• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μικρή η συμμετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην πλατεία του Καπνεργάτη. Μία ακόμη διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης στην εκπαίδευση, ειδικότερα για τη χρήση καμερών εντός των αιθουσών. Χθες συγκεντρώθηκαν μόνο δάσκαλοι. Καθόλου καθηγητές. Οι οποίοι επανήλθαν όλοι τους στο μάθημα σε Γυμνάσια και Λύκεια. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι σωματείων του ΠΑΜΕ. Νέο ραντεβού για μια ακόμη διαμαρτυρία, διαφορετικού περιεχομένου, αύριο το πρωί. Τούτη την φορά έξω από την πολυκατοικία όπου στεγάζεται η Επιθεώρηση Εργασίας. Η διαμαρτυρία αύριο οργανώνεται από το σωματείο του επισιτισμού. Σωματείο του ΠΑΜΕ.

 

Το περιστατικό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Περιγιάλι. Περιπατητές βρήκαν εγκλωβισμένο στα χόρτα έναν τραυματισμένο γλάρο. Τον βοήθησαν να βγει και τον «απελευθέρωσαν» κοντά στη θάλασσα. Η φωτογραφία δείχνει την τελική πράξη μιας θετικής ενέργειας και πρωτοβουλίας. Μπράβο για την ευαισθησία τους.

 


 

Ενδιαφέρουσα και αρκετά διαφορετική η χθεσινή επίσκεψη δημοσιογράφων στο Διοικητήριο. Στη συνέντευξη τύπου των Αντωνιάδη- Χίζαρη- Παγώνη (οι τρεις κάθισαν σε απόσταση ο ένας με τον άλλον) ένας δημοσιογράφος φορούσε μάσκα. «Σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους δεν είναι απαραίτητη» σχολίασε προς τους υπόλοιπους ο κ. Δημήτρης Χίζαρης.

 

Στη συνέχεια και αφού τέλειωσε η συνέντευξη τύπου, οι δημοσιογράφοι ανέβηκαν στο γραφείο του Διευθυντή Υγείας Χρήστου Παπαδόπουλου. Ο διευθυντής έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους και εικονολήπτες που όλοι τους φορούσαν μάσκα. Διαφορετικά μπορεί και να τους επιβάλλονταν πρόστιμο… Η συνέντευξη τύπου χθες ήταν η πρώτη δια ζώσης μετά από πολύ καιρό. Αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Αντωνιάδης είπε προς τους δημοσιογράφους: «Που είστε βρε παιδιά; Χαθήκαμε..».

 

Στην είσοδο του Διοικητηρίου ο θυρωρός υπάλληλος «κυνηγά» τους πολίτες που εισέρχονται προκειμένου να τους εφοδιάσει με την απαραίτητη μάσκα. Άλλοι αντιδρούν θετικά (οι περισσότεροι) κι άλλοι όπου φύγει φύγει. Πλέον η εξυπηρέτηση των πολιτών στην είσοδο του κτιρίου δεν υφίσταται. Έχει καταργηθεί.

 

Τέτοια προβλήματα απόστασης και μάσκας δεν υπήρξαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη. Άρα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μουριάδης ανακοίνωσε ότι αυξάνει την πίεση στην ΕΤΑΔ, στέλνοντας της επιστολή για την παρουσία από τη Δευτέρα στην Καλαμίτσα ναυαγοσωστών. Υποχρέωση που υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να καλύψει η εταιρία του δημοσίου.

 

Πέρσι που η Καλαμίτσα πάλι λειτουργούσε υπό την ΕΤΑΔ, δεν υπήρχαν ναυαγοσώστες. Δυστυχώς το Λιμεναρχείο Καβάλας δεν έκανε έλεγχο. Ούτε επέβαλλε πρόστιμο στην ΕΤΑΔ για την παράλειψη της. Τα πρόστιμα του Λιμεναρχείου για έλλειψη ναυαγοσωστών μπαίνουν μόνο σε ιδιώτες ή Δήμους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά!

 

Κείμενο της Εφημερίδας των Συντακτών «χρεώνει» στη ΝΔ όλους όσους επιλέχθηκαν ως διοικητές στις δομές φιλοξενίας προσφύγων της χώρας. Ακόμη κι αν η παρατήρηση είναι αληθινή, που είναι, η εφημερίδα κάνει λάθος που γράφει για τον Δημήτρη Ρέμμο (νέο διοικητή στο «Ασημακοπούλου») ότι είναι μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας. Δεν ήταν και δεν είναι.

