείου στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

 

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό και όχι μοναδικό. Στην Ελλάδα η πολυνομία επηρεάζει τα πάντα. Κάνει δύσκολα ακόμη και τα πιο απλά ζητήματα. Ένα τέτοιο άλλωστε δεν είναι (ή τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε) η πρόσληψη στους Δήμους όσων εργάζονται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;

 

Ο αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα Λασπόλουτρα θα λειτουργήσουν – εκτός απροόπτου πάντα- από την 1η Ιουλίου. Με μικρή καθυστέρηση φέτος λόγω όσων προηγήθηκαν με τον κορωνοϊό. Περιγράφει λειτουργία τους ως τα μέσα Σεπτέμβρη. Χθες το αρμόδιο Υπουργείο άναψε πράσινο φως στο Δήμο Παγγαίου για τη λειτουργία των παιδικών του κατασκηνώσεων. Κανονικά φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν και οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στη Θάσο.

 

Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων του ΑΟΚ (γνωστός και ως ΣΦΑΟΚ) επαναλειτουργεί από χθες το χώρο του. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του, ήταν κλειστός συμμετέχοντας στα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού για χρονικό διάστημα περίπου 45 ημερών.

 

Μια χθεσινή είδηση που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις του Δήμου Καβάλας με την ΕΤΑΔ, λόγω των γνωστών εκκρεμοτήτων επί ακινήτων στην πόλη: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις αιτήσεις πέντε δήμων ανά την επικράτεια, που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα του Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ)».

 

 

Διαβάστε επίσης