 

«Τα πράγματα στο Νοσοκομείο παραμένουν ήρεμα» δήλωσε χθες ο έμπειρος νοσοκομειακός γιατρός και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ξενοφώντας Κροκίδης. Σχολίασε θετικά την ανακοίνωση ευχαριστηρίων του ιδρύματος προς όλους όσους το προηγούμενο διάστημα του έκαναν δωρεές. Ο κ. Κροκίδης ζήτησε αυτές να αξιοποιηθούν. «Κάτι που ως τώρα δεν έγινε» συμπλήρωσε. Το μυαλό του κ. Κροκίδη είναι στις σημαντικότερες δωρεές που έχουν σχέση με την ενίσχυση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

 

Δήλωση του προέδρου της Θασιακής Ένωσης Νίκου Τσιλογιώργη. «Ακόμη και στην περίοδο της καραντίνας έπρεπε στη γραμμή του Πρίνου να υπάρχει ένα δρομολόγιο» τόνισε. Φυσικά και η προσέγγιση του είναι σωστή. Αν τότε έμενε ένα δρομολόγιο θα ήταν πιο εύκολο σήμερα αυτό να αυξηθεί. Δυστυχώς τώρα ξεκινούμε από μηδέν δρομολόγια.

 

Μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής για το επόμενο Φεστιβάλ Φιλίππων, αφιέρωμα στο θεσμό έκανε χθες το πρωί και η ιστοσελίδα In.gr. Σιγά σιγά αποκτά πανελλαδική προβολή και το Φεστιβάλ Φιλίππων, που μόλις προ λίγων ημερών οριστικοποίησε την πραγματοποίηση του. Είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ της χώρας που ανακοίνωσε ότι θα γίνει, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

 

Κείμενο για το ίδιο φεστιβάλ και στην ιστοσελίδα Athensvoice.gr: «Με τον κορωνοϊό, τα μέτρα ασφαλείας φαίνεται ότι έστω σε έναν βαθμό θα συνεχίσουν να ισχύουν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Ο χώρος της τέχνης είναι από τους βασικούς που επηρεάζονται. Ωστόσο, ένα φεστιβάλ έχει ήδη αποφασίσει ότι θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένα, χωρίς καμία αλλαγή στο πρόγραμμά του.  Ο λόγος για το 4ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα «μικρό» φεστιβάλ μέσα στο «μεγάλο» 63ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να το ορίσουμε ως ένα πρωτότυπο θεατρικό camp, που με τις «Θεατρικές Αναγνώσεις» του, θα μάς συστήσει διαφορετικές πλευρές της θεατρικής ανάγνωσης του αρχαίου δράματος».

 

Η αυλή του Δημαρχείου της Καβάλας (από την πλευρά της οδού Κύπρου) είναι περιποιημένη και πεντακάθαρη. Χρήσιμος χώρος και για τους πολιτικούς γάμους (ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός της μικρής αίθουσας) και για τις άλλες δημοτικές εκδηλώσεις. Οι οποίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο για να είναι όλοι σίγουροι για την ασφάλεια τους. Βλέπουμε στην συγκεκριμένη αυλή να γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις το προσεχές διάστημα.

 

Ο έμπειρος στην αυτοδιοίκηση Βασίλης Τραϊφόρος (πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ) σχολιάζει για την ανάγκη να υπάρχουν συνεργασίες: «Το “παιχνίδι” της Δημοκρατίας είναι δύσκολο. Και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Δήμους με την καθιέρωση της απλής αναλογικής έγινε δυσκολότερο. Τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας στις περισσότερες των περιπτώσεων οδηγούνται σε αδιέξοδα. Την ευθύνη γι’ αυτά την έχουν και η συμπολίτευση(που είναι μειοψηφία) και η αντιπολίτευση. Η άρση αυτών των αδιεξόδων μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη κα των Δημάρχων(π.χ Καβάλας)διότι αυτοί έχουν την ευθύνη της διοίκησης. Το γνωρίζω ότι χωρίς κουλτούρα συνεργασίας υπάρχουν αγκυλώσεις. Όμως οι συναινέσεις και συγκλίσεις στα μεγάλα θέματα είναι μονόδρομος και αξίζει να τις δοκιμάσουμε».

 

Παρά το ότι και χθες υπήρξαν αρκετές βροχές σε όλο το Νομό Καβάλας, η κίνηση που παρουσίασαν καταστήματα εστίασης ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με τη Δευτέρα. Ο κόσμος μπορεί να αργεί αλλά σιγά σιγά επανέρχεται στις καφετέριες, τα μπαρ και τις ταβέρνες. Ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή.

 

Συνεχίζει τις τηλεδιασκέψεις ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ. Σήμερα μάλλον θα γίνει μία ακόμη, με την παρουσία του πρώην Υπουργού κ. Σπίρτζη. Η Καβάλα θα εκπροσωπηθεί με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, θα θιχθούν και τα μεγάλα έργα του Νομού.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης